Skoči na sadržaj

  • twitter
  • youtube
  • googleplus
  • facebook

Foto
* * * * * 1 glasova

Kuvajmo zajedno


437 odgovora na ovu temu

#1 MIMA

MIMA

    Admin

  • Administrators
  • 1,436 postova

Postirano 27 April 2014 - 06:06 PM

Pozdrav svima :) 

 

 

Ovo je mesto gde cemo razmenjivati recepte, tajne  kulinarskih vestina!!!

Uzitak je modul u kojem obradjujemo razlicite teme povezane sa hranom,namirnicama,jelima.

Polaziste nam je u ideji da ljudi vole jesti i probati nove recepte i nove nacine pripremanje hrane.

Zelite li nauciti nesto novo a pritom se zabaviti-na pravom ste mestu!!!

 

 

 

 

Autor teme: Jasna

 

 

 

Uzivajte  :) hrana-i-emocije450x300.jpg


  • AMI i Jasna se ovo sviđa

 Mozes me nocas voleti ili mrzeti!Sve je u moju korist.Ako me volis,zauvek cu ostati u tvom srcu.Ako me mrzis,zauvek

                                                     cu ostati u tvojim mislima........nije fer jel da ???

 

 

                                                                                      


#2 Jasna

Jasna

    Advanced Member

  • Members
  • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
  • 74 postova

Postirano 28 April 2014 - 04:15 PM

Pozdrav svima !

Tema je otvorena za sve ljubitelje kuhanja ,buduće i sadašnje kuharice.Trudiću se da ostavljam fine i zanimljive recepte .Nadam se da ćemo se lijepo družiti!


  • Odri, AMI i MIMA se ovo sviđa

#3 Jasna

Jasna

    Advanced Member

  • Members
  • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
  • 74 postova

Postirano 30 April 2014 - 11:17 AM

Ćufte u umaku od pečenih paprika

 

cufte-u-sosu-od-paprika-i-vrhnja-22b9ba5

 

Sastojci
  •  za ćufte
  •  400g mljevenog mesa (vrsta po želji)
  •  1 kom jaje
  •  2 veća čehna bjelog luka
  •  2 pune kašike prezle(krušnih mrvica)
  •  3 kašike ulja
  •  so ,biber
  •  brašno za uvaljat ćufte ,ulje za prženje
  •  za sos
  •  5-6 kom pečenih crvenih paprika
  •  1 srednja glavica crvenog luka
  •  250-300 ml vrhnje za kuhanje
  •  začini po želji
  •  so ,vegeta
Priprema
Težina: Jednostavno
  1. 1

    U dublju zdjelu stavimo meso ,usitnjen bijeli luk,jaje ,ulje, začine i prezlu koju smo malo namočili u vodi.Zamijesimo rukim smjesu da se fino svi sastojci povežu.

  2. 2

    Od dobijene smjese pravimo ćufte veličine oraha ,ja volim manje ,a vi po želji.Svaku ćuftu uvaljamo u brašno i pržimo na laganoj vatri da porumene.Dok se one prže isječemo crveni luk što sitnije i dodamo ga ćuftama.Još smanjimo vatru i promiješamo nekoliko puta da luk postane staklast.

  3. 3

    Paprike isječemo na kockice (ja ih uvijek imam ispečene , oguljene i zamrznute)i istresemo na ćufte i luk.Tavu poklopimo i sve zajedno ostavimo da krčka na laganoj vatri oko pola sata.Dodamo začine po želji.Povremeno promiješamo.Na kraju ide vrhnje za kuhanje i u otkrivenoj tavi kuhamo još 2-3 minute da dobijemo fini sos.

  4. 4

    Vrhnje možemo zamijeniti i domaćim kajmakom ili pola pola ,što je meni draže.

Posluživanje

  • AMI, MIMA i lejla se ovo sviđa

#4 Jasna

Jasna

    Advanced Member

  • Members
  • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
  • 74 postova

Postirano 30 April 2014 - 11:24 AM

Vanila rolat sa borovnicama

 

ed98dc303102974dc9260efea6cf2b39_header.

 

 

Sastojci
  •  Biskvit
  •  5jaja
  •  5 ravnih kašika šećera
  •  1 kesica praška za puding od vanile
  •  3 ravne kašike brašna
  •  1 mala kašikica za crnu kafu prašak za pecivo
  •  1 kašika ulja
  •  1 kašika vode
  •  Krema
  •  600 ml mlijeka
  •  2 kesice puding od vanile
  •  6 kašika šećera
  •  100g bjele čokolade
  •  300 ml vrhnje za šlag
Priprema Težina: Srednje zahtjevno
  1. 16e53dd8685e2b69e5a558ddccfa916cc_listing/

    Prvo kuhamo kremu i to tako da mlijeko stavimo na ringlu.Ostavimo malo za razmutiti puding.U dublju zdjelu stavimo puding i šećer i mlijeko što smo ostavili. Žicom za mućenje ujednačimo smjesu.Provrelo mlijeko uspemo u to pa promiješamo i vratimo u šerpu pa na ringlu i skuhamo krem.

  2. 2e53bcb36574fc2d4c81e57fe3b0aeedb_listing/

    Veliki pleh isperemo hladnom vodom i u njega izlijemu kremu.Poravnamo i prekrijemo prozirnom folijom i ostavimo na hladno.

  3. 3691ac525924b5647dcfcba9f92f8bc81_listing

    Upalimo rernu na 180 stepeni.Odvojimo žumanjke od bjelanjaka i bjelanjke dobro izmiksamo u čvrst snijeg.Lagano miksajući dodamo šećer i mutimo dok se ne istopi.U to dodamo žumanjke stalno miksajući na laganoj brzini,dodamo ulje i vodu.Suhe sastojke pomiješamo i lagano umiješamo u smjesu ,ali sada miješajući žicom.Veliki pleh od rerne obložimo papirom za pečenje i izlijemo smjesu.Pečemo oko 10 minuta.

  4. 44a289214949d17e6290fa3cd8646ab3d_listing

    Pečen biskvit ostavimo da se malo prohladi i zajedno sa papirom ga uvijemo u rolat.Sada treba da se ohladi u potpunosti.

  5. 5c6dc05bfc8f967dfe32adfaf9de49ad0_listing/

    Ohlađen puding istresemo u dublju zdjelu.  Završavamo kremu tako što u mikrovalnoj otopimo čokoladu i izlijemo je u puding,te sve dobro umiksamo.Vrhnje umutimo u šlag ,neka ne bude puno čvrst, i pomiješamo sa pudingom.Lagano umiksati u kremu.

  6. 6250c82ddc763cc44b0b55982ff24dd2f_listing

    BIskvit odmotamo i skinemo papir , pa premažemo borovnicama(ja sam koristila domaće slatko od borovnica),na to ide krema .Ostavimo kreme za ukrasiti rolat.

  7. 71fe51f4788154c040f9d48e0fdf10937_listing

    Lagano stiskajući smotamo rolat i premjestimo ga na tacnu za serviranje.

  8. 86f6495715a9bab346b3ff298bb0abdb7_listing

    Rolat ukrasimo preostalom kremom i ukrasima po želji.


  • AMI, MIMA i lejla se ovo sviđa

#5 AMI

AMI

    Advanced Member

  • Moderators
  • 7,066 postova

Postirano 30 April 2014 - 02:57 PM

 

cufte-u-sosu-od-paprika-i-vrhnja-22b9ba5

Sastojci
  •  za ćufte
  •  400g mljevenog mesa (vrsta po želji)
  •  1 kom 
  •  2 veća čehna 
  •  2 pune kašike prezle(krušnih mrvica)
  •  3 kašike 
  •  so ,biber
  •  brašno za uvaljat ćufte ,ulje za prženje
  •  za sos
  •  5-6 kom pečenih crvenih paprika
  •  1 srednja glavica 
  •  250-300 ml 
  •  začini po želji
  •  so ,vegeta
Priprema
Težina: Jednostavno
  1. 1

    U dublju zdjelu stavimo meso ,usitnjen bijeli luk,jaje ,ulje, začine i prezlu koju smo malo namočili u vodi.Zamijesimo rukim smjesu da se fino svi sastojci povežu.

  2. 2

    Od dobijene smjese pravimo ćufte veličine oraha ,ja volim manje ,a vi po želji.Svaku ćuftu uvaljamo u brašno i pržimo na laganoj vatri da porumene.Dok se one prže isječemo crveni luk što sitnije i dodamo ga ćuftama.Još smanjimo vatru i promiješamo nekoliko puta da luk postane staklast.

  3. 3

    Paprike isječemo na kockice (ja ih uvijek imam ispečene , oguljene i zamrznute)i istresemo na ćufte i luk.Tavu poklopimo i sve zajedno ostavimo da krčka na laganoj vatri oko pola sata.Dodamo začine po želji.Povremeno promiješamo.Na kraju ide vrhnje za kuhanje i u otkrivenoj tavi kuhamo još 2-3 minute da dobijemo fini sos.

  4. 4

    Vrhnje možemo zamijeniti i domaćim kajmakom ili pola pola ,što je meni draže.

Posluživanje

 

 

Ovo ću morat isprobat, izgleda mi jako primamljivo


  • MIMA se ovo sviđa.

#6 Jasna

Jasna

    Advanced Member

  • Members
  • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
  • 74 postova

Postirano 01 May 2014 - 11:47 AM

Ami ovo je super kad se ima još pečenih paprika u zamrzivaču ,pa jelo bude brzo gotovo!


  • AMI se ovo sviđa.

#7 AMI

AMI

    Advanced Member

  • Moderators
  • 7,066 postova

Postirano 01 May 2014 - 05:17 PM

Ami ovo je super kad se ima još pečenih paprika u zamrzivaču ,pa jelo bude brzo gotovo!

 

 

Toga imam uvijek :wub:



#8 AMI

AMI

    Advanced Member

  • Moderators
  • 7,066 postova

Postirano 01 May 2014 - 06:45 PM

Kako spremiti savršen roštilj
255x160_59089-Leskovac_rostilj_hrana_Tan

S toplijim vremenom počinje i sezona pripreme hrane u prirodi.

Zbog toga je vrlo verovatno da vas povremeno privuče miris dobrog roštilja koji se širi iz obližnjeg restorana ili nečijeg dvorišta.

Kako biste izbegli osećaj zavisti, što se u tom trenutku ne možete pridružiti roštiljanju, pogledajte četiri saveta pomoću kojih i sami možete pripremiti savršen roštilj. 

Dobra marinada čini dobar roštilj 

Nakon što ste nabavili meso i sa zazubicama ga već zamišljate na roštilju, vreme je da krenete s pripremom. Marinada je svakako neizostavan deo pripreme roštilja. Ona će omekšati vaše meso i dati mu sočnost. Marinirano meso pustite da neko vreme stoji u frižideru, a pre same pripreme, izvadite ga i ostavite da se ugreje na sobnoj temperaturi. 

Pripremite i ćumur 

Meso nikad ne stavljajte na roštilj čim potpalite ćumur. Čekajte da ugalj poprimi svetlo sivu boju, a žar postane crven. Za dobar žar potreban je i dobar dotok vazduha. Njega možete stvoriti mahanjem novinama ili običnim fenom za kosu. 

Mali trikovi okretanja mesa 

Svi dobri gril majstori svoje meso okreću samo jednom. Kada sokovi iz unutrašnjosti mesa počnu da se probijaju na gornju stranu, vreme je za okretanje. Ako pečete ribu, pazite da je nekoliko puta povučete po rešetki kako se ne bi zalepila. Riba se uvek okreće samo jednom i to kada se potpuno otpustila od rešetke. 

Čišćenje je isto važno 

Nakon što je meso gotovo, nemojte se odmah baciti na uživanje, nego odvojite par minuta za čišćenje. Žar je najbolje pustiti da se sam ugasi, a onda ga pokupite i bacite u smeće. Ostavljanje pepela u roštilju izazvaće nakupljanje vlage i pojavu rđe. Takođe, masnoću s rešetke temeljno skinite odmah kada se rešetka ohladi.



#9 Odri

Odri

    Advanced Member

  • Moderators
  • 4,622 postova

Postirano 02 May 2014 - 06:56 PM

Malo recepata sa raznih strana sveta

 

n29411.jpg

 

FRANCUSKA
TORTA MADAM POMPADUR

POTREBNO JE:

ZA KORU: 4 jaja,2 žumanca,1/2 šolje Sunoko šećera,1 ¼ šolje mlevenih badema,1/2 šolje brašna,so.

ZA FIL: 3 šolje mleka,3/4 šolje Sunoko šećera,1/2 šolje gustina,2 kašičice ekstrakta od vanile,1 ½ šolja putera,4 žumanca,preliv od čokolade,2 šolje proprženih listića badema.


PRIPREMA:

Umutite belanca sa malo soli, a posebno žumanca sa Sunoko šećerom, pa ih dodajte u belanca. Bademe i brašno dodajte prvoj smesi. Podelite testo u tri okrugla pleha (prečnika 23 cm) i pecite 15-20 minuta. Ugrejte polovinu mleka. U drugu polovinu umešajte gustin i dodajte vrelom mleku i mešajte dok se ne zgusne. Umutite žumanca i Sunoko šećer i dodajte u skuvani fil. U ohlađen fil dodajte puter, izmešajte, pa filujte svaku koru i celu tortu. Ukrasite listićima badema i čokoladnim prelivom.


  • MIMA, lejla i Jasna se ovo sviđa

"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#10 Odri

Odri

    Advanced Member

  • Moderators
  • 4,622 postova

Postirano 02 May 2014 - 06:58 PM

59796_21_630x0.jpg?ver=1398713051

 

ŠPANIJA

CRNA TORTA

POTREBNO JE:

ZA KORU: 180 g mlevenog keksa,9 jaja,250 g mlevenih oraha,100 ml kisele pavlake,150 g čokolade za kuvanje,250 g Sunoko šećera,150 g putera.

ZA FIL: 200 g čokolade za kuvanje,800 ml mleka,2 pudinga od čokolade,300 g Sunoko šećera,250 g putera,200 g marmelade od kajsije.

ZA GLAZURU: 200 g čokolade za kuvanje,2-3 kašičice ulja.


PRIPREMA:

Žumanca umutite sa polovinom Sunoko šećera. Zatim umutite belanca sa preostalim Sunoko šećerom i dodajte žumancima. Dodajte rastopljen prohlađen puter, pavlaku, mleveni keks, orahe, izrendanu čokoladu i mešajte dok se ne sjedini. Testo preručite u kalup obložen papirom za pečenje i pecite oko pola sata na 180 stepeni. Stavite pola količine mleka i šećer da se greje. U preostalo mleko dodajte prašak za puding i promešajte, pa sipajte u provrelo mleko. Kada se puding zgusne sklonite ga sa šporeta, dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok se ne rastopi. U ohlađen puding dodajte puter i mutite mikserom da dobijete gusti fil. Za glazuru u šerpici rastopite čokoladu sa uljem. Koru presecite na dva jednaka dela. Prvu koru namažite marmeladom, a zatim nanesite fil, stavite drugu koru i tortu namažite filom. Tortu na kraju prelijte čokoladnim prelivom


  • MIMA i Jasna se ovo sviđa

"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#11 Odri

Odri

    Advanced Member

  • Moderators
  • 4,622 postova

Postirano 02 May 2014 - 07:02 PM

ENGLESKA

BRZI

 

ČOKOLPOTREBNO JE:

2 jaja,12 kašika Sunoko šećera,12 kašika mleka,12 kašika ulja,2 kašike kakao praha,12 kašika brašna,1 kesica praška za pecivo,5-6 kašika pekmeza.

PRIPREMA:

Umutite jaja sa Sunoko šećerom. Dodajte mleko, ulje, kakao i prosejano brašno i sve dobro sjedinite. Uljem namažite vatrostalnu posudu obima oko 20 cm. Izlijte smesu i pecite pet minuta na najjačoj temperaturi u mikrotalasnoj. Kolač izvadite iz posude kada se malo prohladi, premažite pekmezom i dekorišite po želji.

ADNI KOLAČ59793_22_630x0.jpg?ver=1398713059


  • MIMA i lejla se ovo sviđa

"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#12 AMI

AMI

    Advanced Member

  • Moderators
  • 7,066 postova

Postirano 03 May 2014 - 06:15 PM

ŠAPE

 

1 maslac

1/2 margarina

2 jaja

2 šoljice šećera

1 peašak za pecivo

Brašna po potrebi da tijesto ne bude ni suviše mekano ni suviše tvrdo (ukoliko niste sigurni onda uzmite jednu kuglicu tijesta i ispecite na ringli polako da biste vidjeli ukus i da li treba još brašna ) pa teko  onda oblikujete tjesto i stavljate u kalupe.

peći 20 min. na 200 stepeni

Kada izvadite iz rerna svaki kalup odmah prevrnite i onda polako vadite šape i uvaljate u štaub šećer.

Da biste ih lakše izvadili  svaki kalup prvo provucite kroz brašno pa tek onda stavljajte tijesto, i ako i tako  imate problema onda uzmite kašiku i lagano kucnite kalup odozgo.

U tijesto možete dodati oraha ili kokosovog brašn po svom ukusu.


  • MIMA, lejla i Jasna se ovo sviđa

#13 Jasna

Jasna

    Advanced Member

  • Members
  • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
  • 74 postova

Postirano 04 May 2014 - 09:28 PM

ŠAPE

 

1 maslac

1/2 margarina

2 jaja

2 šoljice šećera

1 peašak za pecivo

Brašna po potrebi da tijesto ne bude ni suviše mekano ni suviše tvrdo (ukoliko niste sigurni onda uzmite jednu kuglicu tijesta i ispecite na ringli polako da biste vidjeli ukus i da li treba još brašna ) pa teko  onda oblikujete tjesto i stavljate u kalupe.

peći 20 min. na 200 stepeni

Kada izvadite iz rerna svaki kalup odmah prevrnite i onda polako vadite šape i uvaljate u štaub šećer.

Da biste ih lakše izvadili  svaki kalup prvo provucite kroz brašno pa tek onda stavljajte tijesto, i ako i tako  imate problema onda uzmite kašiku i lagano kucnite kalup odozgo.

U tijesto možete dodati oraha ili kokosovog brašn po svom ukusu.

Baš mi je trebao jedan ovako fin i jednostavan recept za šape!


  • AMI i MIMA se ovo sviđa

#14 Jasna

Jasna

    Advanced Member

  • Members
  • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
  • 74 postova

Postirano 04 May 2014 - 09:35 PM

Mramorni vijenac

 

 7211bdc33992edc8081aa2ee1c3fd795_header.

/

Sastojci
  •  3 jaja
  •  6 fildžana šećera
  •  2 fildžana ulja
  •  4 fildžana mlijeka
  •  8 fildžana brašna
  •  1prašak za pecivo
  •  100g čokolade za kuhanje
  •  50g bjele čokolade
  •   ekstrakt vanile
Priprema
  1. Umutiti jaja sa šećerom.

  2. Dodati ulje i mlijeko.

  3. Na kraju umiješati brašno i prašak za pecivo.Masu podijeliti na dva dijela

  4. U jedan dio dodati istopljenu čokoladu ,a u drugi dio malo ekstrakta vanile,

  5. Kalup namazati uljem i posuti brašnom.Sipati naizmjenično žuto i smeđe tijesto.Po vrhu posuti isjeckanom bijelom čokoladom.

  6. Peći na 180stepeni u prethodno ugrijanoj rerni.

Posluživanje

Hladan vijenac posuti šećerom u prahu.

Još slika
  • ccf8d335fa6b5b13b10e087c9d5c35aa_listing/
  • 6eb5961dced1e4640199da2fcfb3075a_listing
  • f84ebb86506bd44794c0c92b9dfe7b75_listing

  • AMI, MIMA i lejla se ovo sviđa

#15 lejla

lejla

    Advanced Member

  • Members
  • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
  • 255 postova

Postirano 05 May 2014 - 03:02 PM

ČOKOLADNA TORTA S VIŠNJAMA

 

 

SASTAV:

Biskvit:

  • 1 šalica  smeđeg šećera
  • 1/2 šalice oštrog brašna
  • 1/2 šalice glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1/2 šalice kakaa
  • 1 jaje
  • 1/2 šalice mlijeka
  • 1/4 šalice ulja
  • 1 vanili šećer
  • 1/4 šalice vrele vode
  • Nadjev od višnje:
  • 1 staklenka višanja
  • 50 g šećera
  • 40 g Gussnel, (fini jestivi kukuruzni škrob)
  • malo cimeta
  • Prva krema:
  • 200 g tamne čokolade
  • 350 ml slatkog vrhnja
  • Druga krema:
  • 200 g mliječne čokolade
  • 350 ml slatkog vrhnja

PRIPREMA: Biskvit:

1. Pomiješati sve suhe sastojke u jednoj zdjeli i sve mokre sastojke (osim vrele vode) u drugoj zdjeli.
2. Postupno dodavati mokre sastojke u suhe, kad se sjedine, miksati dvije minute.
3. Dodati vrelu vodu, promiješati, izliti u kalup za pečenje (promjera 26 cm) premazan maslacem i posut krušnim mrvicama.
4. Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva.
5. Peći oko 40-45 minuta; ako je potrebno (i ovisi o jačini pećnice), slobodno pecite dulje.

Nadjev od višnje:

Ocijedite višnje, te u sok od višnji umiješajte sve naveden sastojke i kuhajte dok ne dobijete kremastu smjesu u koju na kraju umiješate višnje. Nadjev od višnje razmažite po ohlađenom biskvitu.

Prva krema:

Pripremite u jednoj zdjeli 200 grama tamne čokolade narezane na kockice, prokuhajte 150 mililitara slatkog vrhnja te polijte po čokoladi i lagano promiješajte da se čokolada otopi. U međuvremenu istucite ostatak slatkog vrhnja u čvrsti šlag te postupno dodajte u otopljenu čokoladu i prelijte na ohlađeni biskvit i višnje. Stavite u hladnjak na pola sata.

Druga krema:

Način pripreme isti kao kod prvog sloja kreme, samo što uzimate mliječnu čokoladu. Zalijete po ohlađenom prvom sloju te stavite u hladnjak na nekoliko sati da se dobro ohladi.

 

Prijatno icon_smile.gif


  • AMI, MIMA i Jasna se ovo sviđa

#16 lejla

lejla

    Advanced Member

  • Members
  • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
  • 255 postova

Postirano 05 May 2014 - 03:09 PM

ledeni vjetar

 

 

 

 

Krema:100 g šećera
5 dl mlijeka
100 g brašna
2 vanilin šećera
10 žumanjaka
100 g višanja
1 naranča
3 kivija
3 dl slatkog vrhnja
250 g maslaca

Priprema:

Istući bjelanjke u čvrsti snijeg i dodati im ocat i šećer. Od dobivene smjese ispeći tri lista biskvita. Na foliji peći svaki list oko 45 minuta na 150 stupnjeva i pustiti da se ohladi.

Staviti kuhati mlijeko za kremu. Izmiješati žumanjke sa brašnom i šećerom i uliti u vrelo mlijeko. Kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se ne počne zgušnjavati. Dodati izrađen maslac i staviti na hlađenje.

Istući vrhnje u čvrsti šlag.

Naranče i kivi oguliti te narezati u komadiće.

Staviti list biskvita na dno.

Premazati biskvit kremom i po njoj složiti komadiće naranče.

Prekriti tučenim vrhnjem. Na to staviti drugi list biskvita, kremu, višnje i šlag, pa treći list biskvita, kremu kivi i završiti šlagom.

Kolač ostaviti nekoliko sati u hladnjaku prije posluživivanja.


  • AMI, MIMA i Jasna se ovo sviđa

#17 Jasna

Jasna

    Advanced Member

  • Members
  • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
  • 74 postova

Postirano 05 May 2014 - 03:36 PM

SASTAV:

Biskvit:

  • 1 šalica  smeđeg šećera
  • 1/2 šalice oštrog brašna
  • 1/2 šalice glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1/2 šalice kakaa
  • 1 jaje
  • 1/2 šalice mlijeka
  • 1/4 šalice ulja
  • 1 vanili šećer
  • 1/4 šalice vrele vode
  • Nadjev od višnje:
  • 1 staklenka višanja
  • 50 g šećera
  • 40 g Gussnel, (fini jestivi kukuruzni škrob)
  • malo cimeta
  • Prva krema:
  • 200 g tamne čokolade
  • 350 ml slatkog vrhnja
  • Druga krema:
  • 200 g mliječne čokolade
  • 350 ml slatkog vrhnja
PRIPREMA: Biskvit:

1. Pomiješati sve suhe sastojke u jednoj zdjeli i sve mokre sastojke (osim vrele vode) u drugoj zdjeli.
2. Postupno dodavati mokre sastojke u suhe, kad se sjedine, miksati dvije minute.
3. Dodati vrelu vodu, promiješati, izliti u kalup za pečenje (promjera 26 cm) premazan maslacem i posut krušnim mrvicama.
4. Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva.
5. Peći oko 40-45 minuta; ako je potrebno (i ovisi o jačini pećnice), slobodno pecite dulje.

Nadjev od višnje:

Ocijedite višnje, te u sok od višnji umiješajte sve naveden sastojke i kuhajte dok ne dobijete kremastu smjesu u koju na kraju umiješate višnje. Nadjev od višnje razmažite po ohlađenom biskvitu.

Prva krema:

Pripremite u jednoj zdjeli 200 grama tamne čokolade narezane na kockice, prokuhajte 150 mililitara slatkog vrhnja te polijte po čokoladi i lagano promiješajte da se čokolada otopi. U međuvremenu istucite ostatak slatkog vrhnja u čvrsti šlag te postupno dodajte u otopljenu čokoladu i prelijte na ohlađeni biskvit i višnje. Stavite u hladnjak na pola sata.

Druga krema:

Način pripreme isti kao kod prvog sloja kreme, samo što uzimate mliječnu čokoladu. Zalijete po ohlađenom prvom sloju te stavite u hladnjak na nekoliko sati da se dobro ohladi.

 

Prijatno icon_smile.gif

                                                                                                                            

 

Super je recept ,samo nam još napiši i kako se zove ovaj kolač.



#18 Odri

Odri

    Advanced Member

  • Moderators
  • 4,622 postova

Postirano 05 May 2014 - 05:47 PM

n29505.jpg

 

FRANCUSKA PROFITEROLE

POTREBNO JE:

ZA TESTO: 130 ml vode, 40 g maslaca, malo soli, 90 g oštrog brašna, 2 jaja.

ZA FIL: 1 puding od vanile, 50 g šećera, 250 ml mleka, 200 ml Moja Kravica KUHINJICA slatke pavlake.

ZA PRELIV: 150 ml Moja Kravica KUHINJICA slatke pavlake, 150 g čokolade za kuvanje.

PRIPREMA:

Za fil pomešajte prašak za puding sa šećerom i malo hladnog mleka. Ostatak mleka skuvajte, pa u njega dodajte razmućen prašak za puding i mešajući kuvajte dok se puding ne zgusne. Kad se ohladi umešajte čvrsto umućenu Moja Kravica KUHINJICA slatke pavlake. Za testo u manju posudu stavite vodu, maslac i so, pa kad počne da vri dodajte brašno i kuvajte dok se ne zgusne. U ohlađenu smesu umešajte mikserom jedno po jedno jaje dok ne dobijete glatku smesu. Testo poslastičarskim špricem istiskujte na pleh u loptice veličine oraha. Pecite u rerni na 190 stepeni 20 minuta. Ohlađene profiterole punite filom od vanile. Za preliv zagrejte Moja Kravica KUHINJICA slatku pavlaku i izmešajte sa izlomljenom čokoladom u glatku smesu.

<


  • AMI, MIMA i Jasna se ovo sviđa

"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#19 lejla

lejla

    Advanced Member

  • Members
  • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
  • 255 postova

Postirano 06 May 2014 - 11:46 AM

 

Ćufte u umaku od pečenih paprika

 

cufte-u-sosu-od-paprika-i-vrhnja-22b9ba5

 

Sastojci
  •  za ćufte
  •  400g mljevenog mesa (vrsta po želji)
  •  1 kom 
  •  2 veća čehna
  •  2 pune kašike prezle(krušnih mrvica)
  •  3 kašike 
  •  so ,biber
  •  brašno za uvaljat ćufte ,ulje za prženje
  •  za sos
  •  5-6 kom pečenih crvenih paprika
  •  1 srednja glavica 
  •  250-300 ml 
  •  začini po želji
  •  so ,vegeta
Priprema
Težina: Jednostavno
  1. 1

    U dublju zdjelu stavimo meso ,usitnjen bijeli luk,jaje ,ulje, začine i prezlu koju smo malo namočili u vodi.Zamijesimo rukim smjesu da se fino svi sastojci povežu.

  2. 2

    Od dobijene smjese pravimo ćufte veličine oraha ,ja volim manje ,a vi po želji.Svaku ćuftu uvaljamo u brašno i pržimo na laganoj vatri da porumene.Dok se one prže isječemo crveni luk što sitnije i dodamo ga ćuftama.Još smanjimo vatru i promiješamo nekoliko puta da luk postane staklast.

  3. 3

    Paprike isječemo na kockice (ja ih uvijek imam ispečene , oguljene i zamrznute)i istresemo na ćufte i luk.Tavu poklopimo i sve zajedno ostavimo da krčka na laganoj vatri oko pola sata.Dodamo začine po želji.Povremeno promiješamo.Na kraju ide vrhnje za kuhanje i u otkrivenoj tavi kuhamo još 2-3 minute da dobijemo fini sos.

  4. 4

    Vrhnje možemo zamijeniti i domaćim kajmakom ili pola pola ,što je meni draže.

Posluživanje

 

 

 

Danas sam ovo jela za ručak, ukus je fenomenalan  :wub:


  • Jasna se ovo sviđa.

#20 lejla

lejla

    Advanced Member

  • Members
  • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
  • 255 postova

Postirano 06 May 2014 - 11:48 AM

Super je recept ,samo nam još napiši i kako se zove ovaj kolač.

 

Zaboravila bila  :( napisat naziv





Odgovori na ovu temu



  


0 korisnik(a) čita ovu temu

0 članova, 0 gostiju, 0 anonimnih korisnika