Skoči na sadržaj

 • twitter
 • youtube
 • googleplus
 • facebook

Foto
* * * * * 2 glasova

Arhitektura&Dizajn


 • Please log in to reply
77 odgovora na ovu temu

#1 MIMA

MIMA

  Admin

 • Administrators
 • 1,489 postova

Postirano 03 December 2014 - 05:09 PM

Arhitektura, latinski, architectura“, od starogrče složenice „arkitekton“, ὰρχιτεκτονική , od ὰρχι glavni i Τεκτονική graditelj) u užem smislu je znanost i umjetnost projektiranja i oblikovanja zgrada i drugih građevina. Arhitekt je osoba koja se bavi arhitekturom

 

 Dizajn je primjenjena umjetnost i ova riječ je prvo bila korištena kao izraz za stvaranje arhitetonskog plana kroz iterativni proces skica i maketa. Riječ ”Dizajn“ dolazi od engleske riječi Design, a znači crtež ili skica, neka ideja izražena crtežom. Jednostavno rečeno, dizajn je umjetničko oblikovanje predmeta za upotrebu. U svakodnevnom životu dizajn je prisutan svuda oko nas, a da često nismo ni svjesni. Danas ova riječ koristi se za mnoga polja i njezino značenje obično označava finalizirani plan rada ili krajnji ishod provođenje nekog plana. U običnoj primjeni riječ dizajn obuhvaća sve industrijske predmete masovne proizvodnje i maloserijske proizvode, namještaj, odjeću, grafički izgled stranica magazina,

 

Vrste dizajna

 

1.Arhitetonski dizajn

2.Grafički dizajn

3.Industriski ili produkt dizajn

4.Tekstilni dizajn

5.Web dizajn

 

Uzivajte !


 • Odri, AMI i Belay_Danci se ovo sviđa

 Mozes me nocas voleti ili mrzeti!Sve je u moju korist.Ako me volis,zauvek cu ostati u tvom srcu.Ako me mrzis,zauvek

                                                     cu ostati u tvojim mislima........nije fer jel da ???

 

 

                                                                                      


#2 Belay_Danci

Belay_Danci

  Advanced Member

 • Moderators
 • 7,153 postova

Postirano 17 December 2014 - 05:46 AM

Možete je pronaći u Martis kampu u Kaliforniji, gdje mirno počiva usred prirode. Klijent je tražio kuću koja bi na neki način kombinirala modernu arhitekturu s rustičnom ljepotom brvnara.

KOLIBA-kalifornija-1%20(13).jpg

Zgrada je trebala poslužiti kao obiteljska kuća za odmor kada vlasnici žele pobjeći od gradskog života i opustiti se okruženi prirodom i ljepotom. Kuća ima dva krova u obliku krila, zato je i dobila naziv "Let House".

KOLIBA-kalifornija-1%20(6).jpg

Stambeni prostor čine prostrane sobe s poliranim betonskim podovima koji se protežu prema van i formiraju trijem. Kuhinja i blagovaonica su dio otvorenog prostora. One su povezane s vanjskim dijelom velikim prozorima i kliznim staklenim vratima.

KOLIBA-kalifornija-1%20(3).jpg

Arhitekti su koristili niz nisko održivih materijala, što kuću čini energetski učinkovitijom. Krov je uglavnom napravljen od jednoslojne membrane. Mnogo drveta je korišteno diljem kuće, u pokušavalo se stvoriti rustikalni osjećaj nalik onom u kolibi.

KOLIBA-kalifornija-1%20(9).jpg

Zidovi i stropovi su od cedra, a sav namještaj je izrađen od oraha. Glavni stambeni prostor ima skulpturalni izgled. Elementi moderne arhitekture su kombinirani s jednostavnim materijalima, što u kući stvara savršenu kombinaciju stilova. Tople boje i teksture su korištene diljem unutrašnjosti, a dekor je minimalistički. Dijelovi prostorija za spavanje su vrlo jednostavni, opremljeni s vrlo malo namještaja, kaminom i šik svjetiljkama. Drvo dodaje toplinu u sobama, a veliki prozori nude pogled na prekrasne pajzaže.

KOLIBA-kalifornija-1%20(4).jpg

Boje, materijali i teksture znalački su spojene da donesu opuštajući osjećaj. Raspored u kući je ipak pomalo čudan. Na primjer, uredski prostor djeluje kao da je odvojen od ostatka kuće. Okružen je staklenim zidovima i karakterizira ga minimalistički dizajn.

KOLIBA-kalifornija-1%20(11).jpg


 • MIMA se ovo sviđa.
Postirana slika


Preleti beskonačnost i pobedi vreme i maštu, ali nikad ne zaboravi kako se korača po zemlji ♥ Mika Antić ♥
Postirana slika Postirana slika


Postirana slika

#3 AMI

AMI

  Advanced Member

 • Moderators
 • 7,130 postova

Postirano 17 December 2014 - 01:33 PM

Kuća Blob

 

 

15147033704a701e295db13299473135_orig.jp

 

Dupli Casa nemačkog arhitekte Jirgena Majera H. je apstraktno delo. Nalazi se u blizini grada Ludvigsburga, na jugozapadu Nemačke. Privukla je svetsku pažnju izgledom koji je nazvan "blob arhitektura" 

Kada je arhitektonski tim Jirgena Majera H. ponudio projekat Dupli Casa vlasnicima, nemački industrijalac i njegova porodica su, blago rečeno, oklevali. Kada je prošao trenutak zaprepašćenja, predomislili su se. 

"Kada sam porodici pokazao model i objasnio svoj arheološki dizajn, isprva su bili šokirani. Samo jedan sat kasnije njihova lica su se razvedrila! Vlasnica je uzviknula: 'To je upravo ono što sam sve vreme želela!' Bio sam veoma srećan što su prihvatili moj koncept i shvatili integritet ideje i istorijat kuće", kaže za "Kuća stil" berlinski arhitekta. Ovim projektom je postavio temelje dizajnu zvanom "blob", koji je predstavljen zakrivljenim linijama. 

Kuća na dva sprata leži na temeljima prvobitne kuće, izgrađene 1984. godine, na terenu od 6900 kvadratnih metara. Kako je vreme prolazilo, dodavani su raznovrsni prostori da bi se zadovoljile potrebe nastale širenjem porodice. Trebalo je napraviti generalnu adaptaciju. 

"Projekat urađen u mom arhitektonskom birou, u kojem radi petnaest osoba, leži na osnovi stare kuće: kuća je izdignuta, udvostručena, a zatim zarotirana. Tako je dobijena zakrivljena veza zmeđu donjeg i gornjeg dela!" 

Njene novoprojektovane konzole zakrivljenih formi okružuju osnovu kuće, zarivajući se u okoliš. Može se reći da se kuća preliva preko strmog terena. Iz kojeg god ugla da se gleda, Dupli Casa izgleda drugačije. "Kuća ima sopstvenu dinamiku", objašnjava Jirgen Majer H, koji je uspeo da kući da mogućnost panorame od 360 stepeni.

10015639904a701e29949b2012890600_orig.jp

 

Lavirint 

Iako je nov projekat jednostavniji od postojećeg, mnogobrojna proširenja stvaraju atmosferu lavirinta s neočekivanim zaokretima i uvijanjima, zahvaljujući raznovrsnim otvorima na svakom spratu. 

Komunikacija je postignuta kroz fluidnost projekta. Prizemlje liči na pećinu i u njemu se nalaze prostori za decu i unutrašnji bazen s velnes kutkom. Novoizgrađeno stepenište vodi do gornjeg sprata gde se nalaze "džepovi" privatnih prostora. 

Srednji nivo je pretvoren u zajednički prostor za primanje i u njemu se nalazi veliki atrijum sa ogromnim staklenim površinama. "Porodica je želela veliki prostor za primanje. Atrijum je smešten u središte kuće kao zbirno mesto ili mesto okupljanja svih članova porodice i njihovih prijatelja, i predstavlja osnovnu tačku komunikacije. On prodire kroz prizemlje i dva sprata povezujući razne namenske prostore u jednu celinu. 

"Kuća je toliko duboka da joj je bilo potrebno mnogo svetla", kaže Jirgen Majer H. U samoj kući postoji jasna odvojenost javnih i privatnih prostora. U prostoru za primanje nalazi se i trpezarija sa stolicama "Panton" koje se sjajno slažu sa zakrivljenim zidovima i prozorima od poda do tavanice.

18671062534a701e29b6e6a241494249_orig.jp

 

Na zadnjem nivou, spavaće sobe su postavljene kao stabljika sa listovima - sistem spirale. Sve sobe imaju ugaone prozore koji omogućavaju savršen pogled na okolinu. Velika spavaća soba vlasnika kuće je na prvom spratu i iz nje se pruža predivan pogled. 

Svi podovi u kući su od drveta, a spoljašnji zidovi od betona: spoj starog i novog, prirodnog i napravljenog. Rezultat su skulpturalni zidovi koji se protežu u okoliš. 

Pored kuće okružene zelenilom, na belom terenu nalazi se bazen. Objašnjavajući zašto je ovaj spoljašnji prostor beo, arhitekta Majer H. kaže da je njegov klijent želeo crnu boju. "Crna boja ne bi odgovarala štuko materijalu koji sam upotrebio u ovom projektu. Uopšteno gledajući, time bi se stvorila velika napetost između kuće i okoline! I sami detalji su izuzetno komplikovani. Verujem da sve što je na površini treba da bude jasno vidljivo. Kada na krovu metal sjaji, onda građevina izgleda mnogo apstraktnije". 

Svi projekti koji izlaze iz arhitektonskog biroa do sada su se pokazali kao veoma ekonomični. Upotreba kompjuterske tehnologije omogućava arhitekti Jirgenu Majeru H. da svoje zgrade doživljava "kao oblikovanje krajolika i komunikaciju između neba i zemlje".

3596201714a701e29d0506504425216_orig.jpg

 

 

Blobitektura 

"Blobkultura", "blob arhitektura", "blobizam", jesu izrazi koji opisuju sve organske oblike kao što su oblici ameba i ostali izbočeni oblici. Iako je izraz "blob arhitektura" nastao početkom devedesetih godina prošlog veka, počeo je da se upotrebljava 2002. godine kada se pojavio u tekstu "O jeziku" u "Njujork Tajms" magazinu. Od tada se reč upotrebljava da bi se opisale zakrivljene linije raznih oblika.


 • MIMA i Belay_Danci se ovo sviđa

#4 MIMA

MIMA

  Admin

 • Administrators
 • 1,489 postova

Postirano 27 December 2014 - 07:49 PM

Fascinantna%20ku%C4%87a%20na%20litici%20

 

Fascinantna kuća na litici

Australijska firma “Modscape Concept” projektovala je fascinantnu petospratnu kuću se nalazi na samoj ivici litice na jugozapadnoj obali Viktorije u Australiji. Simbolično je nazvana “Kuća na litici” (Cliff House), a nastala je kao odgovor na sve veći broj klijenata koji istražuju mogućnosti za život na ekstremnim priobalnim parcelama u Australiji.

 

Kuća je dizajnirana na zahtev jednog australijskog bračnog para koji želi dom za odmor na nekom "ekstremnom" mestu. Vlasnici bi u kuću ulazili kroz garažu na najvišem spratu, a liftom bi se spuštali do poslednjeg. Prefabrikovani moduli su rasporđeni u vertikalnom planu, a sobe su naslagane jedna na drugu i održavane bezbedno na mestu sa posebno projektovanim čeličnim nosačima.

 

Ovaj neobičan modularni dom je inspirisan oblikom školjke, oslanja se na trup i prostire se u potpunosti van litice. Sastoji se od pet spratova, tri spavaće sobe na dva nivoa, a ima čak i svoj spa kutak. Velika kuhinja po planu je smeštena na drugom spratu, dok su treći i četvrti planirani za spavaće sobe. Na najniži nivou, koji se iz očiglednih razloga u ovom slučaju ne može nazvati prizemljem, stanari će moći da uživaju u džakuziju i roštilju na otvorenom.

 

Enterijer je opremljen minimalističkim nameštajem kako bi se naglasila veza između okeana i horizontal, a pogled koji obezbeđuje neobična lokacija ove kuće jednostavno ostavlja bez daha.

 

Ovaj projekt je još uvek u fazi koncepta, ali bi izgradnja ovakvih kuća ubrzo mogla da postane uobičajena ukoliko bude dovoljno zainteresovanih kupaca.

 

Fascinantna%20ku%C4%87a%20na%20litici%20
 
 
 
 
 • External-Concept-Image-02.jpg
 • Fascinantna%20ku%C4%87a%20na%20litici%20
 • Ku%C4%87a%20na%20ivici.jpg
 • Fascinantna%20ku%C4%87a%20na%20litici%20
 • Fascinantna%20ku%C4%87a%20na%20litici%20
 • Fascinantna%20ku%C4%87a%20na%20litici%20
 
 

 • AMI se ovo sviđa.

 Mozes me nocas voleti ili mrzeti!Sve je u moju korist.Ako me volis,zauvek cu ostati u tvom srcu.Ako me mrzis,zauvek

                                                     cu ostati u tvojim mislima........nije fer jel da ???

 

 

                                                                                      


#5 Zanze

Zanze

  Advanced Member

 • Members
 • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
 • 2,031 postova

Postirano 29 December 2014 - 12:31 PM

1966704_286389911519002_588111413_n.jpg?


 • AMI, MIMA i Belay_Danci se ovo sviđa

#6 xenia

xenia

  Advanced Member

 • Members
 • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
 • 76 postova

Postirano 30 December 2014 - 03:38 PM

Kuca pevacice Bjork

 

 Bjorkhouse4.jpg


 • Belay_Danci se ovo sviđa.

#7 Odri

Odri

  Advanced Member

 • Moderators
 • 4,773 postova

Postirano 25 January 2015 - 08:46 PM

Perfektna upotreba boja u enterijeru

Gde god je bitna estetika, veoma je važna i upotreba boja. Od jarko crvene na usnama, do tračka roze u bidermajeru. Isto je i sa enterijerima, a dizajnerka Ana Jarovikova dovela je upotrebu boja u enterijeru gotovo do savršenstva.

 

Nekad u žaru minimalizma sve svodimo na crnu, braon i belu, zaboravljajući sve one boje između. Dizajnirajući stan koji vam predstavljamo, Jarovikova je imala u vidu moderne ideje: jednostavnost, čiste linije, čak i minimalizam, ali to je nije omelo da unese i pun spektar boja. Koristila je živopisnu paletu kako bi stvorila poseban, moderan prostor ispunjen bojama.

Perfektna%20upotreba%20boja%20u%20enteri

 

Svetlo i prijatno

 

Jarovikova je dizajnirala ovaj stan razmišljajući o realnim potrebama modernog života. Stoga se svetlost razliva kroz mnoštvo prozora što ovaj stan čini svetlim i prijatnim, a vertikalni nabori na neutralnim zavesama vizuelno čine prostor višim, što je odličan trik koji se može dobro iskoristiti posebno u malim prostorima. Ako vas zanimaju slični trikovi, pogledajte i kako da prosirite prostor pomocu ogledala

 

Perfektna%20upotreba%20boja%20u%20enteri

Efektan minimalizam

 

Dnevna soba je velika, otvorena prostorija sa spiralnim stepenicama koje vode ka spratu. Iako dominiraju neutralne boje, perfektnom upotrebom bordo, žute i plave boje unet je život u prostor. Moto ove dizajnerke je da nije neophodno koristiti žive boje na velikim površinama, već ih iskoristiti na pažljivo odabranim dekorativnim predmetima i komadima nameštaja koji će oživeti ceo prostor.  

Perfektna%20upotreba%20boja%20u%20enteri

 

U stanu preovladavaju prirodni materijali kao što su hrast i granit koji daju toplinu i eleganciju samom prostoru, a nameštaj obiluje teksturom, od reljefnih plišanih jastučnica do šablona utisnutih u prelepi kamin. 


"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#8 AMI

AMI

  Advanced Member

 • Moderators
 • 7,130 postova

Postirano 25 January 2015 - 08:54 PM

Luksuzni trikovi dekoratera koji ne koštaju puno

Nekoliko malih izmena i adekvatni detalji biće sasvim dovoljni da unesete "dašak Menhetna" u vaš dom.

58499056754bf9b81b4414332752188_w640.jpg

 

Želite stan koji odiše silom i dobrim ukusom, a ne biste da potrošite mnogo za renoviranje? Nekoliko malih izmena i adekvatni detalji biće sasvim dovoljni da unesete "dašak Menhetna" u vaš dom. 

Na zid u dnevnoj sobi, kao i u spavaćoj ili u hodniku okačite slike iz tri dela. Da ne biste potrošili novca i vremena tražeći idealnu, izaberite sami upečatljivu fotografiju, koja se uklapa u ambijent i izradite je u najvećem formatu. Presecite je na tri dela i svaki uramite jednostavnim ramom u beloj, crnoj ili krem nijansi. Možete da odaberete fotografiju sa putovanja, venčanja, vašu decu, ali i apstraktne motive koji impresivno deluju na zidu. 

Tepihe i staze grupišite u centralni deo prostorije, tako da budu najmanje 40 cm odvojene od zidova. Tako će prostorija delovati prostranije. Na jednom ili dva zida postavite ogledala od poda do plafona, a ispred njih atraktivnu visoku vazu sa cvećem, ukrasni ćup ili stonu lampu. 

Polica za knjige obavezna je u modernom domu, ali ne preterujte. Napravite kombinaciju knjiga i dekorativnih predmeta (kutija, ramova za slike, malih vaza, suvenira), tako što ćete ređati najviše pet knjiga u nizu, a zatim niz "razbijati" ukrasom. Ispred police stavite modernu fotelju za čitanje. 

Prekrečite zid iznad bračnog kreveta u tamnu nijansu ili ga oblepite tapetama sa zanimljivom šarom. Ukoliko je uzglavlje tamnije, izaberite jastuke različitih dimenzija sa svetlim šarama, poređajte ih u dva reda naizmenično, jedan uspravno, drugi horizontalno. 


 • Belay_Danci se ovo sviđa.

#9 Odri

Odri

  Advanced Member

 • Moderators
 • 4,773 postova

Postirano 19 February 2015 - 04:50 PM

Rotirajuća kuća u Iranu

Rotiraju%C4%87a%20ku%C4%87a%20u%20Iranu%

 

Pametnu i iznenađujuće fleksibilnu “Šarifi-ha kuću” (Sharifi-ha House osmislio je arhitektonski studio “Next Office” sa sedištem u Teheranu. Kuća ima motorizovane rotirajuće sobe koje su smeštene u pokretne prostorije koje se nalaze na tri nivoa i koje mogu da se okreću za čak 90 stepeni jednostavnim pritiskom na dugme, pa tako vlasnici mogu da oblikuju svoj prostor u zavisnosti od trenutnog raspoloženja ili vremena.

Inspiracija za ove kuće potiče od starih iranskih vila koje su tradicionalno građene i sa letnjim i sa zimskim dnevnim sobama, a novi mehanizam je omogućio da se praktično obe verzije dobiju u istom prostoru zahvaljujući automatizovanoj transformaciji.Prva ovakva zgrada završena je tokom 2013. godine i odmah je izazvala veliku pažnju širom sveta.


"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#10 AMI

AMI

  Advanced Member

 • Moderators
 • 7,130 postova

Postirano 19 February 2015 - 07:21 PM

Biste li živjeli u dvorcu iz 16. stoljeća?

 

Prodaje se prekrasno zdanje nedaleko Pariza

 
frenchcastle00_840_472.jpeg
Ako ste ikada poželjeli živjeti u pravom francuskom dvorcu i k tome imate viška 5.7 milijuna dolara, dobro je znati kako taj san sada možete i ostvariti. Tržište nekretnina je, naime, postalo bogatije za impozantan dvorac iz 16. stoljeća smješten nedaleko Pariza. 

Ogromno neogotičko zdanje sagrađeno je 1504. godine za francuskog kardinala pokrajine Vigny, a krase ga prostrane sobe dostojne kraljeva, velika kuhinja u industrijskom stilu, kao i šest kupola koje uljepšavaju vanjsko pročelje.

frenchcastle02_840_472.jpeg frenchcastle03_840_472.jpeg frenchcastle05_840_472.jpeg frenchcastle06_840_472.jpeg frenchcastle07_840_472.jpeg frenchcastle08_840_472.jpeg frenchcastle09_840_472.jpeg frenchcastle10_840_472.jpeg

 • Belay_Danci se ovo sviđa.

#11 Odri

Odri

  Advanced Member

 • Moderators
 • 4,773 postova

Postirano 21 February 2015 - 11:20 AM

Kavalijeve tapete novi trend u enterijeru

Bogatstvo boja i dezena je prvo što primetite kada pogledate kataloge Kavalijevih novih kolekcija zidnih obloga Kolecione (Collezione), Kristal (Crystal) i Kristal lakšeri (Crystal Luxury) 

 

Enimal print, motivi iz prirode i zlatna boja dominiraju, baš kao što je to slučaj i u Kavalijevim modnim linijama. Interesantne su i tapete sa motivima cveća, koje osvežavaju enterijer, ali i one potpuno tamne koje mu daju notu elegancije.

 

"Radoznalo sam istražio svoj svet boja, predela, cveća i stena i pretočio ga u kolekciju zidnih obloga, kojima sam izrazio sopstveni ukus za sofisticiranost enterijera", kaže Kavali.

 

Za sve smele, kreativne i strastvene ljude Kavalijeve kolekcije su otkrile novi svet luksuznog "oblačenja" zidova, a pojedini modeli dostupni su i na našem tržištu u specijalizovanim radnjama.

Foto16%20665x317.jpg

cavalli5_0_954_2560_1426_0.jpg

 

cavalli17_0_1378_2560_1373_0.jpg


"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#12 AMI

AMI

  Advanced Member

 • Moderators
 • 7,130 postova

Postirano 22 February 2015 - 01:12 PM

Bizarna arhitektura - Kuća koja hoda!

 

16.jpg

Hodajuća kuća jedan je on namorbidnijih, ali i najzanimljiviji arhitektonskih projekata u posljednje vrijeme.

Skupina američkih znanstvenika udružila se s umjetnikom iz Danske kako bi zajedno dizajnirali "hodajuću kuću". Ova kreacija ima čak šest hidrauličnih nogu te je osmišljena tako da ima mogućnost bijega u slučaju poplave ili nereda u susjedstvu. U kući malih dimenzija smješteno je sve što je potrebno za život četiri osobe. Kuća ima vlastite izvore energije - solarne panele i male vjetrenjače. Grijanje je osigurano malom peći na drva, a na kući je moguće napraviti vrt kako bi se osigurao dio hrane za stanovnike.

Njeni kreatori tvrde kako ovo nije dom samo za one koji vole putovati, već za sve koji preferiraju nomadski način života. Danski umjetnik Oivind Slaatto čak planira stanovati u ovoj "kući putujućoj".

Kako to izgleda pogledajte u fotogaleriji!#13 AMI

AMI

  Advanced Member

 • Moderators
 • 7,130 postova

Postirano 24 February 2015 - 12:46 PM


Izgrađena prva ekološka 'vodena kuća' koja štedi energiju
0252007.48.jpg
Prošlog tjedna je u Ženevi predstavljena prva ekološka 'vodena kuća', djelo mađarskog arhitekta Matyasa Gutaia, koja bi trebala uštedjeti energiju, a bazira se na japanskoj tradicionalnoj gradnji.

Naime, Gutai smatra da bi uz pomoć njegovog izuma mogli smanjiti potrošnju energije. Nakon dugačkog procesa testiranja i patentiranja, te desetljeća proučavanja i razvoja kuće na japanskom sveučilištu, 34-godišnjak je predstavio kuću bez klasične izolacije, koja ima savršenu toplinsku ravnotežu, zahvaljujući svojstvima vode. 

Mali prototip kuće pokazao je u dvorištu jednog skladišta u rodnom gradu - Kečkemetu, južno od Budimpešte. Za izgradnju ovog prototipa trebalo mu je svega 50.000 eura, koje je pridobio iz europskih fondova i od mađarske vlade. 

Zidovi njegove kuće napravljeni su od staklenih panela, između kojih se nalazi voda. Nekoliko kubičnih metara vode, koliko ih se nalazi u prostoru među panelima, grije sunce izvana, a ona apsorbira toplinu kao katerija, te je raspoređuje tijekom hladnog i toplog vremena. 

Uz pomoć sistema monitora, korisnici mogu unutra podesiti željenu temperaturu, a višak topline iz vode, tijekom vrućih dana, nalazi se u spremniku u temeljima kuće. Inače, iako je izgradnja ovakve kuće ponešto skuplja, njezina učinkovitost se na kraju višestruko otplatila.#14 AMI

AMI

  Advanced Member

 • Moderators
 • 7,130 postova

Postirano 27 February 2015 - 07:05 AM

Kuća koja očarava na prvi pogled

Luksuz podignut oko spiralnog stubišta

hyla-architects-designs-three-story-home
Ima nešto posebno neodoljivo u pregledavanju fantastičnih interijera i arhitektonskih čudesa. A kako je četvrtak naš dan za luksuz, spremno smo mu se i danas prepustili i koncentrirano odradili svoju zadaću, dijeleći s vama naše najnovije otkriće. 

Jedini problem koji se na tom putu može pojaviti jest odabir favorita. Iz dana u dan niču zdanja koja oduzimaju dah i podižu ljestvicu očekivanja. Ipak, onom današnjem presudilo je dijete koje se krije u svima nama. Jedan pogled na kuću izgrađenu oko nečega što nalikuje na tobogan učinilo je da se tom djetetu zacakle oči i usta razvuku u zadivljen smiješak. 

Kuću na tri kata potpisuje studio HYLA Architects i smještena je u Singapuru, no ipak nije riječ o toboganu, već o spiralnom stepeništu koje spaja prostor unutarnjeg bazena s teretanom i gostinjskom sobom. Stakleni most koji se nadvija nad bazenom vodi do dnevne sobe, a sjajan dojam ostavlja i prirodno svjetlo kojeg u ovom fantastičnom prostoru ima u izobilju. Nećete nas uhvatiti kako se žalimo na mogućnost življenja na ovakvom posjedu.
 
hyla-architects-designs-three-story-home
hyla-architects-designs-three-story-home
hyla-architects-designs-three-story-home
hyla-architects-designs-three-story-home
hyla-architects-designs-three-story-home
hyla-architects-designs-three-story-home
hyla-architects-designs-three-story-home
 


#15 AMI

AMI

  Advanced Member

 • Moderators
 • 7,130 postova

Postirano 02 March 2015 - 08:27 AM

Kamene obloge za zidove

Interijerima u kojima se želi naglasiti prirodnost predlažemo korištenje kamena kao podnu ili zidnu oblogu.

Copy-2-of-02-b-820x350.jpg?de30f3

Jačanjem ekološke svijesti i općeg trenda povratka prirodnom, u uređenju interijera danas je  sve traženiji prirodni kamen, bilo kao podna i/ili zidna obloga. Iako se tradicionalno veže uz mediteranski stil ili kontinentalnu rustiku, kamen je sve popularniji i kod  uređenja suvremenih, modernih prostora, bez obzira da li je riječ o kućama, stanovima ili poslovnim prostorima smještenim u bilo koji dio grada.

Više je razloga za njegovu sve češću primjenu –upotreba svih vrsta kamena garantira postojanost, a njegovom upotrebom, kao što je slučaj i s kvalitetnim drvom, obično raste i sama tržišna vrijednost nekretnine. Njegovom atraktivnom izgledu uvelike pomaže i činjenica da kamen dužom upotrebom dobiva svojevrsni originalan ‘pečat’, što doprinosi kreiranju šarmantne, originalne atmosfere koja dodatno oplemenjuje svaki prostor.

Osim što kamen već u prirodi dolazi u najrazličitijim bojama i strukturama, daljnje varijacije postižu se različitim stupnjevima obrade, te veličinom i načinom slaganja kamenih ploča. Tako će glatki polirani kamen pridonijeti monumentalnosti i ekskluzivnosti prostora, dok će neobrađeni kamen stvoriti bogatu, ali prisnu atmosferu.
Kako bi ljepota kamena došla do izražaja u svoj svojoj punini, predlažemo kamene zidove što je moguće više lišiti suvišnih dekorativnih detalja poput slika, ogledala, zidnih satova i sl. Umjesto dekorativnih predmeta na takav zid dobro je smjestiti kamin obučen u istovjetan kamen ili pak za suvremeno uređene prostore kamine krajnje minimalističkih linija.

Copy-of-IMG_2468-771x331.jpg?de30f3

Za zidove koji u nekoj prostoriji nisu obučeni u kamen predlažem upotrebu neutralnih boja kako se zid u kamenu ne bi nepotrebno vizualno ‘zagušio’ te da prostor zadrži specifičan osjećaj prirodnosti .

Pravilnim izborom rasvjete možemo postići odlične efekte – bilo da je riječ o rasvjeti sa stropa ili podnoj, jednom ili više rasvjetnih tijela usmjerenih upravo tamo gdje želimo, na grubo obrađenom kamenu se stvara interesantna igra svjetla-sjene.

Kao zamjena za prirodni kamen nerijetko se koristi dekorativni umjetni kamen za zidove – riječ je o vrlo vjernoj kopiji prirodnog kamena specifičnog za različita podneblja.#16 AMI

AMI

  Advanced Member

 • Moderators
 • 7,130 postova

Postirano 04 March 2015 - 09:59 AM

Zavirite u novi dom Beyonce i Jay Z-ja

Fantastična rezidencija slavnog para 

beyonce3glamour2mar15prb1080x720_840_472
Najmoćniji par glazbene industrije već je naviknuo na činjenicu da se svaki njihov korak pomno prati, a materijala za medijska šuškanja osigurali su i nedavno, odabirom svog novog holivudskog doma u koji ni mi nismo mogli odoljeti zaviriti. 

Iznimno sofisticirani posjed u jednoj od najekskluzivnijih ulica Holmby Hillsa krije čak sedam spavaćih soba, luksuznu kuhinju, dnevnu sobu na dvije razine, kao i galeriju prigodnu za izlaganje umjetnina, teretanu i sobu za masažu, vinski podrum i dizalo. Spektakularan infinity bazen sa slapom i teniski teren dodatni su luksuz u kojem će slavni par s malenom Blue Ivy uživati do mile volje. 
   beyonce4glamour2mar15prb1080x720_840_472 beyonceglamour2mar15prb1080x720_840_472. beyonce2glamour2mar15prb1080x720_840_472
 

 • Belay_Danci se ovo sviđa.

#17 AMI

AMI

  Advanced Member

 • Moderators
 • 7,130 postova

Postirano 05 March 2015 - 11:05 AM

10 jednostavnih načina kako bojom promijeniti izgled prostorije

Zaboravite novi namještaj, rasvjetu i ostale skupe investicije – kist i kantica boje često su jedino što vam je potrebno da biste napravili promjenu. Pripremili smo nekoliko ideja koje će vašem domu dati novi izgled:

1. Naglasite ljepotu drveta
Imate li puno drvenog namještaja tamne boje, obojite zidove u intenzivnu, bogatu nijansu ljubičaste ili plave za egzotični štih. Te boje će naglasiti ljepotu ovog prirodnog materijala.

2. Dajte priliku potpuno bijelom interijeru
Manjak boje u prostoru može biti jednako efektan kao i mnoštvo raznih nijansi.

3. Naglasite zid u predsoblju ili hodinku
Hodnici i predsoblja često ostanu nepravedno zapostavljene prostorije. Obojite jedan zid  intenzivnom ili kontastnom nijansom kako biste mu dali “točku na i” ili vizualno skratili ako je predug.

IMG_6517-771x331.jpg?d9f518

 

4. Obojite stari namještaj
Dajte svojim starim stolcima, stolovima, ormarima ili policama potpuno drugačiji izgled s novim nanosom boje. Možda se iznenadite kad odjednom postane vaš omiljen komad namještaja u domu.

5. Oslikajte strop
Ako ste vješti s kistom, oslikajte strop oblacima ili zvijezdama. Ovo će dobro izgledati u dječjim sobama i neće vizuano sniziti zidove, a zasigurno će i razveseliti vaše najmlađe.

6. Prikrijte nepravilnosti
Imate li nepravilan i čudan kut među zidovima u nekoj prostoriji, prikrijte ga ili ublažite bojenjem u neku drugu boju.

JPG-4-771x331.jpg?d9f518

 

 7. Unesite osjećaj intimnosti
Stvorite intimniji prostor bojenjem stropa u tamniju nijansu. Tako će se doimati vizualno nižim, no pripazite ako je stop vrlo nizak ili je prostorija pretamna.

8. “Regulirajte” temperaturu u prostoriji
Bojom možete utjecati na raspoloženje i stvoriti energičnu ili opuštenu atmosferu. Isto vrijedi za temperaturu. Hladne će boje stvoriti osjećaj niže temperature, a topla paleta nijansi vjerojatno će vas ugrijati. Boraviti u narančastoj ili crvenkastoj prostoriji tijekom hladnih mjeseci zasigurno će vam biti ugodnije no u sobi hladne palete boja, zar ne?

07-Inspiracije-021-771x331.jpg?d9f518

 

9. Igrajte se tekstrurama i nijansama
Koristite neutralnu paletu boja i zabavite se kombiniranjem raznih tekstura kako bi interijer izgledao zanimljivije.

 10. Pruge na zidovima
Napravite pruge na zidu – možete koristiti dvije, tri nijanse iste boje ili potpuno kontrastnu kombinaciju kao što su crna i bijela. Vodoravne će pruge učiniti prostoriju vizualo širom, a okomite pruge učinit će zidove prividno višima no što jesu.#18 AMI

AMI

  Advanced Member

 • Moderators
 • 7,130 postova

Postirano 14 March 2015 - 01:12 PM

Prva luksuzna mega-jahta stvorena samo za žene

25448F7600000578-2936134-image-a-14_1422

 

Iako ste možda mislili kako su sve jahte jednake, barem kad je riječ o ravnopravnosti spolova, jedan dizajner iznio je drugačije mišljenje po tom pitanju. Naime, on je kreirao luksuznu mega-jahtu koja je namijenjena isključivo nježnijem spolu. 

U slučaju da najbogatije pripadnice ženskog spola požele jahtu samo za sebe, dizajner luksuznih plovila Lidia Bersani osmislio je vrlo zanimljiv koncept ženske jahte. 

Kombinirajući zlatnu i bijelu boju s kristalima, cvijećem te krznenim i zlatnim detaljima nastala je La Belle (u prijevodu ljepota), odnosno jahta namijenjena samo pripadnicama nježnijeg spola. U nastavku pogledajte kako La Belle izgleda.25448F8200000578-2936134-image-a-11_1422
2544908D00000578-2936134-image-a-17_1422
2544909A00000578-2936134-image-a-5_14228
2544909200000578-2936134-image-a-8_14228
2544909600000578-2936134-image-a-15_1422
25448F7E00000578-2936134-image-a-10_1422


#19 Odri

Odri

  Advanced Member

 • Moderators
 • 4,773 postova

Postirano 19 March 2015 - 08:08 AM

Urbane zelene oaze

 

Uprkos brojnim prednostima, život u velikom gradu ima i nedostatke. U potrazi za stambenim prostorom, grade se višespratnice koje, pružajući odličan pogled na grad, ljude udaljavaju od prirode. Živeći u stanovima ili kućama okruženim retkim zelenim enklavama često zaboravljamo da postoje brojni kreativni načini pomoću kojih možemo da svoje dvorište ili terasu pretvorimo u prijatnu oazu usred užurbanog grada.

 

Uz malo napora i mašte svaka bašta može da izgleda veoma lepo i opuštajuće. Ipak, čak i one najmanje zahtevaju ozbiljnu organizaciju. Dobro osmišljenim planom unapred ćete uštedeti vreme i naporan rad potreban za održavanje. Za početak na papir ispišite svoje želje, ideje i zamisli, a zatim ih postepeno uskladite sa pravilima.

 

Idealan vrt treba da bude funkcionalan, a da zadrži prirodnost i toplinu. Pre nego što napravite skicu terena, pogledajte šta možete da iskoristite od starih stvari, šta treba da kupite, a šta možete sami da izradite.

 

Prilikom rasporeda biljaka iskoristite optičku varku - cveće svetlih i jarkih boja čini se bližim nego što je zaista i zasađeno. Vodite računa o osvetljenosti prostora, kao i o preglednosti tako što ćete niske biljke saditi u prvom planu.

 

Kao i pri uređenju enterijera, tajna je u malim detaljima. Ukrasne saksije, vedre, raznobojne ili izrađene od prirodnih materijala, kao  i originalne vazne prostoru daju poseban pečat. Moderno dizajnirana ili jednobojna ručno rađena žardinjera delovaće poput skulpture i vaš vrt učiniti jedinstvenim umetničkim delom,  afontana od ikrasnog kamena  i malo jezero okruženo elegantnim biljkama uneće dinamiku u vaš vrt. 

 

Ukoliko imate mali vrt, nemojte preterivati sa zelenilom, već ga uredite cvećem tamnijih boja. U tom slučaju će izgledati prostranije i urednije. Oblikujte ga tako da ne izgleda kao težak i naporan posao, već mesto gde možete da se odmorite i prepustite uživanju.

 

Uvek možete zatražiti stručnu pomoć pejzažnog arhitekte, ali inspiraciju možete potražiti u fotografijama koje slede. 

 

Urbane%20zelene%20oaze%20(1).jpg

 

Urbane%20zelene%20oaze%20(7).jpg

Urbane%20zelene%20oaze%20(11).jpg

 

Urbane%20zelene%20oaze%20(2).jpg


 • Belay_Danci se ovo sviđa.

"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#20 Belay_Danci

Belay_Danci

  Advanced Member

 • Moderators
 • 7,153 postova

Postirano 25 March 2015 - 03:59 AM

Futuristički poslovni kompleks usred pustinje!

 

Arhitektonski biro Zahe Hadid predstavio je svoj novi projekat - sedište kompanije "Bee'ah", jedne od vodećih za upravljanje otpadom na Bliskom istoku. Poslovno-edukativni centar, smešten na obodu pustinje na severu Ujedinjenih Arapskih Emirata, čini niz zgrada nalik peščanim dinama, koje se u potpunosti snebdevaju obnovljivim izvorima energije.

Futuristi%C4%8Dki-poslovni-kompleks-usre

Futuristički kompleks ukupne površine 7.000 kvadratnih metara orijentisan je tako da maksimano iskoristi energiju Šamal vetrova. Prema preporuci inžinjera Bura Hapolda (Buro Happold) i konsultanata Ateljea "Ten", za gradnju će biti izabrani materijali koji će osigurati samoodrživost kompleksa.

Futuristi%C4%8Dki-poslovni-kompleks-usre

Prostor unutar dve najveće "dine" biće korišćen za rad i edukaciju. Na mestu njihovog preseka nalaziće se "zelena oaza", projektovana tako da pojača protok vazduha kroz objekte. Ovakav pristup gradnje smanjiće potrebu za mehaničkim hlađenjem, a samim tim i potrošnju energije.

Futuristi%C4%8Dki-poslovni-kompleks-usre

Zahvaljujući vešto zakrivljenim linijama, kompleks će imati "kvaliteno dnevno osvetljenje" i istovremeno biti zaštićen od jakog zračenja. Spoljašnji zidovi biće prekriveni materijalima koji reflektuju sunčeve zrake.

Futuristi%C4%8Dki-poslovni-kompleks-usre

Oko "dina" biće postavljene fotonaponske ćelije, koje će akumulirati sunčevu energiju neophodnu za osvetljenje i funkcionisanje kompleksa. Pretpostavlja se da će korišćenjem aktivnih i pasivnih pristupa projektovanju novog sedišta kompanije "Bee'ah" potrošnja energije biti smanjena za čak 30 odsto.

Futuristi%C4%8Dki-poslovni-kompleks-usre

Samoodrživi poslovni objekti postali su imperativ savremenog građevinarstva. Tako IT giganat "Gugl" (Google) gradi novo predstavništvo u Silikonskoj dolini – "Guglpleks" (Googleplex). U obližnjem Kupertinu kompanija "Epl" (Apple) takođe gradi novi kampus. Pogledajte kako će izgledati ovaj futuristički poslovni kompleks urađen po projektu čuvenog britanskog arhitekte Normana Fostera, u čiju je izgradnju uloženo pet milijarde dolara.

Futuristi%C4%8Dki-poslovni-kompleks-usre

Novo predstavništvo uskoro će imati i "Amazon", jer je u centru Sijetla u toku izgradnja tri futurističke bio-kupole, nebodera, kao i niz drugih poslovnih objekata giganta onlajn trgovine.

Futuristi%C4%8Dki-poslovni-kompleks-usre

Futuristi%C4%8Dki-poslovni-kompleks-usre


Postirana slika


Preleti beskonačnost i pobedi vreme i maštu, ali nikad ne zaboravi kako se korača po zemlji ♥ Mika Antić ♥
Postirana slika Postirana slika


Postirana slika
0 korisnik(a) čita ovu temu

0 članova, 0 gostiju, 0 anonimnih korisnika