Skoči na sadržaj

 • twitter
 • youtube
 • googleplus
 • facebook

Foto
* * * * * 2 glasova

Arhitektura&Dizajn


 • Please log in to reply
77 odgovora na ovu temu

#61 Odri

Odri

  Advanced Member

 • Moderators
 • 4,773 postova

Postirano 12 March 2017 - 01:38 PM

Kuća iz snova za 3000 funti

Velšanin Sajmon Dejl (Simon Dale) sagradio je organsku kuću sa malim uticajem na životnu sredinu koja svojim dizajnom neodovljivo podseća na kuću Hobita u filmu Gospodar prstenova.

 

Ova prirodna kuća izgrađena je u srcu šume u prelepim predelima Velsa, a koristi solarnu tehnologiju za osvetljenje, hlađenje, korišćenje računara i slušanje muzike. Izgradnja kuće trajala je oko četiri meseca, a Dejl je za celokupnu kuću potrošio svega 3.000 funti.

 

Osnovni cilj je bio da se izgradi maksimalno održiva i prirodna kuća, pa su podovi, zidovi i krov izrađeni od hrastovine i slame, dok je krov dodatno prekriven vegetacijom. Cela kuća je omalterisana krečnim malterom, koji izuskuje manje energije pri proizvodnji cementa.  

 

 

Zanimljivo je da se Sajmon Dejl nikada nije bavio ni građevinom, ni stolarstvom, ali je svoj poduhvat doživeo kao mali doprinos izgradnji održivih objekata koji čuvaju planetu. A Dejl je mislio na svaku sitnicu, pa je kuća ukopana u brdo da bi imala što manji vizuelni uticaj na prirodu, kamenje i blato dobijeno iskopavanjem je iskorišćeno za potporne zidove i temelje, a hrastovina je uzeta iz okolnih šuma.

 

Odlična izolacija zidova, poda i krova je obezbeđena uz pomoć slame, a celokupan prostor se greje peć na drva. Čak se i frižider ne hladi električnom energijom, već hladnim vazduhom koji dolazi podzemnim putem ispod temelja, voda dolazi sa obližnjeg prirodnog izvora, a solarnim panelima se obezbeđuje energija za osvetljenje i uređaje koje pokreće samo struja.

 

Ku%C4%87a%20iz%20snova%20u%20Velsu%201.j

 

 

Ku%C4%87a%20iz%20snova%20u%20Velsu%203.j

Ku%C4%87a%20iz%20snova%20u%20Velsu%208.j

 

 


"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#62 Odri

Odri

  Advanced Member

 • Moderators
 • 4,773 postova

Postirano 11 April 2017 - 11:25 AM

Pogledajte jedinstveni projekt kuće unutar kuće

 

Poznati američki arhitekt Adam Kalkin je svoj dom odlučio proširiti na posve neuobičajen način; umjesto da na velikoj parceli napravi još jednu kuću, iznad postojeće je postavio veliku konstrukciju hangara za avione i time dobio pregršt prostora
Adam Kalkin je američki arhitekt i umjetnik koji je široj javnosti postao poznat po neobičnom projektu vlastitog doma. Naime, Kalkin je još prije desetak godina kupio tradicionalnu farmersku kuću iz 1880-ih godina u blizini New Jerseyja. Kako kaže, od prvog je trenutka znao da baš ovdje želi živjeti. Ipak, idilična kuća u prirodi je bila premalena za potrebe njega i njegove obitelji, a Kalkin je počeo razmišljati kako bi mogao proširiti prostor. Njegova je ideja oduševila zaljubljenike u arhitekturu, a svi relevantni mediji koji se bave arhitekturom su pisali o njoj. Umjesto da gradi još jednu kuću ili nadograđuje dijelove na ovu, Kalkin se odlučio iznad postojeće podignuti avionski hangar, a na taj način je došao do projekta kuće u kući. Osiguran je dodatni prostor, ali i unikatnost kad je u pitanju arhitektura doma. Interijerom dominira obilje boja, ali uklopljenih tako da tvore ugodnu atmosferu doma.

 

the-living-space-is-free-flowing-the-liv

 

 

the-concrete-and-glass-structure-is-comp

 

the-airplane-hangar-encapsulates-the-his

 

 

however-inside-the-farmhouse-youll-find-

 

 

for-kalkins-three-children-bunny-lane-is


"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#63 Odri

Odri

  Advanced Member

 • Moderators
 • 4,773 postova

Postirano 18 May 2017 - 09:31 AM

Kupatilo u jarkim bojama

Jarke boje smo navikli da viđamo u dnevnoj sobi, kuhinji, pa i hodniku. Jedna prostorija je, ipak, bila izuzetak od "živih" nijansi. Kupatilo, na koje uglavnom ne obraćamo pažnju i "oblačimo" ga u belo, neutralne tonove, nebo plavu i umirujuću zelenu. Nema razloga da ovde zaobilazite jarke boje, tvrde dekorateri, pogotovo ako posedujete i manje, gostinsko kupatilo. Mali prostori mogu podneti jarke boje, a osim toga je lako da ih prefarbati ako vam se ne dopadne.

Zidovi u ljubičastoj, crvenoj i pink odlično će se uklopiti uz bele ormariće. Može i obrnuto, da zidovi budu beli ili neutralni, a ormarići u jarkoj boji. Ako ne želite da zidove bojite isti efekat postići ćete tapetama ili zidnim nalepnicama.

Kupatilo može da "priča svoju priču" na taj način, a može tako i da se poveže sa susednim prostorijama, pa ako u stanu preovlađuju žuti detalji, neka ta nijansa dominira i u kupatilu. Možete da kombinujete i dve boje, na primer plavu i narandžastu koje će uneti energiju u ovu prostoriju.

Savet plus: Većina dama za kupatilo bira ružičaste nijanse jer "laskaju" koži i čine je lepšom u tom ambijentu, ali ako ste tašti možda je ipak bolje da zaobiđete jarke boje jer ćete previše vremena provoditi u ovoj prostoriji.

26-kuca-kupatilo-(1)_620x0.jpg


"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#64 Odri

Odri

  Advanced Member

 • Moderators
 • 4,773 postova

Postirano 20 May 2017 - 01:54 PM

SVI SU OPSJEDNUTI MERMERNIM TAPETAMA! OTKRIJTE ZAŠTO.

 

Mramorno definitivno nije novi trend, u arhitekturi se koristi vijekovima još od drevnog Egipta i Mesopotamije, a svi koji su se odlučili na mermer su se uvjerili koliko je teško raditi s njim. Trenutno, apsolutni hit u uređenju enterijera je upravo mermer, ali samo uzorak koji se najčešće koristi na tapetama, ne i sam materijal.

Ako volite luksuzni izgled mermera onda je ovo sigurno jeftiniji i lakši način da ga ubacite u svoj dom. Tapete sa mermernim uzorkom se prodaju u zaista velikom djapazonu boja i različitih šara da ćete sigurno naći nešto što vam odgovara i što paše vašem domu.

Ono što je najbolje kad su ove tapete u pitanju jeste što ne možete pogriješiti, osim ako ih ne zalijepite na sve zidove. Pronađite pravu nijansu koja ne odudara u poptunosti od ostatka kuće i stavite samo na jedan zid. Ne možete ni da zamislite koliku razliku to može napraviti.

Tapete, nije pravi mermer.

 

tapete-1-620x793.jpg

 

 

tapete-2-620x929.jpg

 

Dječija spavaća soba će izgledati fenomenalno.

 

tapete-3-620x578.jpg


"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#65 Odri

Odri

  Advanced Member

 • Moderators
 • 4,773 postova

Postirano 19 June 2017 - 02:07 PM

Juta: Prekrijte podove prirodnim materijalima

Ako ste ljubitelj jednostavno uređenog prostora onda su tepisi i druge podne prostirke načinjene od jute stvorene za vas. Dugotrajni i elegantni, ovi tepisi se nenametljivo uklapaju u svaki dom. To što se radi o ekološki prihvatljivom materijalu koji je biorazgradiv je samo još jedan plus više.

Odlike podnih prostirki od jute

Juta se dobija iz jutovca, biljke koja raste u vlažnim i toplim predjelima kao što je sjeverozapad Indije. Prije otpremanja u proizvodne pogone snopovi jute se namaču u vodi, a nakon guljenja kore sa stabljike namakanje se nastavlja u vodi obogaćenoj mineralnim uljima.

Nekada korištena samo kao podloga ili naličje podnih prostirki, danas se juta sve više koristi za proizvodnju tepiha koji se odlikuju dugotrajnošću, toplinom i stilom.

Tepisi od jute su izuzetno čvrsti i izdržljivi, a istovremeno ugodni i mekani na dodir. Ono što ih čini posebno privlačnim u današnjem vremenu ekonomske krize jeste pristupačna cijena.

Zahvaljujući čvrstoći vlakana tepisi od jute su pogodni za prostorije kroz koje se dosta prolazi kao što su dnevni boravak ili radna soba. S obzirom na to da se radi o „zelenom“ materijalu i da prostirke od jute ne izazivaju nikakve alergijske probleme preporučljive su i za spavaću i dječiju sobu.

Tepisi i prostirke od jute ne podnose vlagu te treba izbjegavati njihovo postavljanje u kupatilo, hodnik ili na terasu.

 

Boje i dizajn

Kao i kod drugih materijala kvalitet prostirki i tepiha od jute varira od dobrih do onih lošijih. Kvalitetnu vrstu ćete prepoznati po svilenkastom odsjaju, mekoći i bojama koje se kreću od svijetložute, srebrnosive do sivozelenkaste. Lošije vrste nemaju sjaja i dolaze u sivoj i smećkastoj boji.

Vlakna jute se mogu i bojiti pa onda tkati i to na različite načine. Kao rezultat imamo raznobojne tepihe sa jedinstvenim uzorcima za svačiji ukus. Prostirke od jute u boji donose poseban praznični šarm u prostoriju gdje su smještene, dok one u prirodnim bojama, svjetlijim ili tamnijim, donose smirenu eleganciju u svaki dom.

Ako ih pravilno održavate trajat će vječno

Tepisi i prostirke od jute su vrlo jednostavni za održavanje. Načinjeni od kvalitetnih vlakana, delikatni i mekani, ipak su iznenađujuće izdržljivi. Tkani ručno ili mehanički izdržat će veliki promet, kućne ljubimce i različite mrlje.

Najbolje ih je usisavati redovno, jednom do dva puta sedmično, s obje strane. S obzirom na to da ne podnose vlagu ne smiju se usisavati usisivačima koji rade na principu ispuštanja pjene ili pare.

Ako na tepih dospije mrlja najbolje ju je odmah tretirati blagim deterdžentom i mlakom vodom te odmah po uklanjanju mrlje osušiti mokro mjesto.

Nakon čišćenja cijelog tepiha sapunicom okačite ga na neku šipku, preko par stolica ili na sličan način i držite ga tako dok se sasvim ne osuši. Tek onda ga možete vratiti na pod.

 

„Zelena“ juta

Izbor tepiha je veoma važan segment pri uređenju enterijera. Tepisi od jute pružaju vam priliku da odabirući lijep dizajn i kvalitetan materijal istovremeno pokažete odgovornost i brigu za okoliš kupujući proizvod koji je ekološki prihvatljiv.


"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#66 Odri

Odri

  Advanced Member

 • Moderators
 • 4,773 postova

Postirano 19 June 2017 - 02:08 PM

juta99.jpg

 

juta6.jpg

 

juta10.jpg

 

 

Jute-Rugs.jpg

 

juta.jpg


"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#67 Odri

Odri

  Advanced Member

 • Moderators
 • 4,773 postova

Postirano 20 November 2017 - 03:28 PM

5 SAVJETA ZA UREĐENJE KUHINJE OVE SEDMICE

Početak je još jedne radne sedmice što znači da je vrijeme i za nove ideje po pitanju uređenje enterijera. Ovaj put smo se odlučili za kuhinju, a u nastavku je pet savjeta koje biste mogli uzeti u obzir ukoliko planirate skorije renoviranje ove prostorije u domu.

Nikad ne podcjenjujte moć dobrog kuhinskog ormarića i efektnih detalja

Ručke i drške na ormarićima vjerovatno se ne čine kao najzanimljivija dizajnerska rješenja u jednoj kuhinji. Ali, nikako ne treba podcjenjivati njihovu moć. Dole prikazana kuhinja odličan je primjer kako pažljivo koordinisana kombinacija kuhinjskog namještaja sa odgovarajućom završnom obradom, zanimljivom slavinom i prelijepim detaljima na štednjaku može biti efektna. Ako pogledate dovoljno blizu, shvatićete koliko važnu ulogu imaju dobro uklopljene sitnice koje život znače.

Screenshot_6-28.png

 

Razmislite o otvorenom sistemu skladištenja

Mnogi vlasnici domova izbjegavaju postavku mikrotalasne pećnice na kuhinjsku površinu, ali situacija se mijenja kada se u kuhinju ugradi kvalitetan sistem sa policama koji sadrži i dio sa ladicama. Ovakav raspored izgleda veoma elegantno i kao pomalo iznenađujuća opcija za kuhinju, a to se ne bi moglo postići sa standardnom postavkom na kuhinjsku površinu.

 

Screenshot_5-31.png

 

Pozabavite se idejom staklenih ormarića

Ugradnja otvorenih polica ili staklenih polica vjerovatno nije pretjerano primamljiva ideja za većinu vlasnika domova. Uostalom, zašto bi neko želio da drugi ljudi vide vašu neorganizovanu zbirku začina i rasparenog posuđa? Ako ste se međutim odlučili za potpuno bijelu kolor šemu u kuhinji, to vam može biti odlična opcija za dodavanje par prodornih boja. Mnogo će vam jednostavnije biti da u staklenim ormarićima izložite kolekciju posuđa sa zanimljivom šarom nego da prefarbate cijeli zid zbog efektnog dojma.

 

Screenshot_4-34.png

 

Postavite pločice sve do plafona

Planiranje postavke pločice može ponekad biti komplikovan proces, pogotovo kada je u pitanju odluka o tome gdje treba početi, a gdje prestati sa pločicama. Ako ste se odlučili za suptilnu, neutralnu kolor paletu koja neće biti previše naporna na pogled i ako imate dosta izloženog prostora oko prozora i otvorene police, onda je idealna prilika za malo „pretjerivanje” sa pločicama. Možete se odlučiti da ih postavite od dna do vrha i pri tome se ne trebate bojati za odličan finalni dojam!

 

 

Screenshot_3-35.png

 

Odlučite se za vodopad kuhinjsko ostrvo

Odličan način da maksimalno iskoristite prostor u kuhinji je ugradnja kuhinjskog ostrva, a posebno elegantna opcija je ostrvo sa vodopad ivicama. Ova vrsta ostrva sastoji se od jednog komada materijala koji kao da se „prelijeva” sa jednog na drugi kraj preko ivica. Možete se odlučiti za popularnu opciju od mramora ili ovu koja je u potpunosti izrađena od orahovine.

 

 

Screenshot_2-40.png


 • laza se ovo sviđa.

"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#68 Odri

Odri

  Advanced Member

 • Moderators
 • 4,773 postova

Postirano 16 January 2018 - 08:01 PM

ZID OD OPEKE: 5 NAČINA DA MU ISTAKNETE PRIRODNU LJEPOTU

Ovo je priča za sve vas koji ste bili dovoljno hrabri da ostavite “nedovšen” zid od opeke.

Ovakav zid dekor je sam po sebi, a zbog teksture i prirodne boje opeke, prilikom uređenja prostora, možete da koristite različite stilove, od rustikalnih do modernih. Evo nekoliko ideja kako da ih dodatno istaknete.

Drvo: Zidovi od opeke u bijeloj boji su poput platna koje čeka da ga ukrasite. Pomoću namještaja od tamnog drveta možete dati upečatljiv kontrast bijelim zidovima.

wood-accents.jpg

 

Umjetnost na zidu: Ako zidu dodajte ponešto od ručo rađenih remek djela, potrudite se da budu jednostavni, ali slobodno se igrajte bojama.

 

wall-art.jpg

 

Kićanka: Ova kićanka savršeno pokazuje kako zid od cigle od grube postaje nježna ploha. Sve što vam je potrebno jeste da njegovom prirodnom tonu dodate boju breskve.

tassle-garland.jpg

 

Zapis na zidu: Zid od cigle obojite u bijelo, a drugi neka bude tamni kontrast. Crnilo razbijte bijelim ramom u kojem ćete ispisati svoju motivacionu poruku. Dobićete sofisticirani prostor.

 

 

statement-wall.jpg

 

 

 

 

 

Jednostavna umjetnost: Prilikom uređenja zida, uvijek želimo da mu dodamo što više nekih ličnih pečata i onoga po čemu će nas prepoznavati. Ponekad, ipak, sve što trebate su dvije jednostavne umjetničke grafike

 

Screen-Shot-2015-07-26-at-4.33.35-PM.png


"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#69 Odri

Odri

  Advanced Member

 • Moderators
 • 4,773 postova

Postirano 23 January 2018 - 08:24 PM

Za ozbiljan izgled enterijera: predmeti koje ne treba da imate u vašem domu

Da li vaš stan izgleda kao da ste se “zaglavili” u vremenu kada ste bili tinejdžer?

Nezavisno od toga kada ste prešli da živite sami ili sa partnerom, sigurni smo da u vašem domu imate stvari kojih niste hteli da se rešite kada ste se useljavali. Svi mi imamo uspomene i predmete za koje nas veže mnogo toga, međutim, jednom je potrebno da se odraste. Vaš stil, kada je u pitanju uređenje enterijera, se sigurno promenio do sada bar deset puta i zato je potrebno da neke stvari završe ili u kanti ili kao nečiji poklon (a možete ih jednostavno staviti i u podrum).

Koje stvari imaju etiketu “tinejdžerskih” i zašto bi trebalo da ih se rešite, saznajte u nastavku...

05.jpg

 

Posteljina i peškiri

Ovde mislimo na staru posteljinu i peškire koji su iscepani i istrošeni. Peškiri uvek treba da izgledaju lepo, pogotovo ako su u pitanju za ruke, dok od posteljine možete napraviti nekoliko krpa za brisanje različitih površina. Investirajte u lepu i kvalitetnu posteljinu i presvlake koje će učiniti da se osećate kao kraljica kada legnete u krevet.

 

 

03.jpg

 

Lazy bag

Lazy bag je možda nekada bio savršeno rešenje kada nam dođu drugarice i kada u vašoj sobi nije bilo mesta, međutim sada kada imate čitav prostor na raspologanju i garnituru za sedenje– ovaj komad vam uopšte nije potreban, a samo zauzima mesto. Ako vam je baš potrebno to jedno dodatno mesto za sedenje, investirajte u tabure.

 

02.jpg

Posuđe i escajg

Možda vam nije bitno to što nemate ceo servis i escajg koji ide uz njega, ali morate na to pogledati realno – ne izgleda uopšte lepo. Danas postoji veliki izbor pristupačnih servisa modernog izgleda u koji možete uložiti, kao i lep escajg. Sledećeg puta se ne morate crveniti kada vam dođe rodbina ili prijatelji.

 

 

 

01.jpg

 

Posteri i plakati

Sigurno vam je dobro poznat period kada ste ljubav prema muzici, sportu ili filmu pokazivali lepljem postera po sobi. Možda danas nemate sobu izlepljenu istim, ali se sigurno niste mogli odvojiti od jednog. Uramite ga i okačite poput slike. Tako ćete ga sačuvati od habanja i izgledaće moderno u vašoj spavaćoj ili dnevnoj sobi, ili čak trpezariji.

 

04.jpg

 

Kolekcije flaša/limenki/sličnih predmeta

Kroz ovu fazu skupljanja ne prolaze svi, ali treba da napomenemo da čitave kolekcije flaša, limenki ili njihovih otvarača i slično samo zauzima mesto na polici ili ormanu. Odnesite ih na reciklažu i zaradite, a uz to ćete dobiti i savršeno mesto za držanje dragih fotografija, figura i drugih detalja.


"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#70 Odri

Odri

  Advanced Member

 • Moderators
 • 4,773 postova

Postirano 26 February 2018 - 07:02 PM

Najnoviji trend u dekorisanju enterijera: svetlucavi zidovi

Pogledajte ove prelepe zidove!

Zašto bi šljokice i sjaj trebalo da budu samo na našim noktima i očima, kada ih možemo uneti u naš dom?

Ako ste ljubitelj sjaja,  šljokica i svih stvari koje svetlucaju, onda imamo odličan predlog za vas. Dodajte bar jednom zidu u vašem domu glamuroznu sjajnu transformaciju.

Možete obojiti zid specijalnim bojama sa šljokicama ili ga samo zalepiti zidnom tapetom.

Zidovi obasjani sjajem su omiljeni mnogim ljudima na Instagramu i često na ovoj društvenoj mreži možemo videti različite ideje za dekorisanje doma. U ovom trenutku, najpopularnije su srebrne i zlatne nijanse, ali nećete pogrešiti ako eksperimentišete malo i koristite sve nijanse plemenitih metala ili dragog kamenja.

Ako želite nešto drugačije u vašem domu, pogledajte neke izvanredne primere sjajnih zidova koje smo pronašli na Instagramu.

 

2.jpg

 

3.jpg

 

 

4.jpg

 

 

5.jpg

 

 

7.jpg


"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#71 AMI

AMI

  Advanced Member

 • Moderators
 • 7,130 postova

Postirano 15 March 2018 - 07:26 PM

Koliko vremena je bilo potrebno da se izgrade ove svjetske građevine

how-long-it-took-for-these-world-famous-

Keopsova ili velika piramida u Gazi

Iako gotovo da nema dokumenata koji nam daju mnogo indikacija o tome koliko dugo su se gradile piramide u Egiptu i Sfinga, jedan primjer može nam dati odgovor. Grčki historičar Herodotus , koji je posjetio Egipat 450-te godine prije nove ere, navodno je rekao da je izgradnja Keopsove velike piramide trajala 20 godina, a gradilo ju je preko 100.000 radnika.
 
how-long-it-took-for-these-world-famous-

Taj MahalTaj Mahal se gradio oko 20 godina,a u njegovoj izgradnji je učestvovalo oko 20.000 radnika.
statue-of-liberty-2835696_960_720.jpg?qu
Kip slobodeFrancuski skulptor Auguste Bartholdi i njegova ekipa radnika su radili po 10 sati na dan, 7 dana u sedmici, punih 9 godina da bi sagradili ovu savršenu statuu.
 
800px-arc_de_triomphe_de_letoile_-_14_ju

Trijumfalna kapija u Parizu

Za ovo Pariško čudo bilo je potrebno 30 godina, od trenutka početka izgradnja do završetka.  Spomenik je projektovao Jean Chalgrin 1806. godine nešto poslije Bitke kod Austerlitza, a naručio ga je lično Napoleon Bonaparte. Izgradnja je trajala do ranih 1830-ih godina

 
how-long-it-took-for-these-world-famous-
Ajfelov toranjZa jednu od najprepoznatljivijih spomenika na svijetu, bilo je potrebno 2 godine, 2 mjeseca i 5 dana da se izgradi.
 
how-long-it-took-for-these-world-famous-
The Empire State BuildingZa jednu od najprepoznatljivijih zgrada u New York-u bilo je potrebno samo 45 dana da se izgradi.
how-long-it-took-for-these-world-famous-
KoloseumIznenađujuće, za ovo zapanjujuće antičko bojište i meku zabave trebalo je samo 6-8 godina da se završi.
 
how-long-it-took-for-these-world-famous-
Burj KhalifaIzgledajući kao nešto iz  futurističkog filma iz 80-tih godina, ova zapanjujuća zgrada bila je izgrađena za samo 5 godina.
 
the_leaning_tower_of_pisa_sb-jpeg.jpg?qu
Krivi toranj u PisiZa ovaj spomenik bilo je potrebno 344 godine da se napravi.Bitno je naglasiti, da se na njegovoj izgradnji nije konstantno radilo. Čak je jedna pauza u izgradnji trajala punih 100 godina.
 
 

 

800px-chateau_versailles_galerie_des_gla
 

 

Versajska palača

Jedna od najljepših arhitektonskih djela na svijetu,Versajska palača je građena 54 pune godine.#72 Odri

Odri

  Advanced Member

 • Moderators
 • 4,773 postova

Postirano 11 August 2018 - 11:49 AM

Trendovi u uređivanju kupatila

Ovogodišnji trendovi su usmereni ka manjem kupatilu, pa su se dekorateri potrudili da pokažu da i ono može da bude ne samo praktično, već i luksuzno

zp-veliki-shutterstock_754969744%20(1)_6

 

 

Za mnoge je najvažnija prostorija u stanu ujedno i ona čije je renoviranje najskuplje. Ako nameravate da uskoro promenite izgled kupatila, pročitajte šta stručnjaci preporučuju.

Srećom, ovogodišnji trendovi su usmereni ka manjem kupatilu, pa su se dekorateri potrudili da pokažu da i ono može da bude ne samo praktično, već i luksuzno. Da bi se ova dva elementa zadovoljila, svaki centimetar prostora mora biti promišljeno iskorišćen.

Plutajući lavaboi čine da prostor izgleda čistije, mada ima manje prostora za odlaganje. Zato stručnjaci predlažu više polica umesto klasičnih ormarića, čime se rešava manjak prostora za odlaganje. Mnogi takođe koriste fioke, jer u njih može da stane više stvari nego na police, a zauzimaju isto mesta. Svetlo je važno u celom stanu, pa i u kupatilu. Bitno je da dolazi iz različitih izvora - sa zida, ormarića, plafona...

Kad je reč o bojama, zlatne slavine i tuševi se vraćaju u modu. Daju luksuz i toplinu, a osim toga odlično se slažu uz sivu boju, koja je poslednjih godina dominirala u kupatilu. Neutralni tonovi i dalje će biti popularni, bela, siva i braon daju eleganciju prostoru, dok dašak zelene i plave obezbeđuju živost. Sve više se na pločicama i ormarićima pojavljuju tamniji tonovi, mada stidljivo, jer se mnogi plaše mračnih boja u ovoj prostoriji. Ako se upotrebe pogrešno, crna i nijanse sive mogu prostor da učine sumornim, pa je preporuka da se prvo konsultujete sa stručnjacima ako želite da ispratite ovaj trend.

 

Na velika vrata se vraća i kada, a pun pogodak su biljke, cveće, zelenilo. Pločice dobijaju drugačiji oblik, kao da su se dekorateri umorili igrajući se s raznim šarama pa su shvatili da tu više nema šta da se radi i odlučili da usvoje drugačiju formu. Pločice u obliku dijamanta i šestougla ne idu samo na pod, već i na zid pored tuša, pa i na plafon.

 

zp-veliki-shutterstock_754969744%20(2).j

Thnološka budućnost: Toaleti, kao i druge prostorije u stanu, sve više se povezuju sa tehnologijom. Nismo daleko od dana kada će gotovo svako domaćinstvo imati tuš koji pamti omiljenu temperaturu vode, ve-ce šolju koja greje dasku i automatski se otvara i sapun koji sam izlazi i dozira količinu.

 

zp-veliki-shutterstock_754969744%20(5).j


"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#73 Odri

Odri

  Advanced Member

 • Moderators
 • 4,773 postova

Postirano 17 November 2018 - 07:42 AM

Vatromet od ljubičaste, crvene, zelene..

Trend za narednu godinu: "Maksimalizam boja" obeležiće uređenje prostora u 2019, predviđaju dekorateri. Bez obzira na preporučene boje, slušajte sebe jer je važno da se u prostoru osećate dobro

20-vatro-Depositphotos_3464388_xl-20_620

 

Do kraja ove godine ostalo je nešto više od mesec i po dana, ali dizajneri enterijera već su izašli sa predviđanjima šta će obeležiti 2019. Jedan od najupečatljivijih trendova za narednu godinu ide naruku hrabrima. Jer, kako predviđaju dizajneri, 2019. će u enterijeru obeležiti jarke boje, pogotovo miks ljubičaste, zlatne, boje smaragda i crvene.

Na snazi će biti nešto što dekorateri nazivaju maksimalizam boja. Ljubitelji jednostavnosti i minimalizma neće biti oduševljeni jer iza novog trenda stoji ideja "više je više". U prevodu, to znači da zid može biti zelen, dvosed crven, a jastučići zlatni.

Mada većina i dalje igra na sigurno i farba zidove u belu, bež i sivu, dekorateri kažu da su ljudi sve otvoreniji i spremniji za rizik. Dok je ranije uloga prostora bila da smiri i opusti, sada se očekuje da motiviše i podigne energiju. Kada je prostor pun boja, on diše, vibrira i prenosi pozitivnu energiju, kažu dizajneri. Zato je siva i dalje važna, ali preuzima sporednu umesto glavne uloge.

Bez obzira na preporučene boje, dekorateri predlažu da slušate sebe jer je važno da se u prostoru osećate dobro. Pre nego što se bacite na posao, obratite pažnju na veličinu prostorije, njenu namenu, vreme koje u njoj provodite, dnevno svetlo, detalje. Jarke boje ne odnose se samo na zidove, već i na detalje. Ako su vam zidovi preveliki zalogaj, krenite sa jastucima, zavesama, tepisima.

Mada u svim prostorijama možete da se igrate bojama, stučnjaci za uređenje enterijera za početak predlažu male prostore. Ako imate gostinsko kupatilo, kombinacija efektnih tapeta sa šarama i jarkih boja dobar je uvod i način da vidite da li želite i možete da ispratite ovaj trend i u ostatku doma. Sledeći je hodnik. Ima li išta lepše nego da vas nakon napornog dana dočeka spektar boja koji će vam odmah izmamiti osmeh na lice? Plafon je još jedno mesto gde možete da se poigrate sa ovim trendom. Oprezno, ipak, ako vam je dnevna soba mala, jer jarke boje mogu učiniti prostor vizuelno manjim. U spavaćoj sobi se takođe ovaj trend ne preporučuje jer je u ovoj prostoriji odmor imperativ, pa i boje i detalji treba da budu u funkciji relaksacije.

 

20-vatro-Depositphotos_20288595_xl-2.jpg

20-vatro-Depositphotos_15387257_xl-2.jpg

20-vatro-Depositphotos_9637406_xl-20.jpg

 

20-vatro-Depositphotos_184086774_xl-.jpg

 

 

20-vatro-Depositphotos_19356533_xl-2.jpg


"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#74 Odri

Odri

  Advanced Member

 • Moderators
 • 4,773 postova

Postirano 22 February 2019 - 11:40 AM

10 efektnih trendova koji će vašoj trpezariji dati nov, lepši izgled

Nije važno da li se radi o običnom lusteru ili višeslojno postavljenim visećim lampama, bitno je da odaberete rasvetu koja je u skladu sa vašim potrebama i ukusom

svetlo-(2)_620x0.jpg

 

U trpezariji se okupljaju svi članovi porodice. Pored svakodnevnih obroka, tu se slavi i časte gosti, seku rođendanske torte, igraju društvene igre…

Zbog svih aktivnosti koje se u njoj odvijaju, dobra rasveta u trpezariji je veoma bitna. Pored praktične uloge, važna je i estetika, pa je zanimljiva rasveta jedan od glavnih dekorativnih elemenata koji će običnu trpezariju pretvoriti u oličenje ukusa i elegancije.

Nije važno da li se radi o običnom lusteru ili višeslojno postavljenim visećim lampama, bitno je da odaberete rasvetu koja je u skladu sa vašim potrebama i ukusom.

Da bismo vam pomogli pri izboru, pred vama je 10 efektnih trendova koji će vašoj trpezariji dati nov, lepši izgled.

1. Vidiljive sijalice i kablovi

Inspirisan ogoljenim duhom industrijskog dizajna, trend ogoljenih sijalica i kablova uselio se i u domove.

Iako deluje neobično i iznenađujuće, veoma je popularan među dizajnerima enterijera.

Posebno interesantno izgleda kada se kablovi nekoliko tako ogoljenih lampi razvuku po plafonu i pričvrste za njega kukama. Ako se pravilno izvede, ovakva rasveta daje ležeran i šik izgled. 

 

svetlo-(1).jpg

 

2. Mat lusteri

Navikli smo da su lusteri raskošni i da imaju sjajnu završnu obradu. Ali trendovi u rasveti se menjaju i sve popularniji je još jedan netradicionalan izgled, a to je mat luster.

Ovakvi lusteri najčeće imaju veličanstvene siluete, ali nemaju onu raniju blistavost već svedeniji, mirniji ton. Vaša trpezarija će sa njim izgledati unikatno i dopadljivo.

3. Boho stil

Boho stil je već neko vreme na modnoj sceni, ali se taj trend proširio i na enterijer.

Ove godine u svoju udobnu, eklektičnu trpezariju postavite veliki egzotični luster sa raznobojnim kristalima i perlama. Tako stilizovana rasveta će oživeti vaš dom svetlucavim duhom glamura.

4. Nekoliko visećih lampi

Poigravanje sa visećim lampama je zabavan i pametan način da probudite svoju trpezariju.

Oplemenite je interesantnim kombinacijama: trio minijaturnih visećih lampi postavljenih na različite visine ili skupina većih raznobojnih visećih lampi. Budite hrabri u kombinovanju i očekujte da će vaše osvetljenje preporoditi prostoriju, a na posetioce ostaviti

nesvakidašnji utisak.

 

svetlo-(3).jpg

5. Ručno rađena keramika

U poslednje vreme se vraćaju u modu keramičke, ručno rađene lampe. Reč je o jednom od najšarmantnijih i najtoplijih trendova koji odmah daju dušu i sasvim minimalistički uređenim enterijerima.

Ako se odlučite za keramiče lampe, bitno je da se opredelite za jednostavne geometrijske oblike i klasične boje da bi vaše osvetljenje bilo u trendu i posle 2019. godine.

6. Kombinuj i uklopi

Trpezarija je često jednostavno uređena sa simetričnim i izbalansiranim elementima.

Da bi ste je ulepšali, koristite slojevito raspoređene viseće lampe, sličnog, ali i donekle različitog izgleda.

Recimo, lampe raznih oblika i veličina se mogu lepo uklopiti i izgledati kao jedna celina, ako su iste boje ili od istog materijala.

7. Minimalistički stil

Minimalizam dugo ostaje u trendu zahvaljujući svom svedenom dizajnu i svevremenom, nenametljivom izgledu.

Ovaj put se osvežen vraća u modu sa svojim čistim i elegantnim šarmom. Krije za svakoga po nešto zanimljivo i nije iznenađenje što ovaj stil nudi čitav dijapazon osvetljenja za skoro svaku prostoriju u domu.

Predlažemo vam da odaberete niz većih visećih lampi, njima se postiže jači efekt nego onim manjim jer one mogu delovati suviše hladno i sterilno.

 

svetlo-(4).jpg

. Sijalice u stilu Edisonovih

Starinski izgled inspirisan Edisonovim sijalicama je savršen za osvetljenje rustičnih trpezarija.

Idealne su za one koji putem rasvete vole da u svoj dom unesu simpatične, retro elemente.

Njihov interesantan, zaobljen izgled i topao sjaj će u svakoj trpezariji stvoriti atmosferu koja vraća u neka davna, prošla vremena.

9. Luster kao skulptura

Jedna od najzanimljivijih i najsmelijih ideja za rasvetu u trpezariji ove godine je luster sa asimetrično razmeštenim svetiljkama, nalik na skulpturu.

Ovakav luster je odličan izbor za trpezarije koje se mogu pohvaliti simetrijom i ujednačenošću dizajna jer privlači pažnju i daje celoj prostoriji neobičan i ekstravagantan ton.

Pažljivo odaberite gde ćete ga postaviti da ne bi štrčao i izgledao kao da se tu slučajno našao.

10. Industrijska rasveta

Industrijska rasveta je sjajna ideja za osvetljenje trpezarija.

Ovakva rasveta je, svojim karakterističnim metalnim izgledom i neutralnom završnom obradom, najčešće delovala sirovo i korišćeno.

Međutim, umesto upotrebe u dekoraciji industrijskih enterijera, sada moderno industrijsko osveljenje dolazi u novoj, doteranoj varijanti. Pravi se uglađenijih metala, kao što je mesing, i ima mat završnu obradu.

Mi smo vam izložili koji su trendovi, a vi potražite ovde idealnu rasvetu za svoju trpezariju.


"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#75 Odri

Odri

  Advanced Member

 • Moderators
 • 4,773 postova

Postirano 04 March 2019 - 07:44 AM

50962032_332744797571570_617135291321915


"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#76 Odri

Odri

  Advanced Member

 • Moderators
 • 4,773 postova

Postirano 12 March 2019 - 05:28 PM

d654f28377002da1c928f56a8489347a.jpg

 

 

 

 

 

62558d5862047bf01f8768f7c6b7b9791-1000x5

Kada su u pitanju neboderi, jedan kineski investitor je odlučio da uradi nešto sasvim drugačije – 250 metara na nebu. Horizontalni neboder će se otvoriti u Kini krajem ove godine u sklopu potpuno novog kompleksa mešovite namene koji uključuje hotele, restorane, butike, kancelarije i privatne stanove.

Poznat kao Kristal, očekuje se da će ovaj most postati najviši na svetu. Most od 250 metara biće deo kompleksa sastavljenog od osam nebodera u Juzong okrugu grada ČongkingKristal će biti ispružen na vrhu četiri nebodera od 60 spratova, na visini od 250 metara.


"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#77 Odri

Odri

  Advanced Member

 • Moderators
 • 4,773 postova

Postirano 19 March 2019 - 10:09 AM

5 saveta koji će vam pomoći da kupite najbolju baštensku garnituru

Proleće nam uskoro stiže i pravo je vreme za razmišljanje o kupovini baštenske garniture.

Garnitura baštenskog nameštaja se ne kupuje svake godine. Ukoliko želite kvalitetnu garnituru za baštu morate odvojiti veću sumu novca, a zbog toga treba izabrati odgovarajući nameštaj, izdržljiv, udoban i pogodan za vaše finansijske mogućnosti. Mi ćemo vam pomoći u tome!

Danas u prodavnicama možete pronaći veliki izbor baštenskih garnitura. U setu mogu biti samo 4 stolice i sto, a mogu i veliki kauč, fotelje i mali sto. Varijante su veoma brojne, a vaše je da odaberete odgovarajuću.

Pravilan izbor garniture

Prilikom odabira baštenske garniture, potrebno je izabrati onu koja najbolje odgovara stilu vaše bašte ili vrta. U bašti u modernom stilu, gde domiraju stakleni i metalni elementi, a kuća ima modernu arhitekturu, set rustičnog baštenskog nameštaja će izgledati loše. Ovde je važna jednostavnost. U tradicionalnom vrtu, tradicionalni nameštaj - drvo, baštenski nameštaj od ratana, kao i metal na stilizovanim nogama, sa naslonima sa zanimljivim ukrasima - će se pokazati kao najbolje rešenje.

Dobro razmislite o obliku

Ponekad ima mnogo lukova u vrtovima, vijugavih puteva, kvadrata i cvetnih biljaka koje su izabrane tako da sve imaju pastelne boje. U ovom slučaju, koherentna celina sa okolinom će biti skup okruglog vrtnog nameštaja sa sofisticiranim naslonima. U drugim slučajevima će raditi ugaoni i klasični nameštaj.

Materijal

Nameštaj od metala i stakla odgovara modernom vrtu. Za klasične i tradicionalne vrtove najbolje je odabrati nameštaja od drveta, ratana, pruća... Ne bojte se da će se drveni nameštaj brzo postati oštećen. Obično se izrađuje od tvrđeg drveta i dobro je zaštićen od vlage lakom ili uljem. Ako se pravilno brinete o ovom nameštaju, izgledaće lepo godinama.

Uključite svoje preferencije

Nekim ljudima je potreban set baštenske garniture za roštilj, dok drugi više vole udobniji nameštaj gde mogu da se opuste, omogućujući vam da ispružite noge i odspavate. U prostoru za roštilj potreban vam je veliki sto sa stolicama i eventualno klupa. U drugom slučaju, najvažniji komad nameštaja u setu treba da bude baštenski kauč ili udobne fotelje. Potreban vam je i mali sto gde ćete spustiti čašu sa hladnim napitkom.

Uporedite cene

Najmanji set baštenskih garnitura sadrži 2 sklopive stolice i mali sto i ovaj nameštaj je najjeftiniji. Pogadan je za male balkone ili male vrtove. Nasuprot malim setovima postoje luksuzne baštenske garniture sa baldahinima, foteljama i njihova je cena nekoliko puta veća. Pogledajte pažljivo ponudu i uporedite cene pre kupovine.

 

 

5-saveta-koji-ce-vam-pomoci-da-kupite-na


"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#78 MIMA

MIMA

  Admin

 • Administrators
 • 1,489 postova

Postirano 02 May 2019 - 07:59 PM

Predivna vila na litici

villa_1.jpg

Ovaj put, vodimo vas u obilazak jedne takve lijepe, modernističke vile na litici sa pogledom na Mediteran.

Vila se sastoji od pet razina, sa povezanim dnevnim boravkom, blagovaonicom i knjižnicom. Stakleno dizalo povezuje ove razine, od spavaonice na dnu do terase sa bazenom na vrhu.

Blagovaonica je podignuta iznad dnevnog boravka i glavne terase, kako bi se omogućio jasan, nesmetani pogled prema moru.

Na ulazu je recepcija sa modelom vile koju su izradili arhitekti, a na kojoj je moguće istražiti sve mogućnosti koje vila nudi

 • thumbnail_villa_2.jpg
 • thumbnail_villa_3.jpg
 • thumbnail_villa_4.jpg
 • thumbnail_villa_5.jpg

 • Odri se ovo sviđa.

 Mozes me nocas voleti ili mrzeti!Sve je u moju korist.Ako me volis,zauvek cu ostati u tvom srcu.Ako me mrzis,zauvek

                                                     cu ostati u tvojim mislima........nije fer jel da ???

 

 

                                                                                      

1 korisnik(a) čita ovu temu

0 članova, 1 gostiju, 0 anonimnih korisnika