Skoči na sadržaj

 • twitter
 • youtube
 • googleplus
 • facebook

Foto
* * * * * 2 glasova

Porodica i dom


 • Please log in to reply
119 odgovora na ovu temu

#21 AMI

AMI

  Advanced Member

 • Moderators
 • 7,116 postova

Postirano 27 February 2015 - 02:15 PM

dao_presse_bild_archiv_3028_file2__espri

 

Dječje sobe za predškolsku dob

U dobi od dvije do sedam godina, vrijeme je za temeljite promjene - kinderbeti polako napuštaju sobe vaših klinaca, a na njihovo mjesto dolaze kreveti, stolici za dojenje ili nadzor nad igrom ondje više nije mjesto, a stolić za presvlačenje već je odavno stvar prošlosti.

Ovo je doba igre i bebrižne dječje razonode, stoga je važno osluškivati djetetove stavove i afinitete koji se već u ovoj dobi počinju jasno definirati. Osim toga, djevojčice će pokazivati znatno dručagije želje i potrebe u odnosu na dječake. Devojčice će vjerojatno željeti sobu poput princeza iz bajki, dok će dječacima trebati mjesta za mačevanje, vožnju kamiona i druge igre.

Glavni pokretač uređenja soba za ovu dob je mašta, a ono što ćete svakako morati imati pritom na umu su – igračke. Najbolje je nabaviti veće dekorativne kutije ili police, tako će soba ostati uredna.

 

dao_presse_bild_archiv_2226_file2__Krone

 

IDEJE ZA DJEVOJČICE

Za djevojčice odaberite namještaj klasičnh linija koji možete ukrasiti zlatnim šarama ili ružićastim cvijećem. Dojam princezine sobe pojačat ćete  s četiri stupa kreveta na koji se postavlja lagani bijeli til vezan u čvorove. Na takav baldahin možete objesiti i umjetno cvijeće, a ispred krevea postavite tepih u obliku ruže, srca i slično. Ormar možete ukrasiti cvjetnim naljepnicama, a u jedan kutak postaviti mnoštvo debljih dekorativnih jastuka.

Boja ne mora nužno biti roza, soba će dobro izgledati i u pastelnim nijansama, ali i jarkim poput fuksije ili tirkizno plve boje. Gotovo nezaobilazni komad namještaja za svaku princezu bit će njeno prijestolje – malo kičastija fotelja baroknih linija sasvim će dobro poslužiti. Od tema i motiva predlažemo krune, leptire, Barbie lutke, balerine, anđele ili bilo koji omiljeni lik vaš djevojčice.

 

dao_presse_bild_archiv_2984_file2__espri

 

IDEJE ZA DJEČAKE

Interesi dječaka u ovoj dobi pokazat će se nešto smjelijim i raznovrsnijim. Mnogi će se voljeti igrati rata ili pokazati sklonost istraživanjima i avanturističkim pothvatima, astronautima ili pak automobilima. Njihova soba obojana u baby nijansu, odnsno pastelne tonove, zasigurno im neće biti pretjerano “cool”, pa radije birajte klasične bijele ili jarke boje poput žute, plave i zelene.

Ako ne želite trošiti novac na krvevet u obliku bolida Formule 1, možete kod obližnjeg stolara naručiti četiri okrugle drvene plohe koje će vam poslužiti kao kotači. Pričvrstite ih uz noge kreveta, a okvir možete obojiti u žarko crenu ili tamno plavu boju. Za malenog istraživača dalekih krajeva, u jedan kut možete postaviti manji vojnički šator, ali uskladite ga s bojom posteljine i zavjesa. Ako je dijete već od malih nogu zaljubljenik u najvažniju sporednu stvar na svijetu, jedan kožni bean-bag s motivom nogometne lopte bit će odlično rješenje. Tepih s motivom gradova ili cesta bit će im obiljeno mjesto za igru i zabavu, a možete pronaći čak i radijator u obliku lego kocke.#22 malena

malena

  Advanced Member

 • Moderators
 • 4,804 postova

Postirano 01 March 2015 - 01:27 PM

Najdragoceniji poklon: Otac se izdrao na ćerkicu, a onda mu se srce slomilo!

 

Kad je otac otvorio kutiju koju je upakovala njegova trogodišnja ćerka i video da je prazna,

obuzeo ga je bes

 

tata-i-cerka-1417427561-51833.jpg

 

Jednom se jedan čovek naljutio na svoju trogodišnju ćerku jer je potrošila rolnu zlatnog papira za pakovanje poklona. Novca je bilo malo i oca je nazljutilo to što je malo dete pokušalo tim papirom da ukrasi kutiju koju je stavila ispod jelke.

 

Sledećeg jutra, devojčica je uzela upakovanu kutiju i rekla: "Ovo je za tebe, tata." Njemu je bilo neprijatno zbog jučerašnje preterane reakcije, pa je poklon počeo s osmehom da otvara. Međutim, kad je otvorio kutiju i video da je prazna, njegov bes se ponovno rasplamsao.

 

Viknuo je na nju: "Zar ne znaš da kad nekome daješ poklon, u njemu bi trebalo da bude nečega?"

 

tata-i-cerka-1391001318-25508.jpg"Ali, tata, kutija nije prazna. Slala sam poljupce u nju dok se nije napunila. Sve je za tebe, tata", odgovori mu devojčica sa suzama u očima.

Otac je bio slomljen. Stavio je ruke oko svoje malene devojčice i molio je da mu oprosti. Priča se da je čovek tu kutiju držao pored svog kreveta mnogo godina nakon ovog događaja i kada god bi se osećao obeshrabrenim, iz nje bi izvadio imaginarni poljubac i setio se ljubavi deteta koje ga je tu stavilo.

U vrlo stvarnom smislu, svaki čovek je dobio zlatnu kutiju prepunu bezuslovne ljubavi i poljubaca naše dece, roditelja, prijatelja, porodice. Na ovom svetu ne postoji ništa dragocenije od toga.


Dovoljno sam jaka da drugima ne pokazujem kako mi je.....!!!

#23 AMI

AMI

  Advanced Member

 • Moderators
 • 7,116 postova

Postirano 05 March 2015 - 10:05 AM

8 razloga zbog kojih biste trebali biti bliski sa svojom obitelji
9194_big.jpg Obitelj je važnost svakog čovjeka i trebala bi nam biti na prvome mjestu.
"Obitelj i prijatelji su skriveno blago. Potražite ih i uživajte u njihovom bogatstvu."

Obitelj je utočište u ovom surovom svijetu. Uz sve obaveze i strku u kojoj živimo, nerijetko zaboravljamo na svoje najbliže i na važnost obitelji. Obitelj je važnost svakog čovjeka i trebala bi nam biti na prvome mjestu. Ne čine je stvari, već topli i srdačni odnosi između roditelja i djece. Obitelj je temelj i, htjeli mi to ili ne, oni će uvijek biti dio nas jer od njih dolazimo. 

Pronađite vremena, ne samo u ovo blagdansko vrijeme, već i ostale dane u godini kako biste provodili vrijeme sa svojim najmilijima. Ako ne živite s roditeljima, posjetite ih barem jednom tjedno. 

Postoje mnogi razlozi zašto bi i u odrasloj dobi trebali ostati bliski sa svojom obitelji. Obitelj je vrlo važna u našim životima, iako to često zaboravljamo zbog brojnih obaveza i zauzetosti koje suvremeni život donosi. Čak i ako ne živite u istom gradu, obitelj bi vam trebala biti važna. U nastavku vam navodimo nekoliko razloga zašto je važno ostati blizak s članovima svoje obitelji. 

Obitelj je zajednica koja će vam u svakom trenutku pružiti podršku, ljubav i iskrenost koje su vam potrebne. To su pojedinci koji uglavnom znaju sve o vama i koji su uz vas oduvijek, otkako ste došli na svijet. Svima je lijepo provoditi vrijeme s ljudima koje volimo i koji vole nas. Iako su razlozi zbog kojih biste trebali biti bliski sa svojom obitelji brojni i neograničeni, mi vas podsjećamo na nekoliko najvažnijih. 


1. Podrška

Htjeli vi to ili ne, obitelj predstavljaju ljudi koji su imali ili još uvijek imaju značajan utjecaj na vaš život, a vjerojatno i na odluke koje ste donosili. S njima ste proveli jedno određeno vrijeme, oni su vam pružali ljubav i toplinu koja vam je bila potrebna.  Iako možda više ne živite s roditeljima ili niste s njima u najboljim odnosima, duboko u sebi znate da uvijek možete na njih računati. Ako ostanete bez krova nad glavom, oni će vam uvijek pružati  utočište u koje se svakog trenutka možete vratiti. U najtežim trenucima oni će vam dati podršku koja vam je potrebna, budite zahvalni na tome.  Obitelj je svojevrsni 'sustav podrške' stvoren za najteže trenutke. Bilo da je riječ o financijskim poteškoćama, bolesti, razvodi ili nečem drugom, vaša će obitelj uvijek biti uz vas i pomoći vam da se oporavite.

2. Bezuvjetna ljubav

Uz primarne potrebne, koje se odnose na hranu, kuću, odjeću i sl., svaki čovjek ima i psihološke potrebe. Svakome je potrebna ljubav, osjećaj pripadnosti , pažnja i razumijevanje. Ipak, najvažnija od svega nabrojenog je bezuvjetna ljubav koju vam vaši roditelji pružaju od trenutka rođenja.
Otkako ste stigli na svijet vaši su vas roditelji voljeli i pružali vam svu ljubav ovoga svijeta. Iako vam se ponekad čini da se previše miješaju u vaš život ili da vas konstantno s nečim gnjave, to je zato što im je stalo do vas, jer vas vole. 

3. Brutalna iskrenost

Članovi vaše obitelji uvijek će prema vama biti iskreni, čak i kada to ne želite.  I budite zahvalni na tome. Iako ponekad ne želimo čuti istinu, ona je uvijek najbolji izbor. 

4. Uz vas su kada je najteže

Bez obzira na to kroz što prolazite, obitelj će u većini slučajeva biti uz vas, čak i kada je najteže. Unatoč razlikama koji postoje među vama, oni su ti koji vas neće napustiti ni u najgorim trenucima. Postoje trenuci u životu kada nam nitko neće moći ni znati pomoći, osim njih. To je jedan od najvažnijih razloga zbog kojih biste trebali ostati bliski sa svojom obitelji i zašto bi i oni vama uvijek trebali biti na prvome mjestu. 

5. Temeljne vrijednosti i odgoj 

Vaši su vas roditelji odgojili i ugradili vam set morala i principa koji vam pomažu da preživite u današnjem surovom svijetu. Morate priznati da su oni djelomično zaslužnu za osobu kakva ste danas. 

6. Netko tko vam je pomogao da postanete osoba koja ste danas

Roditelji su vjerojatno financirali vaše obrazovanje i pružali vam potrebnu podršku i snagu, čak i kada ste željeli odustati. Oni su zasigurno bili uz vas i tjerali vas da idete dalje, da napredujete i ohrabrivali vas ostvarite uspjeh.  

7. Pružaju vam zaštitu

Osjećaj straha je prisutan u svakom pojedincu. Svima nam je stoga potrebna zaštita i osjećaj sigurnosti. To nam pomaže da lakše kročimo kroz život i daje nam snage za hrabre pothvate. Morate biti svjesni da će vam vaša obitelj uvijek pružiti sigurnost i zaštitu ako vam budu potrebne. Znate da će oni biti uz vas i boriti se s vama da postignete ono što želite. Te nam  stvari  pomažu da rastemo i sazremo te pronađemo svoje mjesto pod suncem.

8. Zajednička prošlost

S članovima svoje obitelji imate zajedničku prošlost i vezu kakvu nemate ni sa kim drugim. To ne možete izbrisati ili negirati. Upravo je zato obitelj nezamjenjiva i dragocjena i nipošto ju ne biste trebali zanemarivati. 

Zapamtite, za vaše ste roditelji vi bili i uvijek ćete ostati njihovo dijete i broj jedan. U prošlosti, kada ste bili dijete, oni su bili potrebni vama, a u budućnosti, kada ostare, vi ćete biti potrebni njima. Nemojte ih napustite i budite uz njih kada im budete potrebni, baš kao što su i oni oduvijek bili uz vas. 


#24 Odri

Odri

  Advanced Member

 • Moderators
 • 4,746 postova

Postirano 12 March 2015 - 07:59 PM

                                                                                                                                                

 

http://www.dailymoti...e-a-parent_news


"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#25 malena

malena

  Advanced Member

 • Moderators
 • 4,804 postova

Postirano 14 March 2015 - 01:07 PM

Čudo na porođaju: roditeljska ljubav vratila novorođenče u život

 

Kada 25. marta 2015. godine blizanci Džejmi i Emili budu proslavljali peti rođendan, biće to i slavlje u ime svih prerano rođenih beba... Pročitajte čudesnu priču o porođaju Kejt Og i spasenju koje su ona i suprug doneli bebi svojim zagrljajem!

 

Emili i Džejmi rođeni su 25. marta 2010. godine, sa dva minuta razlike. Međutim, Džejmi nije pokazivao znake života.

 

Čudesnim razvojem događaja, nekoliko desetina minuta kasnije, u zagrljaju svojih roditelja, Džejmi je počeo da se pomera. Pred njihov 5. rođendan koji će proslaviti 25. marta 2015. godine, svi svetski mediji objavili su dirljivu  priču o njihovom rođenju, a cela porodica se, inače, bavi sakupljanjem novčani pomoći za prerano rođene bebe.

 

Pročitajte njihovu čudesnu priču...

 

 

 

Kada su Kejt i njen muž Dejvid Og iz Kvinslenda konačno saznali da će dobiti bebu koju su dugo želeli, nisu očekivali da će im sreća biti duplirana. Naime, Kejt je nosila blizance. Pošto se Kejt porodila u 26. nedelji, mali Džejmi je preminuo, dok je druga beba, devojčica, preživela. Dok su se opraštali od svog sina, pričajući mu, nisu želeli da se odvoje od njega. I onda se desilo čudo.

 

Dok su mama i tata mazili Džejmija i pričali mu o njegovoj sestri bliznakinji i svojim snovima, mali Džejmi, za koga su mislili da je mrtav, počeo je da se pomera.

 

 

"Nismo hteli da ga pustimo, njegova koža bila je pripijena uz moju sve vreme. A onda je otvorio oči i zgrabio Dejvidov prst. Zatim je sputio glavu na moje grudi ponovo i nastavio da gleda u svog tatu. To je bila najneverovatnija stvar koja mi se ikad desila," kaže Kejt.

 

Džejmi i Emili u martu 2015. godine pune pet godina i veoma se dobro slažu, a njihovi roditelji su presrećni što ih imaju.

 

 

 

"Ponekad kad ih zagrlim, uplašim se da ih prejako stiskam, jer znam koliko malo je falilo da ih izgubimo,"  rekla je Džejmijeva i Emilina mama.


 • Belay_Danci se ovo sviđa.
Dovoljno sam jaka da drugima ne pokazujem kako mi je.....!!!

#26 AMI

AMI

  Advanced Member

 • Moderators
 • 7,116 postova

Postirano 20 March 2015 - 09:12 AM

Prolećni trend i u vašem domu: 5 ideja za uređenje stana

Ako se odlučite da ovog proleća promenite izgled svog životnog prostora, pročitajte 5 inspirativnih predloga kako da vaš dom zablista.

6466_shutterstock_2472568-soba_if.jpg?ve

 

EKOLOŠKI I PRIRODNO


Osnovno pravilo, ako želite da vaš stan bude moderan, je da rukovodite „eko frendli“ principima. To znači da birate netoksične, ekološke boje za krečenje, farbanje, a nameštaj i detalji za kuću treba da budu od recikliranih materijala.

 

Jastuci, presvlake, prekrivači… neka budu od prirodnih materijala.

PALETA BOJA


Tirkizna, ljubičasta, svetlo žuta i boja korala su moderne ovog proleća. Neka vaš dom liči na paletu boja iz prirode. Osmelite se.

 

Ne birajte samo detalje u ovim bojama, već i komade nameštaja. I zidovi mogu da budu šareni (naravno ne svi).


Kombinujte boje. Ako je soba okrečena u jaku boju, neka detalji budu neutralnijih nijansi. Zanimljiv predlog je i da kombinujte nijanse iste boje. Na primer, okrečite zidove sobe u svetlo plavu, a prekrivači neka budu teget boje.

6467_shutterstock_13883830-luster_if.jpg 5687_shutterstock_46466155-ogledalo_if.j
METALNO JE IN


Ako je soba neutralnih boja, razbijte monotoniju metalom.

 

Odličan način da se to uradi je da dodate ogledalo sa metalnim ramom ili da na ružičasti šampanj zid okačite slike sa okvirom boje brušenog zlata.

 

Ova kombinacije daće topao, ušuškan ton.

ROMANTIČNO


Odlučite se za romantiku. Da biste postigli ovu notu, unesite lustere od kovanog gvožđa ili brušenog metala. Ako ne možete da priuštite antikvitete, neka liče i podsećaju na neka davna vremena. #27 AMI

AMI

  Advanced Member

 • Moderators
 • 7,116 postova

Postirano 22 March 2015 - 04:18 PM

Dekorativni materijali kojima ćete ukrasiti vaš dom

Kako biste naglasili ili osvježili prostor u kojem živite ne morate da radite velike promjene. Dovoljno je da dekorativnim materijalima date svom prostoru novi oblik. 
 

dekorativni%20materijali%203.jpg

Dekorativni materijali imaju veliku ulogu kada je uređenje unutrašnjeg dijela vašeg doma u pitanju. Koristite različite boje i uzorke kako biste povezali vaš prostor. Kada kombinirate različite vrste materijala obratite pažnju na to da kombinirate prirodne materijale sa prirodnim kako biste postigli ugođaj u prostoru. 

Uzorak je jako bitan. Nemojte mješati cvijetni i geometrijski uzorak, jer nećete postići ono što želite. Koristite materijale istih uzoraka, ali u različitim veličinama ili bojama. Vrstu materijala odaberite u zavisnosti od toga da li želite da vaš prostor bude prozračan ili glamurozan. 

dekorativni%20materijali.jpg

 

dekorativni%20materijali%204.jpg

 

dekorativni%20materijali%205.jpg

 

Ukoliko želite da vaš prostor izgleda prozračno odaberite materijal koji je na dodir fin i uskladite boje. Međutim, ako želite da postignete glamuroznost za vas su idealni debeli materijali koji su protkani zlatnim nitima. Ako volite da vam jedna boja ili uzorak bude dominantan u prstoriji odaberite istu boju ili uzorak zavjesa i prekrivača za krevet. 

Ako birate dekorativne materijale obratite pažnju na to da vam i ostatak namještaja bude u istom stilu. Kada je dječija soba u pitanju tu je posebna priča. Dječiju sobu trebate ukrasiti tako da je učinite vedrijom. Mašta ovdje nema kraja, pa joj se prepustite. Odaberite posteljinu i zavjese sa printevima likova iz crtića, a ostatak sobe ukrasite po želji.

Ukoliko koristite materijala sa apstraktinim materijalima potrudite se da vam ostatak interijera bude u nekoj svjetlijoj boji, jer ćete na taj način postići eleganciju prostora. Poigrajte se mogućnostima i materijalima i pustite mašti na volju#28 Belay_Danci

Belay_Danci

  Advanced Member

 • Moderators
 • 7,146 postova

Postirano 25 March 2015 - 04:06 AM

                                                  zp%20blizanci_620x0.jpg

 

I ishrana važna za blizanačku trudnoću!

 

U istraživanju su učestvovale žena vegetarijanci, koje su konzumirale mleko i mlečne proizvode, i trudnice koje su u jelovniku imale zastupljeno meso

NISU geni i vantelesna oplodnja jedini uzročnici blizanačkih trudnoća, već i ishrana igra veliku ulogu, tvrde istraživači njujorškog Medicinskog centra Long Ajlend. Do ovog zaključka su došli na osnovu istraživanja, u kojima su upoređivali učestalost blizanačkih trudnoća kod žena vegetarijanaca, koje su konzumirale mleko i mlečne proizvode, kod onih koje nisu uopšte jele namirnice životinjskog porekla i kod trudnica koje su u jelovniku imale zastupljeno meso.

Tim naučnika, predvođen dr Gerijem Štajmenom, istakao je da najveća zasluga za dve bebe zapravo pripada IGF faktoru (Insulin - like growth), proteinu koji se oslobađa iz jetre životinja i ljudi, kao odgovor na hormon rasta. S obzirom na to da IGF cirkuliše krvotokom, on dospeva u mlečne žlezde, pa žene koje piju više mleka povećavaju šnasu za dvostruku sreću. Daljom analizom ustanovljeno je da on povećava osetljivost jajnika na hormon odgovoran za razvoj folikula u jajniku, kao i za nastanak ovulacije, odnosno oplodnje.

Kod viših koncentracija IGF u krvi povećava se šansa da se oplodi više jajnih ćelija. Smatra se i da IGF pomaže embrionu da lakše preživi rani stadijum, u kojem najčešće dolazi od pobačaja. Žene vegetarijanke, koje konzumiraju mleko i mlečne proizvode, imaju čak 13 odsto više ovog proteina, što jasno objašnjava i zašto češće nose blizance - naglašava dr Štajmen.


Postirana slika


Preleti beskonačnost i pobedi vreme i maštu, ali nikad ne zaboravi kako se korača po zemlji ♥ Mika Antić ♥
Postirana slika Postirana slika


Postirana slika

#29 malena

malena

  Advanced Member

 • Moderators
 • 4,804 postova

Postirano 02 April 2015 - 12:32 PM

MAME I TATE, SETITE SE SVOG DETINJSTVA: Ovo vaša deca ne rade, a vi ste uživali igrajući se

 

Deca su danas vezanija za kuću nego ikad pre, pa umesto igre u prirodi i s drugom decom dane troše ispred kompjutera i televizija, na internetu, što ih otuđuje

deca-igra-porodica-foto-profimedija-1427

 

Čari detinjstva današnje generacije odraslih najčešće pamte po igrama u parku, skrivanja, skakanju po lokvama i igranju s loptom, ali čini se da će deca modernog doba detinjstvo najviše pamtiti po kompjuterima, video igricama i ostajanju kod kuće.

 

Deca danas provode manje od pet sati  nedeljno igrajući se vani, dok su se pre igrali u proseku 11 sati nedeljno, pokazala je jedna studije.

 

Sve manje dece uživa u jednostavnoj zabavi u prirodi koja im pomaže da bolje upoznaju svet, nauče uzročno-posledične veze i upoznaju druge ljude. Tako gotovo dve trećine današnje dece nikad nisu isplela venac od cveća, a više od trećine nikad nije stajala na pljusku ili se igrala u blatu.

 

Što današnja deca propuštaju

 

* Skakanje po lokvama

* Pravljenje Sneška Belića

deca-igra-porodica-foto-profimedija-1427

 

* Igranje u blatu

* Igranje u šumi
* Penjanje po drvetu
* Ture po prirodi biciklom

deca-igra-porodica-foto-profimedija-1427

 

* Igranje na kiši

* Traženje životinja po prirodi
* Bacanje kamenja i pravljenje "žabica" po rekama, jezerima i moru
* Potraga za insektima
* Sadnju voća i povrća

 

deca-igra-porodica-foto-profimedija-1427

 

* Pravljenje venca od cveća

* Obaranje žirova s drveća
* Izgradnju brana od grana i grančica
* Igranje ćorabake

* Gradnja dvorca u pesku

deca-igra-porodica-foto-profimedija-1427


 • DACA se ovo sviđa.
Dovoljno sam jaka da drugima ne pokazujem kako mi je.....!!!

#30 Belay_Danci

Belay_Danci

  Advanced Member

 • Moderators
 • 7,146 postova

Postirano 05 April 2015 - 04:41 AM

Beba treba da se kreće!

                 shutterstock_69528772.jpg

 

Bebe i mala deca trebalo bi da se što više kreću. Kretanje povećava prisustvo kiseonika u mozgu, dovodi do poboljšanja sna, vida, varenja i umanjuje rizik od obolevanja od respiratornih bolesti

Daglas Doman, američki stručnjak sa Instituta za razvoj ljudskih potencijala, nedavno je posetio Beograd i preneo saznanja o razvoju dečje inteligencije. Da bi mališani bili zdravi i svaki deo njihovog mozga razvijen, razvoj motorike je od izuzetne važnosti.

Zato stručnjaci sa ovog Instituta napominju da bi bebe i mala deca trebalo da se što više kreću. Kretanje povećava prisustvo kiseonika u mozgu, dovodi do poboljšanja sna, vida, varenja i umanjuje rizik od obolevanja od respiratornih bolesti.

- Bebu, već mesec dana nakon rođenja, nemojte stavljati da leži na leđima poput kornjače koja, u tom slučaju, ne može da se pomeri, već na stomak. Tako će jačati ruke, noge, ali i vrat, naučiti da drži glavicu uspravno. Stavite je u ovaj položaj po 15 minuta, nekoliko puta na dan i ubrzo će biti spremna za sledeću fazu.

- „Gmizanje” podrazumeva da beba pravi male pokrete, odupirujući se stopalima i rukama o površinu. Zato najmlađem članu obezbedite topao, bezbedan, sterilan pod, gde može što više da bude na stomaku. Neka bude samo u benkici, bosih nogu i golih ruku kako bi lakše mogao da se odupre o podlogu.

- Ovi pokreti će ubrzo da je dovodu do puzanja. Kako bi podstakli mališana da se odvaži na ovo, vi ili starije dete puzite po podu, kako bi beba videla kako se to radi.

- Takođe, ne oblačite mu odeću koja će ga ograničavati u pokretu i nikako ne primoravajte bebu da se kreće, već je pustite da stane kad ona poželi da se odmori.


 • DACA se ovo sviđa.
Postirana slika


Preleti beskonačnost i pobedi vreme i maštu, ali nikad ne zaboravi kako se korača po zemlji ♥ Mika Antić ♥
Postirana slika Postirana slika


Postirana slika

#31 sikret

sikret

  Advanced Member

 • Members
 • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
 • 1,140 postova

Postirano 29 April 2015 - 04:08 PM

SVE ŠTO STE OVDE POSTAVILE MI SE JAKO SVIĐA IMA PUNO STVARI U KOJIMA SAM SE NAŠLA I DOSTA PAMETNIH SAVETA DIVIM VAM SE FORUM ME ODUŠEVIJO

 

PORODICA DA TO JE ONO NAJ BITNIJE ....JA SAM MAJKA SAMOHRANA TROJE DECE DVA SINA ALEKSANDAR 16,VALENTINA 10, UROŠ 6 NEZNAM ZAŠTO AL MI SE OTVORILO DA OVO NAPIŠEM NISAM OSOBA KOJ TIŠČIM STVARI U SEBI NEKO KAŽEM ONAKO KAKO JESTE I DOSTA PUTA ME TO KOŠTALO AL POŠTENO KOŠTALO

 

MENE JE MUŽ PREVARIJO POSLE 16 GODINA ZAJEDNIČKOG ŽIVOTA NJEMU JE POSTAO TERET ŽIVOT USTVARI ULOGA MUŽA,OCA I NAROVNO DECE SE ODREKAO TAKO DA SAM SAMA ZA SVE MOJA DECA JAKO LEP SE SLAŽU ULAŽEM SAV TRUD U NJIH ODREKLA SAM SE SVOG ŽIVOTA,HOBIJA DA BI ONI BILI SRETNI I NEOSETILI NEDOSTATAK BILO KAKE LJUBAVI JER SAM JIM I MAJKA I OTAC ....PONOSNA SAM NA NJI STARI SIN JE RUKOMETAŠ-PIVOVARNA LAŠKO DOBRO MU IDE U ŠKOLI DBAR ĐAK I SVI KAD ME SRETNU NEMGU SE PRESTATI DIVITI NJEGOVOM PONAŠANJU,ČERKA ONA JE RAZRED ZASEB ONA JE MAJKINA PAMETNICA NAJBOLJI ĐAK NA ŠKOLI RAZNA TAKMIČENJA ZA ŠKOLU,SPORT PLES,UROŠ A ON JOŠ UČI ..ALI NEKAD SE UPITAM ZAŠTO SU TO MOJA DCA ZASLUŽILA I DOBILA SAM ODGOVOR VIŠE PUTA KAŽEMO ZAŠTO BOŽE,,,,AL BOG JE TO URADIO JER JE ZNAO DA JE TO NAJBOLJE I JESTE MI SMO SRETNI PRESRETNI ČETRI MUŠKETIRA I ŽIVIMO JEDNO ZA DRUGO SVAKA STVAR NAS JE POVEZALA I ZBLIŽZLA

 

 

OVO SAM ZATO NAPISALA NIKAD NETREBA NI OD DECE KRITI ISTINU MA KOLIKO ONA BILA KRUTA I BOLELA ALI JE ISTINA JA SAM SVOJOJ DECI SVE IZPRIČALA A I REKLA DA NIJE SAMO TATA KRIV ZA RAZVOD DA UVEK POSTOJE DVOJE PA JELI TO BIO BRAK,RAZVOD,SVAĐA,VESELJE UVEK SU DVOJE TU I ZNAM DA SAM DOBRO UČINILA JER MOJA DECA NISU I NEŽIVE U LAŽI I TO JE ONO NAJBITNIJE

 

 

 

ISTINA I RAZGOVOR RECEPT ZA PRAVI ODNOS#32 malena

malena

  Advanced Member

 • Moderators
 • 4,804 postova

Postirano 07 May 2015 - 03:19 PM

Ove biljke čiste vazduh vašeg doma

 

Bilo da je noviji ili stariji, vaš dom može biti izvor štetnih i nevidljivih toksina.

 

28.jpg

 

 

 

Postoje mnoge biljke koji su moćna sredsta čišćenja vazduha. Mi smo izabrali najefikasnije biljke i savjete pomoću kojih ćete njihova svojstva prečišćavanja vazduha održati na maksimumu.

 

Spatifil

 

spatifil-565x660.jpg

 

 

Spatifil je biljka koja pripada porodici ljiljana i čisti vazduh od benzena, formaldehida, trikloretilena i još mnogih drugih jedinjenja. Kako biste poboljšali svojstva čišćenja vazduha, redovno čistite listove od prašine i njegujte bijele cvjetove.

 

Uspijeva na svjetlijem području. Neka zemlja bude uvijek vlažna i jednom mjesečno tokom proljeća i ljeta obogatite zemlju tečnim đubrivom. Tamno mjesto će otežati razvoj cvjetova.

 

Spatifil iz vazduha eliminiše formaldehide, benzene, trikloretilen, ksilen i amonijak.

 

Dracena

 

natural-house-plant-dracena.jpg

 

 

Možete je pronaći u svim oblicima, veličinama i bojama. Ulepšaće prostor, biti dekorativni dio doma i istovremeno čistiti vazduh. Neke vrste dracene rastu i u uslovima slabog osvjetljenja, dok nekima ipak treba više svijetla.

 

Neka zemlja bude vlažna, ali ne previše jer prevelika količina vode može ugroziti rast biljke. Zemlju biljka jednom mjesečno tokom proljeća i ljeta obogatite tečnim đubrivom.

 

Dracjena iz vazduha eliminiše formaldehide, ksilen, metilbenzene, benzene i trikloretilen.

 

 

 

Hrizantema

 

 

1513946505_2aa44e66df.jpg

 

Dok će orhideje i anturium napraviti dobar posao u pročišćavanju vazduha, hrizantema je jedna od najboljih. Tehnički nije kućna biljka, već sezonska koja u vašem domu uz pravilnu njegu može biti oko 6 nedjelja.

 

Hrizantema stavite na mjesto koje je svijetlo, ali nije izloženo direktnom svijetlu. Svaki drugi dan provjerite da li je zemlja dovoljno vlažna i nemojte preterivati sa đubrivom.

 

Hrizantema iz vazduha eliminiše formaldehide, ksilen, benzene i amonijak.

 

Bambus palma

 

bambus.jpg

 

 

Jednostavna elegancija je izraz koji najbolje opisuje ovu biljku. Raste između 01:03, a dom će snabdjeti idealnom količinom vlage, što uvijek dobro dođe zimi zbog grijanja.

 

Iako zahtijeva svijetlo mjesto, nemojte ovu biljku staviti na mjesto koje je izloženo direktnom suncu. Neka zemlja bude vlažna i tokom ljeta je svaki mjesec obogatite tečnim đubrivom.

 

Bambus palma iz vazduha eliminiše formaldehide, ksilen, hloroform, ugljen monoksid i još mnoga druga jedinjenja.

 

Engleski bršljan

 

2qau41t.jpg

 

 

To je zimzelena biljka koja je dobro prilagođena unutrašnjim uslovima. Engleski bršljan je jednostavno uzgojiti i odličan je za prostore sa slabijim osvjetljenjem. Preporučuje se kod uklanjanja alergena kao što je plesan.

 

Najbolje će rasti na svijetlom mjestu koje nije izloženo direktnom suncu.

 

Redovno zalivajte biljku kako bi zemlja bila uvijek vlažna. Ipak, tokom zime nemojte preterivati sa zalivanjem.

 

Engleski bršljan iz vazduha eliminiše benzene, ugljen monoksid, formaldehide, trikloretilen i još mnogo toga.

 

Leptir palma

 

26-v.jpg

 

 

To je mala, ali graciozna, biljka sa Madagaskara. Leptir palma je jedna od najboljih ovlaživača, ali i pročišćivač vazduha, a uz to će imati i dekorativnu ulogu.

 

Uzgajajte je na svijetlom mjestu izvan direktnog izvora sunca. Osigurajte dovoljnu količinu vode, ali ne preterujte zimi. Jednom mjesečno zemlju obogatite tečnim đubrivom.

 

Leptir palma iz vazduha eliminiše benzene, ugljen monoksid, formaldehide, trikloretilen i mnoga druga jedinjenja.

 

Fikus

 

fikus_1.jpg

 

 

To je zimzelena biljka poreklom iz Indije. Zbog tropskog izgleda će lijepo ukrasiti vaš dom. Listovi su obično široki, tamno zeleni i sjajni. Najefikasnija je kod uklanjanja formaldehida iz vazduha.

 

Rastu u osvijetljenim prostorima. Tokom rasta biljku redovno zalivajte i jednom mjesečno joj osigurajte đubrivo obogaćeno azotom. Listove redovno čistite od prašine kako bi očuvali njihov sjaj.

 

Fikus iz vazduha eliminiše ugljen monoksid, formaldehide, trikloretilen i još drugih jedinjenja.


 • sikret se ovo sviđa.
Dovoljno sam jaka da drugima ne pokazujem kako mi je.....!!!

#33 DACA

DACA

  Advanced Member

 • Moderators
 • 432 postova

Postirano 10 May 2015 - 11:13 AM

Kako dolazak bebe utiče na brak

 

dreamstime_s_34534465-700x352.jpg

 

Sa dolaskom prve bebe na svet, u životu mladih roditelja sve se menja iz korena pa tako i njihova dotadašnja veza sigurno više ne može biti ista. Da li će vas beba još više zbližiti ili udaljiti zavisi od vas i od toga koliko ćete raditi na vašoj vezi.
Postoji nepisano pravilo koje kaže da će dobar brak sa dolaskom bebe postati još bolji, a loš će postati još lošiji. Partneri koji su pre rođenja detata bili jako bliski i intimni dolazak novog člana će doživeti kao još jedno novo iskustvo i način da se zbliže, dok će se parovi čija je veza bila na klimavim nogama još više udaljiti jedno od drugog.

 

Ostanite povezani

 

dreamstime_s_190622161.jpg

 

Veoma je važno da pre samog porođaja provodite kvalitetno vreme sa svojim partnerom i da shvatite da vaša uloga supruga/supruge neće nestati dobitkom nove uloge mame ili tate, naprotiv čak postaje puno važnija nego ranije.
Najbolji poklon koji možete dati vašem detetu je upravo dobra veza sa partnerom. To će detetu, kad bude starije, pružiti osećaj sigurnosti. Isto tako veoma je važno da dete vidi kako vi rešavate konflikt sa svojim partnerom i da sledi vaš dobar primer.

Dobra i intimna veza ili brak zahtevaju određeno vreme i trud jer kad beba stigne više ništa neće biti isto, bićete umorni i neispavani i nećete imati vremena za neke aktivnosti koje ste ranije zajedno radili. Da biste održali bliskost u braku, odvojite najmanje nekoliko sati nedeljno da radite nešto sa svojim partnerom. Angažujte baka servis da vam čuva bebu dok vi odete u šetnju, na kafu ili bioskop. Ako je potrebno zakažite sastanak!

 

Razgovarajte

 

Nakon što ste napokon uhvatili neko vreme nasamo pokušajte iskreno razgovarati sa partnerom o svemu što vam se dešava u životu, o svim osećajima koji vas muče. Žene nakon poroda treba da se nose sa mnogo psiholoških promena, a muškarci obično imaju osećaj da su izgubili svoju partnerku jer sada moraju da je dele sa detetom. Njegove emotivne potrebe su sad na drugom ili trećem mestu što može biti veoma deprimirajuće.

Rešenje za ovo stanje jeste da otvoreno razgovarate o svemu sa svojim partnerom, nikako da krijete i da čekate da prođe samo od sebe jer je verovatnoća za to veoma mala.

dreamstime_s_14113760.jpg

 

 

Seksualni odnosi nakon poroda

 

Muškarci i prvih meseci nakon poroda imaju jednaku želju za seksom dok kod žena to i nije uvek slučaj posebno ako doje jer u tom slučaju opada nivo estrogena što uveliko utiče na libido.

Pored svega toga najveći problem koji utiče na loš seksualni život mladih roditelja je iscrpljenost jer u jednom trenutku radije biraju spavanje nego seksualne odnose sa partnerom. Ovo je češće slučaj kod roditelja koji su dobili prvo dete, nakon drugog ili trećeg prilagođavanje je obično lakše.

Da biste rešili ovaj problem povremeno zamolite bake da čuvaju bebu preko noći da biste vi i vaš partner mogli uživati u trenucima nasamo, bez stresa i strepnje da će beba početi da plače.

Kad beba malo poraste obavezno organzujte romantično vikend putovanje za dvoje, čak i ako dojite neka to ne bude prepreka. Izmuzite dovoljno mleka za dva dana, zamrznite i bebu ostavite u sigurnim bakinim rukama, a vi uživajte u romantičnim trenucima sa svojim partnerom.

 

 


 • Odri se ovo sviđa.

U kamenu nista ljudsko, u ljudima sve kameno.


#34 malena

malena

  Advanced Member

 • Moderators
 • 4,804 postova

Postirano 12 May 2015 - 08:04 PM

TRUDNICE, BACITE MOBILNE TELEFONE: Njihovi zvuci mogu ometati razvoj bebe

 

Zvukovi vašeg mobilnog telefona mogli bi da ometaju rast i razvoj bebe u vašem stomaku

 

trudnica-trudnoca-mobilni-telefon-devojk

 

Zvukovi i vibracije mobilnog telefona, ako ga trudnica nosi u džepovima odeće, ometaju san nerođene bebe i uznemiravaju je. Lekari zato preporučuju ženama u drugom stanju da svoje smartfone drže što dalje od ploda.

 

Naučnici su ultrazvučnim pregledima utvrdili da takvi iznenadni zvukovi izazivaju okretanje glave fetusa, otvaranje usta i treptanje. Uznemiravajući zvuk, pa čak i vibracije ometaju normalni ciklus sna fetusa.

 

trudnoca-1423833748-616699.jpg

 

"Ni vi sami ne biste voleli da vas svako malo neko budi. Iako se većina nerođene dece s vremenom se navikne na takve ponavljajuće zvukove, ipak nije sigurno da ova uznemiravanja ne štete zdravlju nerođenog deteta ili trudnoći i porođaju", kaže autor istraživanja Boris Petrikovski iz jednog medicinskog centra u Njujorku.

 

trudnoca-beba-foto-profimedia-1426077586


 • Odri i DACA se ovo sviđa
Dovoljno sam jaka da drugima ne pokazujem kako mi je.....!!!

#35 DACA

DACA

  Advanced Member

 • Moderators
 • 432 postova

Postirano 13 May 2015 - 06:21 AM

SVE ŠTO STE OVDE POSTAVILE MI SE JAKO SVIĐA IMA PUNO STVARI U KOJIMA SAM SE NAŠLA I DOSTA PAMETNIH SAVETA DIVIM VAM SE FORUM ME ODUŠEVIJO

 

PORODICA DA TO JE ONO NAJ BITNIJE ....JA SAM MAJKA SAMOHRANA TROJE DECE DVA SINA ALEKSANDAR 16,VALENTINA 10, UROŠ 6 NEZNAM ZAŠTO AL MI SE OTVORILO DA OVO NAPIŠEM NISAM OSOBA KOJ TIŠČIM STVARI U SEBI NEKO KAŽEM ONAKO KAKO JESTE I DOSTA PUTA ME TO KOŠTALO AL POŠTENO KOŠTALO

 

MENE JE MUŽ PREVARIJO POSLE 16 GODINA ZAJEDNIČKOG ŽIVOTA NJEMU JE POSTAO TERET ŽIVOT USTVARI ULOGA MUŽA,OCA I NAROVNO DECE SE ODREKAO TAKO DA SAM SAMA ZA SVE MOJA DECA JAKO LEP SE SLAŽU ULAŽEM SAV TRUD U NJIH ODREKLA SAM SE SVOG ŽIVOTA,HOBIJA DA BI ONI BILI SRETNI I NEOSETILI NEDOSTATAK BILO KAKE LJUBAVI JER SAM JIM I MAJKA I OTAC ....PONOSNA SAM NA NJI STARI SIN JE RUKOMETAŠ-PIVOVARNA LAŠKO DOBRO MU IDE U ŠKOLI DBAR ĐAK I SVI KAD ME SRETNU NEMGU SE PRESTATI DIVITI NJEGOVOM PONAŠANJU,ČERKA ONA JE RAZRED ZASEB ONA JE MAJKINA PAMETNICA NAJBOLJI ĐAK NA ŠKOLI RAZNA TAKMIČENJA ZA ŠKOLU,SPORT PLES,UROŠ A ON JOŠ UČI ..ALI NEKAD SE UPITAM ZAŠTO SU TO MOJA DCA ZASLUŽILA I DOBILA SAM ODGOVOR VIŠE PUTA KAŽEMO ZAŠTO BOŽE,,,,AL BOG JE TO URADIO JER JE ZNAO DA JE TO NAJBOLJE I JESTE MI SMO SRETNI PRESRETNI ČETRI MUŠKETIRA I ŽIVIMO JEDNO ZA DRUGO SVAKA STVAR NAS JE POVEZALA I ZBLIŽZLA

 

 

OVO SAM ZATO NAPISALA NIKAD NETREBA NI OD DECE KRITI ISTINU MA KOLIKO ONA BILA KRUTA I BOLELA ALI JE ISTINA JA SAM SVOJOJ DECI SVE IZPRIČALA A I REKLA DA NIJE SAMO TATA KRIV ZA RAZVOD DA UVEK POSTOJE DVOJE PA JELI TO BIO BRAK,RAZVOD,SVAĐA,VESELJE UVEK SU DVOJE TU I ZNAM DA SAM DOBRO UČINILA JER MOJA DECA NISU I NEŽIVE U LAŽI I TO JE ONO NAJBITNIJE

 

 

 

ISTINA I RAZGOVOR RECEPT ZA PRAVI ODNOS

lijepa moja kona, ljubim te puno, jako iskren i dirljivo napisano. Borac si kroz zivot i Bog ce te nagraditi, mislim vec te je nagradio prekrasnom djecom, da bog pozivi u sreci i tebe i njih  :wub:  :wub:  :wub:  :wub:  :wub: . I ja sam zza to da se od djece ne treba kriti istina ma kakva bila, i slazem se da za sve u zivotu treba dvoje.


 • Odri i sikret se ovo sviđa

U kamenu nista ljudsko, u ljudima sve kameno.


#36 Odri

Odri

  Advanced Member

 • Moderators
 • 4,746 postova

Postirano 15 May 2015 - 03:02 PM

EVO ŠTA VAM NAUKA PREPORUČUJE: 7 načina kako da budete dobar roditelj!

 

Ne treba preterivati s pravilima, da deci ne bi postalo previše dosadno, što može dovesti do mnogo ozbiljnijih problem

 

n38035.jpg

 

Objavio je nekoliko naučno dokazanih saveta koja pomažu u vaspitavanju dece. Evo šta nauka kaže o dobrim roditeljskim sposobnostima:

1. Hvalite decu zbog truda
Decu treba hvaliti za napore koji ulažu u nešto, jer na taj način uče se istrajnosti, što vodi napretku. Ali ni s ovim pohvalama ne treba preterivati kako ne bi došlo do toga da dete ulaže napore samo kada ga hvalite. Šta je najbolje uraditii? Hvalite dete povremeno. Mozak mora da nauči da se izbori sa frustracijom i da ne odustaje ukoliko nagrada (pohvala) izostane.

2. Detetu je potrebno dovoljno sna
Dovoljno sna je važno za svakoga, a pogotovo za decu. Kod dece, sat vremena kraćeg spavanja jednako je dve godine manje po pitanju kognitivne zrelosti. Ako je dete hronično nenaspavano, nastaju ozbiljni problemi s ponašanjem. Problemi sa spavanjem tokom godina razvoja mogu dovesti do dugoročnih promena u strukturi mozga. Neki naučnici smatraju da su tipične osobine nenaspavanog tinejdžera promene raspoloženja, depresija što su zapravo simptomi hronične neispavanosti. Stručnjaci savetuju da ni vikendom deca ne bi trebalo da ostajati duže budna. Ovo istraživanje takođe je pokazalo kako odlikaši spavaju duže od manje uspešne dece u školi. Studija koja je obuhvatila 3.000 dece pokazala je jasnu korelaciju između sna i ocena.

3. Kako do dečje iskrenosti
Roditelji ne znaju kada njihovo dete laže, iako često misle da znaju. Deca žele da usreći roditelje. Zato, ako zaista želite da svaki put dobijete iskren odgovor morate da budete fleksibilni i susretljivi. Morate detetu pružiti priliku da kaže istinu i pri tom ne nastrada. Ovo je dobar trik da dobijete iskren odgovor od deteta. Kažite: Postavit ću ti pitanje, ali mi pre toga obećaj da ćeš reći istinu? Ovo obećanje smanjuje šanse za laganjem.

 

vrtici-obdaniste-deca-foto-shutter-14189

4. Deci su potrebna pravila
Verovanje da strogost vodi pobuni, a popustljivost boljem ponašanju je mit. Deca koja u tinejdžerskom uzrastu počnu praviti probleme obično imaju roditelje koji ne postavljaju pravila. Takav odnos deca obično tumače kao nedostatak interesa i brige. Roditelji koji deci nameću pravila i insistiraju na njihovom poštivanju su ujedno i najpažljiviji i najviše razgovaraju s decom, a djeca ih manje lažu.

Ipak, ne treba preterivati s pravilima, da deci ne bi postalo previše dosadno, što može dovesti do mnogo ozbiljnijih problema. Čak i deci koja su zauzeta može biti dosadno, naročito ako se bave onim što su im roditelji nametnuli. Takođe, dosadno je onoj deci koja su navikla da im roditelji ispunjavaju slobodno vreme raznim aktivnostima, umesto da od malih nogu nauče da se samostalno bore s dosadom.

5. Rasprave s tinejdžerima su normalne i zdrave
Umereni konflikti s tinejdžerima poboljšavaju odnos s njima. Više od tri četvrtine kćerki smatralo je da su ih rasprave s majkama međusobno zbližile. Samo četvrtina tinejdžerki je raspravu doživela kao destruktivnu.

6. Svađa i rasprava pred decom mogu biti korisne
Deca koja prisustvuju konstruktivnim raspravama roditelja uče kako se rješavaju sporovi. Ali, samo onda kada ta rasprava ili svađa izrodi rešenje. Ukoliko djecu udaljite iz sobe usred svađe, ona nemaju prilike da vide razrešenje, i mogu zbog toga postati agresivna i uplašena. Ono što je u ovom slučaju važno jeste da primete da ste na kraju opet u dobrom odnosu.

7. Dnevnik zahvalnosti
Deca koja vode dnevnik zahvalnosti su srećnija, zdravija i imaju više optimizma. Učenici koji su tokom deset sedmica vodili dnevnik u kome su svake sedmice zapisivali po pet stvari zbog kojih su zahvalni, bili su 25 odsto srećniji i bili su optimističniji u pogledu na budućnost. Čak su i više vežbali.


"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#37 DACA

DACA

  Advanced Member

 • Moderators
 • 432 postova

Postirano 27 May 2015 - 06:11 PM

Sedam rečenica kojima ćete da upropastite svoje dete

 

Požuri, zato što ja tako kažem, ti si najbolji, ne plači – samo su neke od rečenica kojima ćete da uništite samopouzdanje svog deteta i zbog kojih će ono da izgradi pseudoidentitet kojeg će kasnije teško da izbije iz glave

 

deca.jpg

 

Savršen roditelj ne postoji i niko ne kaže da treba po svaku cenu da budete takvi, ali možete da uložite malo truda i da razmislite kakve poruke šaljete svojoj deci.

 

1. Tako si pametan/lep/sladak

Za ovo smo verovatno svi krivi, ali prema brojnim istraživanjima, bolje je da pohvalite detetov trud, nego da mu dajete takve izjave tipa: “Tako si…” Čini vam se da tako gradite njihovo samopouzdanje, ali im zapravo ugrađujete strah od neuspeha. Ako ne uspem da rešim test, da li ću prestati da budem pametan? Ako prestanu da misle da sam pametan, da li će me i dalje voleti?

To je posebno važno kada je u pitanju detetov izgled – tako si lep/sladak/zgodan! Kada to detetu stalno govore, ne samo roditelji, nego i prijatelji, pa čak i stranci, da li je to zdravo? Sasvim sigurno treba da pohvalite njihov izgled, ali gde je granica? Kad oni počinju da shvataju te izjave kao deo svog identiteta? A pseudoidentitet stečen u detinjstvu kasnije je teško da izbije iz glave.

2. Ti si najbolji

To je još jedna etiketa koju lepimo na njihov identitet, najbolji su u nečemu još od malih nogu. Da li je dete stvarno dobro u nekoj aktivnosti? Verovatno jeste. Da li je najbolje? Verovatno nije. Ali ako mu to stalno ponavljate, verovatno će tako da misli.

3. Zašto? Zato što ja tako kažem
 

To je verovatno još jedna stvar koju uporno govorite iako jednostavno možete da je izbegnete. Treba dete da podstaknete da pita zašto, a možete jednostavno da mu odgovorite: “Zato što želim da budeš zdrav i siguran”.

Zašto detetu ne biste odgovorili? Važno je da dete postavi pitanje, čak i autoritetu. To ne znači da ga ne poštuje ili omalovažava, ali biće manje uznemireno ako shvati razloge nekog pravila ili zabrane.

4. Loš si

Loše ponašanje nije isto što i loša osoba. Zato ukažite na ono što je loše uradilo, a ne na karakter.

5. Ne plači

Svi plaču, uključujući i dečake. Ne želite da pomisli da je pogrešno da bude ranjiv ili da pokaže osećanja. To je jednostavno ljudski.

6. Prestani da se ponašaš kao devojčica. Budi muško
 

“Biti muško” ne znači ne pokazivati emocije, baš kao što ni “biti dama” ne znači da devojčica mora da bude poslušna i skromna. Deci treba da govorimo da budu ono što jesu.

7. Požuri

Ako govorite stalno malom detetu da požuri, verovatno ste se već pretvorili u osobu koja stalno vrši pritisak na to malo biće koje samo želi da uživa u životu.
Dozvolite mu da se “vuče” do automobila, da usput zastane i ubere cvet ili da udahne malo vazduha i iskusi život. Zašto ste stalno u žurbi? Razlog verovatno leži u tome što vi imate problema s organizacijom.


U kamenu nista ljudsko, u ljudima sve kameno.


#38 Odri

Odri

  Advanced Member

 • Moderators
 • 4,746 postova

Postirano 31 May 2015 - 08:33 AM

roditeljstvo-1000x640.jpg

 

Naravno, da svi želimo najbolje za našu decu i da bismo najradije da ih zaštitimo od svega što ne valja. Međutim, pitanje je da li je “helihopter roditeljstvo“ prava stvar i koliko je zdravo i za njih i za nas?

Ilonda Golt Kevines, stručnjak za roditeljstvo i kolumnista lista „Hafington post“ napisala je knjigu „Dete, molim: Kako mi je staromodno roditeljstvo pomoglo da se saberem pre nego što se raspadnem“. Njena poruka je da, ako vidite da vam dete odustaje čim vi niste sa njim u tome što radi to znači da ste sve pogrešno radili. I morate da prestanete odmah!

Kada je Ilonda rodila prvo dete pre 16 godina, ona je radila ono što mnoge mame danas rade: uklonila je sve prepreke da podigne samopouzdanje svoje ćerke, da zaštiti njena osećanja i učini njenu misao moćnom.
Isto je bilo i sa drugim detetom. Ali, u vreme kada je treća beba došla na svet sedam godina kasnije, Ilonda je udarila u zid. Bila je iscrpljena, mrzovoljna i toliko zauzeta trčanjem sa fudbalskih utakmica na vannastavne aktivnosti, da nije imala uopšte vremena za sebe.

U početku, mislila je da je krivica njena. Kada i zašto je roditeljstvo postalo ovako teško? –pitala se.
Onda je mukom naterana shvatila: voleti svoju decu ne znači satreti sebe i prestati da brineš o sopstvenim potrebama. Majka, ne da ne treba, nego ne sme da smatra centrom svog života njihove aktivnosti i udovoljavanje njima.

Poenta je osposobiti ih za život i naučiti ih sve ono što ti znaš, a ne raditi to doveka umesto njih.

Evo pet stvari koje majke treba da prestanu da rade svojoj deci:

 

 

 1. Terati ih da idu na aktivnosti koje nisu sami odabrali

Možemo uvek upisati dete na neku aktivnost koju ono ne želi i očekivati da će je vremenom zavoleti ili se zainteresovati za nju. Vodati ih sa stranih jezika na tenis i sa tenisa na karate i tako unedgled. Ali, sve je uzalud ako im to ne leži i ne dopada im se. Godinama sam obe moje ćerke učila da sviraju klavir, navijala, bodrila ih i terala da vežbaju. Nikada to nisu zavolele a samim tim ni dale neke razultate. Kada se sada toga setim, sa žaljenjem pomislim koliko sam vremena i novca mogla da uštedim da sam to shvatila na vreme.

 

 1. Nagovarati ih da jedu povrće

Ne možemo očekivati da deca uvek znaju šta je najbolje za njih, kaže Kavinesova. Oni jednostavno nemaju naše iskustvo i znanje. Sa obe moje ćerke, imala sam dugačke razgovore o tome zašto treba da jedu svoj brokoli i koliko je to dobro za njih. Dangubili smo, a one bi opet mrljavile. Sa svojim sinom, koji mi je treće dete, jednostavno kažem: „Dovuci svoje dupence ovamo i jedi.“ I stvar je rešena.

 1. Predstavljanje sveta kao boljeg mesta nego što jeste

Budimo iskreni. Mi svi predstavljamo svet boljim mestom nego što jeste, barem kada su naša deca u pitanju. Treba biti realan i govoriti deci da svet zna da bude i tek kako opasan. Ovo se posebno odnosi na decu koja odrastaju u osećaju u manje privilegovanim uslovima, trpeći nepravdu usled društvenih okolnosti.  Umesto da se to od njih krije, treba im objasniti da će u životu morati da se potrude više od drugih.

 1. Ne smemo ignorisati naše potrebe

„Samo napred , trudite se da budete super-mama, ali ako to radite u prljavoj majici, masne kose i uvek oznojene, koja je poruka koju šaljete svojoj deci?“ pita Kavinesova. Kada je shvatila da je ignorisanje sopstvenih potreba ugrozilo njeno psihičko i fizičko zdravlje, ona je počela da vodi decu sa sobom na treninge. „Jeste da je to bilo u rano jutro, ali smo nosili bojanke i grickalice, i oni su prisustvovali mom kardio kik-boks treningu“, kaže ona. „Navikli su se na to kao i na sve u životu, a ja sam se osećala mnogo bolje.“

 1. Ne smemo dozvoliti da misle da su nepogrešivi

Nije u našoj moći da utičemo na snagu svoje dece, ali moramo im pomoći da shvate ko su i koliko mogu. Nedavno sam doživela da slušam jedno dete na viloini koje je toliko grešilo da su deca u publici glasno negodovala na toliko odsustvo sluha. To je proizvod roditelja koji nije iskren sa svojim detetom i koji mu sve dopušta. Ne volimo da vidimo svoju decu povređenu ili uznemirenu, ali ponekad je nepohodno reći im istinu. Ne možemo ih zaštititi od svega. Ali i ne treba, jer kad-tad će se naći sami u tom svetu totalno nespremni za ono što ih čeka. Naše je da ih naučimo, a ne da ih prezaštićujemo.


"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#39 AMI

AMI

  Advanced Member

 • Moderators
 • 7,116 postova

Postirano 05 June 2015 - 06:35 AM

Kako garažu pretvoriti u stan?

U svijetu gdje se svaki kvadrat skupo plaća, nije neobično da ponekad razmišljamo izvan okvira. Tako se nizozemski arhitektonski studio i29 našao pred teškim zadatkom da garažu pretvore u stambeni prostor.

kako-garazu-pretvoriti-u-stan-98902-611x 

 

 

Bivša garaža u amsterdamskoj četvrti Pijp pretvorena je u prostran dom s mnogo prirodnog svjetla zahvaljujući staklenim stijenama i stropnim prozorima. Raskošnih 230 m2 na jednoj etaži dovršeno je jednostavnom prirodnom paletom boja i materijala.

kako-garazu-pretvoriti-u-stan-98894-611x  

 

Kroz cijeli prostor se ponavljaju elementi od grubog hrastovog drveta koji pružaju savršen kontrast besprijekorno bijelim zidovima, crnim plohama te gipsanom podu u sivoj boji.

 

kako-garazu-pretvoriti-u-stan-98893-611x  

 

Kuhinja rađena po mjeri sastoji se od velikih drvenih kliznih vrata koja skrivaju integrirano spremište, ali i velikog crnog otoka za kuhanje koji služi i kao stol. Ugradbeni ormarići i kamin čine savršenu cjelinu s ostatkom prostora.

kako-garazu-pretvoriti-u-stan-98897-611x 

 

Drveni zidovi od poda do stropa s ugrađenim vratima označavaju ulaz u privatne prostorije poput kupaonice i spavaće sobe. Vrt je mali komad travnjaka između dnevnog boravka i spavaće sobe.

kako-garazu-pretvoriti-u-stan-98900-611x 

 

Kako bi se interijer i eksterijer stilski spojili, arhitekti iz studija i29 su dali ručno izraditi sag veličine 20 m2 s prirodnim uzorkom mahovine. Velika količina dnevnog svjetla u kombinaciji s mekanim slojevima zelene i bež omogućuje iskustvo boravka vani, iako ste cijelo vrijeme unutra.#40 DACA

DACA

  Advanced Member

 • Moderators
 • 432 postova

Postirano 05 June 2015 - 06:46 AM

11255745_848151088599817_785347738383913


 • sikret se ovo sviđa.

U kamenu nista ljudsko, u ljudima sve kameno.

0 korisnik(a) čita ovu temu

0 članova, 0 gostiju, 0 anonimnih korisnika