Skoči na sadržaj

 • twitter
 • youtube
 • googleplus
 • facebook

Foto
* * * * * 2 glasova

Biografije poznatih


17 odgovora na ovu temu

#1 MIMA

MIMA

  Admin

 • Administrators
 • 1,478 postova

Postirano 15 July 2015 - 06:35 PM

Svako od nas ima nekog svog poznatog (popularnog) o kome zeli sve da zna.

 

Zato cemo na ovoj stranici  ostavljati Biografije poznatih licnosti, iz sveta muzike, filma i drugih segmenata .

 

aca-lukas-dado-glisic-viktor-savic-milic

 

 

 

Uzivajte u druzenju :)


 Mozes me nocas voleti ili mrzeti!Sve je u moju korist.Ako me volis,zauvek cu ostati u tvom srcu.Ako me mrzis,zauvek

                                                     cu ostati u tvojim mislima........nije fer jel da ???

 

 

                                                                                      


#2 MIMA

MIMA

  Admin

 • Administrators
 • 1,478 postova

Postirano 15 July 2015 - 06:37 PM

Jelena Rozga biografija

 

Jelena Rozga je pevačica iz Hrvatske koja iza sebe ima mnogo uspešnih pesama i hitova sa kojima je postala jedna od najpopularnijih pevačica na području cele bivše Jugoslavije. Veliku karijeru kao pevačica je počela u grupi Magazin kada je imala samo osamnaest godina.

pevacica-jelena.jpg

Jelena Rozga je rođena 23. avgusta 1977. godine u Splitu. Još je kao dete pokazivala veliko zanimanje za pevanje, ali i ples. Pre nego šta je počela da peva Jelena je imala odličnu karijeru kao balerina kada je nastupala u mnogim predstavama kao što su „Uspavana lepotica“, „Labuđe jezero“…

Sve se počelo menjati 1996. godine kada je počela da peva sa grupom Magazin koja je bila uspešna i poznata u celoj Jugoslaviji. Jelena je priznala kako joj je to bila jedna od najvećih želja i kako joj se od tog momenta život mnogo promenio i to na bolje.

Magazin je napustila 2006. godina kada je rešila da krene kao solo pevačica. Bilo je to vreme kada je objavila i album sa pesmom „Oprosti mala“. Ta pesma i „Ne zovi me Marija“ ubrzo su postale veliki hitovi i najavile uspešnu karijeru mlade pevačice.

Pesma „Daj šta daš“ iz 2008. godine postala je najslušanijom pesmom, a Jelena je postala kraljica Prokurativa osvojivši treći put nagradu za najslušaniju pesmu. Na festivalu 2010. godine nastupa sa pesmom „Bižuterija“ koja postaje najveći hit tog ljeta.

Sa Magazinom je imala sledeće hitove: „Da si ti ja“, “ Paaa..?“, „Nebo boje moje ljubavi“, „Minus i plus“. Samostalno se najviše izdvojila zahvaljujući pjesmama kao što su: „Oprosti mala“ i „Bižuterija“.

Pored bogate karijere koju ima zbog svojih pesama, Jelena je rešila da još jednom pokaže kako zna kako uspeti u svetu muzike. Jelena je jedam od sudija na poznatom muzičkom šou „X Factor“.


 • Belay_Danci se ovo sviđa.

 Mozes me nocas voleti ili mrzeti!Sve je u moju korist.Ako me volis,zauvek cu ostati u tvom srcu.Ako me mrzis,zauvek

                                                     cu ostati u tvojim mislima........nije fer jel da ???

 

 

                                                                                      


#3 MIMA

MIMA

  Admin

 • Administrators
 • 1,478 postova

Postirano 15 July 2015 - 06:44 PM

Aco Pejovic biografija

Pevač Aco Pejović zahvaljujući svojoj supruzi Biljani sa kojom je u braku već mnogo godina, uspio je da opstane u surovom svetu estrade koji ponekad može da bude okrutan prema svima onima koji žele da postanu zvezde.

aco-pejovic.jpg

Aco Pejović je rođen 18. aprila 1972. godine u mestu Prijepolj. Odrastao je u malom naselju Kolovrat sa braćom Predragom i Radojicom. Priznao je da su poput mnogih dečaka bili nestašni i da su svako leto čekali da se kupaju na Limu i prave brane na reci.

Muzičko obrazovanje je stekao u muzičkoj školi u Podgorici gdje je naučio da svira klavir u klasi profesorice Katice Vuksanović te kontrabas kod profesora Pavela Aksetima. Muzikom je počeo tako da se bavi već u osnovnoj školi, a do titule „kralja splavova“ nije lako došao, trebalo je mnogo godina rada i truda. Ipak više je puta izjavio kako su njegova supruga i tri ćerke njegov najveći uspeh.

Na nagovor kumova Bojane i Peđe Aco je zajedno sa suprugom i ćerkama preselio u Beograd kako bi napravio ozbiljnu pevačku karijeru. Poseban momenat u životu bio je odlazak na Hilandar kada je smogao snage da se bavi muzikom.

Prvi javni nastup imao je 1993. godine sa grupom „Trag“ iz Prijepolja na poznatom festivalu „Beogradsko proleće“. Godine 1996 dokazao se na „Sunčanim skalama“. Do sada je izdao nekoliko albuma, a poslednji je izdao za Grand produkciju, gde se posebno ističu pesme poput „Seti me se“, „U mojim venama“…


 • Belay_Danci se ovo sviđa.

 Mozes me nocas voleti ili mrzeti!Sve je u moju korist.Ako me volis,zauvek cu ostati u tvom srcu.Ako me mrzis,zauvek

                                                     cu ostati u tvojim mislima........nije fer jel da ???

 

 

                                                                                      


#4 Belay_Danci

Belay_Danci

  Advanced Member

 • Moderators
 • 7,146 postova

Postirano 15 July 2015 - 07:44 PM

MIROSLAV MIKA ANTIĆ


Miroslav Antić rođen je 14.03.1932. u Mokrinu kod Novog Sada. Osnovnu školu učio u Mokrinu i Pančevu, gde se porodica u leto 1941. preselila iz Mokrina. Gimnaziju pohađao u Pančevu, sedmi razred u Kikindi, maturirao u Pančevu. Studirao slavistiku (ruski i češki jezik) na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

 

180456_10150130778965021_7386018_n.jpg?o

Posle mature radio je u tehnici pančevačkog Narodnog pozorišta, a 1951. počeo se baviti novinarstvom u listu Pančevac. Prešao 1954. u Novi Sad i zaposlio se kao novinar u Dnevniku, radeći jedno vreme u izdanju sredom — Novosadskom dnevniku, do 1959.

Više od godinu dana bio u Beogradu urednik Pionira (1959—1960). Po povratku u Novi Sad 1961. član je redakcije u Izdavačkom odeljenju Foruma, a od 1962. do penzionisanja (zbog bolesti) — novinar u novinskoj Izdavačkoj kući Dnevnik — saradnik kulturne rubrike i slobodni reporter u listu Dnevnik, glavni urednik revije za džez i zabavnu muziku Ritam (1962—1965), obnovio i radio kao glavni urednik Neven Čika Jove Zmaja (1979) kao scenarista i reditelj radio na dokumentarnim i igranim filmovima, a kao slikar naslikao impresivnu galeriju slika (ulja, kolaža) i samostalno izlagao u Zagrebu, Sarajevu, Novom Sadu, Kikindi, Mokrinu.

Prema njegovim stihovima komponovao je više zabavnih pesama koje su bile zapažene na festivalima.

Sem knjiga za odrasle, objavio je i knjige pesama za decu: "Plavi čuperak", "Garavi sokak", "Nasmejani svet", "Šašava knjiga", "Olovka ne piše srcem", "Ptice iz šume", "Tako zamišljam nebo"...

Pesnik koji je svojom poezijom i slikar koji je svojim umetnički radom ostavio neizbrisiv trag.

Prerano je otišao sa ovoga sveta, a u svome relativno kratkom životu dosegao je zvezdano nebo popularnosti, i kod dece i kod odraslih. Bio je svestrani umetnik, pesnik, slikar, sanjar i boem, osobenog životnog i stvaralačkog stila.

Umro je 24.06.1986. u Novom Sadu

*  *  *

Za trideset pet godina stvaralačkog rada, Miroslav Antić objavio je više od trideset knjiga.
    
DELA:

Zbirke pesama

 • Ispričano za proleća
 • Plavo nebo
 • Rožderstvo tvoje
 • Psovke nežnosti
 • Garavi sokak
 • Koncert za 1001 bubanj
 • Kikinda


Knjige za decu

 • Nasmejani svet, 1955
 • Poslednja bajka, 1965
 • Plavi čuperak, 1965
 • Šašava knjiga, 1972
 • Prva ljubav
 • Živeli prekosutra, 1974
 • Svašta umem
 • Stepenice straha (roman)


Radio drame

 • Otužni marš
 • Povečerje

    
Radio je na filmskim projektima "Sveti pesak", "Doručak sa đavolom", "Široko je lišće", "Strašan lav" i dr.

Antić je dobitnik mnogobrojnih priznanja: dve "Nevenove" nagrade (1969. i 1973), nagradu Mlado pokoljenje 1974. godine, nagradu za životno delo u poeziji za dece, Goranovu nagradu, nagradu Sterijinog pozorišta ("Otužni marš" 1962. godine), Zlatnu arenu za filmski scenario, nagradu Oslobođenja Vojvodine, Orden zasluge za narod i dr.


 • MIMA se ovo sviđa.
Postirana slika


Preleti beskonačnost i pobedi vreme i maštu, ali nikad ne zaboravi kako se korača po zemlji ♥ Mika Antić ♥
Postirana slika Postirana slika


Postirana slika

#5 MIMA

MIMA

  Admin

 • Administrators
 • 1,478 postova

Postirano 16 July 2015 - 11:22 AM

Šaban Šaulić biografija

Šaban Šaulić je poznati srpski pop-folk pevač koji je ostvario veliku karijeru ne samo u Srbiji nego i u Bugarskoj. Dosada je objavio preko 30 albuma, a smatra se jednim od najpopularnijih pevača 80-ih godina dvadesetog veka.

saban-saulic.jpg

Šaban Šaulić je rođen 6. maja 1951. godine u mestu Šapcu. Veliki momenat u njegovoj karijeri bio je kada je sa samo 18 godina uspeo objaviti prvi album „Dajte mi utjehu“. Već je 1969. godine krenuo velikom koracima u svojoj pevačkoj karijeri.

Šaban se smatra jednim od najvećih umetnika na području cele bivše Jugoslavije, a među mnogim pesmama koje je otpevao našle su se i one na makedonskom jeziku. Osim po hitovima Šaban je ostao poznat i po perici kao i pevač Duško Lokin iz Hrvatske. Šaban je periku nosio sve do 2002. godine kada je rešio da je vreme da ju skine i tada je objavio album potpuno novog izgleda.

Šaban Šaulić je u braku sa suprugom Gordanom sa kojom ima troje dece Mihajla, Sanelu i Ildu. Roberta je dobio vanbračno. Ćerka Ilda je krenula očevim stopama i posvetila se pevanju, iako je imale velika šanse u tenisu koji je dugo trenirala.

Neke od njegovih pesama: „Bio sam pijanac“, „Anka“, „Avantura“, „Ako me tražiš“, „Da nemaš drugoga“, „Dajem ti sve“, „Draga moja“, „Hajde moja vilo“, „Izdrži moj bol“, „Jedino moja“, „Ko je taj“…


 • Belay_Danci se ovo sviđa.

 Mozes me nocas voleti ili mrzeti!Sve je u moju korist.Ako me volis,zauvek cu ostati u tvom srcu.Ako me mrzis,zauvek

                                                     cu ostati u tvojim mislima........nije fer jel da ???

 

 

                                                                                      


#6 MIMA

MIMA

  Admin

 • Administrators
 • 1,478 postova

Postirano 16 July 2015 - 11:24 AM

Sasa Matic biografija

Saša Matić je mladi pop-folk pevač poreklom iz Bosne i Hercegovine koji se velikom brzinom uspeo među najveće pevačke zvezde, zbog odličnog glasa i svojih pesama. Saša je ujedno jedan od omiljenih pevača na estradi u regiji.

sasa-matic.jpg

Ovaj mladi pevač je rođen 26. aprila 1978. godine u mestu Drvar. Ljubav prema glazbi je otkrio još dok je bio dete, a završio je nižu i srednju muzičku školu, odsek klavir. Saša ima i brata Dejana koji je isto pevač.

Priznao je da nije hteo da ide na Akademiju jer je bio kampanjac. Od malena je slušao narodnjake, zabavnjake i uvek je išao na velike koncerte od Drvara pa sve do Beograda, tako je volio da posluša Riblju čorbu i Halida Bešlića.

 

Prva svirka bila je u klubu Španac gde je pevao tri godine, a tada je najviše bio popularan zbog toga kako je interpretisao pesme Harisa Džinovića. Pre nego šta je snimio prvu ploču Saša je imao posećene nastupe u Banja Luci i Bijeljini.

Prvi album je objavio 2001. godine 15. marta i posle toga odmah stekao veliku popularnost. Godine 2003. je pobedio na Budvanskom festivalu sa pesmom „Moj grad“, a posle toga je sa istom pesmom pobedio na takmičenju u Ohridu. Iza sebe ima već nekoliko albuma, a jedan od poznatijih je „Nije ovo moja noć“ koji je izašao 2009. godine.

Ne treba zaboraviti na njegove velike projekte poput: „Kad ljubav zakasni“ (2002), „Anđeo čuvar“ (2005), „Poklonite mi nju za rođendan“ (2007), „Nezaboravne“ (2011), „X godina zajedno“ (2011).


 Mozes me nocas voleti ili mrzeti!Sve je u moju korist.Ako me volis,zauvek cu ostati u tvom srcu.Ako me mrzis,zauvek

                                                     cu ostati u tvojim mislima........nije fer jel da ???

 

 

                                                                                      


#7 Odri

Odri

  Advanced Member

 • Moderators
 • 4,751 postova

Postirano 16 July 2015 - 01:05 PM

Kako njega ovde da ne "udenem" ;)

 

Kivanç Tatlitug: Još istražujem svoje bosanske korijene

Turska serija Gumus koja se 15. studenog počela prikazivati naNovoj Tvsvakog radnog dana, u arapskim zemljama oborila je sve rekorde gledanosti. Priču o ljubavi Gümüş i Mehmeta pratilo je više od 85 milijuna gledatelja, a glavni glumci Songül Öden i Kivanç Tatlitug preko noći su stekli planetarnu slavu. Posebno se to odnosi na Tatlituga, nekadašnjeg košarkaša i manekena, kojeg su u arapskim zemljama čak prozvaliBradom Pitom Bliskog istoka. Zanimljivo, preci ovog turskog glumca živjeli su na prostorima susjedne nam države BiH-a.

 

Stvar gena

'Još istražujem svoje korijene, koji sežu do balkanskih područja, točnije do Bosne.', izjavio je Tatlitug nedavno u intervjuu za jednu tursku TV stanicu. Arapski turisti su najviše zbog njega počeli posjećivati mjesta u Turskoj na kojima se snimala serija 'Gümüş'. Glumac priznaje da je i njega iznenadila tolika slava.

'U arapskim zemljama serija je oborila sve rekorde. Lik kojeg igram je Mehmet, a oni su mu dali ime Mohanad. Žene su, zapravo, zaljubljene u Mohanada.', rekao je Tatlitug, koji tvrdi da je uprkos ogromnoj popularnosti uspio ostati čvrsto na zemlji.

'Naravno da volim sebe, ali nikada ne stojim pred ogledalom i divim se odrazu u njemu. Nisam takav. Izgled je dar od Boga i stvar gena. Trudim se da moji talenti govore za mene, a ne ljepota. Imam 27 godina i svaki dan učim.', kaže turski glumac.

Privatni život

Ipak, ne skriva kako slava ima i svoje negativne strane. Bio je glavni uzrok razvoda glumice Songül Öden, njegove partnerice iz serije 'Gümüş', koju je ljubomorni muž optužio da ga vara s Tatlitugom. Na kraju se ispostavilo da suprugove tvrdnje nisu istinite.

'Biti glumac je posao kao i svaki drugi, ali, nažalost, uvijek u prvi plan izbije privatni život. To mi se ne dopada u svijetu poznatih. Kroz uloge ljudi misle da me poznaju i poistovijećuju se sa mnom. Mnogi ne mogu shvatiti koliko je opterećujuće kada živite konstantno pod povećalom. Sada više ne mogu uživati u ljepotama Dubaija, naprimjer, jer nakon što je ova serija emitirana, to se čini kao nemoguća misija.', istaknuo je bivši maneken.

Romansa s misicom

Kivanç Tatlitug rođen je 20. rujna 1983. godine u Adani na sjeveru Turske. Bio je uspješan košarkaš, ali nije ostao dugo u sportu. Prijavio se, na nagovor majke, na takmičenje za Model of the World 2002. godine i pobijedio. Od tada je profesionalni model i glumac. Najutjecajniji turski list Hurriyet proglasio ga je prošle godine najzgodnijim muškarcem u Turskoj.

Šest godina bio je u vezi s jedinom Miss svijeta iz Turske Azrom Akin, a bili su najpopularniji par u ovoj zemlji. Kivanč je bio na naslovnicama gotovo svih utjecajnijih magazina kao što su Men's HealthMarie ClaireVogue iElle, između ostalih.

zavodnik-kivanc-tatlitug-tri-puta-su-me-


 • MIMA i Belay_Danci se ovo sviđa

"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#8 MIMA

MIMA

  Admin

 • Administrators
 • 1,478 postova

Postirano 07 March 2016 - 06:39 PM

Lepa Brena (Fahreta Jahić Živojinović)

lepa-brena-zivinice-travnik.jpg

 
Fahreta Jahić Živojinović poznatija kao Lepa Brena (Tuzla, 20. listopada 1960.) kao treće dijete Abida, medicinskog tehničara i krojačice Ifete Jahić, najpopularnija (folk) pjevačica bivše Jugoslavije.
Iako rođena u Tuzli djetinjstvo i ranu mladost je provela u Brčkom gdje je završila osnovnu školu "Zaim Mušanović" i gimnaziju. Kao odličan đak proglašena je učenikom generacije i kao takva često dobijala nagradna putovanja učestvujući na takmičenjima znanja.

Brena je vrlo brzo, osim za školu, pokazala talenat i interesovanje za sport i pjevanje. Kao gimnazijalka sa sedamnaset godina, sa svojim bendom "Yudexi", počela je da pjeva na igrankama koje su se održavale u Domu kulture "Vasa Pelagic". U to vrijeme učestvuje i na izvjesnom takmičenju ”Mladih graditelja” i interpretirajući jednu od pjesama Kemala Montena osvaja prvu nagradu. Bila je veoma aktivna, i pored pjevanja, onako visoka i kao stvorena za taj sport, počinje da trenira košarku u brčanskom klubu "Interplet". Tada joj trener i njen profesor fizičkog, Vlada Bajer, sasvim slučajno daje nadimak Brena.
 
Karijeru je započela 1982. godine i to u jednoj od tada najpopularnijih emisija koju je uređivao pokojni srpski voditelj Minimaks. U kratkoj majici i bermudama je sa svojim bendom "Slatki greh" prisustvovala tom snimanju, no upravo zbog drastične razlike od ostalih "novih nada" njen performans je izbačen iz emisije. Taj snimak je upotrijebljen u "Nedjeljnom popodnevu sa Minimaksom" kao šala na njen račun, no njena karijera tada polazi uzlaznom putanjom. Snimila je par dueta s Miroslavom Ilićem, srpskim folk-pjevačem, snimila desetak filmova, između ostalog, hit-seriju "Hajde da se volimo",...

Bila je prva žena iz Jugoslavije koja je snimala spotove na egzotičnim mjestima, u Turskoj za pjesmu "Robinja", srednjoj Africi za "Tamba lamba", Španjolskoj "Sanjam",... Od 365 dana u godini radnih je bilo oko 300 te svaki dan po 2 koncerta sirom bivše Jugoslavije. Najveći hitovi su joj "Jugoslovenka", "Čik pogodi", "Mile voli disko", "Mani zemlju koja Bosnu nema", "Bosanac", "Živela Jugoslavija" i nezaboravna pjesma "Luda za tobom"
 
Sudbina il’ ko zna šta li je

1979-te, po završetku gimnazije, odlazi u Beograd na studije turizmologije na Prirodno - matematičkom fakultetu. Nezadovoljna zbog loše financijske situacije, na nagovor svoje prijateljice prekida studentski život, vraća se u svoje Brčko i počinje da pjeva po igrankama. U međuvremenu, upoznaje se sa muzičarima grupe ”Lira šou” koji su bili u potrazi za novom pjevačicom. Nakon razgovora sa vođom benda Sasom Popovićem, koji joj je ponudio angažman, kreće sa njima na naporna putovanja i gostovanja diljem bivše Jugoslavije.


Početak Brenomanije

1980-e, svoj prvi nastup na sceni sa orkestrom ”Lira šou” imala je 6. aprila u hotelu ”Turist” u Bačkoj Palanci. Ubrzo slijedi i niz angažmana u hotelu ”Park” u Novom Sadu a potom u hotelu ”Taš”, u Beogradu, gdje upoznaju Vladimira Cvetkovića, nekadašnjeg slavnog košarkaša "Crvene zvezde", koji preuzima ulogu Breninog prvog menadzera. Preko njega kasnije ostvaruje značajne kontakte i poznanstva sa bitnim ljudima na estradi.


Prvenac i veliki uspjeh

1982.-e, uz pomoć kompozitora i muzičara, Milutina Popovića Zahara, Lepa Brena i Slatki greh snimaju svoj debi album za izdavačku kuću PGP RTB. Na albumu od 10 pjesama, istakli su se hitovi "Ljubi me Omere", "Zeravica", "Bez ljubavi sreće nema" a sa kultnom pjesmom ”Čacak, Čacak”, sa kojom je izazvala pravi dar mar na sceni, Brena tada postiže ogroman uspjeh i otvara novo poglavlje u istoriji popularne muzike Jugoslavije. Istovremeno na Zaharovu ideju orkestar ”Lira šou” mjenja ime u ”Slatki greh”.

U TV emisiji ”Pretežno vedro”, voditelj Milovan Ilic - Minimaks, kroz šalu joj dodaje epitet ”lepa” i tako postaje - Lepa Brena. Minimaksovim humorističnim predstavljanjem Lepe Brene u toj veoma gledanoj i popularnoj emisiji počinje Brenin nezadrživi uspon i Minimaksove neslane šale o Breninoj visini i tadašnjoj težini okrenule su se u njenu korist. Pozivi i gostovanja na TV i radio stanicama postaju sve intezivniji a popularnost sve veća i veća. Koncerti su bili sve učestaliji a posjete na koncertima su bile na zavidnom nivou što je bilo sasvim i očekivano jer je debi album, od samog početka zabilježio odličnu prodaju. 

Svojom popularnošcu postaje interesantna i ljudima iz svijeta filma. Igrajući sebe pojavljuje se u filmu ”Tesna koža” i zahvaljujući njenom pojavom, ” Tesna koža" postaje, do tada, najgledaniji film u istoriji jugoslovenske kinematografije.


Sa Lepom Brenom nastao je i ‘Mile voli disko’

1983.-e, ponovo u saradnji sa Zaharom, Lepa Brena i Slatki greh, objavljuju i svoj drugi album za matičnu kuću PGP RTB. Pjesme ”Mile voli disko” , ”Duge noge” i ”Dama iz Londona”, koje se i dan-danas slušaju, postaju mega hitovi. 

Na ”Jugoviziji”, jugoslovenskom izboru za ”Pjesmu Evrovizije”, Lepa Brena se pojavljuje sa pjesmom "Sitnije Cile sitnije". Iako te takmičarske večeri nije uspjela da pobjedi, pjesma ipak postaje veliki hit a maksi singl, sa prodajom od 800 000 primjeraka, postaje najtiražniji singl te godine. U tom periodu upoznaje i Raku Djokica, direktora tadašnje ”Estrade Kikinda” koji ubrzo postaje njihov novi menadzer i izvršni producent. Raka preuzima potpunu brigu oko Brenine karijere, s kojim je kasnije postiže najveće uspjehe.

Nedugo potom slijedi i prva velika turneja po Jugoslaviji. U okviru te turneje, Lepa Brena i ”Slatki greh”, kao prvi ”narodnjaci” održavaju 17 uzastopnih koncerata u beogradskom ”Sava Centru”, sa rekordnom posjetom od oko 70.000 ljudi. Na stadionu mostarskog ”Veleža” pod Bijelim brijegom pjeva pred oko 30.000 fanova koji sa oduševljanjem skandiraju: ” Mi smo Brenini, Brena je naša”. Ti koncerti su, svakako, kako je i sama izjavila, bili najvažniji u njenoj karijeri poslije kojih joj se zasluženo pripisuje status neprikosnovene zvijezde.


Brenomanija uzima sve više maha

1984.-te, sa trećim albumom "Bato, Bato", obara sve tiražne rekorde u broju od 1.100.000 primjeraka a Brenina popularnost dostiže euforiju. Prilikom davanja LP autograma u prostorijama PGP RTB-a , u Mekedonskoj ulici u Beogradu, čak 5.000 obožavalaca je zaustavilo saobraćaj u centru grada, čekajuci u redu da kupi album i dobije autogram.
Te godine, pod utiskom Breninog prvog uspješnog pojavljivanja u filmu ” Tesna koža”, Raka Djokic, ponovo okuplja grupu ljudi sa filmskog platna, reditelja Miću Miloševica i pisca Sinišu Pavića. Zajednički prave filmsku komediju ”Nema problema” čiji cilj je bio promovisanje Brene i Slatkog greha. Film doživljava ogroman uspjeh i kao najgledaniji te godine dobija ”Oskar popularnosti”. 

Brenina popularnost ništa nije bila manja ni u susjednoj Rumuniji. Na ljeto iste godine, na gradskom stadionu Steaue, spektakularnim koncertom, obara rekord posjete pred oko 60 000 obožavalaca. Visoko podignuta iz krana, pjevajući svoje hitove zajedno sa publikom, koncert doživljava najveću kulminaciju prvim taktovima pjesme ”Živela Jugoslavija”. 

U prepunoj sarajevskoj ”Skenderiji” pravi koncert za pamćenje i iste godine pripada joj čast da spektakularno otvori ”Zimske olimpijske igre” u Sarajevu i time postane jedan od zaštitnih znakova sarajevke zimske olimpijade.Te godine zbog enormnog interesovanja naših iseljenika u svijetu, Brena i ”Slatki greh” ostvaruju i seriju uspješnih koncerata po Europi, Americi, Kanadi i Australiji. Samo na koncertu u Sidneju, Lepu Brenu je slušalo i gledalo 12.000 ljudi.


Najgledaniji novogodišnji TV show

1985.-te, izdaje svoj četvrti album, "Pile moje". Lepa Brena se ovaj put publici predstavila sa albumom, u kojem je dominirao prepoznatljivi pop zvuk iz sredine osamdesetih sa ”slobodnijim” tekstovima. Uprkos tome što je Brenin novi stil ”zapadnjačkih” pjesama za mnoge bio ”šok” Brenin status mega zvijezde nije bio poljuljan. Status najveće folk zvijezde potvđuje sa svojom novom velikom jugoslovenskom turnejom, koja je trajala nekoliko mjeseci.

Nakon izdavanja zajedničkog maksi singla sa Miroslavom Ilićem pravi zajedničku promotivnu turneju, poslije koje je bila proglašena pjevačicom godine. Ubrzo snima i najgledaniji novogodišnji show za nacionalnu TV, promovišuci pjesme sa albuma ”Pile moje”. Pored profesionalnih plesača, gledaoci su tada imali priliku vidjeti Brenu u ”holivudskom” stilu. Obučena u razne kostime, trikoe i perike, svaka show sekvenca je bila približena brodvejskim produkcijama, popraćena posebnom scenografijom, kostimografijom i koreografijiom, što je svakako pristajalo jednoj mega zvijezdi poput Lepe Brene.

Iste godine, Lepa Brena i Slatki Greh, prave pet uzastopnih koncerata i pune splitsku halu Gripe. Seriju koncerata je posjetilo oko 40 000 obožavatelja.


Poslije Evrovizije novi album i duet godine

1986.-te, Lepa Brena se po drugi put pojavljuje na jugoslovenskom takmičenju za ”Pjesmu Evrovizije”. Uprkos modernom scenskom nastupu, i disko - folk pjesmicom ”Miki, Mićo”, Breni i ”Grehu” ni ovaj put nije uspjelo da osvoji naklonost žirija. No, to ih nije omelo da na proljeće objave svoj peti album pod nazivom ”Voli me voli”. Jedna od vodećih pjesama na albumu je upravo bila pjesma ”Miki, Mićo” kao i pjesma ”Lažu te dušo moja”. Iste godine, sa pop - rock grupom ”Alisa” snima i duet pjesmu ”Posle devet godine”, poznatiju kao ”Hej hej dečače”.


Neprikosnovena i najvoljenija jugoslovenska zvijezda

1987.-te, poslije objavljivanja šestog albuma ”Uske pantalone” i najvećeg hita sa te ploce ”Okrećes mi leđa”, koji je zbog svoje popularnosti prepjevan i na francuski jezik, Lepa Brena je bila spremna za nove pobjede. U dvorani Doma sindikata u Beogradu, zbog velikog interesovanja, zajedno sa ”Grehom”, pravi novu seriju ”maratonskih” koncerata. Brena je svojom energijom i ljubavi prema publici uspjela da, iz večeri u večer, odrzi 31 dvočasovni koncert. S’ njima postavlja novi rekord posjete gdje se procjenjuje da je Brenine koncerte tokom tog mjeseca posjetilo oko 54 000 ljudi. 

Sedmi album, koji je bez sumnje potvrdio da uspjeh Lepe Brene nije bio slučajan i koji je nadasve opravdao očekivanja njenih fanova, objavljuje u izdanju sarajevskog Diskotona. Udarni hitovi bile su pjesme ”Golube”, ”Evo zima će”, ”Sanjam”, ”On ne voli me”,”Udri Mujo”, kao i naslovna pjesma ”Hajde da se volimo”. Spot za pjesmu ”Hajde da se volimo”, kao klasičnu verziju snima u Dubrovniku, a englesku verziju pjesme, pod nazivom ”Hi, Hi”, snima u Londonu. 

Paralelno po objavljivanju ploče, ambicioznija nego ikad, ulazi u novu fazu svoje karijere. Na čelu sa menadzerom Rakom Djokicem i momcima iz ”Greha”, završava sa radom na prvom dijelu filma ”Hajde da se volimo” snimajući istovremeno visokobudzetne i atraktivne spotove, gdje su se posebno istakli spotovi ”Sanjam” i ”Hajde da se volimo”. Uspješnom marketinškom kampanjom i Breninom pojavom, film doživljava rekordnu gledanost od pet miliona gledaoca, a na kraju godine Breni donosi i ”Oscar popularnosti”. 

Na premijeri filma ”Hajde da se volimo”, 24. oktobra, upoznaje tadašnjeg prvog teniskog reketa Jugoslavije, Slobodana Bobu Živojinovica. Ubrzo poslije susreta poznanstvo izmedju Brene i Bobe se razvija u romansu. Susrevši se u Čikagu, poslije Breninog koncerta u ”Kristalnoj dvorani”, odletjeli su za San Francisko na romantični ručak a potom su proveli sedam ludih i nezaboravnih dana u Brizbejnu, u Australiji. Ubrzo ”tajna” ljubavna veza između popularne folk zvijezde i uspješnog tenisera, postaje ”javna”. Njihove zajedničke slike su se mogle vidjeti na naslovnim stranicama svih novina i časopisa, koje su se bavile njihovom vezom.

Nešto kasnije ponovo pravi turneju po većim gradovima ex Jugoslavije. U Sarajevu, dvije večeri za redom, puni veliku dvoranu ”Zetra” i pjeva pred 40 000 posjetioca a potom pravi četiri uzastopna koncerta u prepunoj zagrebačkoj dvorani ”Cibona”.
 
Antologijski album i nastavak drugog dijela komedije HDSV

1989-e, poslije jednogodišnje medijske pauze, ponovo u izdanju sarajevskog Diskotona, objavljuje svoj osmi, po mnogima najkvalitetniji i najzreliji studijski album, ”Četiri godine” i s njime još jednom potvrđuje status neprikosnovene zvijezde.

Istovremeno, ponukana uspjehom prvog dijela, snima i nastavak komedije ”Hajde da se volimo 2”, u režiji Stanka Crnobrnje. Ovaj put glumačku ekipu su sacinjavali nenadmašni komičari sarajavske Akademije scenske umjetnosti, poznatih po njihovoj pozorišnoj predstavi ”Audicija” kao i glumci iz ”Šovinisticke Farse”. Film je postigao ogroman uspjeh u kino dvoranama širom Jugoslavije, a video kaseta ”Hajde da se volimo 2”, dostigla je, do tog trenutka, najveći tiraž ikada ostvaren na prostoru bivše Jugoslavije. U filmu su se ponovo mogli vidjeti visokobudzetni spotovi snimljeni u Londonu, Madridu, Istanbulu, Majamiju, Najrobiju kao i na najljepsim lokacijama jadranske obale u Budvi, Korčuli i Lopudu. Spot za pjesmu ”Tamba Lamba” snima u Africi. I dok je film punio kino sale, usljedila je Brenina osma i posljednja jugoslovenska turneja po većim gradovima Jugoslavije.
Poslije naporne turneje, gdje je radila 20 dana uzastopno, po dva koncerta dnevno, nastavlja sa putovanjima i pjeva po zapadnoj Evropi, Australiji i Kanadi.


Najveca balkanska zvijezda

1990-e, nakon višemjesečne turneje po Jugoslaviji, nastavlja sa serijom koncerata u susjednoj Bugarskoj. Koncerte odrzava u dvadeset gradova širom Bugarske i obara rekorde posjeta. U Plovdivu pravi koncert pred 55 000 posjetioca a u Varni pred 40000. Turneju zaokružuje nezapamćenim i spektakularnim koncertom u glavnom gradu Sofiji, koji niko prije, a ni poslije nje nije uspjeo da napravi. Na nacionalnom stadionu ”Vasil Levski”, opravdava status balkanske zvijezde. Kako u Rumuniji, tako i Bugarskoj obara rekord posjete na stadionu i pjeva pred 100 000 poklonika koji njeno čuveno spuštanje helikopterom na centar stadiona dočekuju neviđenim ovacijama. Nakon prvih taktova ”Mile voli disko ” publika pjeva zajedno sa Brenom i euforično skandira njeno ime.

Svoj deveti album, ”Boli me uvo za sve” izdaje u novembru mjesecu kao posljednji pod etiketom sarajevskog Diskotona. U istom mjesecu pojavljuje se i treći nastavak komedije ”Hajde da se volimo”. Pod provokativnim nazivom ”Udaje se Lepa Brena” na parodičan nacin se bavi svojim životom, koji je bio predstavljen u medijima u prethodne četiri godine. Iste godine Lepoj Breni i Slatkom grehu se ponovo dodjeljuje nagrada ”Oscar popularnosti”, ovaj put, za deset godina uspješnog rada na estradi.
 
Spektakularno vjenčanje decenije

1991-e, 7. decembra, nakon četiri godine burnog zabavljanja, najpoznatiji par jugoslovenske scene Brena i Boba je, u hotelu ”Intercontinental” u Beogradu, pred TV kamerama i uz prisustvo 700 etabliranih zvanica, rekao svoje sudbonosno ”DA”. Za ovaj spektakl angažovana je Milica Ejdus kao scenograf, dok je iza kamere stajao Stanko Crnobrnja, čuveni reditelj RTS-a. Na vječanju se pojavljuje u prelijepoj haljini modnog kretaora Cristiana Diora kupljenoj u Londonu. Snimak sa spektakularnog ”vjenčanja decenije” se nasao na video kaseti i prodan je u stotinama hiljada primjeraka, a novac od prodaje je bio namjenjen u humanitarne svrhe.

Svoj deseti album ”Zaljubiška” izdaje u decembru u izdanju PGP RTB i istoveremeno pored kampanje u kojoj je promovisala novi album i film, zajedno sa Rakom Djokicem, dolazi na ideju, da kao njihov najveći idol obraduje svoje najmlađe fanove. Plasira lutku sa svojim likom, urađenu po uzoru na čuvenu Barby.
 

Sreći nigdje kraja

1992-e, poslije svadbe Brena se privremeno povlači sa scene i sa Bobom odlazi u Ameriku, u njihovu zajedničku kuću. Te godine, 21. maja, u Njujorku, rađa sina Stefana Emeralda Živojinovića i iste godine sa porodicom se vraća u zemlju

Novi album i čuveni koncert na kisi
1994-e, po povratku u zemlju, poslije trogodišnje medijske pauze odlučuje da se vrati na muzičku scenu. Nastavlja svoje koncertne aktivnosti i počinje ponovo da pjeva u inostranstvu preko vikenda, a već u februaru, za izdavačku kuću ”ZAM”, objavljuje svoj jedanaesti, povratnički album i posvećuje ga sinu Stefanu. Pored naslovne pjesme ” Ja nemam drugi dom”, sa albuma su se izdvojile i pjesme”Dva dana” i ”I da odem iza leđa bogu” a spotove ovaj put snima u Majamiju, na Floridi. Poslije uspješnih koncerata po Srbiji i Crnoj Gori, u junu mjesecu iste godine na beogradskom stadionu ”Tašmajdan”, odrzava cuveni ”koncert na kiši”. Brenino duže odsustvo sa scene kao da se nije ni osjetilo, što pokazuje i dolazak od oko 10 000 fanova.

Poslije koncerta na Tašu i privremenog prekida saradnje sa prijateljima iz ”Slatkog greha”, u decembru iste godine, ponovo za izdavačku kuću ”ZAM”, izdaje svoj dvanaesti studijski album ”Kazna božija”.


Nastavak trijumfa

1995-e, poslije izdavanja albuma, pravi kraću promotivnu turneju po Makedoniji, te 13. juna na stadionu ”Vardara” u Skoplju, pravi nezapamćeni koncert i pjeva pred 25 000 obožavaoca. Poslije turneje uglavnom nastupa samo u inostranstvu i posvećuje se porodici.

Sa suprugom Slobodanom Živojinovicem, spojivši posao i ljubav, upušta se u poslovne poduhvate i pravi jednu od najvećih poslovnih imperija. Postaje glavni zastupnik energetskog pića ”Red Bull” za Srbiju i Crnu Goru, zastupnik ”vrućih pantalonica” za mršavljenje, a nešto kasnije proširuje biznis i zajedno sa suprugom Slobodanom postaje generalni zastupnik Mercedesovih automobila za Makedonsko područje sve do 1996. godine a nekoliko godina kasnije, 2002.-te, otvaraju i ”Grand Motors" kao generalnog zastupnika firme Ford za Srbiju i Crnu Goru.

1996.-te, Brena sa puno energije nastavlja dalje. U decembru mjesecu, ponovo za diskografsku kuću ”ZAM”, izdaje svoj trinaesti album. Tada se u Srbiji, po prvi put u prodaji pojavljuje i multimedijalni CD sa retrospektivom Brenine karijere, koji je išao kao bonus CD uz novi album „Luda za tobom“


Jos jednom sreći nigdje kraja

1998.-te, u martu mjesecu, Brena, po drugi put, postaje majka. Na Floridi rađa svog drugog sina Viktora Ernesta Živojinovića i posvećuje se porodici. Krajem godine, u suradnji sa Sašom Popovićem, postaje vlasnica ”Granda”, koja vremenom postaje najuspešnija diskografska kuća u zemlji, promoviše muzičke talente ali i s vremenom, kao najplaćenija pjevačica, nastupa po odabranim diskotekama i dvoranama širom svijeta.
 

Agonija

2000.-te, u maju, poslije četiri godine diskografske pauze, za Grand prodaction, izdaje svoj četrnaesti album pod nazivom ”Pomračenje sunca” i radi spot za istoimenu pjesmu. Nedugo potom, u novembru mjesecu, bračni par Živojinović dozivljava agoniju otmicom njihovog osmogodišnjeg sina Stefana. Poslije isplate otkupnine od 2,5 miliona njemačkih maraka, otmičari, nakon šest dana, vraćaju Stefana roditeljima.

Usljed tog nemilog događaja, Brena i Boba se obraćaju javnosti na konferenciji za štampu. Brena tada prekida komunikaciju sa medijima, povlači se iz javnosti i sa porodicom ponovo odlazi u porodičnu kuću na Floridi. Nakon nekoliko mjeseci boravka na Floridi ponovo se vraća u zemlju. Posvećuje se biznisu i uglavnom nastupa u inostranstvu i puni sale gdje god se pojavi.
 
Spektakularni koncert je bio u Bugarskoj pred 100.000 gledatelja gdje je sletjela helikopterom. Brena Nacionale, tada već Internacionale je za svaku novu godinu imala svoj show. 1990. se udala za teniskog asa Slobodana Bobu Živojinovića s kojim ima 2 sina. 2000. godine je otet stariji sin Stefan, te se poslije te akcije svi se sele na Floridu.


Novogodišnji show

2002.-te, nakon dvogodišnje medijske pauze, Lepa Brena svojim fanovima priprema iznenađenje. U studiju u Košutnjaku snima show program koji se tokom novogodišnjih praznika prikazivao na kanalu TV Pink. Za svoj izgled Brena angažuje najpoznatije stiliste, šminkere i frizere a voditelj i autor programa je bio Boško Jakovljević. Show Lepe Brene je tada dobio najveće ocjene i komplimente svih televizijskih i muzičkih kritičara. Ovim najgledanijim show programom Brena ponovo potvrđuje status prave i istinske zvijezde.
2003.-te, povodom dvadesetogodišnjice uspješnog postojanja na estradi, Grand Production izdaje duplu kompilaciju najvećih hitova pod nazivom ”The best of Lepa Brena”, od kojih su neke ponovo snimljene u novim aranžmanima.


Dva koncerta ”Brena i prijatelji” i ”Tuzli sa ljubavlju”

2004.-te, prvi put u posljednjih petnaestak godina pauze, ponovo nastupa u svom gradu Brčkom. Na stadionu koji je bio ispunjen do posljednjeg mjesta, fanovi su Brenu dočekali sa neviđenim ovacijama i desetak minuta skandirali njeno ime zeljni da čuju glas najvece estradne zvijezde. Stadion malih sportova "Blatuša" bio je premali da primi sve fanove, te je ispred stadiona ostalo dvije hiljade Brčaka i građana susjednih opština, koji su Brenu gledali i slusali sa obližnjih ograda, balkona i terasa. Humanitarni koncert je održan pod sloganom ”Brena i prijatelji” a cjelokupni prihod od ulaznica bio je namjenjen za transplantaciju bubrega Brcanki Željki Ljubicic.

Poslije koncerta u Brčkom, Brena 21. augusta, u rodnom gradu Tuzli, održava tročasovni koncert na stadionu ”Tušanj” pod sloganom ”Tuzli sa ljubavlju”. Te veceri je Brena zapjevala pod tuzlanskim nebom iz kojeg se nakon prvih taktova pjesme ”Luda za tobom” stuštila kiša koja nije mogla da poremeti Brenino raspoloženje, kao ni raspoloženje 13 000 fanova koji su te večeri došli da bodre najveću folk zvijezdu ovih prostora. Nakon koncerta koji je zavrsen vatrometom, Breni je uručena i karta počasnog člana Udruženja slobodnih estradnih umjetnika Bosne i Hercegovine.


Povratak na estradu u velikom stilu

2008. godinu Lepa Brena je odlučila da iskoristi za veliki povratak na muzičku scenu. Nakon osam godina pauze snimila je novi, 17. studijski album pod nazivom ”Uđi slobodno”. Saradnici na albumu su bili tekstopisac Marina Tucaković i Aleksandar Milić – Mili. Album se pojavio na tržistu u junu mjesecu i osvojio srca mnogobrojne Brenine publike. Povodom objavljivanja albuma, snima i dokumentarac koji je emitovan u okviru polusatnog show programa na udarnom terminu RTV Pink i time bilježi rekordnu gledanost.
Paralelno sa promotivnim aktivnostima Lepa Brena snima i spot za pjesmu ” Pazi kome zavidiš” u produkciji ”Visual Infinity”. Za tu priliku korištene su najsavremenije kamere ”HD” i ”Slow motion” kao i filmska rasvjeta. Kadrovi spota su snimani u Narodnom pozorištu u Somboru i u Novom Sadu.

Uskoro planira veliku promotivnu turneju u glavnim gradovima bivših jugoslovenskih republika, potom nastavlja sa serijom koncerata u Bugarskoj, Rumuniji i Albaniji a nakon sto ”osvoji” balkan Brena ce nove pjesme predstaviti i publici u dijaspori . Istovremeno predano radi na autobiografskoj knjizi i najavljuje nastavak četvrtog dijela komedije ”Hajde da se volimo”.
 
Danas je vlasnica folk i turbofolk produkcije "Grand", predstavništva "Red Bull" i "Ford" za Crnu Goru i Srbiju.
 
 
Diskografija
 • 1980. - Čačak, Čačak
 • 1982. - Mile voli disko
 • 1983. - Pile moje
 • 1983. - Sitnije Cile, sitnije (singlice)
 • 1984. - Bato, Bato
 • 1985. - Jedan dan života (duet Miroslav Ilić)
 • 1986. - Uske pantalone
 • 1986. - Voli me, voli
 • 1987. - Hajde da se volimo
 • 1988. - Četiri godine
 • 1990. - Boli me uvo za sve
 • 1991. - Zaljubiška
 • 1994. - Ja nemam drugi dom
 • 1995. - Kazna Božija
 • 1996. - Luda za tobom
 • 2000. - Pomračenje sunca
 • 2004. - Dupli CD Hitovi
 •  
 
 

 Mozes me nocas voleti ili mrzeti!Sve je u moju korist.Ako me volis,zauvek cu ostati u tvom srcu.Ako me mrzis,zauvek

                                                     cu ostati u tvojim mislima........nije fer jel da ???

 

 

                                                                                      


#9 MIMA

MIMA

  Admin

 • Administrators
 • 1,478 postova

Postirano 15 March 2016 - 09:14 AM

Dragana-Mirkovic-foto-S-Pikula.jpg

Već trideset godina Dragana je na samom vrhu estrade. Sve što je u svojoj blistavoj karijeri postigla duguje isključivo glasu, talentu, dobrim pesmama , profesionalnom odnosu prema poslu i ljubavi prema muzici i publici.

Stepenište do zvezda popločala je svojim hitovima (mnogi od njih postali su evergreen) , visokim tiražima, velikim turnejama na kojima je obišla skoro ceo svet, visokobudžetnim spotovima koji su išli ispred svog vremena…

Poštena i prema sebi i prema drugima, nenametljiva i skromna, ali uporna i vredna, postala je miljenica publike i tu ljubav joj oberučke uzvraća već skoro tri decenije.


Detinjstvo

Dragana Mirković je rođena u selu Kasidol, nadomak Požarevca, u šestočlanom domaćinstvu koje su činili: deda, baba, otac, majka i sestra Dušica. Bezbrižno detinjstvo – Dragana ni u čemu nije oskudevala što su joj obezbedili vredni i čestiti roditelji. Ipak, najvrednije što je iz kuće ponela jeste vaspitanje. Poštenje, marljivost, čestitost, skromnost, saosećajnost i spremnost da nesebično pomaže ljudima, usadili su joj roditelji.

Više od lutaka i dečijih igara privlačili su je čarobni zvuci koji su dopirali iz harmonike njenog dede Dragutina. Prva pesma koju je, sa samo pet godina naučila da peva, bila je “Devojka sokolu zulum učinila”.

- Sećam se, pevala sam i plakala. Bilo mi je žao sokolice i sokolića koji su izgoreli kada je devojka zapalila šumu – seća se Dragana.

Muzički talenat ove odlične učenice nastavnici su brzo zapazili pa je Dragana na takmičenjima osnovnih škola iz požarevačkog kraja redovno predstavljala svoju školu. Sa trinaest godina bila je najmlađi solista KUD “Kasidol” i svojom pesmom otvarala je i zatvarala priredbe na kojima su učestvovali i mnogi poznati pevači.

Stidljivost tihe i povučene devojčice mogla je da pobedi, i pobeđivala je, jedino ljubav prema muzici. Ogromnu tremu pred svaki izlazak pred publiku razbijali su prvi taktovi pesme kojoj se potpuno prepuštala, ne skrivajući emocije koje su stihovi, koje je pevala, u njoj izazivali.

Ubrzo se pročulo da u Kasidolu postoji čudo od deteta, pa su ljudi iz okolnih mesta dolazili da je slušaju pitajući se, u neverici, kako je moguće da iz tako sitnog, krhkog tela četrnaestogodišnje devojčice izlazi zreo i prelep glas.

Priča o talentovanoj devojčici iz Kasidola brzo se širila pa je stigla i do važnih ljudi iz sveta muzike. Čelni ljudi “PGP RTS” došli su u kuću Draganinih roditelja predlažući im da njihova ćerka snimi ploču. Tata Predrag bio je šokiran: “Nemojte, ljudi, k’o Boga vas molim! Pa ona još nije završila ni školu”- govorio je.

Šokirana je bila i Dragana. Pevanje je za nju bilo samo zabava, a san joj je bio da završi fakultet, nauči engleski jezik, postane turistički vodič i proputuje svet.

Snovi su joj se ostvarili. Engleski odlično govori (čak je u filmu “Slatko od snova” pevala na engleskom), ceo svet je proputovala, ali ne kao turistički vodič, već kao velika jugoslovenska zvezda!


Prva ploča

Ljudi iz “Diskosa” bili su uporni da od raspevanog devojčurka stvore pevačku zvezdu. Porodica se okupila, većala i donela odluku da njihova mezimica snimi ploču, ali tek nakon što završi osnovnu školu.

Ubrzo je petnaestogodišnja Dragana Mirković u kuću donela Vukovu diplomu, a sa njom i prvu ploču: “Imam dečka nemirnog”.

- Pravo iz školske klupe ušla sam u studio. Dopalo mi se jer su me svi ti ljudi, važni i dosta stariji od mene, među kojima je bilo i popularnih pevača, smatrali čudom od deteta – kaže Dragana.

Nakon snimanja pesama u studiju, Dragana se vratila u Kasidol. Posle nekoliko meseci, sasvim slučajno, čula je svoj prvenac.

- Sa sestrom sam slušala Radio “Požarevac” i odjednom je počela pesma čiji su mi taktovi bili poznati. Nastupio je šok! Čula sam svoj glas! – seća se Dragana.

Pesma “Imam dečka nemirnog” dospela je na vrh svih top lista. Ploča je prodata u 160.000 hiljada primeraka, zvezda je bila rođena! «Luče iz Kasidola»- prozvali su je od milja.


Karijera

Dragana je nastavila da snima ploče i niže uspehe. Usledili su albumi: “Umiljato oko moje”, “Spasi me samoće”, “Ruže cvetaju samo u pesmama”, “Najlepši par”, “Simpatija”, “Dragana” (sa kog su i do danas ostali hitovi “Kaži mi sunce moje”, “Dobra devojka”, “Što te nema”…).

Sa kompozitorom Miodragom M. Ilićem ostvaruje plodonosnu saradnju i niže hitove : od "Simpatije", pa do jedne od najlepših srpskih narodnih pesama "Kad bi znao kako čeznem".

Kao član “Južnog vetra” pevala je na turnejama širom nekadašnje Jugoslavije, zajedno sa Sinanom Sakićem, Šemsom Suljaković, Miletom Kitićem… Na stadionu "Tašmajdan" 1989. godine održali su koncert pred, u to vreme rekordnih, 11.000 ljudi.

Vrtoglav uspeh kreće od 1990. godine. Tri puta za redom pobeđuje na "Poselu Beograda 202”, pobeđuje na MESAM-u, osvaja "Oskare popularnosti", statue “Melko”, “Zlatne gramofone”, zlatne i dijamantske ploče, raznovrsne plakete i priznanja…

Dragana je najnagrađivanija pevačica svih vremena kod nas o čemu svedoči više od četrdeset pozlaćenih statua koje je dobila za pevačicu godine, najprodavaniju ploču, hit godine… Udruženje radio stanica Srbije 1993. godine proglasilo je Draganu Mirković za “Pevačicu decenije”.

Iste godine, naši ljudi u dijaspori birali su najpopularniju ličnost treće Jugoslavije. Dragana je zauzela visoko treće mesto, prvo i drugo mesto je pripalo ljudima koji nisu iz sveta muzike.

2006-e godine u Bugarskoj joj dodeljuju Titulu " Naj pevačica Balkana“. Dragana je jedina pevačica sa tom titulom i , kako sama kaže, ponosna je što su ljudi na pravi način shvatili nju kao umetnika, kao ličnost i što je na pravi način predstavljala sebe i svoje fanove.
Takođe 2006-e godine na inicijativu svog supruga, Dragana postaje vlasnica muzičke televizije „DMSAT TV“ i velikim uspehom i gledanošću televizije, dokazuje se i kao uspešna poslovna žena.


Vrtoglavi uspesi

Nakon “Južnog vetra”, Dragana Mirković prelazi u «ZAM» kod estradnog maga, pokojnog Rake Ðokića, i snima jednu od najprodavanijih ploča svih vremena. Svih 13 pesama postali su hitovi i to ostali i do danas: “Umirem majko”, “Pitaju me u mom kraju”, “Dve sudbine”, “Dolaze nam bolji dani”, “Moralo je leto proći”, “O, da li znaš”…

Sarađujući sa Zlajom Timotićem stvara pesme u modernom “folk and rock” stilu koje publika oduševljeno prihvata. Rušeći barijeru između narodne i rok muzike pridobija i armiju novih klinaca koji postaju njeni najvatreniji obožavaoci. Osnivaju se fan klubovi “Dragana Mirković”, čiji mnogobrojni članovi, iz grada u grad, prate Draganu na višemesečnim turnejama.

Diskografske izdavačke kuće počinju da se otimaju za Draganu Mirković, pa iz «ZAM»-a prelazi u PGP RTS, ‘’Komunu’’ , Vujin Records … Iz godine u godinu snima hit albume kojima daje naziv:’’Dragana”, uspevajući da svakim sledećim nadmaši slavu prethodnog.

Pesme, koje bira po svom senzibilitetu i ukusu, publika, već na prvo slušanje, oduševljeno prihvata, poistovećujući se sa emocijama svoje mezimice: “Nije tebi do mene”, “Crni leptir”, “Nisam ni metar od tebe”, “Od kad sam se u tebe zaljubila”, “Tugo mojih dana”; “Do poslednjeg daha”, “Baš tebe volim ja”, “Zaboravi srce”, “Vetrovi tuge”; “Plači zemljo”, “I u dobru i u zlu”, “Volela bih da te vidim”, “Nema promene”, “Dušu si mi opio”, “Zagrli me, majko”; “Kojom gorom”, “Dolina kestenova”, “Samo da te vidim”; “U godini”, “Koliko je prevarenih”, “Da li znaš”, “Sama”, “Ostani”…

Uspešne duetske pesme Dragana je snimala sa svojim kolegama – “Oči pune tuge” sa Željkom Šašićem, “Divlja devojka” sa Ninom, “Srcu nije lako” sa “Divljim kestenom”,“Pusti sele „ sa Zoricom Brunclik, “Ja imam te, a k’o da nemam te” sa Harijem Mata Harijem,“Život moj“ sa Danijelom Đokićem, „ Gromovi“ sa Bobanom Rajovićem, „ Ti misliš da je meni lako“ sa Plavim Orkestrom.
Velikoj porodici Draganinih hit pesama uskoro se pridružuju se i “Trag u vremenu”, “Tamo gde je milo moje”, “Evo, dobro sam”,posle toga “Zemljo okreni se“,“Eksplozija“, „ Jedini“, „ Drugovi“, kao i sa aktuelnog albuma „Mili,Mili“ ,“ Kontinent“, Ljubavi“ … Pesme osvajaju već na prvo slušanje. Zvuče baš onako kako se i očekuje od zvezde kakva je Dragana Mirković. Aranžmani su moderni, ima prelepih “dvojki” u duhu naše narodne muzike, a Draganin specifican glas i stil pevanja verno donose setne, poetične stihove.


Multimedijalna umetnica

Folk pevačica sa najviše snimljenih spotova kod nas (za jedan album, na kome je i pesma "Za mene si ti", snimila je čak devet spotova), uvek je išla ispred vremena, unoseći inovacije. Nije žalila novac za visokobudžetnu video prezentaciju, još neviđenu u našoj zemlji kao i na Balkanu, uvek ističući da njena publika zaslužuje samo najbolje. Animirani spot za pesmu "Za mene si ti" bio je najskuplji video klip ikada snimljen kod nas.

Ono što smo viđali samo na MTV-u, na snimcima koncerata svetskih zvezda, Dragana je prva donela u Beograd. Na koncertu u Centru “Sava” 1995. godine, umesto klasičnog mikrofona, imala je «bubicu» koja joj je dozvoljavala punu slobodu pokreta i igranje sa plesnom grupom prema brižljivo osmišljenoj i uvežbanoj koreografiji.

Draganina posebnost je i u tome što je, osim pesama, spotova i spektakularnih koncerata, svojoj publici poklonila i film: “Slatko od snova”. Film, koji je imao premijeru 12. aprila 1994., bajkovita je priča sa elementima komedije. Dragana igra devojku koja radi u “Mekdonaldsu”, a sanja o slavi na estradi. Raznoseći porudžbine, upoznaje kralja šou-biznisa koji je i vlasnik “Fabrike snova”, što joj pruža mogućnost za ostvarenje sopstvenog sna.

Osim video kasete, Dragana je izdala i audio kasetu sa pesmama iz filma: “Baby don’t you know”, “Elvis is here”, “Riding trought the fire”… Tako je postala, opet prva, i još uvek jedina, folk pevačica koja u svoju biogarfiju može da uvrsti i album na engleskom.

Da je zaista multimedijalna zvezda koja peva, igra i glumi, pokazala je i ucešćem na bečkom Festivalu savremene umetnosti “Wiener Festwochen”, nastupivši na performansu naše umetnice Milice Tomić. Milica je svoj rad nazvala po Draganinoj pesmi “I kad jednom pukne ovo srce moje, videćeš u njemu samo ime tvoje” sa ciljem da, kroz medijum muzike, prikaže odnos globalnog i lokalnog u umetnosti. Publika je bila toliko oduševljena Draganinim nastupom da je ona, umesto jedne pesme, održala mini koncert. Sutradan je imala veoma posećenu konferenciju za štampu, koju je vodila na engleskom jeziku, odgovarajući na pitanja novinara iz cele Evrope.Nakon njega, usledio je, 4 godine kasnije, festival savremene umetnosti u Frankfurtu i ponovo, 2010-e , u Beču.

2011-e , Dragana je u Astriji izabrana za POČASNOG AMBASADORA EVROPSKOG PRVENSTVA U ODBOJCI i imala (kako je to njena publika nazvala) višednevnu Evroviziju pevajući na otvaranju i zatvaranju Evropskog prvenstva, kao i na svim bitnijim utakmicama, što su svi Evropski mediji prenosili zajedno sa Draganinim intervjuima.


Dragana privatno

Čoveka svog života, supruga Tonija Bijelića, Dragana je srela slučajno Ili je, ipak, neka viša sila malo uplela prste, ko će ga znati. Upoznao ih organizator Draganinog koncerta u Beču i ne sanjajući da će svoju sudbinu vezati za taj grad. Bilo kako bilo, desila im se ljubav na prvi pogled.

- Tog trenutka, kada mi je pružio ruku da se upoznamo, ja sam osetila nešto neobično. Od siline emocija nisam ni čula njegovo ime. Mislila sam da ga nikada više u životu neću videti, ali se on potrudio da bude drugačije – seća se Dragana.

Usledili su svakodnevni telefonski pozivi koji su podgrevali emocije i jačali Draganinu odluku da svoj život spoji sa Tonijevim.

Nakon godinu i po dana platonske ljubavi, Dragana je spakovala kofer i doletela u Beč, kod Tonija. Došla je da ostane, zauvek.

Ako pitate Draganu Mirković koji je najromantičniji način da mladić zaprosi devojku, reći će vam: “U kolima, na semaforu, za vreme crvenog svetla.”

Tako je, zaista originalno, Toni zaprosio Draganu. Venčali su se za mesec dana, dobili sina Marka, a zatim i kćer Manuelu.

Dragana uživa u ulozi supruge i majke, priznajući da nikada u životu nije bila srećnija i ostvarenija.

Ako je pitate veruje li u bajke - odgovoriće vam osmehom. Ona živi u bajci.


 Mozes me nocas voleti ili mrzeti!Sve je u moju korist.Ako me volis,zauvek cu ostati u tvom srcu.Ako me mrzis,zauvek

                                                     cu ostati u tvojim mislima........nije fer jel da ???

 

 

                                                                                      


#10 Belay_Danci

Belay_Danci

  Advanced Member

 • Moderators
 • 7,146 postova

Postirano 02 May 2016 - 03:44 AM

Novak Đoković 

 

Novak Đoković (22. Maj 1987.) je rodjen u Beogradu. Svoju profi karijeru započeo je sa 16. godina. Do tog trena nastupao je uspešno i bio od mnogih stručnjaka proglašavan da će jednog dana biti najbolji na svetu, što se na našu radost kasnije ispostavilo kao tačna pretpostavka.

Sa 12. godina se našao u Teniskoj Akademiji Nikole Pilića u Minhenu i u njoj svoj talenat klesao iz dana u dan do savršenstva. Do kraja 2011. u svojoj profi karijeri osvojio 29 ATP titule, od toga 28 u pojedinačnoj konkrenciji i 1 titulu u dublu.

Novakove najznačajnije titule do sada su svakako njegov prvi Grand slem Australian Open 2008. godine, zatim isti turnir 2011. godine u kojoj je osvojio i još dva Grand slema: kako mnogi kažu najveći i najpoznatiji Vimbledon i US Open. Prethodno ovim uspesima, mnogi stručnjaci su taj tren označili kao početak njegove vladavine kasnije u tenisu, osvojio je 2010. sa reprezentacijom Srbije Dejvis kup čime je našoj zemlji po prvi put sa saigračima iz reprezentacije doneo tu prestižnu titulu.

Najviši plasman na ATP ranglisti je svakako i njegova trenutna pozicija na njoj, a to je prvo mesto na kome se nalazi od 4. Jula 2011.

 

2006

 

Značajni uspesi su počeli 2006. godine kada je Novak sa 19. godine počeo polako da se probija medju teniski svetski vrh. Te 2006. stigao je do polufinala ATP turnira u Zagrebu i četvrtfinala French Opena u kome je meč morao da preda Rafaelu Nadalu zbog povrede ledja. Inače na ovom turniru do tog meča eliminisao je bio mnogo bolje tenisere od sebe u tom trenu na rang listi(Fernanda Gozalesa i Tomija Hasa).

Kasnije te 2006., tačnije u julu, osvaja svoj prvi ATP Turnir u Holandiji u Amersfortu gde je u finalu savladao Nikolasa Masua 7:6 i 6:4. Kasnije 2009. Novak kupuje licencu ovog turnira i naša zemlja po prvi put dobija jedan ATP turnir koje će nadamo se dugo opstati.

Još jedan ATP turnir uspeva Đoković da osvoji te godine i tu u Mecu gde u finalu pobedjuje Austrijanca Jirgena Melcera rezultatom 4:6, 6:3 i 6:2. Ovom osvojenim turnirom dovodi sebe po prvi put na 16 mesto svetske rang liste.

2007

novak-djokovic-us-open-2007-300x234.jpg

AFP PHOTO/Timothy A. CLARY

Sledeća godina svakako biva ona godina u kojoj je Novak stigao u sami vrh svetskog tenisa. Te 2007. je došao do 3. mesta na ATP rang listi.

Ovu godinu je započeo sominom finala na Australian Openu gde je eliminisan od Rodzera Federera, zatim finale Indian Velsa i poraz u njemu od Rafaela Nadala. Već u aprilu te godine postaje najmladji teniser koji je osvojio Masters turnir u Majamiju gde je u finalu savladao Giljerma Kanasa rezultatom 6:3, 6:2 i 6:4.

Sledi maj te godine kada on osvaja turnir u Estorilu gde je u finalu savladao Rišara Gaksea rezultatom 7:6, 0:6 i 6:1. Sledi juni i French Open u kom stiže do polufinala gde mu je nepremostiva prepreka ponovo bio Rafael Nadal. Na najznačajnijem turniru te godine, Wimbledonu, zbog povrede u polufinalu predaje meč Nadalu koji je te godine ugalvnom izlazio kao pobednik u duelima sa našim teniserom.

Ali nakon toga Novak dolazi 12. avgusta do najvećeg uspeha u njegovoj karijeri do tog trena. Naime on osvaja Masters turnir u  Montrealu i ponavlja uspeh Borisa Bekera(kasnije njegovog trenera) iz 1994. godine time što će uspeti u okviru jednog Masters turnira da pobedi 3. najbolje plasirana tenisera na svetu u tom trenutku(Rodika, Nadala i Federera)!

US Open te godine je bio takodje poseban za njega jer je bio u finalu kao prvi Srbin u istoriji ovog sporta! Nažalost biva poražen od Federera i pored dosta set lopti u prvom i drugom setu rezultatom 6:7, 6:7 i 4:6.

Ove godine osvojio je turnir u Beču gde je u finalu savladao Stanislasa Vavrinku rezulatatom 6:4 i 6:0.

2007. godine se prvi put plasira na Tenis Master Kup gde nastupaju najboljih 8 na svetu, ali ga nažalost završava sa 3 poraza. Ovu godinu biva treniran od strane Marijana Vajde ali je na turnirima u Indian Velsu, Majamiu i Wimbledonu angažovao i Marka Vudforda.

2008

Ovo je godina u kojoj smo spomenuli da je i došao prvi Grand Slam trofej u regal Novaka Djokovića. U finalu je savladao Žoa Vilfreda Congu rezultatom 4:6, 6:4, 6:3 i 7:6. Ovom pobedom i ovom titulom postaje prvi Srbin sa osvojenim Grand Slemom!

novak-djokovic-tenis1-300x178.jpg

Novak Djokovic

Sledeća titula ove godine je bila na Indian Velsu gde je 23. marta u finalu savladao Mardija Fiša rezultatom 6:2, 5:7 i 6:3. Sledi titula u maju na Mastersu u Rimu gde pobedjuje Stansilasa Vavrinku rezultatom 4:6, 6:3 i 6:3.

Na Olimpijskim igrama 2008. godine u Pekingu, Djoković osvaja bronzanu medalju nakon pobede u borbi za 3. mesto nad Dzejmsom Blejkom rezultatom 6:3 7:6! Na putu ka finalu sprečio ga je Nadal pobedom u polufinalu.

Titulu na US Openu iz 2007. naš teniser ne uspeva da odbrani jer gubi polufinalni duel protiv Federera.

Novak Đoković uspeva da osvoji zadnji turnir u toj godini, turnir na kome su najboljih 8. na svetu pobedom u finalu protiv Nikolaja Davidenka rezultatom 6:1 i 7:5!


Postirana slika


Preleti beskonačnost i pobedi vreme i maštu, ali nikad ne zaboravi kako se korača po zemlji ♥ Mika Antić ♥
Postirana slika Postirana slika


Postirana slika

#11 Belay_Danci

Belay_Danci

  Advanced Member

 • Moderators
 • 7,146 postova

Postirano 02 May 2016 - 03:47 AM

2009

 

2009. je donela nove 5. titule. Najznačajnije su Dubai Open i to pebedom u finalu nad Davidom Fererom rezultatom 7:5, 6:3. Zatim turnir u Bazelu gde je u finalu pobedio domaćeg Rodzera Federera rezultatom 6:4, 4:6, 6:2 što je sigurno rastužilo Švajcarca te godine. Usledio je i Masters u Parizu gde je u finalu savladao Gaela Monfilsa rezultatom 6:2, 5:7, 7:6. I naravno titula na novom turniru od te godine, na turniru u Beogradu gde je u finalu savladao Lukaša Kubota rezultatom 6:3, 7:6.

Ovu godinu Đoković je završio na 3 mestu ATP rang liste ali je Nadalu i Federeru stavio doznanja da će sledeće godine dodati još više gas i da im neće biti više lako da zadrže pozicije na kojima su se nalazili prethodnih godina.

 

2010

 

Novak je 2010. započeo porazom u četvrtfinalu Australian Opena i to od Žoa Vilfreda Conge koji mu se tako revanširao za poraz iz 2008. tada u finalu ovog Grand Slama. Ali i pored ovog “neuspeha” Novak postaje prvi put u svojoj karijeri drugi na ATP rang listi i to 1 Februara 2010. godine. Na Dubai Openu brani titulu pobedom u finalu protiv Mihaila Južnog u tri seta. Vimbldon ove godine biva takodje relativno uspešan po našeg tenisera jer je stigao do polufinala gde biva poraženod Tomaša Berdiha rezultatom 3:6, 5:7, 3:6.

Na US Openu pobedjuje u polufinalu Rodžera Federera, ali ga Rafael Nadal sprečava u finalu da osvoji ovaj turnir rezultatom 4:6, 7:5, 4:6, 2:6. Titulu u Pekingu je odbranio ove godine, ali zato titulu iz Bazela ne jer mu se Federer revanširao za poraz iz prošle godine.

Na zadnjem turniru te godine, ATP World Tour Finals, Đoković prolazi uspešno grupu ali u polufinalu biva poražen od kasnije osvajača ovog turnira, Rodzera Fedrera.

Davis Cup

novak-djokovic-dejvis-kup-srbija-300x211

Getty Images

No najznačajniju titulu te sezone osvojio je sa saigračima iz reprezentacije:Jankom TipsarevićemViktorom Troickim i Nenadom Zimonjićem u Dejvis kupu čime je Srbiji po prvi put doneo titulu prvaka sveta u tenisu! Te godine u Dejvis kupu, Novak nije izgubio ni jedan meč u singlu i tako bio jedan od najzaslužnijih za ovaj uspeh! U osmini finala pobedom na reprezentacijom USA u Beogradu rezultatom 3:2 naša zemlja stiže do četvrtfinala gde ih je čekala reprezentacija Hrvatske. Gostovali smo našim zapadnim komšijama i zabeležili ubedljiv poraz od 4:1!

Polufinale je bilo dosta teže jer smo naišli na reprezentaciju Češke koja nam je u Beogradu zadala dosta problema I tek u zadnjem meču biva odlučen pobednik- 3:2 za Srbiju! Došli smo do finala u kome smo takodje bili domaćini i kasnije se ispostavilo da je to bilo od presudnog značaja jer je publika nosila našu reprezentaciju do pobede nad odličnim Francuzima od 3:2 takodje tek u zadnjem meču ovog finala!

Novak Đoković je za ovu titulu rekao da je najvažnija u njegovoj karijeri, i da titule kao što su Australian Open i ostale koje je imao u svojoj kolekciji do tog trena nemogu da se uporede sa ovom jer ova je posebna nije samo namenjena njemu već i narodu Srbije!

 

2011

 

Ovu godinu započeo je sa drugim mestom u Hopman kupu gde je nastupao sa Anom Ivanović ali zbog povrede spomenute partnerke pred finale ne biva u prilici da osvoji ovaj turnir.

Zato on biva vidno motivisan na Australian Openu gde ponavlja uspeh iz 2008. i osvaja ponovo titulu, samo što je u finalu ovog puta za protivnika Endija Mareja koga je mnogo lakše pobedio nego Congu 2008, i to rezultatom 6:4, 6:2, 6:3! Na ovom turniru je izgubio samo jedan set i to protiv Ivana Dodiga u drugom kolu i time stavio svima doznanja da će ova godina biti njegova!

Treću uzastopnu titulu u Dubaiju, Novak je osvojio pobedom u finalu protiv Federera rezultatom 6:3, 6:3. U martu ponovo dolazi do 2 mesta na ATP rang listi jer osvaja više nego zasluženo titulu na Indian Velsu pošto prvo u polufinalu pobedjuje Federera, a kasnije u finalu Nadala rezultatom 4:6, 6:3,6:2. Samo nakon dve nedelje usledila je nova titula. Ovog puta na Mastersu u Majamiju na kome je trijumfovao bio i 2007. Protivnik u ovom finalu je ponovo bio Nadal, a rezultat je bio 4:6, 6:3, 7:6. Sledi turnir u Beogradu gde ponovo kao i 2009. osvaja titulu, ovog puta protivnik u finalu bio je Felisijano Lopez, a Novak pobedjuje rezultatom 7:6, 6:2.

Masters u Madridu i nova titula kao i nova pobeda u finalu nad Nadalom (7:5, 6:4) donosi mi još veće samopouzdanje što se potvrdilo već za nedelju dana na Mastersu u Rimu. Ponovo je Nadal morao da pruži ruku boljem jer je Đoković i ovde bio neprikosnoven, zabležio pobedu rezultatom 6:4, 6:4. Ovom titulom je on već u Maju bio obezbedio učešće na završnom turniru 2011. koji se održao u Londonu. Tako je postao uz Nadala (isti uspeh 2009. godine) jedini teniser koji je tako nešto uspeo da već pre drugog Grend Slema u sezoni obezbedi učešće na turniru na kraju godine na kome učestvuju najboljih 8. iz te sezone!

Te 2011. godine je Novak zabeležio i 41 pobedu od starta sezone što je drugi najbolji start sezone posle Mekenroovih 42 pobede iz 1984. godine što je ujedno i rekord svih vremena u ovom sportu. Da nastavio ovu seriju sprečio ga je Federer u Parizu u polufunalu. To nije bila jedina serija Novaka Djokovića. Ako se uzmu u obzir i pobede iz prethodne sezone do trena kad biva poražen u Parizu, Novak izbija na 3 mesto svih vremena kad su u pitanju pobede u nizu! On je zabeležio 43 pobede dok su od njega zabeležili više samo dva tenisera: Ivan Lendl (44 pobede) i Giljermo Viljas (46 pobede).

novak-djokovic-2011-294x300.jpg

UPI/Monika Graff

Stigao je na red Vimbldon. Ove sezone je išao do kraja i potvrdio svoju izuzetnu formu i okitio se titulom koja važi za najznačaniju u tenisu. Pobedu u finalu je izvojevao na Nadalom (6:4, 6:1, 1:6, 6:3). Čini nam se da je pobeda u polufinalu ovog turnira nad Congom za njega bila još više psihički značajna, jer upravo tom pobedom postao po prvi put u svojoj karijeri broj 1 na svetskoj rang listi! To je inače bila njegova treća Grend slem titula i tako je postao i prvi Srbin koji se osvojio Vimbldon (do tog trena najbolji uspeh je bio plasman u polufinaleSlobodana Živojinovića iz 1986 godine).

Usledila je titula na Mastersu u Montrealu. Finalista je bio Mardi Fiš ali njegov otpor nije bio dovoljan i Novak je izvojevao pobedu 6:2, 3:6, 6:4.

Ovom Masters titulom postao je jedini igrač na svetu ikada koje uspeo da osvoji 5 Masters titule u jednoj godini!

Drugi poraz za Novaka Djokovića u ovoj sezoni usledio je na turniru u Sinsinatiju gde je u finalu mora da preda meč Endiju Muraju zbog povrede ledja. Na US Openu je posle 5 seta u polufinalu i dve meč lopte za Federera, uspeo da izvojevao pobedu i kasnije u finalu pobedi i Nadala u 4 seta i tako osvoji i 3 Grend Slem titulu u ovoj sezoni što je bio izuzetan uspeh.

2011. reprezentacija Srbije i Novak Đoković bivaju zaustavljeni u polufinalu od strane Argentine koja je izvojevala pobedu od 3:2. Odlučujući poen za reprezentaciju Argentine napravio je Huan Martin Del Potro pobedom upravo na Đokovićem koji je pokušao da pomogne reprezentaciji i pored povrede koju je imao pred ovoj meč, a koja ga je naterala da preda ovaj meč u korist Argentica.


Postirana slika


Preleti beskonačnost i pobedi vreme i maštu, ali nikad ne zaboravi kako se korača po zemlji ♥ Mika Antić ♥
Postirana slika Postirana slika


Postirana slika

#12 Belay_Danci

Belay_Danci

  Advanced Member

 • Moderators
 • 7,146 postova

Postirano 02 May 2016 - 03:49 AM

2012

 

Nije uspeo da ponovi neverovatnu 2011. godinu. To je gotovo bilo nemoguće, ali najbolji teniser sveta Novak Đoković na impresivan način završio je još jednu sezonu. Završio je u velikom stilu, trijumfom na finalu sezone u Londonu. Nole je ove sezone odigrao 87 mečeva, zabeležio čak 75 pobeda i pretrpeo 12 poraza. Srbin je oosvojio Australijan open, masterse u Majamiju, Torontu, Šangaju i Londonu i turnir u Pekingu. Nije se okitio titulom na Rolan Garosu i zlatom na OI koje je postavio kao prioritet, ali je iza najboljeg sportiste planete, u svakom slučaju uspešna sezona. To potvrđuje i ATP lista na kojoj ima 2.655 bodova više od drugoplasiranog Federera. 

Ali da krenemo od samog početka. Nole je sezonu počeo na prvom Grend slem turniru, dakle u Australiji, i to na kakav način.Đoković se “prošetao” do polufinala, a onda ga je tu čekao Endi Marej. Njih je čekao težak meč, a nas spektakl. I naravno dobili smo to. Endi je bio dobar, borben, pun samopouzdanja i to mu je donelo 2:1 i setovima. Međutim Novak se izdigao iznad svih problema i odigrao sjajan meč do kraja, te sjajnim preokretom se plasirao u finale gde ga je čekao Rafael Nadal. Na zatvaranju turnira smo videli najduže finale i meč kakav se dugo neće ponoviti. O težini meča najbolje svedoče kultne stolice na kojima su teniseri sedeli, iscrpljeni od umora, dok se obavljala ceremonija dodele pehara. Novak je ovaj sjajan meč dobio rezultatom 3:2, po setovima 5–7, 6–4, 6–2, 6–7(5–7), 7–5.

Australian-Open-2.jpg

Australian Open

Sledeći turnir za našeg tenisera bio je Dubai iz serije 500. Novak je lako stigao do polufinala, ali ga je tamo sačekao Endi Marej i na neki način mu vratio za poraz u Australiji. Rezultat je bio 2:0 za Britanca.

Nastavak sezone je Novaka selio u Ameriku i na početak popularnih Mastersa. Prvi je bio u Indijan Velsu, a Nole je stigao do polufinala ovog turnira. Na iznenađenje mnogih, Srbina je u borbi za finale savladao domaći takmičar Džon Izner rezultatom 2:1, po setovima 6–7(7–9), 6–3, 6–7(5–7) .

Sledeći nastup u Americi i druga titula u sezoni za Novaka došli su u Majamiu, na sledećem turniru Masters serije. Novak na čitavom turniru nije izgubio ni set, a u finalu je nastavljen njegov dvoboj sa Endijem Marejem, a ovoga putaNole slavi. Sada je to bilo rezultatom 2:0, po setovima 6–1, 7–6(7–4).

Posle turneje u Americi sezona se preselila u Evropu i počelo se sa pripremama za Pariz, tj. Roland Garos. Sledeći turnir našeg tenisera bio je Masters u Monte Karlu. Đoković je dobro igrao sve do finala, ali zbog tragedije koja se desila u njegovoj porodici sjajno je što je Novak uopšte i ostao na turniru. Nole se sjajno borio i protiv “kralja šljake” u finalu, ali je Španac ipak slavio rezultatom 2:0 i tako osvojio trofej u Kneževini.

Posle Monte Karla Masters serija se selila u Madrid, ali sve je bilo čudno i nekako neprirodno zbog plave šljake koja je teniserima zadavala velike probleme. Ni Novak se na njoj nije dobro snašao, poražen je u četvrtfinalu turnira od Janka Tipsarevića, ali je istakao da u koliko i sledeće godine u Madridu bude plava umesto narandžaste šljake on neće učestvovati, a to su potvrdili i mnogi drugi teniseri.

Masters serija, a sa njom i Novak Đoković, selili su se u Rim. U glavnom gradu Italije, Nole je došao do finala, ali ga je tamo zaustavio neumoljivi Rafa Nadal. Rezultat finalnog meča bio je 2:0 za Španca, po setovima 5–7, 3–6.

Nakon Rima i finala sa Nadalom, Đoković i ceo svetski tenis preselili su se u Pariz na drugi Grend Slem godine. Novak je dobrom igrom u glavnom gradu Francuske stigao do finala gde ga je čekao, još jednom ove sezone, još jednom na šljaci– Rafael Nadal. U meču koji je zbog kiše trajao dva dana, Novak je uspeo da dobije tej jedan set protiv raspoloženog i naoštrenog Španca koji je bio spreman da još jednom osvjoji ovaj turnir. Na kraju je Rafa slavio i treći put ove sezone i to rezultatom 3:1, po setovima 4–6, 3–6, 6–2, 5–7.

Nastavak sezone za našeg tenisera značio je odlazak na najveći turnir na svetu, na popularno svetsko prvenstvo u tenisu, na treći Grend Slem sezone– Vimbldon. Novak je na ovom turniru branio titulu, ali i prvo mesto na svetu. Đoković je sjajno igrao do polufinala, ali ga je tamo čekao u to vreme sjajni Švajcarac Rodžer Federer. Prošle sezone Federer je u Parizu Novakasprečio da ima najveći broj pobeda od početka sezone, pobedivši ga u polufinalu, a ove godine mu je Švajcarac u polufinalu Vimbldona oduzeo titulu sa tog turnira, ali i prvo mesto na ATP listi. Konačan rezultat meča bio je 3:1 za Švajcarca 3–6, 6–3, 4–6, 3–6.

Posle Vimbldona većina tenisera je ostala u Londonu i čekala početak Olimpijskih igara. Nole je pred početak ove sezone sebi zacrtao medalju na ovom takmičenju i u turnir ušao izuzetno motivisan. Uz malo poteškoća, Nole je stigao do polufinala, ali ga je tu sačekao motivisani Endi Marej i savladao. Novaku je kao utešna nagrada došao meč za treće mesto sa Argentincem Huanom Martinom del Potrom. On je usled prevelike želje i truda poražen i ostao je bez medalje na ovogodišnjim Olimpijskim igrama.

Naredni turnir našeg tenisera bio je Masters u Torontu, a Novak Đoković je pokazao da se sjajno oporavio od poraza u Londonu i rutinski došao do osvajanja ovog Mastersa. U finalu Nole je bio bolji od Rišara Gaskea iz Francuske.

Naredni Masters i turnir Novaka Đokovića bio je Sinsinati. Došao je do finala, ali je Federer još jednom bio nepremostiva prepreka. Švajcarac je opet slavio, sada rezultatom 2:0.
Poslednji Grend Slem za njega je bio izuzetno značajan. Novak je sigurnom igrom došao do finala, a onda odigrao sjajan meč sa Endijem Marejem. Na kraju je Endi slavio, ali je naš teniser pokazao da će u nastavku sezone dati sve od sebe da se vrati na tron. Rezultat finala bio je 3:2 za Britanca, po setovima 6–7(10–12), 5–7, 6–2, 6–3, 2–6.

Sledeća destinacija našeg tenisera bila je Azija, ATP turnir iz serije 500 u Pekingu. Nole je došao da osvoji ovaj turnir, da se približi poziciji broj 1 i uspeo je. Da ulazi u pobednički ritam pred kraj sezone I da će se ponovo vratiti na teniski vrh Novak je pokazao i na ovom turniru. Đokovićeva žrtva u finalu bio je Conga, a rezultat meča bio je 2:0, za Srbina.

Beijing-1.jpg

Beijing

Poslednji azijski Masters 1000 u sezoni bio je u Šangaju, a Novak je bio sjajan. Srbin je rutinski došao do finala, tamo po peti put u sezoni igrao sa Marejem i ovoga puta ga savladao. Rezultat meča u Kini bio je 2:1 za našeg tenisera, 5–7, 7–6(13–11), 6–3.

Poslednji Masters, pred finale u Londonu, bio je u Parizu. Đoković je već mislima bio već u Engleskoj, te je poraz u drugom kolu od Sema Kverija bio bezbolan.

Na završnom Mastersu, Nole je bio rešen da završi godinu titulom, pošto je predhodno i povratio prvo mesto na ATP listi. U grupi sa našim teniserom bili su još Conga, Marej i Bredih. Novak je u grupnoj fazi zabeležio sve tri pobede i u polufinalu se sastao sa Del Potrom. Srbin je i tada bio na svom nivou i posle preokreta se plasirao u veliko finala gde ga je čekao veliki dužnik iz ove sezone Rodžer Federer. Novak je bio sjajan u finalu, nije dozvolio Federeru da se prerano ponada pobedi, te je ovaj meč naš igrač dobio rezultatom 2:0, po setovima 7–6(8–6), 7–5.

 

2013

 

Godinu je, tradicionalno, započeo na prvom grend slemu sezone – Australijan Openu. Nakon sedam pobeda, uključujući i onu protiv Endija Marija u finalu (6:7, 7:6, 6:3, 6:2) došao je do treće titule za redom na Otvorenom prvenstvu Australije. Tako je, po ko zna koji put, Novak Đoković ispisao nove stranice istorije i postao prvi teniser u Open eri koji je ovaj grend slem osvojio tri puta u nizu.

Novak-Djokovic-Australijan-Open-300x200.

Novak Djokovic

Nakon Australijan Opena pomogao je reprezentaciji Srbije da stigne do plasmana u četvrtfinale Dejvis kupa, savladavši Belgiju. Novak je igrao jedan meč, protiv Olivera Rohusa i ubedljivo slavio sa 6:3, 6:2, 6:2.
Usledila je titula u Dubaiju, gde je u finalu sa 7:5, 6:3 savladao Čeha Tomaša Berdiha, a onda Masters u Indijan Velsu i poraz u polufinalu od Huana Martina del Potra iz Argentine.
Na Mastersu u Majamiju branio je titulu, ali je ostvario mnogo lošiji rezultat od onog na kakav nas je navikao. U osmini finala izgubio je od nemačkog veterana, Tomija Hasa.

Posle Majamija krenulo je na bolje. Naši momci imali su sjajan vikend u Bojsiju, gde su se sastali sa reprezentacijom SAD-a u četvrtfinalu Dejvis kupa. Novakje zabeležio dve pobede, protiv Sema Kverija i Džona Iznera, a uz fantastičnu pobedu našeg dubla, Srbija se plasirala u polufinale ovog takmičenja.

Savladavši u finalu jednog od svojih najvećih rivala, Rafaela Nadala, sa 2:0 u setovima, prvi put je u karijeri osvojio Masters u Monte Karlu. To je bila treća titula ove sezone.

Masters u Madridu bio je razočaravajuć za Novaka i sve njegove navijače širom sveta. Već u drugom kolu savladao ga je bugarski teniser Grigor Dimitrov, sa 2:1 u setovima. Nakon toga loš rezultat ostvario je i u Rimu. Poraz u četvrtfinalu doživeo je od Tomaša Berdiha.

Na Rolan Garosu, drugom grend slemu sezone, stigao je do polufinala. Izgubio je od Rafaela Nadala u neverovatnom meču sa 3:2 u setovima. Posle Rolan Garosa pojavio se tek na Vimbldonu – sa šljake na travu, bez pripremnog turnira. Bio je sjajan i stigao do finala, gde mu se Endi Marej osvetio za poraz na Australijan Openu. Britanac je na domaćem terenu slavio sa 3:0 u setovima i doneo svojoj zemlji neverovatnu radost.
Nakon Vimbldona igrao je polufinale Mastersa u Kanadi (poraz od Nadala 2:1), a onda i četvrtfinale Sinsinatija (savladao ga Izner sa 2:1). Presto je polako počeo da se klima, a Rafael Nadal bio je sve bliže tome da ga zameni na prvom mestu ATP liste.
Španac ga je ponovo savladao u finalu US Opena, ovoga puta sa 3:1 u setovima. Imali smo priliku da gledamo sjajan meč, koji se nije završio onako kako smo se nadali.

novak-djokovic-milos-raonic-davis-kup-sr

Photo by TenisUzivo.com

Posle američke turneje vratio se u rodni Beograd. Čekalo ga je polufinale Dejvis kupa, a našim teniserima gostovala je reprezentacija Kanade. Odigrao je dva odlična meča i savladao Vaseka Pospišila i Miloša Raonića, a Srbija se plasirala u finale prestižnog takmičenja. Dobili su priliku da ponove uspeh iz 2010. godine i osvoje Salataru, što je, kao i tada Novaku donelo posebnu motivaciju.

Bio je sjajan u Kini. Ubedljivo je osvojio turnir u Pekingu i Masters u Šangaju, a ono što je još bitnije, konačno je našao recept za pobedu protiv Nadala koji mu je ove godine zadavao mnogo muka. U finalu Pekinga bio je prilično ubedljiv, savladao ga je sa 6:3, 6:4, dok je u borbi za titulu u Šangaju bio bolji od Huana Martina del Potra (2:1). Posle Šangaja nije uspeo da ostane na čelu ATP karavana. Iako je titulu osvojio ubedljivo, Nadal ga je prestigao i postao prvi teniser sveta. Godinu dana pauze veoma je pomoglo Špancu u tome, nije bilo bodova koje treba braniti.
Do kraja godine odigrao je dva turnira i osvojio dve titule. Bilo je kalkulacija, mogao je da se vrati na prvo mesto ATP liste, ali nije uspeo u tome. U finalu Pariza savladao je Davida Ferera, a onda je na završnom Mastersu u Londonu zabeležio pobede protiv najvećih teniskih imena današnjice – Rodžera Federera, Huana Martina del Potra, Stanislasa Vavrinke, Rišara Gaskea, i u finalu protiv Rafaela Nadala. Taj je meč bio samo dokaz da Novak Đoković zaslužuje prvo mesto na svetu, bez obzira šta govorili ATP bodovi.

Takmičarsku godinu završio je u Beogradu. U finalu Dejvis kupa ugostili su Češku. Iako je Novak dobio oba svoja meča, protiv Tomaša Berdiha i Radeka Štepaneka, to nije bilo dovoljno za pobedu, pa su Česi kući otišli sa Salatarom.
Da rezimiramo, devet finala – sedam titula. Osvojen grend slem, igrano finale Dejvis kupa. Iako nas je Novak 2011. godine naučio da može i bolje kada se sve kockice poklope, ovo je bila sjajna godina iza našeg tenisera.


Postirana slika


Preleti beskonačnost i pobedi vreme i maštu, ali nikad ne zaboravi kako se korača po zemlji ♥ Mika Antić ♥
Postirana slika Postirana slika


Postirana slika

#13 Belay_Danci

Belay_Danci

  Advanced Member

 • Moderators
 • 7,146 postova

Postirano 02 May 2016 - 03:51 AM

2014

 

Najbolji srpski teniser ponovo iza sebe ima sjajnu sezonu. Nole je u 2014. godini osvojio Vimbldon po drugi put u svojoj karijeri, a tom pobedom se i vratio na mesto broj jedan na ATP listi koje i dalje drži.

Međutim, krenimo od starta sezone, a za Novaka je to bila egzibicija u Abu Dabiju, kao zagrevanje za prvi Grend slem sezone. Na egzibicijama je savladao Congu, pa Ferera i tako trijumfalno ušao u 2014. Nakon toga prvi veliki ispit i Australijan Open. Srbin je igrao dobar tenis u prvoj nedelji, te sve do četvrtfinala nije izgubio set. Ali u borbi za polufinale Nole je naleteo na raspoloženog Vavrinku. Stanislas je vidno bio naoštren posle epskog meča prošle godine, pa je u novom spektaklu on sada slavio sa 6–2, 4–6, 2–6, 6–3, 7–9 i tako se plasirao u polufinale prvog Grend slema sezone, a potom i osvojio turnir na opšte iznenađenje zaljubljenika u tenis.

Naredni turnir našeg tenisera bio je iz kategorije ATP 500 u Dubaiju, ali ni tu Nole nije osvojio titulu, stigao je do polufinala, korak više od Australijan Opena, ali je poražen opet od Švajcarca, ovoga puta Rodžera Federera sa 6–3, 3–6, 2–6, a Rodžer je u finalu slavio I osvojio titulu.

indian-wells-tennis.jpg

Novak

Posle početka godine i turnira u Aziji krenula su i prva Mastres 1000 takmičenja, a prvo u Indijan Velsu Srbin je završio trijumfalno! Nole je odigrao perfektan turnir, salvadao Čilića, Benetoa, Iznera, a onda se u finalu revanširao Rodžeru Federeru za poraz u Dubaiju i pobedio sa 3–6, 6–3, 7–6 (7:3).

Odmah nakon Indijan Velsa usledio je novi Mastres, sada u Majamiju, ali se pobednik nije menjao! Novak je na Floridi bio siguran, savladao Mareja, Robreda, Nišikori mu je predao meč u polufinalu, a onda je u prvom susretu sa Rafelom Nadalom pokazao kvalitet i osvojio drugu tituli u godini – 6–3, 6–3.
Potom novi Masters, u drugoj kući Novaka Đokovića, u Monte Karlu, ali još jedan kraj u polufinalu, još jednom teniser iz Švajcarske, Rodžer Federer – 5–7, 2–6.

Naredni grad i turnir našeg tenisera bio je Rim! Nole je u Italiji igrao sjajno, pobedio Štepaneka, Raonića, Ferera, Kolšrajbera, a onda u finalu opet Rafa i opet Nole bolji, ovoga puta rezultatom 2:1, za treću titulu u sezoni.

Sve ovo bile su pripreme za ono što Novak toliko dugo čeka, za titulu na Rolan Garosu. U Parizu Nole je bio bolji nego na prvom Grend slemu sezone, uspeo je da bez teškoća pobedi Congu, Čilića, Raonića, Gulbisa, a u finalu naravno Rafael Nadal. Sjajan tenis, četiri seta, Rafa ne da titulu i uspeva da odbrani svoju tvrđavu – 6–3, 5–7, 2–6, 4–6. Novak opet nije uspeo, ali hoće, možda je baš 2015. godina ta, verujemo da jeste.

Djokovic-Vimbldon-300x200.jpg

Novak Djokovic

Od Pariza do Londona i nezvaničnog svetskog prvenstva u tenisu – Vimbldona,Đoković nije igrao. Pripremao se Srbin za londosku travu daleko od svih, a pripremao se i za sudbonosno “da” koje je izgovorio nakon Londona. Na Vimbldonu Novak odličan, bolji od Golubjeva, Štepaneka, Simona, Conge, Čilića, Dimitrova, a u finalu Švajcarac, Federer i naplata dugova iz ranijih mečeva u 2014. godini. Pet setova, fantastičan tenis, dva majstora “belog sporta” u belom na londonskoj travi i pobednik iz Srbije, Novak Đoković – 6–7, 6–4, 7–6, 5–7, 6–4. Ovim trijumfom Srbin se vratio na prvo mesto ATP liste i nije ga ispustio sve do kraja godine.

Nakon odmora počelo je zagrevanje za poslednji Grend slem turnir sezone u Njujorku. Pre Njujorka Srbin je igrao u Torontu i Sinsinatiju, oba puta je brzo završavao turnire, već u trećim kolima. U Kanadi ga je pobedio Conga, a u Americi Robredo.

Na US Openu Novak je bio standardno kvalitetan do polufinala, onda jedan fantastičan meč Japanca, Keija Nišikorija i poraz našeg tenisera od 4–6, 6–1, 6–7, 3–6.

Nakon završenih Slemova Novak Đoković je odigrao još četiri turnira. Teniser iz Srbije prvo je osvojio titulu u Pekingu, savladavši Tomaša Berdiha u finalu ubedljivim rezultatom 6–0, 6–2, a da Čeh nije osvojio ta dva gema, a bio je na dobrom putu, ovaj duel bi ušao u anale kao prvo finale koje je jedan od tenisera završio bez osvojenog gema.

Nakon Pekinga Nole gubi polufinale Mastersa u Šangaju od Rodžera Federera, a potom na poslednjem Mastersu sezone stiže do titule, osvaja Pariz pobedom nad Raonićem 6–2, 6–3, tako napravivši dobru podlogu za završni Masters sezone.

Novak-gazeta-2-300x300.jpg

Novak Djokovic

U Londonu, u “O2 Areni” Srbin je demonstrirao pravu tenisku silu! U svojoj grupi je pobedio Marina Čilića, Stanislasa Vavrinku i Tomaša Berdiha, a onda se u polufinalu revanširao Nišikoriju za poraz na US Openu. Finale nažalost nije odigrano! Srbin je trebalo da se sastane sa Rodžerom Federom, ali se Švajcarac povredio u polufinalu sa Vavrinkom, te nikako nije mogao na teren. Ali ova predaja nikako nije umanjila značaj titule Novak Đokovića, sedme u sezoni, ostanak na prvom mestu ATP liste na kraju godine i sjajan završetak iste.

Ovu godinu moramo izdvojiti i kao godinu u kojoj je Novak Đoković postao otac, godinu u kojoj se Novak Đoković oženio, te sa ovim uspesima na terenu, došli su i možda oni značajniji, van njega. Potvrda sjajne sezone došla je pri kraju godine kada je Novak od strane ITF-a izabran za tenisera godine, a od stranne sportske akademije Sjedninjenih Američkih Država proglašen je za najboljeg sportistu godine, ostavivši iza sebe na primer jednog Lea Mesija. Sve u svenu sjajna godina za Novaka Đokovića, a nadamo se da će sledeća biti makar na istom nivou, ako ne i bolja!

 

2015

 

Srbin je imao potpuno impresivnu sezonu. Nakon godina uspeha koje su iza njega, svet nije verovao da se može ponoviti nešto slično, što se desilo one famozne 2011. godine. Ali desila se sezona koja je prevazišla taj uspeh u 2011. I bila je najuspešnija sezona u Noletovoj dosadašnjoj karijeri. Stručnjaci još uvek porede ovu sezonu sa najboljim sezonama drugih vrhunskih igrača i po mnogima se dolazi do zaključka da je ovo možda i najbolja sezona u karijeri jednog tenisera ikada.

Ovu sjajnu sezonu Nole je započeo u Emiratima, u Abu Dabiju. Činilo se da će stići do titule, ali se to nije desilo jer je Britancu Endiju Mareju predao u finalu meč zbog bolesti, tako da se finalni meč nije ni odigrao. Nije se proslavio Nole ni u Dohi, s obzirom na to da je izgubio u četvrtfinalu u meču protiv Iva Karlovića. No, vratio se već u Australiji srpski teniser gde je upravo Mareja pobedio u 4 seta: 7:6 (7:5), 6:7 (4:7), 6:3, 6:0. Ispisana je istorija, Novak je postao prvi teniser sa 5 Australian Open trofeja u Open eri. U polufinalnom meču se Novak revanširao Švajcarcu Stanislasu Vavrinki za poraz u 2014. Godini baš na AO. Izuzetna tenzija, 5 odigranih setova i pobeda Đokovića.

Australian-Open-1.jpg

Australian Open

U Dubaiju je titulu branio Rodžer Federer. I Novak je napao titulu, ali nije uspeo skinuti krunu Švajcarcu. Izgubio je ovaj meč u 2 seta: 6-3, 5-7. Bilo je tesno, ali je rezultat bio dovoljno ubedljiv u korist Rodžera. U Dejvis kupu koji je usledeo nakon Dubaija fenomenalnom igrom smo ostvarili plasman u četvrtfinale. Igralo se u Kraljevu protiv reprezentacije Hrvatske, Rezultat je bio maksimalanih 5-0 u korist srpske reprezentacije. Novak je tada pobedio u 2 meča, u singlu i u dublu.

Jubilarna 50. titula bila je ona iz Indijan Velsa. Ujedno je osvojio i Majami i opet se upisao u istoriju. Pali su Marej i Federer. U Majamiju je Nole igrao sa Marejom i pobedio u 3 seta: 7-6 (7-3), 4-6, 6-0. Do finala je došao pobedivši Džona Iznera. S druge strane, u Indijan Velsu je pobedio Rodžera sa 6-3, 6-7 (5-7), 6-2.

Ubrzo nakon ovih istorijskih pobeda usledela je sezona na šljaci. Prvi na redu bio je turnir u Monte Karlu, gde Novak i živi. Reč je o turniru masters serije. Novak se uspešno plasirao u finale ovog turnira, a poslednja prepreka bio je Tomaš Berdih. Trijumf je pripao srpskom teniseru nakon dva odigrana seta: 7-5, 4-6, 6-3. Zanimljivo je da je pre finala Novak odigrao svoj 43. Meč sa Špancem Rafaelom Nadalom i savladao ga za plasman u naredno kolo. Tako je Španac po peti put izgubio na svojoj omiljenoj podlozi. Po ko zna koji put, istorija se ispisivala Novakovim zamahom reketa. Ovog puta je postao prvi teniser u istoriji belog sporta koji je osvojio redom prva 3 mastersa u sezoni.

Sledeći po rasporedu bio je masters u Rimu. Novak je preskočio turnir u Madridu, a i u Rimu se donekle mučio na svom putu do finala. Nije bilo lako sa protivnicima, ali je finale pokazalo da nema sumnje da će 2015. godina, kad je tenis u pitanju, proteći u znaku Novaka Đokovića. U finalu je sa druge strane mreže bio Rodžer Federer. Meč je okončan u 2 seta: 6-4, 6-3 u koristNovaka. Iako on nije bio najzadovoljniji svojom igrom, bilo je to samo zagrevanje za sve što je dolazilo u nastavku sezone.

Rolan Garos je bio drugi gren slem sezone i barem zasad ostaje Novakova neispunjena želja. Nije Srbin uspeo da osvoji ovaj turnir ni ove sezone. Odlično je započeo svoje učešće u Parizu. Maksimalan učinak pratio ga je sve do četvrtfinala. Naredni protivnik je bio Rafael Nadal. I činilo se da je to bilo finale pre pravog finala.

Monte-Carlo.jpg

Monte Carlo

Opet maksimalan učinak Srbina i u ovom meču: 7-5, 6-3, 6-1. Pre ovog mečaNovak je Rafu pobedio u istorijskom meču 2012. godine na startu sezone u Australiji. Žreb je, reklo bi se, bio izuzetno težak za srpskog asa, koga je već u polufinalu čekao Britanac Endi Marej. Iako su svi pažnju posvetili meču sa Špancem, valjalo je uzeti u obzir da je on već duže vreme van forme zbog problema sa kolenima, dok je Endi bio svež i daleko opasniji protivnik koji je mogao da Novaka spreči na putu do finala. Bio je to težak meč, ali se Srbin izborio do kraja i finale je bilo tu. Još jedan korak ga je delio od trofeja, a u finalu ga je čekao Švajcarac Stanislas Vavrinka. Sten je zablistao u tom meču, moglo bi se reći da je to zaista bio njegov dan. Novak je verovatno osećao i veći pritisak s obzirom na činjenicu da mu je jedino ovaj GS trofej nedostajao da se kompletira Zlatni slem i nastavi nizanje rekorda. Švajcarac je meč rešio u svoju korist, a rezultat je bio: 6-4, 4-6, 3-6,4-6.

Usledeo je Vimbldon i borba u kojoj je valjalo odbraniti titulu koju je Nole osvojio prethodne 2014. godine. Nije bilo lako nakon Rolan Garosa, ali se moralo dalje. Lepo je započeo Novak odbranu titule, ali ga je u osmini finala čekao Kevin Anderson i dobro ga je namučio u tom meču. Meč se okončao pobedom srpskog tenisera, ali tek nakon 5 odigranih setova i prekida zbog mraka. Do finala je Novak nakon ove lekcije došao uz maksimalan učinak i u finalu se susreo sa Rodžerom Federerom. Četiri seta bila su dovoljna za pobedu srpskog mađioničara belog sporta. Rezultat je bio 7-6 (7-1), 6-7 (10-12), 6-4, 6-3. Ovaj meč doneo je suze, smeh, rekorde, odbranu titule i sjajan nastavak sezone za NovakaNovak je postao peti teniser u Open eri po broju osvojenih GS titula, ukupno 9 njih. Ispred njega su još uvek njegovi večiti rivali Rodžer i Rafa, njegov teniski uzor Pit Sampras i Šveđanin Bjorn Borg. Na toj poziciji se Novak izjednačio sa sadašnjim trenerom Borisom Bekerom i američkim teniserom Džonom Mekinroom.

Wimbledon.jpg

Wimbledon

Valjalo je nastaviti sezonu u SAD-u. U Montrealu je sve izgledalo prilično obećavajuće, do samog kraja, do finalnog meča sa Britancem Endijem Marejom. Ovaj turnir je za Novaka mogao biti gotov i ranije s obzirom na naugodnu situaciju u četvrtfinalu protiv Gulbisa, gde je morao da spasi i par meč lopti. Iako se izborio, i u finalu lepo krenuo, britanski miljenik je uspeo da okrene meč u svoju korist i pobedi sa 6-4, 4-6, 6-3 po setovima.

Sledeći po rasporedu bio je masters u Sinsinatiju, u Ohaju. Važan je bio zbog same činjenice da je jedini koji nedostaje Novakovoj kolekciji iz serije masters titula. Nije Srbin odigrao na očekivanom nivou, ali je uspeo da dođe do finala. Mučio se u prethodnim kolima, a ni u finalu mu se nije dalo. S druge strane, Rodžer je jedva čekao da Novak pokaže bilo kakvu slabost da bi mogao da napadne prvu poziciju na ATP listi. Pobedio je sa 7-6 (7-1), 6-3. Nije Novak ni slutio da će urnebesno završiti sezonu sa mnoštvom oborenih rekorda i gomilom sakupljenih bodova, a poraz u Parizu u ovaj u Sinsinatiju definitivno najviše bole našeg asa. Kompletiranje Zlatnog slema i Zlatnog mastersa je veliki podvig, podvig koji će Novak možda učiniti već u narednoj sezoni.

I sam Novak isticao je značaj US Opena u toj 2015. sezoni, ponajviše da bi vratio samopouzdanje. Počeo je hrabro, nije branio titulu, što je donekle bila olakšavajuća okolnost. Novak je prethodnih godina na turnirima imao problema sa Andreasom Sepijem, tačnije sa stilom igre koji neguje italijanski teniser. Igrali su nekoliko mečeva i svaki put je bilo teško izboriti se sa ovim teniserom. Ni USO nije bio izuzetak. Rezultat ne govori to, s obzirom da je Novak dobio meč sa maksimalnim učinkom, ali on sam zna najbolje da nije bilo nimalo lako. Od tog meča pa nadalje, nije bilo ni najmanje jednostavno pobediti protivnike. Čekali su ga mečevi protiv Roberta Bautiste Aguta, Felisijana Lopeza, a onda i protiv prošlogodišnjeg osvajača US Opena Marina Čilića. Čilić je bio povređen, ali uprkos povredi, nije se mogla zanemariti brutalna dominacija srpskog asa. Protivnik je uspeo osvojiti svega 3 gema u ovom meču.

US-Open.jpg

US Open

Pre Novaka su Rod Lejver I Federer uspeli da se plasiraju u finale sva 4 gren slema I tako bezbede sebi šansu da se bore za titulu. Očekivano, Rodžer je bio protivnik u borbi za trofej i ove godine. Mnogi su komentarisali da je Novak ovaj meč morao da odigra i protiv Rodžera i publike i sudija, nekako je mali deo ljudi bio uz njega. Ali je iz svega toga Novak crpeo snagu i osvojio je svoj 3. Gren slem u 2015. Godini uz rezultat od: 6-4, 5-7, 6-4, 6-4 protiv Švajcarca. Bio je to njihov 42. Meč i ujedno meč koji je doneo izjednačenje u međusobnim duelima. Isto tako je probio limit kada su u pitanju bodovi jer je uspeo da premaši brojku od 16.000, i takođe postavio još jedan vrtoglav rekord: imao je više poena od drugoplasiranog i trećeplasiranog tenisera na ATP listi zajedno.

Došao je na red i obilazak kontinenta koji Novaka ponajviše podržava – Azije. Sa vetrom u leđa koji mu je dao sveže osvojeni US Open, Novak je prikazao izuzetnu igru tokom turnira u Pekingu, a zatim dominaciju ponovio i u Šangaju. Pokazao je zašto je apsolutni kralj belog sporta. Više nisu bile važne podloge niti igrači sa druge strane terena. Bez ikakvih većih trzavica, Novak je osvojio turnir u Pekingu. Nastradao je Nadal, a rezultat je sam rekao sve: 6-2, 6-2. U Šangaju se dominacija nastavlja. Do finala je Novak došao pobedivši Mareja u polufinalu sa ubedljivih 2-0, a onda je u finalu igrao protiv Francuza Žoa-Vilfreda Conge. Za titulu su bila potrebna 2 seta i rezultat je bio 6-2, 6-4.

Beijing.jpg

Beijing

Od težih protivnika u gradu svetlosti u borbi za masters titulu, Novak je morao da savlada Čeha Tomaša Berdiha, zatim Stanislasa Vavrinku, a u finalu Endija Mareja. Rezultat od 6-2, 6-4 je našem teniskom asu doneo treću uzastopnu titulu u Parizu! U sezoni 2011. Novak je rekord po broju osvojenih masters titula u jednoj sezoni, a onda je oborio sam svoj rekord ove sezone sa 6 osvojenih masters trofeja.

Valjalo je kraj sezone krunisati kako valja. London je izuzetno prestižan turnir i svima je čast da učestvuju baš u tom gradu koji je i kolevka belog sporta. Novak je prvi meč igrao protiv Keija Nišikorija. Prikazao je domnaciju kako se i očekivalo. Međutim, Rodžer je bio u istoj grupi saNovakom na ovom turniru i ujedno najopasniji protivnik koga je Novakmogao dobiti na turniru. Srbin je izgubio meč u toj grupnoj fazi sa 0-2 po setovima. Pobedio je u trećem meču Berdiha i tako prošao u polufinale kao drugi u grupi, gde je prvi bio Rodžer. U polufinalu ga je čekao Rafa Nadal. Dva puta po 6-3 i Novak je već bio u finalu.

London.jpg

London

Rodžer je prošao u finale pobedivši zemljaka Vavrinku sa 2-0 takođe. Finale, isti protivnici ali drugačiji rezultat. Nije više bilo dileme čija je sezona 2015. Ona je definitivno protekla u dominaciji Novaka Đokovića. Meč je dobio sa 6-3, 6-4. Nije bilo lako, ali finala su uvek neizvesna. Od 44 odigrana meča, 22 pripadaju Rodžeru, a 22 Novakukad se zbroje pobede. Prvi je teniser koji je 4 puta uzastopno osvojio titulu na završnom turniru u Ujedinjenom Kraljevstvu. Pored izjednačenja sa Federerom u međusobnim duelima, to se desilo i sa Nadalom sa kojim je odigrao 2 meča više, pa je rezultat sada 23-23. Nad igračima iz top 10 grupe Novak je ostvario i največi broj trijumfa – 31, zarada nije izostajala svakako. Ova godina je po svemu bila Novakovagodina.

Privatni život

Novak u porodici ima dva brata: Marka i Đorđa koje se takodje bave tenisom ali je pitanje dali će moći da ponove ili nadmašeNovakove uspehe. Za Đorđa dosta svetskih stručnjaka predvidja blistavu karijeru ali to ćemo saznati tek za nekoliko godina kada najmlađi Novakov brat bude bio u vodama profi tenisera.

Devojka Novaka Đokovića je Jelena Ristić sa kojom je već dugi niz godina u vezi i dosta je priči o tome da će njih dvoje uskoro stupiti u bračne vode. To se i dogodilo u 2014. godini, a krajem iste Novak je dobio i sina Stefana.

Naš teniser je svetu takodje još poznat kao dobar imitator. Brojne imitacije je izvodio na raznim turnirima gde su “žrtve” bile njegove kolege iz belog sporta. Izmedju ostalih: Nadal, Rodik, Federer, Šarapova, Sampras, Beker, Mekenro, Ivanišević… Ali takodje je poznato da su neki od njih uzvratili na te imitacije upravo imitacijama Novaka time što su tapkali lopticu i do 50 puta prilikom servisa jer to naš teniser ima običaj često da čini. Ali bilo je i nekih kojima se te imitacije nisu svidele, ali je sve ostalo u granicama normale.

2007 biva odabran u Srbiji za najomiljeniju medijsku ličnost.

2010 se pojavljuje u spotu poznatog svetskog DJ Martina Solvega.

2011 dobija od Srpskog Patrijarha Orden Svetog Save jer dosta učinio za našu zemlju svojim uspesim, a i bio nebrojano puta donator Srpskoj crkvi i ostalim ustanovama.

Inače Novak se služi pored Srpskog jezika i: Engleskim, Italijanskim i Nemačkim.


Postirana slika


Preleti beskonačnost i pobedi vreme i maštu, ali nikad ne zaboravi kako se korača po zemlji ♥ Mika Antić ♥
Postirana slika Postirana slika


Postirana slika

#14 MIMA

MIMA

  Admin

 • Administrators
 • 1,478 postova

Postirano 13 July 2016 - 04:03 PM

Biografija: Ronaldo je u mladosti puno plakao i teško podnosio kritike

Pomoćni trener Mančester junajteda je priznao prijateljima da nikad nije lošije spavao kao u doba kad ga je Ronaldo gnjavio, piše u novoizdatoj biografiji o igraču Reala

sp%20ronaldo_620x0.jpg

Knjiga koja je ugledala svetlost dana, a posvećena je životu jednog od najboljih fudbalera današnjice nosi naslov: Cristiano Ronaldo: The Biography by Guillem Balague

Britanski „Telegraf” je napravio presek novoizdate biografije napadača Real Madrida, kroz navode nekih tema kojima se autor knjige bavio.

 

* U Sportingovoj akademiji nekoliko je puta krao stvari. Saigraču je ukrao ledeničaj, drugom ručak.

 

- Ronaldo je ukrao ledeni čaj kolegi i dva jogurta ženi koja je radila u kampu. Uzeo je i ručak Lopesu - objavio je tada Sporting.

 

* Usein Bolt je kritikovao Ronaldovu tehniku trčanjaBrzina Portugalca jenjegovo najjače oružjeali svetksi šampion u sprintu smatra da Krisijano može da bude i bolji i bržo.

 

- Bio bi brži da koristi bolju tehniku trčanja - rekao je jednom prilikom Bolt.
 

* Svako jutro u Mančesteru ustajao je ranije, dolazio je u klub i tražio odJunajtedovog pomoćnog trenera nove i zanimljivije vežbe kako bi bio što bolji. Ronaldu nisu bile zanimljive te metode. Pomoćni trener je tada priznaoprijateljima da nikad nije tako loše spavao kao u doba kad ga je Ronaldo gnjavio.
 

Mančester je 2003. igrao prijateljsku utakmicu sa Sportingom. Ronaldo je bio u dresu Sportinga. Uništioje O'Šeu, a Aleks Ferguson je zbog toga insistirao da ugovore dolazak Portugalca u Junajted pre nego što ekipa uđe u avion za Englesku.

 

- Uvek smo se zezali sa O'Šeom da je on obezbedio transfer Ronalda - pričali su igrači Junajteda.

 

* Ronaldo je izgubio živce kad je saznao da nije u timu protiv Real SaragoseKristijano je zbog odluke trenera Murinja udarao ormariće u svlačionici i besneo.

 

* U vreme dok je Real završavao posao dovođenja Ronalda, Mančester siti i Barcelona su čekali greškumadridskog kluba i pokušavali da preotmu igrača u svoje redoveSiti se spremao na ponudu od 150miliona evra, a Bersa na 105.

 

Večno pitanje na koje nama valjanog odgovora glasi: Ronaldo ili Mesi? Autor knjige o Kristijanu Ronaldutvrdi kako se po Portugalcu vidi je li Mesi dobro igrao ili neNjega takmičenje sa Argentincem motiviše i pokreće da još bolje trenira.

 

* Plakao je kad je gubio u mlađim kategorijama, plakao je majci na telefon kad ga je trener izostavljao iz ekipe Sportinga. Plakao je i u Junajtedu dok je trener bio Aleks Ferguson, a u knjizi piše da su mu suzeišle i kad je gubio „Zlatne lopte“ od Mesija.

 

* Nekoliko stranica autor je posvetio Ronaldovim ženama. Autor tvrdi kako Portugalac još nije pronašaoonu pravu jer traži djevojku koja će imati osobine njegove majke Dolores.


 Mozes me nocas voleti ili mrzeti!Sve je u moju korist.Ako me volis,zauvek cu ostati u tvom srcu.Ako me mrzis,zauvek

                                                     cu ostati u tvojim mislima........nije fer jel da ???

 

 

                                                                                      


#15 AMI

AMI

  Advanced Member

 • Moderators
 • 7,117 postova

Postirano 21 July 2017 - 05:05 PM

Legendarni Bruce Lee

bruce-lee-2.jpg

 

Dovoljno je reći Bruce Lee i svakom ljubitelju filma i borilačkih sportova zastaje dah.

 Prije 44 godine preminuo je legendarni hongkonški filmski glumac, filmski producent i režiser, scenarista, filozof, instruktor borilačkih vještina i osnivač Jeet Kune Do pokreta borilačkih vještina.

Pravim imenom Lee Jun-fan rođen je 27. novembra 1940. u kineskoj četvrti u San Franciscu u porodici opernog pjevača i glumca Lee Hoi ChuenaBruce Leeje kao dječak bio skoro anoreksičan, bolešljiv, slabo je spavao i imao noćne more. Kad mu je bilo šest godina, porodica  se vratila u Hong Kong, gdje je Bruce Lee, zajedno s ocem, glumio u nekoliko filmova.

Potom se vratio u Sjedinjene Američke Države gdje je 1966. godine dobio ulogu u televizijskoj seriji Zelena osa. 

Početkom '70-ih dostiže vrhunac u filmovima Veliki gazda (1971), Na zmajevom putu (1972), Zmajeva šaka(1972), U zmajevom gnijezdu (1973) i Zmajeva igra smrti (1978).

Uspješna karijera prekinuta je iznenadnom i misterioznom smrću u 33. godini od moždanog edema koji je dobio poslije uzimanja sredstava protiv bolova.

Iako su od tragične i misteriozne smrti Bruce Leeja prošle 44 godina, njegovi filmovi se i danas prikazuju. Legenadrni majstor borilačkih vještina i dalje je ikona popularne kulture, nadahnuće mladima, filmašima, reperima, dizajnerima...#16 Belay_Danci

Belay_Danci

  Advanced Member

 • Moderators
 • 7,146 postova

Postirano 07 October 2017 - 03:36 PM

Rodoljub Rodja Raicevic 

 

rodja-raicevic-wikipedia-1085x650x11.jpg

Rodoljub Rođa Raičević (11. jul 1957 - 7. oktobar 2001) bio je popularni pevač i kompozitor narodne i zabavne muzike.
U rodnom gradu, Nikšiću, završio je osnovnu i nižu muzičku školu, a srednju je pohađao u Podgorici. Studirao je Fakultet muzičkih umetnosti u Beogradu. U Beograd se preselio 1976. Svirao je violončelo i klavir. Jedno vreme je bio član sastava Rokeri s Moravu, pa član orkestra Miše Mijatovića. Prvi veći autorski uspeh je imao sa pesmom „Godine idu“, koju je snimila Nada Topčagić. Sarađivao je sa mnogim poznatim pevačima: Lepom Brenom, Mirom Škorić, Slavkom Banjcem, Cakanom, Anom Bekutom i Biljanom Jevtić. Lični uspeh kao pevač je postigao hitom „Tako je suđeno“.
Kao talentovani pijanista i pevac godinama je leti zabavljao goste budvanskog Starog grada. Potom je svirao po beogradskim elitnim objektima i restoranima, i zbog takvog rada ostao je veciti apsolvent Muzicke akademije u Beogradu.
Poznati kompozitor Dragan Brajevic Braja nagovorio ga je da snimi prvi album. Njegov album prvenac snimio je 1993. godine za PGP RTS, a pesma "Tako je sudjeno" postaje hit-godine. Tako je preko noci Rodja postao zvezda pop-folk muzike. U medjuvremenu, osvaja nagrade na muzickim festivalima "Pjesma Mediterana" i "Suncane skale". Snimao je duetske pesme sa Mirom Skoric i Vladom, a pravio i numere za Dragicu Radosavljevic Cakanu, Anu Bekutu, Indiru Radic, a po mnogima hit-godine 2000-te u folku je njegova pesma "Tebi moja muzo", koja je lansirala u folk-orbitu mladjanog crnogorskog pevaca Srdjana M.

Sa svojim nezaboravnim pesmama usao je i ostao u estradnoj Prvoj ligi, sa evergrin numerama: "Tako je sudjeno", "Rastanak", "A ja imam tebe", "Splavarska", "Draga"... Pocetkom 200l. godine je posle cetvorogodiisnje pauze snimio cetvrti album za "City records", a njegovi, nazalost, poslednji hitovi postale su pesme "Da Bog da", "Ne bih ja" i "Ravnica". Uz pesmu je ziveo povuceno, nije imao porodicu i obozavao je slikarstvo. Zeleo je da priredi svoju prvu izlozbu slika, i solisticki koncert u novobeogradskom Centru "Sava", i to u decembru . Nazalost, u nedelju 7. oktobra 200l. godine, u beogradskom stanu svog prijatelja veliki umetnik Rodja Raicevic je pronadjen mrtav. Njegovo tanano srce nije izdrzalo njegov buran zivot umetnika, kako neko rece: najbr?e sagorevaju lirski stvaraoci. Sahranjen je u porodicnoj grobnici u Niksiciu, a na beogradskoj komemoraciji u ime svih estradnih umetnika od njega se oprostio kolega sa pop-scene Nenad Knezevic-Knez.
U rodnom gradu, Nikšiću, završio je osnovnu i nižu muzičku školu, a srednju je pohađao u Podgorici. Studirao je Fakultet muzičkih umetnosti u Beogradu. U Beograd se preselio 1976. Svirao je violončelo i klavir. Jedno vreme je bio član sastava Rokeri s Moravu, pa član orkestra Miše Mijatovića. Prvi veći autorski uspeh je imao sa pesmom „Godine idu“, koju je snimila Nada Topčagić. Sarađivao je sa mnogim poznatim pevačima: Lepom Brenom, Mirom Škorić, Slavkom Banjcem, Cakanom, Anom Bekutom i Biljanom Jevtić. Lični uspeh kao pevač je postigao hitom „Tako je suđeno“. 


Postirana slika


Preleti beskonačnost i pobedi vreme i maštu, ali nikad ne zaboravi kako se korača po zemlji ♥ Mika Antić ♥
Postirana slika Postirana slika


Postirana slika

#17 Belay_Danci

Belay_Danci

  Advanced Member

 • Moderators
 • 7,146 postova

Postirano 16 October 2017 - 04:31 PM

Toše Proeski Pjevač (1981. - 2007.)


Tose%20(1).jpg

 

Todor Toše Proeski, poznat kao „balkanski anđeo“, „makedonski slavuj“, itd., je bio jedan od najpopularnijih makedonskih pevača i jedna od najomiljenijih ličnosti na prostoru bivše Jugoslavije. Mnogi smatraju da je svojim osmehom, pojavom i pesmom ujedinio Balkan, a njegov zaštitni znak je bio: „Ve sakam site!“ („Sve vas volim!“). Rođen je 25. januara 1981. godine u Prilepu, gradu u južnoj Makedoniji, a tragično je nastradao 16. oktobra 2007. godine u hrvatskom gradu Nova Gradiška. Pevačevo pravo ime Todor u prevodu znači Božji dar.

 

Odrastao je u Kruševu, gradu koji se nalazi u zapadnom delu Makedonije. Talenat za muziku je nasledio od majke Domenike koja prelepo peva i oca Nikole koji svira mandolinu i gitaru. Oni su prepoznali njegove sposobnosti i podržali su ga da nastavi obrazovanje. Na Tošetovo muzičko opredeljenje je uticala starija sestra Dora sa kojom je slušao rok. Pohađao je muzičku školu i skopsku Muzičku akademiju u Bitolju. Tih godina je živeo u internatu i delio je sobu sa još pet učenika. Nedostajala su mu dva ispita da diplomira. Studirao je solo pevanje i bio je jedan od najboljih studenata u svojoj generaciji. Umeo je da svira klavir, klarinet, saksofon, bubnjeve, a omiljeni instrument mu je bila gitara. 2008. godine je planirao da prezentuje diplomski rad u vidu klasičnog koncerta. Išao je na muzičko usavršavanje u Njujork kod profesora koji je radio sa tenorom Lučanom Pavarotijem. Prvi nastup je imao sa deset godina na priredbi na kojoj je pevao „Ave Mariju“ ostavivši publiku bez teksta, a drugi sa jedanaest godina na dečjem festivalu Zlatno Slavejče gde je izveo pesmu „Jas i mojot dedo“ na cincarskom jeziku, jednom od najstarijih neolatinskih jezika. Imao je veliku tremu zbog koje ga je bolela glava. 1996. godine se pojavio u holivudskom filmu „Mirotvorac“ u kome su glavne uloge tumačili Džordž Kluni i pevačeva omiljena glumica, Nikol Kidman. Toše je, u prvoj sceni, bio član hora. Muzičku karijeru je započeo 1997. godine pobedom na Melfestu sa numerom „Yesterday“ grupe Bitls i učešćem na Makfestu pevajući „Pušti me“. Sa „Usni na usni“ i „Sonce vo tvoite rusi kosi“ je osvojio nagrade u Skoplju i Ohridu. Sledeće godine se prvi put takmičio na makedonskom izboru za Evroviziju sa pesmom „Ostani do kraja“. 1999. godine je snimio debitantski album na kome se nalazi jedanaest pesama: „Eh, da sam zlato“, „Usni na usni“, „Pusti me“, „Ostani do kraj“, „Sonce vo tvoite rusi kosi“, „Pobegni“, „Ruski rulet“, „Nekade vo nokta“, „Tvoite beknezi na moite beli kosuli“, „Skrsi me“, „Go molam neboto da mi te vrati“. Sarađivao je sa tektopiscem i kompozitorom Grigorom Koprovim koji je autor pesama koje su se izdvojile kao najveći hitovi i koje su mu otvorile vrata makedonske muzičke scene. Album je prodat u 60.000 primeraka, a Toše je iste godine održao svoj prvi solistički koncert. Iako je ostvario ogroman uspeh, Toše je ostao skroman i slava ga nije promenila. Od obožavalaca je dobijao plišane igračke za koje je odvojio celu sobu u svojoj kući u Kruševu. Danas ona predstavlja atrakciju koju turisti rado posećuju.

tose1-642x428.jpg

2000. godine se drugi put pojavio na Skopje festu, manifestaciji na kojoj se bira makedonski predstavnik na Evroviziji. Sa numerom „Solzi pravat zlaten psten“ je osvojio treće mesto uprkos najvećem broju glasova publike. Na festivalu Sunčane skale u Herceg Novom je izveo jedan od svojih najvećih hitova, pesmu „Tajno moja“, koja mu je donela drugo mesto. Pobedio je na međunarodnom muzičkom festivalu „Slavjanski bazar“ koji se održao u Belorusiji. Počeo je da sarađuje sa kompozitorom Kirem Kostovim koji je uradio najveći broj pesama na novom albumu. Osim pomenutih, on sadrži još sedam: „Kazna moja si ti“, „Vo kosi da ti spijam“, „Sinot Božji“, „Izlazi me uste ednas“, „Nokna igra“, „Iluzija“, „Nemir“ (duet sa Karolinom Gočevom). Dostigao je tiraž od 60.000 prodatih primeraka kao i prethodni. 2001. godine je održao koncerte u Skoplju i u beogradskom Sava Centru za koje su sve karte bile rasprodate. Osvojio je nagradu Oskar popularnosti za pevača godine, a sa kolegama je krenuo na turneju po Australiji. 2002. godine je objavio novi album na makedonskom i srpskom jeziku jer je produkcijska kuća „BK Sound“ otkupila prava za njegovo izdavanje. Otpevao je deset novih numera: „Ako me pogledaš u oči“, „Soba za tugu“, „Čini“ (duet sa Esmom Redžepovom), „Hold me tight“, „Još jedan stepenik“, „Na mesto zločina“, „Limenka“, „Ledena“, „Meni hvala nijedno“, „Luda mala“. Započeo je saradnju sa menadžerkom Ljiljanom Petrović i češće je nastupao u zemljama bivše Jugoslavije. Dobio je nadimak „kralj pirata“ jer su pirati i preprodavci u ogromnim tiražima prodavali njegove nosače zvuka, a ni Toše, ni izdavačka kuća nisu ništa zaradili. 2003. godine je pobedio na Beoviziji sa pesmom „Čija si“. Ovaj veliki hit je uradila pevačica Leontina Vukomanović, a u međuvremenu je sarađivao sa Marinom Tucaković, Željkom Joksimovićem, Borom Đorđevićem, Antonijom Šolom, itd. 2004. godine je svoju zemlju predstavljao na Evroviziji sa numerom „Life“ i osvojio je 14. mesto. Ona se na izvornom makedonskom zove „Angel si ti“. Neki pevači nisu ni pokušali da se takmiče sa Tošetom jer su bili uvereni da su on i njegova pesma nešto najbolje što njihova država ima da prikaže svetu. Uradio je novi album sa pesmama: „Zvezdo severnice“, „Kad varaš ti“, „Žena balkanska“, „Ima li dan za nas“, „Kažem lejdi“, „Nikada“, „Čija si“, „Life“, „Pogledaj u mene“, „San egzotičan“, „Oprosti“, „Što si otisla“, „Hej plavooka, hej bosonoga“, „Kad srce plati stari dug“. On je prodat u tiražu od 200.000 primeraka. Sa Gocom Tržan je snimio duet „Hiljadu i trista milja“ koji je postao veliki hit. Toše je proglašen za regionalnog Ambasadora dobre volje UNICEF-a zbog čega je snimio singl „Za ovoj svet“. Pesma se na engleskom jeziku zove „This world“ i postala je UNICEF-ova himna.

tose-evrovizija-642x428.jpg

2005. godine je objavio album „Pratim te“ koji ga doveo na sam vrh muzičke scene. Na njemu su skoro sve numere postale veliki hitovi, a njihovi nazivi su: „Pratim te“, „Žao mi je“, „Rane na usnama“, „Čuješ li“, „Mala“, „Jedina“, „Loše ti stoji“, „Ko ti to grize obraze“, „Poljsko cvijeće“, „Naj, naj“, „Za ovoj svet“, „Lagala nas mala“ (duet sa Tonijem Cetinskim), „This world“, „Krajnje vrijeme“ (duet sa Anjom Rupel). Osvajao je prva mesta na svim top listama u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Sloveniji i Bugarskoj. U Ukrajini je napravio koncert na kom je prisustvovalo 50.000 njegovih obožavalaca. Prihvatio je poziv hrvatskog kolege Tonija Cetinskog da gostuje na njegovoj turneji. Album je izdao i na hrvatskom jeziku, a publika ga je brzo prihvatila i zavolela. Proglašen je za najboljeg hrvatskog pevača i izvođača, iako je poreklom iz Makedonije. Toše je bio jedini strani pevač koji je osvojio glavnu nagradu Hrvatskog radijskog festivala. Njegov moto je bio: „Ljubav, tolerancija i to da svoj život živimo kao da ćemo živeti milion godina, to nas čini ljudima“. Pošto nije zaboravio svoje korene, Toše je 2006. godine snimio album pod nazivom „Božilak“ uz pratnju simfonijskog orkestra. Na njemu se nalazi 14 makedonskih tradicionalnih pesama: „Bor sadila moma Evgenija“, „Se posvrši serbes Donka“, „Ako odam vo Bitola“, „Jovano, Jovanke“ (sa Biljom Krstić), „Kales Anđa“, „More sokol pie“, „Ne si go prodavaj Koljo ciflikot“, „Si zaljubiv edno mome“, „Uči me, majko, karaj me“, „Dejgidi ludi mladi godini“, „So maki sum se rodil“, „Nazalena nevesta“, „Zajdi, zajdi, jasno solnce“, „Majka na Marika dumaše“. Numera „Srce nije kamen“ koju je uradila Antonija Šola se najviše izvodila u Hrvatskoj. U Makedoniji je izašao strip „Super Toše“ u kom je pevač prikazan kao junak koji se bori protiv piraterije. Po drugi put se oprobao kao glumac i to u hrvatskoj sapunici „Zabranjena ljubav“. Dodeljena mu je uloga 25-godišnjeg studenta Boška Cutića koga izdržavaju imućni roditelji. Dobro se uklopio u ekipu, ali ipak je muzika bila njegova najveća ljubav. 2007. godine je objavljen Tošetov poslednji album koji se od dosadašnjih razlikuje po tome što su pesme mnogo ozbiljnije. Ima 14 numera od kojih su 3 prepevane. Njihovi nazivi su: „Pola duše, pola srca“, „Veži me za sebe“, „Ubijaš me usnama“, „Bože, brani je od zla“, „Mjesečina“, „Igra bez granica“, „Dal’ si sretnija“, „Najljepše moje“, „Srećo, ne krivi me“, „Volim osmijeh tvoj“, (duet sa Antonijom Šolom), „Još i danas zamiriši trešnja“, „Ostala si uvijek ista“, „Srce nije kamen“, „Nesanica“. Pesma sa najvećim brojem pregleda na you tube-u je „Bože, brani je od zla“ i on iznosi 17 i po miliona. Najviše je sarađivao sa glumicom i pevačicom Antonijom Šolom, a planirao je da izda album na engleskom jeziku i da započne inostranu karijeru. Snimao ga je u Londonu. Pošto su Tošetovi preci poreklom bili Cincari, njegovo pravo prezime je glasilo Proja. Roditelji su ga promenili u Proeski da bi bilo u duhu makedonskog jezika. Toše je nameravao da se u budućnosti predstavlja kao Todor Proja u čemu ga je smrt omela. 14. februara je imao koncert u beogradskoj Areni kome je prisustvovalo više od 10.000 pevačevih najvernijih obožavalaca. 5. oktobra je održao svoj poslednji veliki koncert i to na Gradskom stadionu u Skoplju. Prihod je donirao za obnavljanje škola u Makedoniji. 2008. godine su izašle dve platinaste kolekcije na kojima se nalaze Tošetovi najveći hitovi. Na Beoviziji je dobio nagradu za životno delo, a publika je uz pratnju instrumenata otpevala pesmu „Čija si“ sa kojom je pobedio na ovom festivalu. 2009. godine je objavljen album sa numerama koje je Toše otpevao na engleskom jeziku. Njegov naziv je „The hardest thing“, a osim istoimene, obuhvata još devet pesama: „Aria“ (feat. Gianna Nannini), „Beautiful to me“, „Guilty“, „Glide“, „Don’t hurt the ones you love“, „Separate ways“, „Forever in a day“, „My little one“ (feat. Kristijan), „Aria“. U Skoplju je 25. januara premijerno prikazan dokumentarni film koji obuhvata period pevačevog života od leta 2006. godine do proleća 2007. godine. U njemu se opisuje Tošetov talenat i ljubav prema muzici, a mnogi fanovi su napustili dvoranu jer su ih savladale emocije.

2011. godine je izašao album „So ljubov od Toše“ na kome se nalazi 15 novih pesama pomoću kojih je planirao da osvoji inostrano tržište. One su: „Nasloni glavu na moje rame“, „You light up my life“, „Can you feel the love tonight“, „Nothing else matters“, „Yesterday“, „Is this love“, „Carrie“, „Jesus to a child“, „Soldier of fortune“, „Sorry seems to be the hardest word“, „Here I go again“, „How could I“, „Hello“, „Fragile“, „Bed of roses“. Iste godine je objavljen CD sa pevačevim najlepšim baladama, kao i dva CD-a pod nazivom „Još uvek sanjam da smo zajedno“ na kojima su Tošetovi prijatelji otpevali njegove najveće hitove. Neki od njih su: Antonija Šola, Aleksandra Radović, Kaliopi, Jelena Tomašević, Leontina Vukomanović, Toni Cetinski, Kemal Monteno, Aki Rahimovski, Bora Dugić, Boris Novković, itd. 2012. godine su Tošetove kolege i poštovaoci otpevali njegov veliki hit „Igra bez granica“. Oni su: Ana Stanić, Tijana Dapčević, Ognjen Radivojević, Bojan Marović, grupa Neverne bebe, itd. Vlada Republike Makedonije je, posle brojnih kritika, izjavila da će ipak izdvojiti milion denara za podizanje spomen-obeležja i uređenje grobnog mesta Tošeta Proeskog, kao što je to uradila za revolucionara Pitu Guli. 2013. godine su objavljena još dva Tošetova CD-a. Jedan je sa najvećim hitovima, a drugi je u izdanju Večernjeg lista i Hit records-a. U aprilu je održan humanitarni koncert u beogradskoj Areni pod nazivom „21 Tošetova pesma za 1 život“. Prihod je bio namenjen Slavici Obradović iz Stare Pazove kojoj je trebalo 120.000 evra za transplantaciju jetre u Italiji. Tosetove najveće hitove su izvodili: hor „Viva Vox“, pevači Tanja Banjanin, Ana Štajdohar, Saša Kovačević, Boris Režak, grupa Zana, itd. Tragična smrt 16. oktobra oko 6:20 Toše je nastradao u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na auto-putu E70 Zagreb-Lipovac na putu iz Skoplja prema Zagrebu. Osim njega, u automobilu su se nalazili pevačev vozač i prijatelj Georgij Georgijevski i menadžerka Ljiljana Petrović. Pretpostavlja se da su, zbog velike brzine, udarili u kamion. Pošto je bio na suvozačevom mestu, Toše je preminuo dok je vozač zadobio teške telesne povrede, a menadžerka lakše. U trenutku kada se dogodio sudar, svi su spavali, čak i vozač. Vazdušni jastuci se nisu otvorili. Mediji su vrlo brzo preneli ovu tužnu vest, a na trg su se uputili predsednik i premijer države da Tošetu upale sveću, kao i ogroman broj njegovih obožavalaca. Predsednik parlamenta i poglavar Makedonske pravoslavne crkve su, takođe, dali sentimentalne izjave za javnost. U kafićima, na svim radijskim i televizijskim stanicama su puštane samo Tošetove pesme. Pevač anđeoskog glasa je sahranjen 17. oktobra na groblju Gumenj u Kruševu uz najveće državne počasti, a u Makedoniji je proglašen Dan žalosti. Toše je dobio titulu počasnog građanina Makedonije i pošte su počele da štampaju markice sa njegovim likom.
 

tose-sahrana-642x482.jpg

Poslednji intervju je uradio 15. oktobra, veče pre pogibije. U emisiji „Vrteleška“ je voditeljki Vesni Petruševskoj pričao o svojim planovima za blistavu budućnost koja ga je čekala. Ona je izjavila da je Toše nešto najbolje što je Makedonija imala u poslednjih 50 godina. Toše je bio veoma vezan za svoju porodicu i govorio je da ne može bez majčine gibanice i očevih saveta. Obožavao je da se igra sa sestrićima Kristijanom i Nikolom. Na početku njegove karijere, roditelji su ostali bez posla i živeli su veoma skromno. Toše nije zaboravio koliko su se oni žrtvovali da bi se školovao pa im je davao svoju zaradu, a sebi je uzimao džeparac. Najprijatnije se osećao u Kruševu i uvek mu se rado vraćao. Govorio je da ga tu ljudi ne posmatraju kao veliku zvezdu zbog čega može da se opusti i odmori. Humanitarni rad Predispozicije za Tošetov uspeh nisu bile samo vokalne sposobnosti i talenat, već i vaspitanje koje je poneo iz kuće. Često je posećivao manastire u kojima je nalazio duhovni mir. Bio je pravi vernik koji je uvek imao vremena za one kojima je pomoć potrebna. U Kruševu je sa ocem i prijateljima započeo renoviranje manastira Svetog Preobraženja u kome je, kao dečak, radio fizičke poslove. Krajem 2002. godine je održao nekoliko koncerata pod nazivom „Sa muzikom za život“. Prihod je doniran deci sa posebnim potrebama i beci bez roditeljskog staranja. 2003. godine je dobio nagradu Majke Tereze za brojne humanitarne nastupe koje je održao. Duet „Volim osmeh tvoj“ je bio namenjen DM-ovoj kampanji koja je decu učila koliko je važno da redovno peru zube. Odbio je da uzme honorar što je iznenadilo njene organizatore. Finansirao je renoviranje Klinike za dečje bolesti u Skoplju. O mnogim svojim dobročinstvima nikada nije javno govorio pa je ogroman broj ljudi kojima je dao novac za lečenje i operacije. Nakon Tošetove smrti, njegovi roditelji su osnovali fond „Toše Proeski“ preko kog su nastavili da pomažu ljudima, ali bez medijske pompe. Iako ih nije imao, pevačev moto je bio: „Čini dobro i neprijatelju.“ Tošetov ljubavni život Pevačeva prva velika ljubav je bila bivša manekenka Blagica Micova sa kojom je počeo da se zabavlja 1998. godine, tj. u trećem razredu srednje škole. Bili su zajedno 8 godina sa prekidima, a 2006. godine je svako otišao na svoju stranu. Veza nije opstala jer Toše Blagici nije mogao da posveti onoliko vremena koliko je želela. Takođe, smetale su joj njegove obožavateljke kojih je bilo sve više. Oni su ostali u kontaktu, a pevač joj je slao poruke i karte za svoje koncerte. Mnogi su im predviđali brak, a njihove porodice su ostale bliske. Blagica je raskrstila sa manekenstvom i posvetila se studijama italijanskog jezika. Izjavila je da o svojoj vezi sa Tošetom nikada javno neće govoriti. 2001. godine je započeo vezu sa rukometašicom Andrijanom Budimir. Ona je igrala u Crvenoj Zvezdi, a zatim u Napretku iz Kruševa. Jedan od razloga njihovog raskida je taj što je Andrijana prešla u klub koji se nalazi u Valensiji, a Toše se posvetio svojoj karijeri. 25. januara 2007. godine, na njegov 26. rođendan, su se pomirili i planirali su da sledeće godine osnuju porodicu i dobiju decu. Živeli su zajedno u njegovoj vili u naselju Zlokuće. Andrijana ga je videla dan pre nego što je poginuo. Toše se prema njoj uvek ponašao kao prema princezi. Ona se na sahrani, skrhkana bolom, konstantno pitala što mu nije rodila sina pa da kroz njega nastavi da živi. Tada su počele Andrijanine muke jer joj Tošetov zet nije dozvolio da uđe u njihovu kuću plašeći se da će ukrasti neobjavljen album na engleskom jeziku i obogatiti se. Menadžerka Lijiljana Petrović je izjavila da Andrijana laže da je bila u vezi sa Tošetom zbog čega je ona dala sudu mobilni telefon u kome se nalazi više od 200 sms poruka koje je razmenila sa pevačem i koje govore o njihovom odnosu. Rukometašica je tužila Ljiljanu zbog klevete i tražila je da joj se javno izvini i da joj plati 150.000 evra. Sud je presudio u Andrijaninu korist, ali odšteta je iznosila oko 5.000 evra. Jedna od poslednjih poruka koju joj je Toše poslao glasi: „Princezo moja jedina, lepo mi pajki, pa ću da te čuvam u snu. Sve ima smisla otkad si ponovo u mom životu. Volim te, lepo mi pajki“. Inače, Ljiljana se nije dopadala njegovim roditeljima jer je Tošeta terala da krije vezu i da odlaže ženidbu pod izgovorom da će to loše uticati na njegovu karijeru. Čak je i u poslednjem intervjuu negirao da je u vezi. Menadžerka je bila veoma zahtevna i tražila mu je da stalno nastupa zbog čega od nje nije imao mira. Ljiljana se, posle pevačeve smrti, povukla iz javnosti i posvetila se uzgoju lekovitog bilja. 2011. godine je morala na operaciju glasnih žica što smatra posledicom stresa i tragedije koju je preživela. 2015. godine Kurir je objavio da je ministarstvo finansija Republike Makedonije tereti da je, bez Tošetovog znanja, sa saradnikom Lastom Nikolovskim utajila porez u iznosu od milion i po evra prebacivajući novac na račun nepostojeće banke u Kuvajtu. Pevač je nekoliko dana pred smrt dobio poziv iz ministarstva da da izjavu što je on i učinio. Andrijana se, takođe, povukla iz javnosti i, nakon burnog perioda, je nastavila svoj život. 2013. godine se udala za ugostitelja iz Skoplja, Johana Filipovskog, a naredne godine je rodila sina Maksima. Izjavila je da nije zaboravila Tošeta i da ne ide na njegov grob kada su tamo obožavaoci ili predstavnici medija. Ico Panajotović, Tošetov telohranitelj, je izjavio da je pevač predosećao da će mu se nešto loše dogoditi. Plašio se crne magije pa je obezbeđenje često pre njega probalo hranu i piće. Kaže da je mnogo voleo ljude i da se trudio da ispoštuje svakog svog fana. Nije prihvatao ponude devojaka koje su želele da sa njim provedu noć jer je znao da će ih povrediti. Pošto je imao poseban režim ishrane, krišom je jeo pljeskavice sa kajmakom koje su mu bile zabranjene. Ico tvrdi da, iako je bio u vezi sa Andrijanom, Tošetova prava ljubav je druga devojka koja još uvek posećuje njegov grob. Georgij Georgijevski, pevačev prijatelj i vozač, tvrdi da se seća svakog detalja nesreće i da nije zaspao, niti je bio umoran. Osuđen je na dve godine zatvora, ali je kaznu izbegao jer je bio na psihijatriji. Njegov otac je izjavio da je Georgij pokušao da se ubije i da je slomljen zbog smrti prijatelja koga je posmatrao kao brata. Tuga Tošetovih roditelja ne jenjava pa njegov otac často odlazi u manastir kako bi tamo pronašao utehu. Novinar Zoran Božinovski je 2012. godine objavio knjigu „Toše – žrtva kriminalnih klanova“ u kojoj tvrdi da nesreća u kojoj je poginuo nije slučajna, već da iza nje stoje političari i mafijaši kojima je „balkanski kralj popa“ bio okružen. Ova teorija zavere je veoma naljutila pevačeve obožavaoce. Citati Pevač je o baladama govorio sledeće: „Balade su moj zaštitni znak jer mislim da pomoću njih mogu najlakše da prenesem emocije svojoj publici. To ne znači da ne volim i brže ritmove, ali laganice su mi ipak broj jedan!“ O devojkama: „Važan mi je izgled da bih je uopšte primetio, ali ako posle u razgovoru ne osetim neku energiju, ni super izgled ne pomaže. Volim pametne i duhovite devojke, a jako mi se sviđa kada curi nije teško da pokaže da joj je stalo do mene, pa čak i kada je pomalo ljubomorna.“ O muzici: „Muzikom se bavim iz čiste ljubavi, pevam otkad znam za sebe. Mislim da bi bez muzike moj život bio potpuno prazan i besmislen!“ Toše će, osim po pesmama, ostati upamćen i po iskrenom osmehu, a kako je govorio da čovek živi koliko se smeje, to znači da će on večno živeti. Diskografija Nekade Vo Nokta (1999) Sinot Božji (2000) Ako Me Pogledneš Vo Oči / Ako Me Pogledaš U Oči (2002) Den Za Nas / Dan Za Nas (2004) Po tebe / Pratim Te (2005) Božilak (2006) Igri bez granici / Igra Bez Granica (2007) The Hardest Thing, posthumno izdano (2009) Toše i prijatelji, posthumno izdano (2010) Toše: Poslednji pozdrav, posthumno izdano (2011) S ljubavlju od Tošeta, posthumno izdano (2011) The Best Off, posthumno izdano (2013) Najpopularnija pesma Sudeći prema broju slušanja na portalu YouTube, najpopularnija Tošetova pesma je „Bože brani je od zla“ sa 18 856 153 pregleda na da tum 29.07.2016. godine.


Postirana slika


Preleti beskonačnost i pobedi vreme i maštu, ali nikad ne zaboravi kako se korača po zemlji ♥ Mika Antić ♥
Postirana slika Postirana slika


Postirana slika

#18 Belay_Danci

Belay_Danci

  Advanced Member

 • Moderators
 • 7,146 postova

Postirano 09 November 2017 - 11:36 AM

Nikola Simić Biografija

simic_09112014_pr.jpg

 

Nikola Simić je rođen 18. maja 1934. godine u Beogradu. Još u gimnazijskim danima se interesovao za glumu i aktivno je učestvovao u dramskoj sekciji. Diplomirao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Prve profesionalne uloge je ostvario još kao student na daskama Jugoslovenskog dramskog pozorišta, čiji je stalni član od 1959. godine. Nikola Simić je igrao u mnogim domaćim filmovima i TV serijama.  Uloga koja ga je proslavila jeste uloga Dimitrija Pantića u jednom od najpoznatijih filmskih serijala na našim prostorima pod nazivom Tesna koža. Često je igrao i u TV serijama, a neke od njih su: Srećni ljudi, Porodično blago, Agencija SIS, Ljubav, navika, panika. Nikola Simić je često pozajmljivao glas crtanim junacima, kao što su Duško Dugouško, Mikelanđelo, Sekač, Megatron, Čip Čejs.

Neki od poznatijih filmova u kojima je glumio su: Ljubav i moda, Narodni poslanik, Više od igre, Laf u srcu, Tesna koža, Erogena zona, Davitelj protiv davitelja, Nema problema, Ćao inspektore, Druga Žikina dinastija, Sulude godine, Tesna koža 2, Tesna koža 3, Sekula se opet ženi, Tesna koža 4, Svemirci su krivi za sve, Treća sreća, Lajanje na zvezde, Bumerang, Jagoda u super marketu, Čitulja za Eskobara, Beli lavovi, Davitelj protiv davitelja.


Postirana slika


Preleti beskonačnost i pobedi vreme i maštu, ali nikad ne zaboravi kako se korača po zemlji ♥ Mika Antić ♥
Postirana slika Postirana slika


Postirana slikaOdgovori na ovu temu  


0 korisnik(a) čita ovu temu

0 članova, 0 gostiju, 0 anonimnih korisnika