Skoči na sadržaj

  • twitter
  • youtube
  • googleplus
  • facebook

Foto
* * * * * 2 glasova

Zdrav život


  • Please log in to reply
224 odgovora na ovu temu

#1 MIMA

MIMA

    Admin

  • Administrators
  • 1,436 postova

Postirano 30 April 2014 - 07:03 PM

Mnogo se prica da treba voditi zdrav zivot,usvojiti zdrave navike i uciniti nesto da umanjimo rizike po nase zdravlje.

Manje -vise svi znamo sta to podrazumeva.Zdrava hrana, fizicka aktivnost su samo deo onoga cega bismo  se trebali 

pridrzavati  da bi zdravo .kvalitetnije i duze ziveli.





  Nikad nije kasno da pocnemo voditi racuna o nasem zdravlju.Bolje je da o tome razmisljamo mi nego nasi

   lekari.
  •  

  • AMI, malena i claudio se ovo sviđa

 Mozes me nocas voleti ili mrzeti!Sve je u moju korist.Ako me volis,zauvek cu ostati u tvom srcu.Ako me mrzis,zauvek

                                                     cu ostati u tvojim mislima........nije fer jel da ???

 

 

                                                                                      


#2 MIMA

MIMA

    Admin

  • Administrators
  • 1,436 postova

Postirano 30 April 2014 - 07:05 PM

Preporuke za zdrav život – sirova hrana





Postoji samo jedan uzrok svih naših nevolja, a to je uništavanje naših dragocenih svežih prehrambenih namirnica termičkom obradom!
Ostale važne funkcionalne komponente za zdrav život su sveži vazduh danju i noću, čista voda, sunčana svetlost, mir i puno kretanja!
Kuvana hrana truje telo. Ozdravićete detoksikacijom, odnosno odstranjenjem otrova!
Vitkost bez gladovanja! Brojenje kalorija nije više problem!
Mlijeko postoji samo za telad koja sisa i za dojenčad, za odrasle je neprobavljivo (nedostatak enzima)!
Kruh i žitarice stvaraju sluz i odgovorni su za začepljene bronhija, ždrijela i nosa, te mnoge druge bolesti!
Kolači i svi proizvodi sa šećerom otpadna su hrana!
Žitna hrana pritiska na sve unutarnje organe, osobito obolijeva prostata!
Pčelinji med nije bolji od šećera.
Bolesti srca nastaju vrenjem ugljikohidrata bogatih skrobom!
Uživatelji škroba postaju alkoholičari, škrob stvara odanost alkoholu!
Voćna prijesna hrana najbolji je lijek. Od nje pada krvni tlak i snižavaju se vrijednosti masnoća u krvi!
Voće je važno pravilno konzumirati! Ono je uvijek bazično, i treba se jesti na prazan želudac!
Danas je 99% hrane mrtvo; a ono malo svježe baca se još u lonac za kuhanje!
Kuhana hrana oslabljuje crijeva, izaziva njegovu tromost. Živa ga hrana opet aktivira! U crijevu vreba smrt!
„Ovapnjenje“ zbog anorganskih minerala unošenih u tijelo iz kuhane hrane, voda bogatih mineralima, tableta kalcija!
Mi trebamo aminokiseline, a ne gotove životinjske bjelančevine. Trpimo od prekomjerne prehrane proteinima!
Post je opcija bez noza. 


 Mozes me nocas voleti ili mrzeti!Sve je u moju korist.Ako me volis,zauvek cu ostati u tvom srcu.Ako me mrzis,zauvek

                                                     cu ostati u tvojim mislima........nije fer jel da ???

 

 

                                                                                      


#3 MIMA

MIMA

    Admin

  • Administrators
  • 1,436 postova

Postirano 30 April 2014 - 07:06 PM

1902955_506460926142658_6755978649353143


 Mozes me nocas voleti ili mrzeti!Sve je u moju korist.Ako me volis,zauvek cu ostati u tvom srcu.Ako me mrzis,zauvek

                                                     cu ostati u tvojim mislima........nije fer jel da ???

 

 

                                                                                      


#4 MIMA

MIMA

    Admin

  • Administrators
  • 1,436 postova

Postirano 30 April 2014 - 07:07 PM

Blagodeti jogurta

Danas je jogurt širom sveta raspostranjena namirnica koja s pravom zauzima visoko mesto na listi zdrave hrane.

  
n28669.jpg

Jogurt se dobija prirodnim procesom fermentacije mleka uz prisustvo bakterija. Taj proces podrazumeva prelazak mlečnog šećera (laktoze) iz mleka u mlečnu kiselinu koja se nalazi ujogurtu. To je prva prednost jogurta u odnosu na mleko sa tačke gledišta varljivosti hrane.Jogurt se mnogo lakše vari i pogodan je za ishranu osoba koje su netolerantne na laktozu.

Zatim, jogurt ima visoku hranljivu vrednost uz malo kalorija, sadrzi visok nivo kalcijuma i proteina a pri tom povećava apsorpciju kalcijuma i vitamina B u organizmu, unetih kroz druge namirnice.
Redovna konzumacija ovog napitka zasigurno blagotvorno deluje na organizam, krepi, osvežava, produžava životni vek, pa da nabrojimo koje su konkretne zdravstvene prednosti jogurta:

- jača imunitet organizma
- blagotvorno deluje na zdravlje debelog creva
- sprečava zatvor
- snižava nivo lošeg holesterola u krvi
- ubrzava proces ozdravljenja nakon infekcije creva
- sprečava i smanjuje učestalost vaginalnih gljivičnih infekcija
- koristan je u periodu i nakon perioda uzimanja antibiotika
- olakšava varenje hrane
- podoban je za ishranu dojenčadi i starijih osoba
- koristan je u periodu dijetalne ishrane
- preporučuje se za mršavljenje jer utiče na gubitak masnih naslaga uz očuvanje mišićne mase
- povećava apsorpciju kalcijuma i vitamina B


Kako se pravi jogurt?

Na sreću, danas je jogurt tokom cele godine svima lako dostupan, svrstan je u osnovne namirnice koje su sastavni deo velikog broja prodavnica hrane, sa koliko-toliko pristupčnom cenom. Ipak, ako znamo i jednostavan recept kako se pravi jogurt, zašto ga nekada ne bi napravili i sami.

Da bi pripremili 1 litar jogurta potrebno nam je samo 1 litar svežeg mleka i 0,5 dl jogurta.

Priprema:

Mleko malo zagrejati (da dostigne temperaturu od 40-42 stepena). Nakon toga, u mleko dodati pripremljeni jogurt, dobro promesati, poklopiti sud i ostaviti da odstoji 3 do 4 sata, na toplom. Obično je potrebno toliko vremena da bi se mleko "pojogurtilo" (kako to nas narod ima običaj da kaže).

Nakon toga, jogurt staviti u frižider i kada se ohladi spreman je za svaku upotrebu.

Kako napraviti voćni jogurt?

Sada kada smo uspešno napravili jogurt, hajde da odemo korak dalje pa da napravimo i voćni jogurt.

fruit-yogurt.jpg

Za pripremu voćnog jogurta potreban nam je jogurt (recimo 1 litar), malo šećera (nije obavezno) i naravno voće po želji (maline,jagode, kajsije... od 300-500 grama).

Priprema:

Pre svega, voće dobro izmiksati (u blenderu ili mikserom), nakon toga dodati jogurt, šećer po ukusu, sve još malo umutiti mikserom i to je sve.

  • trepavica se ovo sviđa.

 Mozes me nocas voleti ili mrzeti!Sve je u moju korist.Ako me volis,zauvek cu ostati u tvom srcu.Ako me mrzis,zauvek

                                                     cu ostati u tvojim mislima........nije fer jel da ???

 

 

                                                                                      


#5 AMI

AMI

    Advanced Member

  • Moderators
  • 7,097 postova

Postirano 30 April 2014 - 07:23 PM

Vitamine pijte ujutru
255x160_58998-%C4%91us,_sok,_pomorand%C5

Ukoliko vitamine pijete uveče, oni neće biti iskorišćeni jer organizmu nisu potrebni.

Uzimaju se isključivo pre podne, odnosno do 12 sati, prenosi portal Novosti.

Važno je znati i da C vitamin oksidira, pa ako pravite sokove od svežeg voća i povrća trebalo bi da ih popijete odmah.

Isto važi i za zelenu salatu koju ćete začiniti limunom.


  • Odri se ovo sviđa.

#6 AMI

AMI

    Advanced Member

  • Moderators
  • 7,097 postova

Postirano 30 April 2014 - 07:26 PM

Kako da prepoznate simptome moždanog udara i reagujete
255x160_58936-Bolnica_u_Tirsovoj_httpwww
Moždani udar je treći uzrok po smrtnosti u zemljama zapadne Evrope.

Moždani udar (moždana kap, cerebrovaskularni inzult, CVI, apopleksija mozga) rapidni je gubitak moždane funkcije zbog poremećaja dotoku krvi u mozak.

Može nastati zbog ishemije (nedostatka protoka krvi) uzrokovane blokadom (tromboza, arterijska embolija) ili zbog krvarenja (isticanja krvi). Ishemijski moždani udar nastaje zbog gubitka snabdevanja krvlju dela mozga što pokreće ishemijsku kaskadu. Moždano tkivo prestaje da funkcioniše ako je uskraćen dotok kiseonika duže od 60 do 90 sekundi, a nakon otprilike tri sata dolazi do nepovratnih povreda koje dovode do smrti tkiva, tj. do moždanog udara.

Hemoragijski moždani udar je izazvan krvarenjem pa se često naziva "izliv krvi u mozak" ili cerebralna hemoragija. Do njega dolazi kada prsne moždana aneurizma ili kad oslabljena ili upaljena krvna žila u mozgu počne da krvari.

Nakupljanjem krvi povećava se pritisak koji može ubiti tkiva ili uništiti ćelije ometajući normalno proticanje krvi kroz zahvaćena područja. Ova vrsta moždanog udara smrtonosna je u 80 posto slučajeva.

Simptomi moždanog udara

- Nagla otupelost ili slabost lica, ruke ili noge – pogotovo samo jedne strane tela

- Nagli nastup zbunjenosti

- Poteškoće s govorom ili razumevanjem govora drugih

- Nagle tegobe vida na jedno ili oba oka

- Naglu vrtoglavicu, gubitak ravnoteže ili koordinacije

- Nagla jaka glavobolja

Ako sumnjate na moždani udar, procenite simptome na sledeći način:

1. Zamolite osobu da se nasmeši. Jesu li mišići jedne strane lica toliko opušteni da vise?

2. Zamolite osobu da podigne obe ruke ispred sebe. Može li obe jednako visoko da podigne?

3. Zamolite osobu da izgovori jednostavnu rečenicu. Obratite pažnju na mrmljanje i nerazuman govor.

Ako su se vaše sumnje potvrdile, smesta nazovite hitnu pomoć. Nemojte čekati jer što više vremena prođe, to će mozak pretrpeti više štete. Ako imate izbora, sačekajte Hitnu pomoć - nemojte sami voziti pacijenta u bolnicu. Pacijenti koje prevoze bolničari pre će biti obrađeni. Zapamtite kada su se simptomi pojavili i obavestite bolničare o tome. Postoje vremenski okviri unutar kojih su neki lekovi neupotrebljivi. 

Kako se može uticati na svoj rizik od moždanog udara?

Ako želite da smanjite svoj rizik od moždanog udara, prestanite da pušite, smanjite povišen krvni pritisak, spriječite dijabetes, snizite povišen nivo holesterola, okrenite leđa sedilačkom načinu života i nemojte postati gojazni.



#7 AMI

AMI

    Advanced Member

  • Moderators
  • 7,097 postova

Postirano 30 April 2014 - 07:35 PM

Super voće koje štiti od moždanog i srčanog udara

255x160_46716-nar,_vo%C4%87e_%28sxc%29.j

Novo istraživanje donosi zaista dobre vesti – prema rečima naučnika, nar vrlo efikasno štiti srce od visokog holesterola, jača krvne sudove i umanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

Prema rezultatima novog istraživanja, nar umanjuje štetne posledice nastale od brze hrane. Naime, biljne hemikalije polifenoli, umanjuju štetu nastalu konzumiranjem brze hrane u kardiovaskularnom sistemu, piše Dejli Mejl.  

Dodatak ishrani napravljen od nara pomaže u održavanju zdravlja arterija, što je ključni korak u sprečavanju srčanog i moždanog udara.

U prvoj studiji ove vrste, španski naučnici posmatrali su učinak jedne pilule prepune biljnih hemikalija nara u cirkulaciji kod svinja čije su arterije usled hranjenja masnom hranom postale manje elastične, pa su počele da se začepljavaju i oštećuju endotel, unutrašnji sloj arterija.

Endotel je vrlo važan jer oslobađa materije koje kontrolišu širenje i stezanje arterija. Prva nastala šteta može biti ateroskleroza, stvrdnjivanje arterije što može dovesti do srčanog i moždanog udara.

U eksperimentu na svinjama pokazalo se da usled hranjenja masnom hranom arterije postaju manje elastične, a životinje proizvode manje azot monoksida, plina koji širi arterije i ukazuje na druge probleme s arterijema.

Na Evropskog kardiološkog društva izloženo je da dnevna doza Pomanexa, dodatka hrani s 200 mg polifenola koji se zove punicalagins, umanjuje veliki broj tih štetnih učinaka.

"Obogaćivanje ishrane polifenolom od nara može da pomogne u prevenciji i usporavanju endotelne disfunkcije, koja je među prvim znakovima ateroskleroze i moždanog udara", kaže doktorka Lina Badimon.

I prethodne studije su pokazale zdravstvene prednosti ovog voća. Tako je ranije ustanovljeno da nar snižava krvni pritisak, poboljšava protok krvi u srcu, a kao jedno od najstarijih kultiviranih plodova, nar je simbol plodnosti, smrti i večnosti.


  • trepavica se ovo sviđa.

#8 AMI

AMI

    Advanced Member

  • Moderators
  • 7,097 postova

Postirano 30 April 2014 - 07:39 PM

Apiterapija - lečenje pčelinjim proizvodima
255x160_58409-med_i_mleko.jpg

Med, polen, matični mleč, propolis i pčelinji otrov vekovima se koriste za jačanje imuniteta, a istovremeno imaju svoju terapijsku primenu protiv određenih oboljenja...

Lekovita i hranljiva svojstva meda i ostalih pčelinjih proizvoda odavno su dokazana, a prema novim istraživanjima, primena ovih proizvoda u tretiranju bolesti sve je veća.

Apiterapeuti navode da su najbolji rezultati zabeleženi u lečenju psorijaze, ekcema, za regeneraciju jetre, protiv malokrvnosti, polenske kijavice, za regulisanje metabolizma holesterola, za zaštitu zuba i desni, a svima je dobro poznato da svakodnevno konzumiranje kašičice meda na „tašte“ (na prazan stomak), utiče na odbrambenu sposobnost organizma.

Da bi se apiterapija pravilno primenila u lečenju, pre svega je važno primeniti tačnu dijagnostiku, što se utvrđuje metodama klasične medicine. Kako bi ustanovio dijagnozu, apiterapeut će od vas tražiti da obavite kompletne biohemijske i hematološke analize krvi i alergološke testove (ovo je vrlo važno jer postoje ljudi koji su preosetljivi na sve pčelinje proizvode).

Med je viskokvalitetna vrsta ugljenih hidrata i monosaharida (prostih šećera) koji se brzo razgrađuju, prelaze u krv i tako ceo organizam snabdevaju energijom.

Izuzetan je kao preventiva protiv raznih oboljenja, jača imunitet i lekovit je u tretiranju mnogih bolesti. Nezamenljiv je za oporavak od prehlada i virusa, ublažava kašalj, a ima primenu i u tretmanu ožiljaka, posekotina i opekotina. U vremenima kada nisu postojali antibiotici koristio se i za tretiranje otvorenih rana kako bi se smanjila mogućnost infekcije.

Za održavanje dobrog zdravlja preporuka je da se uzima tri puta dnevno, a poželjno je da se rastvori u vodi, soku, mleku ili mlakom čaju. Bolje je koristiti ga u tečnom obliku (rastvorenog u tečnosti) nego koncentrovanog. Prilikom konzumiranja potrebno ga je što duže zadržati u ustima, jer se na taj način delimično resorbuje preko sluzokože usne duplje.


  • Odri se ovo sviđa.

#9 AMI

AMI

    Advanced Member

  • Moderators
  • 7,097 postova

Postirano 30 April 2014 - 07:42 PM

Sedam neverovatnih stvari koje jabuka može učiniti za vaše zdravlje
255x160_57444-jabuka.jpg

Danas ćete često čuti da određene namirnice pomažu kod ovoga ili onoga i to je sasvim u redu. Međutim, šta je sa onima koje su najzastupljenije i 'najobičnije' u našem podneblju? Recimo, jabuke? Koliko se pažnja obraća na njihove zdravstvene koristi?

Činjenica je da je jabuka jedna od najzdravijih vrsta voća te se zbog toga i preporučuje da pojedete bar jednu dnevno. I da, što se tiče polemike o “organskim” jabukama – kod nas se veoma retko mogu naći, ali to nije razlog da ne konzumiramo one koje su nam dostupne.

Jednostavno ih operite u rastvoru koji ćete napraviti od jednakih količina vode i alkoholnog sirćeta i onda ih isperite u čistoj vodi.

Jabuke sprečavaju nastanak raka debelog creva

Prema poslednjim istraživanjima, kada prirodna vlakna jabuka fermentiraju u debelom crevu, dolazi do stvaranja jedinjenja koja pomažu u borbi protiv formiranja ćelija raka.

Jabuke stabilizuju nivo šećera u krvi

Jabuke su veoma bogat izvor rastvorljivih vlakana koja usporavaju varenje i “ulazak” glukoze u krvotok. Nedavno istraživanje pokazuje da žene koje jedu bar jednu jabuku dnevno imaju 28 odsto manje šansi da razviju dijabetes u odnosu na žene koje ih ne jedu.

Jabuke poboljšavaju zdravlje desni

Već odavno ih nazivaju prirodnom četkicom za zube. Iako konzumiranje jabuke zapravo ne čisti zube, njeno grickanje i žvakanje stimuliše desni, a slast jabuke povećava proizvodnju pljuvačke što smanjuje propadanje zuba snižavanjem nivoa bakterija u ustima.

Jabuke sprečavaju nastanak visokog krvnog pritiska

Nedavno sprovedena istraživanja pokazuju da odrasli koji jedu bar dve jabuke dnevno imaju manje šanse od razvoja hipertenzije i to do 37 odsto u odnosu na one koji ih ne jedu.

Jabuke vam pomažu da smršate

Jabuke se sastoje od vode i rastvorljivih vlakana te nakon njihovog konzumiranja vaš želudac će “tražiti” manje količine hrane. Istraživanja pokazuju da žene koje jedu tri jabuke ili kruške dnevno lakše eliminišu suvišne kilograme.

Jabuke štite od srčanih oboljenja

Sveža jabuka je idealna užina. Jabuke su bogat izvor flavonoida – antioksidanata koji sprečavaju nastanak srčanih oboljenja. Ipak, da biste imali koristi, jabuke morate jesti neoguljene.

Jabuke snižavaju visok holesterol

Jabuke sadrže veoma malo kalorija, ali su zato veoma bogate rastvorljivim vlaknom, pektinom, koji pomaže u snižavanju lošeg holesterola koji oštećuje arterije.



#10 AMI

AMI

    Advanced Member

  • Moderators
  • 7,097 postova

Postirano 30 April 2014 - 07:43 PM

Sokovi za zdraviji život
255x160_57245-Napici_sokovi_%28sxc.hu%29

Prirodni proizvodi mogu za vaše telo da urade više nego dugme za resetovanje.

Pravi sastojci domaćih eliksira mogu biti odlični za sagorevanje masti, povećanje energije, ali i za brz odmor nakon treninga.

Evo nekoliko brzih recepata koje ćete stvarnio obožavati:

Za povećanje energije

Ananas zajedno u paketu sa mangom reguliše nivo šečera u krvi i pomaže telu da pretvori ugljene hidrate i masti u energiju.

Sastojci

3/4 šolje svežeg ananasa

3 šolje sapanaća

1 kašika svežeg đumbira

1 srednji krastavac

Priprema

Dodati sve sastojke u sokovnik i jednostavno napraviti sok.

Ovaj sok sadrži ukupno 90 kalorija, 3g proteina, 19g ugljenih hidrata, 0,5g masti, 15g šećera, vitamin C, kalijum i gvožđe.

Pobedite masnoće

Ovim jedinstvenim napitkom ubićete dve muve jednim udarcem. Cvekla sadrži jedninjenje koje pomaže sagorevanju masti, a cimet održava nivo šećera u krvi u normali, a takođe pomaže i u gubitku telesne težine.

Sastojci

2 šolje spanaća

1 šolja kelja

1 srednja cvekla

1 srednji krastavac

1/4 kašičice cimeta

Priprema

Izmiksajte u sokovniku sve sastojke i dodajte cimet.

Ovaj napitak sadrži 80 kalorija, 6g proteina, 14g ugljenih hidrata, 1g masti, 8g šećera, kalijum i kalcijum.

Za trening

Kokosova voda pomaže zameni elektrolita tokom vežbanja, a đumbir je dobar protiv upale koje iznenađuju nakon intenzivnih treninga.

Sastav

2 šolje kelja

5 šolja spanaća

1 kašičica svežeg đumbira

3/4 breskve

1/4 šolje kokosove vode

Priprema

Sve stavite u sokovnik i dobro umutite. Uživajte!

Ovaj napitak sadrži 120 kalorija, 9g proteina, 22g ugljenih hidrata,1,5g masti, 11g šećera, omega 3 masne kiseline, vitamin C i kalcijum.


  • trepavica se ovo sviđa.

#11 NaiidaS

NaiidaS

    Newbie

  • Members
  • Značkica
  • 4 postova

Postirano 30 April 2014 - 07:46 PM

Činjenice o dijabetesu koje morate znati

 

 

Zbog sve većeg broja oboljelih, dijabetes se naziva i epidemijom modernog doba te se 14. novembra obilježava Dan dijabetesa koji upozorava na važnost informiranja i prevencije

Postoje dvije najčešće vrste dijabetesa – tip 1 i tip 2. Dijabetes tipa 1 obično se javlja tokom djetinjstva ili adolescencije. Dijabetes tipa 2, koji je i najčešći oblik bolesti, obično se javlja nakon 45 godine života ili kasnije. Međutim, stopa dijagnoza dijabetesa tipa 2 kod djece i adolescenata posljednjih nekoliko godina raste, piše pamf.org.

Dijabetes može biti tiha bolest
Dijabetes može dugo vremena prikriveno postojati u organizmu bez vidljivih simptoma. Mnogi postanu svjesni da imaju dijabetes kada se suoče s nekim od potencijalno životno opasnih komplikacija koje ova bolest izaziva, poput bolesti srca, sljepoće ili pak živčanih bolesti.

Srećom, dijabetesom se može uspješno upravljati uz pravilnu njegu. Treba shvatiti kako je dijabetes hronično i životno stanje koje može imati ozbiljne posljedice. Međutim, opreznim kontroliranjem šećera u krvi, promjenom načina života te uzimanjem lijekova dijabetes se može uspješno kontrolirati te se mogu izbjeći mnogi problemi povezani s ovom bolešću.

Upozoravajući znakovi
Neki od najčešćih upozoravajućih znakova su: učestalo mokrenje, neobičan osjećaj konstantne žeđi, ekstreman osjećaj gladi, neobičan gubitak težine, stalni osjećaj jakog umora, razdražljivost, zamagljen vid, posjekotine i modrice koje sporo zarastaju, osjećaj trnaca i utrnulosti u rukama i nogama, suha koža te upale mjehura.

Međutim često kod dijabetesa tipa 2 ne javljaju se nikakvi simptomi.

Dijabetes tipa 1
Dijabetes tipa 1 je bolest koja se javlja kada gušterača prestane proizvoditi inzulin. Inzulin omogućava da šećer u krvi, zvan glukoza, dospije u stanice koje se koriste za proizvodnju energije. Bez inzulina stanice ne dobivaju potreban šećer te se posljedično u krvi nakuplja prevelika količina šećera.

Dijabetes tipa 2
Dijabetes tipa 2 je doživotna bolest koja se događa kada stanice u tijelu ne mogu koristiti inzulin na pravi način ili kada gušterača ne može proizvesti dovoljnu količinu inzulina. Inzulin omogućuje da se glukoza apsorbira u stanice te da se iskoristi kao energija. Kada inzulin nije u mogućnosti obavljati svoju zadaću, stanice nisu opskrbljene potrebnim šećerom te se u krvi nakuplja prevelika količina šećera. Tokom vremena taj dodatni šećer u krvi može oštetiti oči, srce, krvne žile, živce i bubrege.

Gestacijski dijabetes
Gestacijski dijabetes je privremeni oblik inzulinske rezistencije koja se obično javlja tokom trudnoće kao rezultat prekomjerne proizvodnje hormona u tijelu ili nemogućnosti gušterače da proizvede dodatnu količinu inzulina koja je potrebna za vrijeme trudnoće. Pojava gestacijskog inzulina ne mora nužno biti povezana s prethodnom povijesti dijabetesa tipa 1 ili tipa 2. Gestacijski dijabetes obično nestaje nakon trudnoće, ali žene koje su od njega bolovale tokom trudnoće nalaze se u rizičnoj skupini sklonoj kasnijem razvoju dijabetesa tipa 2. Naučnici su pak utvrdili mali postotak slučajeva dijabetesa koji su rezultat specifičnih genetskih sindroma, operacija, lijekova, neishranjenosti, infekcija, virusa i drugih bolesti.

Komplikacije koje uzrokuje dijabetes

Bolesti srca. Otprilike 75 posto osoba koje imaju dijabetes umire zbog srčanih bolesti ili srčanog udara, vjerovatnije je da će umrijeti u ranijim godinama od ljudi koji ne pate od dijabetesa. Osobe s dijabetesom izložene su većem riziku od kardiovaskularnih bolesti, često u istoj mjeri kao i osobe koje su već preživjele srčani udar.

Osobe koje boluju od dijabetesa su dva do četiri puta sklonije bolestima srca i moždanom udaru, a stope smrtnosti od srčanih bolesti su također dva do četiri puta češće kod osoba s dijabetesom.

Sljepoća zbog dijabetičke retinopatije. Svake godine više hiljada ljudi gubi vid zbog dijabetesa, a dijabetes je vodeći uzrok sljepoće kod ljudi od 20 do 74 godina starosti.

Bubrežne bolesti zbog dijabetičke nefropatije. Između deset i 21 posto osoba s dijabetesom razvija bolest bubrega. Dijabetička nefropatija je vodeći uzrok zatajenja bubrega. Zatajenje bubrega zahtijeva pak dijalizu ili transplataciju tog organa kako bi osoba mogla živjeti.

Živčane bolest i amputacija. Oko 60 do 70 posto ljudi s dijabetesom pati od blagog do teškog oštećenja živaca koje može dovesti do amputacije donjih ekstremiteta. U stvari, dijabetes je najčešći uzrok netraumatskih amputacija donjih ekstremiteta pa je tako rizik od amputacije noge kod osoba s dijabetesom 15 do 40 puta veći.

Impotencija zbog dijabetičke neuropatije ili blokade krvnih žila. Impotencija zahvaća oko 13 posto muškaraca koji imaju dijabetes tipa 1 i oko osam posto muškaraca koji imaju dijabetes tipa 2. Istraživanja su čak potvrdila kako muškarci stariji od 50 godina koji boluju od dijabetesa imaju 50 do 60 posto da pate od impotencije.

 

  • AMI i MIMA se ovo sviđa

#12 malena

malena

    Advanced Member

  • Moderators
  • 4,758 postova

Postirano 01 May 2014 - 03:09 PM

Hrana koja sagoreva kalorije

 

Određene namirnice imaju jak termogenetički efekat, što pomaže boljem sagorevanju kalorija.

 

 

n29349.jpg

 

 

Cela zrna

Hrana bogata vlaknima kao što je ovas ili pirinač duplo brže sagoreva kalorije nego procesuirane namirnice.

 

 

Belo meso

Jedenjem belog mesa sagorećete samo 30 odsto kalorija koje namirnica sadrži tokom varenja. Na primer, pileća prsa od 300 kalorija potroše samo 90 tokom varenja.

 

 

Mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti

Bogati kalcijumom i vitaminom D, doprinose izgradnji mišićne mase i esencijalne su za održavanje jakog metabolizma.

 

 

Zeleni čaj

Ispijanje četiri šolje zelenog čaja dnevno pomoći će vam da se otarasite više od tri kilograma za osam nedelja.

 

 

Sočivo

Jedna šolja sadrži 35% potrebnog dnevnog unosa gvožđa. Nedostatak gvožđa čini da se metabolizam uspori, budući da telo ne dobija ono što mu je potrebno da bi radilo efikasno.

 

 

Ljute papričice

Kapsicin, sastojak koji daje ljutim papričicima šmek, zagreva vaše telo, što dodatno sagoreva kalorije. Isti efekat možete da dobijete i jedenjem sirove, kuvane, sušene ili u prahu. Dodajte što više ljutih soseva u supe, mesa, jaja, salate. 


  • trepavica se ovo sviđa.
Dovoljno sam jaka da drugima ne pokazujem kako mi je.....!!!

#13 malena

malena

    Advanced Member

  • Moderators
  • 4,758 postova

Postirano 01 May 2014 - 03:12 PM

Izlečite kašalj kremom od banane

 

Krem od banane je odlično prirodno sredstvo protiv učestalog kašlja.

 

 

n29361.jpg

 

 

Njegova efikasnost proverena je i u lečenju upornog kašlja i bronhitisa. Posebno je delotvoran kod djece , ali i kod odraslih. Ukusan je, zdrav i vrlo hranjiv i blagotvorno deluje na želudac. Priprema se vrlo jednostavno.

 

Sastojci:

- 2 zrele banane

- 2 pune kašike šećera

- 400 ml vrele vode

 

Priprema:

1. Ogulite bananu. Dobro je izgnječite. Dodajte šećer i dobro promešajte. Prelite vrelom vodom, poklopite i ostavite da odstoji 30 minuta.

2. Smesu procedite kroz plastičnu cediljku. Da biste se oslobodili kašlja, uzimajte napitak četiri puta dnevno po 100 ml svaka 2 sata. Za par dana će sve biti u redu. Ne trebaju vam skupi lekovi. 


  • trepavica se ovo sviđa.
Dovoljno sam jaka da drugima ne pokazujem kako mi je.....!!!

#14 AMI

AMI

    Advanced Member

  • Moderators
  • 7,097 postova

Postirano 01 May 2014 - 06:03 PM

Crno vino pobjeđuje depresiju

 
 

b_1378329076_287.jpg

Isto kao što smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, crno vino može smanjiti rizik od nastanka depresije, otkrivaju znanstvenici iz Španjolske.

I dok pretjerano konzumiranje vina ili nekog drugog alkoholnog pića može biti prvi znak mentalnih oboljenja, umjereno konzumiranje i uživanje u alkoholu donosi brojne prednosti za zdravlje.

"Jedno piće dnevno sigurno neće naškoditi nikome," izjavio je voditelj istraživanja Dr. Miguel Martinez-Gonzalez.

U istraživanju, koje je objavljeno u časopisu BMC Medicine, je sudjelovalo 5500 osoba dobi od 55 do 88 godina koje su malo ili umjereno konzumirale alkohol. Znanstvenici su njihovo zdravlje proučavali u razdoblju od 7 godina.

Vino je bilo najpopularnije piće među sudionicima, a oni koji su pili čašu do dvije crnog vina dnevno su imali manji rizik od nastanka depresije.

Znanstvenike je iznenadilo to da nezdrave životne navike, kao što su pušenje i nepravilna prehrana, nisu niti malo smanjile djelotvornost crnog vina.

Prethodna istraživanja su pokazala da crno vino ima odlična antioksidacijska svojstva i da značajno smanjuje rizik od nastanka bolesti srca, krvožilnog sustava, srčanog i moždanog udara.


  • Odri se ovo sviđa.

#15 AMI

AMI

    Advanced Member

  • Moderators
  • 7,097 postova

Postirano 01 May 2014 - 06:23 PM

Brokula u borbi protiv osteoartritisa

b_1378126310_370.jpg

Osteoartritis je bolest zglobova koja je uzrokovana raspadanjem hrskavice i kostiju na području zglobova. Najčešće se javlja na rukama, nogama, stopalima, koljenima i kukovima. Glavni i najčešći simptom je bol i otečenost.

Novo istraživanje, provedeno na laboratorijskim miševima, otkriva da je sulforafan moćan u usporavanju raspadanja hrskavice.

Prethodna istraživanja su pokazala da sulforafan ima protuupalno i antikancerogeno djelovanje, ali ovo istraživanje po prvi put pokazuje da je sulforafan odličan za prevenciju osteoartritisa.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Arthritis and Rheumatism, su otkrili da sulforafan blokira enzime koji uzrokuju propadanje zglobova, a trenutno učinak sulforafana testiraju na osobama koje su imale transplantaciju koljena.

Brokula, ali i ostalo povrće iz porodice kupusnjača (prokulice, kupus) ima visoku razinu sulforafana, zbog čega je odličan izbor kada je u pitanju prevencija osteoartritisa.

Znanstvenici ističu da je ovo tek početak istraživanja. Idući plan je podijeliti sudionike u grupe. Jedna bi konzumirala posebno uzgajanu brokulu, koja sadrži visoku razinu sulforafana.

Sudionici će brokulu jesti 2 tjedna prije operacije, a nakon operacije koljena će znanstvenici promatrati je li sulforafan utjecao na strukturu i zdravlje koljena



#16 AMI

AMI

    Advanced Member

  • Moderators
  • 7,097 postova

Postirano 01 May 2014 - 07:30 PM

Zaslađeni sokovi utiču na krvni pritisak tinejdžera
 

Redovno pijenje gaziranih pića i zaslađenih sokova može da povisi krvni pritisak

 
 
 
sok-voce-koktel_620x0.jpg
 

LONDON - Redovno pijenje gaziranih pića i zaslađenih sokova može da povisi krvni pritisak, utvrdili su naučnici američke bolnice Grifin u Konekticatu koji su analizirali 12 studija sprovedenih na 410.000 ljudi.

 

Ljudi koji piju takve sokove imaju od 26 do 70 odsto veći rizik od povišenog krvnog pritiska, piše Dejli Mejl.

Taj rizik je još veći kod tinejdžera, naročito kod onih koji popiju više od tri soka dnevno i kod njih taj rizik iznosi 87 odsto, potvrdilo je istraživanje.

Naučnici tvrde da gazirana i zaslađena pića smanjuju nivo oksida u dušniku, što uzrokuje grčenje žila i povišenje krvnog pritiska.

Osim toga, visoki krvni pritisak može da bude posledica soli u sokovima, a gazirana pića u proseku sadrže od 37 do 75 miligrama soli po limenki.

"Gazirane i zaslađene sokove treba izbegavati, naročito ljudi koji pate od hipertenzije. To bi trebalo da bude deo zdravstvene strategije u smanjivanju rizika od visokog krvnog pritiska", istakli su istraživači na čelu s dr Akibom Habibom Malikom.

Inače, zaslađena i gazirana pića povezuju se i s dijabetesom, gojaznošću i bolestima srca.



#17 Odri

Odri

    Advanced Member

  • Moderators
  • 4,631 postova

Postirano 01 May 2014 - 07:51 PM

Hrana koja čuva zdravlje i podmlađuje!

 

n29006.jpg

 

 

 

Znaci starenja, kao što vam je verovatno poznato, ne uključuju samo bore na licu, već i povećan rizik od raznih zdravstvenih problema. Ukoliko želite da budete dugog veka, zdravi i vitki, onda je važno da se kvalitetno hranite. Mnoga istraživanja pokazuju vezu između zdrave ishrane i prevencije hroničnih  bolesti koje su u vezi sa starenjem. Prihvatanje zdravih stilova života, koji uključuju redovnu fizičku aktivnost, dovoljno odmora i sna, izbegavanje duvana, zdravu ishranu, predstavlja najbolju odbranu protiv neizbežnog starenja.

Zbog toga su nutricionisti sastavili listu  namirnica koje su dobre za zdravlje, a samim tim i za lepotu i savršenu formu tela.

 

Riba

Istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu mnogo ribe gotovo nikada ne pate od kardiovaskularnih bolesti. Inače, riba je bogata omega-3 masnim kiselinama koje stabilizuju srčani ritam i štite od skupljanja holesterola u krvnim sudovima.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje obiluje zasićenim mastima i dobro je u borbi protiv raka i srčanih bolesti.

Čokolada

Njen glavni sastojak, kakao, sadrži supstance koje su veoma dobre za krvne sudove, a takođe, ako se uzima u razumnim granicama, čokolada deluje preventivno i protivdijabetesa tipa 2.

Jogurt

Pošto obiluje kalcijumom koji sprečava bolesti povezane s kostima, jogurt može da uspori starenje. Pritom je on bogat dobrim bakterijama koje jačaju imunološki sistem.

Flavonoidi

Borovnice, orašasti plodovi (lešnici, orasi, badem), ali i crno vino u malim količinama, imaju moć da spreče javljanje dijabetesa, gubitak memorije i srčane bolesti.

<

 


"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#18 Odri

Odri

    Advanced Member

  • Moderators
  • 4,631 postova

Postirano 01 May 2014 - 07:53 PM

Namirnice koje vam garantuju čvrst i miran san

 

Banane 

Ovo voće sadrži puno magnezijuma koji opušta mišiće i samim tim pomaže vam da lakše zaspite. Takođe, banana podstiču lučenje melatonina i serotonina koji će vam takođe pomoći lakše da zaspite.

Trešnje 

Trešanja će ubrzo biti u izobilju,a one su jedne od retkih voćki koje sadrže melatonin, hormone koji reguliše bioritam vašeg organizma. 

Mleko 

Čaša toplog mleka pred spavanje ne važi samo za decu. Mleko sadrži kiselinu triptofan koja učestvuje u izgradnji serotonina, hormona sreće, koji će vam pomoći lakše da zaspite. 

Ćuretina 

Baš kao i mleko, ćureće meso sadrži triptofan. Ovu esencijalnu kiselinu dobijate isključivo putem ishrane, te ako osećate da vam je potrebna veća količina pojedite parče ćuretine. 

Žitarice od celog zrna 

Žitarice kao što su heljda, proso, kukuruz, kinoa, zob smiruju nervni system I podstiču spavanje, tako da ove namirnice slobodno konzumirajte pred spavanje. 

<


"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#19 AMI

AMI

    Advanced Member

  • Moderators
  • 7,097 postova

Postirano 01 May 2014 - 08:08 PM

Jabučni ocat pospješuje mršavljenje

b_1378678877_465.jpg

Već godinama slutimo da jabučni ocat može pomoći u borbi sa suvišnim kilograma, a sada je to konačno i znanstveno dokazano.

Američki znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu  Journal of Functional Foods su dokazali da konzumiranje jabučnog octa prije jela može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi.

Sudionici, koji su prije jela popili jednu žlicu jabučnog octa pomiješanu s 250ml vode, su imali smanjenu razinu šećera u krvi.

Octena kiselina, glavni sastojak jabučnog octa, pospješuje razgradnju škroba i na taj način olakšava gubitak suvišnih kilograma.

Prethodna istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija jabučnog octa može smanjiti indeks tjelesne mase, razinu triglicerida i opseg struka.

Ipak, znanstvenici savjetuju da osobe, koje imaju problema sa želučanom kiselinom, svakako potraže savjet liječnika prije nego što započnu sa svakodnevnom konzumacijom jabučnog octa. Potražite ocat koji ne sadrži više od 5% octene kiseline kako biste smanjili rizik od nastanka želučanih tegoba.

Trebate pripaziti i na količinu jabučnog octa. Naime, prethodna istraživanja su pokazala da prekomjerno konzumiranje jabučnog octa može uzrokovati bolove grla. Ocat je najbolje piti u kombinaciji s vodom.

Znanstvenici ističu da jabučni ocat nije zamjena za pravilnu prehranu i tjelovježbu. Jabučni ocat vam neće pomoći da izgubite kilograme brzo. Prve rezultate ćete primijetiti tek nakon 3 do 4 mjeseca svakodnevnog konzumiranja jabučnog octa.



#20 AMI

AMI

    Advanced Member

  • Moderators
  • 7,097 postova

Postirano 02 May 2014 - 08:17 AM

Ishrana bogata vlaknima produžava život
 

Ishrana bogata vlaknima povećava šanse oporavka posle srčanog udara i produžava život za oko devet godina, saopštili su američki istraživači.

Prema rezultatima istraživanja, koji su objavljeni u časopisu "Britanski medicinski žurnal", svakodnevno povećanje unosa vlaknaste hrane za 10 grama povezano je sa smanjenjem rizika smrtnosti za 15 odsto.

Vlaknasta hrana reguliše krvni pritisak i nivo holesterola, kažu naučnici i dodaju da je najjednostavnije, za početak, zameniti unošenje belog hleba onim od brašna od celog zrna pšenice. Eksperti preporučuju dnevno unošenje do 38 grama vlakana, objavio je Bi-Bi-Si.

Dobri izvori vlakana su voće, kao što su banane i jabuke, korenasto povrće, poput šargarepe i krompira, hleb od celog zrna pšenice, žitarice i mekinje. Krompir u ljusci i pečene mahunarke sadrže oko 10 grama vlakana, dok dve kriške hleba od celog zrna sadrže oko četiri grama.

Hrana koja ne sadrži vlakna povezana je sa problemima sa varenjem i gasovima, što može da dovede do pojave raka, ali i srčanih poremećaja. U istraživanju je utvrđeno da je mogućnost preživljavanja posle srčanog udara povećana u zavisnosti od unosa vlaknaste hrane, posebno za doručak.






0 korisnik(a) čita ovu temu

0 članova, 0 gostiju, 0 anonimnih korisnika