Skoči na sadržaj

  • twitter
  • youtube
  • googleplus
  • facebook

Foto

Narodni obicaji i verovanja


  • Please log in to reply
100 odgovora na ovu temu

#101 AMI

AMI

    Advanced Member

  • Moderators
  • 6,777 postova

Postirano 13 February 2018 - 07:44 PM

OVIH 11 VJEROVANJA SU ŽIVA ISTINA!

pun-mjesec-pexels_02.jpg

 

Često čujemo “upozorenja” starijih i još češće na njih reagujemo sa podsmjehivanjem, zvuče nam smiješno i sujeverno, ali evo nekoliko “sujeverja” za koje je naučno dokazano da su tačna.

Ne drži torbu na podu… jer nećeš imati novca. Ne ostavljaj otvoren kišobran, jer to donosi nesreću. Popij čašu mlijeka da bi bolje spavao, i tako redom…

Pileća supa je lijek

Svi smo čuli od baba da ako se prehladimo, treba da jedemo pileću supu. Ispostavilo se da to nije skroz netačno. Iako nas pileća supa neće izliječiti od prehlade, ipak će ublažiti neke simptome. Naučno je dokazano da supa zaista može da uspori aktivnost bijelih krvnih zrnaca koja su odgovorna za upale.

Ženama koje rađaju dječake je teži porođaj

... Irska studija iz 2003. godine je dokazala da u ovim slučajevima ima više hitnih carskih rezova. Razlog tome leži u činjenici da su dječaci mahom teži i veći od djevojčica.

Jedna jabuka na dan

Britanska studija iz 2013. pokazala je da kada bi svi Britanci stariji od 50 godina svakodnevno pojeli po jednu jabuku time bi spriječili 8.500 srčanih i moždanih udara svake godine.

Čokolada olakšava predmenstrualne grčeve

…pokazalo se da ona silna potreba za čokoladom prije početka menstrualnog ciklusa zapravo potiču iz fizioloških razloga. Studije govore da čokolada sadrži hranljive stvari i antioksidante poput anadamida koji imaju smirujući učinak i održavaju bol u ravnoteži sa ostatkom raspoloženja.

Vruće kupke oštećuju spermu

Ako se trudite da napravite bebu, onda se potrudite da vaš muškarac ne ulazi u toplu kupku prije samog odnosa. Ovo su naše bake znale odavno, a nauka je nedavno dokazala.

Štucavica u trudnoći je znak da beba ima puno kose

Ovaj mit potvrdili su doktori iz Baltimora. Sproveli su istraživanje ne bi li pobili vjerovanje, ali su dokazali baš suprotno. Štucavicu zaista uzrokuje rast bebine kose.

Pun mjesec

Stotinama godina se prepričava bapska priča prema kojoj djeca “poblesave” kad je pun mjesec. I ljudi, ali i životinje, mijenjaju raspoloženje kada je pun mjesec. Studija je dokazala da ljudi teže spavaju za vrijeme punog mjeseca, čak i kada spuste roletne u spavaćoj sobi, prenosi Telegraf.

Klin se klinom izbija

Ako ste pretjerali sa pićem i dan poslije ste mamurni, babe bi vam odmah rekle da popijete jedno piće kako biste se riješili mamurluka. Nauka je i ovo potvrdila. Pokazalo se da konzumiranje male količine alkohola može da olakša mamurluk. Ali ovo može doprinijeti ovisnosti od alkohola, dakle ako se sjetite kada pretjerate sa pićem – popijte čašu vode prije odlaska u krevet.

Brojite ovce da lakše zaspite

Stare žene su govorile djeci koja ne mogu da zaspu da sklope oči i broje ovce. I opet se uspostavilo da su bile u pravu. Za dokaz ovome nije potrebna ni naučna studija. Ovo takođe pomaže da odvratite misli od stresnih razmišljanja ili anksioznih misli koje su često povezane sa nesanicom.

Sir izaziva čudne snove

Dugo se vjerovalo da je riječ o mitu – da ako jedete sir pred spavanje, sanjate čudne snove. U jednoj studiji testirano je 200 ispitanika koji su jeli sireve pred spavanje, a većina je potvrdila da su imali čudne snove.

Masnije ribe su zaista hrana za mozak

Veza između omega 3 masnih kiselina i masnije ribe zaista postoji i dobro je poznata. Dokazano je da masti koje se nalaze u ribi poboljšavaju kondukstivnost između moždanih stanica i time poboljšavaju rad mozga. Jedno istraživanje je čak pokazalo da redovnom konzumacijom ribe mozak raste.


0 korisnik(a) čita ovu temu

0 članova, 0 gostiju, 0 anonimnih korisnika