Skoči na sadržaj

  • twitter
  • youtube
  • googleplus
  • facebook

Foto
* * * * * 2 glasova

Lek iz Prirode

Tradicionalna Alternativna medecina

  • Please log in to reply
318 odgovora na ovu temu

#261 malena

malena

    Advanced Member

  • Moderators
  • 4,804 postova

Postirano 03 April 2016 - 10:02 AM

Esencija od sremuša za pročišćavanje krvi

 

Mešavina sremuša i rakije je veoma lekovita, a prvensteno se koristi za pročišćavanje krvi.

 

seremus-medvedji-luk_660x330.jpg

 

Kapi esencije od sremuša i rakije se koriste kao sredstvo za pročišćavanje krvi, ali je delotvorno i za sve hronično nečiste kože, reumatične tegobe, podstiče proces pamćenja...

 

 

Priprema: Sitno iseckanim listovima ili lukovicama sremuša rastresito napunite flašu do grlića, prelijte rakijom od žita ili nekom drugom domaćom jačine 38-40 %. Držite na suncu 14 dana.

 

 

Primena: Dnevno pijte 14-15 kapi s malo vode, najbolje ujutro.


Dovoljno sam jaka da drugima ne pokazujem kako mi je.....!!!

#262 malena

malena

    Advanced Member

  • Moderators
  • 4,804 postova

Postirano 06 April 2016 - 09:28 AM

NAJBOLJI IZVORI VITAMINA C KOJI ŠTITI VAŠE KOSTI, ZUBE…

 

Dnevna doza vitamina C veoma je važna za život. On nije značajan samo za jak odbrambeni sistem, već je potreban i za elastičnost kože i tetiva kao i za čvrstinu zuba i kostiju.

 

55bd54054a1fe8331e7eb020b53716a3_w670_h4

 

Osim toga, vitamin C učestvuje u proizvodnji hormona sreće koji pomaže dobro raspoloženje. I još jedan bitan aspekt: ova važna materija čini slobodne radikale neškodljivim. To su agresivne kombinacije kiseonika koje svakodnevno nastaju u telu i koje su glavni uzročnik starenja.

 

Najbolji izvori vitamina su voće i povrće. Pri tome ne morate uopšte da tragate za egzotičnim i citrusnim voćem. I vaša bašta nudi veliki izbor. Da biste uneli preporučenih 100 militgrama, pojedite punu šaku crnih ribizli i porciju spanaća. I paprika, zova, brokoli ili druge kupusne vrste daju potrebnu dnevnu porciju.

 

Apsolutni pobednik je australijska zelena šljiva sa oko 3.100 mg. Međutim, i “obične” biljke iz naših bašti predstavljaju odlične izvore C vitamina. Evo pregleda najbogatijih:

 

Šipak: 1.250 mg

Pasji trn: 700 mg

Crna zova: 260 mg

Mirođija: do 210 mg

Peršun: 160 mg

Kupus: 150 mg

Brokoli: 115 mg

Crvena paprika: 110 mg

Komorač: 95 mg

Spanać: 90 mg

Jagode: 80 mg

Limun: 50 mg

Crveni kupus: 50 mg


Dovoljno sam jaka da drugima ne pokazujem kako mi je.....!!!

#263 AMI

AMI

    Advanced Member

  • Moderators
  • 7,117 postova

Postirano 11 April 2016 - 03:34 PM

SIZITE ŠEĆER U KRVI

 

n.jpg

 

12966060_1685156145106284_341483099_n.pn



#264 MIMA

MIMA

    Admin

  • Administrators
  • 1,478 postova

Postirano 20 April 2016 - 09:46 AM

Lek iz prirode: Biljni recepti za zdravlje bubrega i urinarnog trakta



Čuvarkuća

ova je biljka sjajna za izlučivanje mokraće i čišćenje bubrega. Kako biste pripremili čaj, prelijte dve kašike listova čuvarkuća čašom ključale vode i ostavite da odstoji dva sata. Zatim procedite i pijte po četvrtinu čaše, četiri puta na dan, pre obroka.

Maslačak

Njegovo dejstvo je pročišćujuće, a delotvorni su i koren i list. Ima snažno diuretičko dejstvo i deluje blago na čitav urogenitalni trakt.

Zlatnica

Biljka zlata vredna, zlatnica, posebno je cenjena kod bubrežnih oboljenja. Posebno je delotvorna u kombinaciji s koprivom.

Peršun

Sjajan je izvor vitamina C, A i K, deluje poput antioksidanata, snažan je diuretik. Mnogi ga nazivaju oazom zdravlja, posebno kada su u pitanju bolesti bubrega ili bešike.
 

Lek iz prirode: Biljni recepti za zdravlje bubrega i urinarnog trakta

Recept za ublažavanje bolova

1. Prelijte tri žlice usitnenog korena i suhih listova peršuna s pola litra hladne vode i kuvajte deset minuta. Kada proključa, poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta. Pijte triput dnevno po ššoljicu čaja.

2. Skuvajte devet glavica crvenoga luka s ljuskom u pet litara belog vina dok ne proključa i ispari polovina tečnosti. Procedite, prelijte u manju posudu i kuvajte još sat vremena. Čuvajte u staklenoj flaši ili tegli i pijte svakog jutra po jednu kašiku na prazan želudac


 Mozes me nocas voleti ili mrzeti!Sve je u moju korist.Ako me volis,zauvek cu ostati u tvom srcu.Ako me mrzis,zauvek

                                                     cu ostati u tvojim mislima........nije fer jel da ???

 

 

                                                                                      


#265 AMI

AMI

    Advanced Member

  • Moderators
  • 7,117 postova

Postirano 20 April 2016 - 08:10 PM

Ovaj čaj je imunološka bomba koja može da spriječi tumore i tretirati oštećenje živaca

 
1.jpg
 
Ovaj čaj je imunološka bomba koja može da spriječi tumore i tretirati oštećenje živaca
Svi smo upoznati s peršinom ali znate li da njegove lisnate grančice koje dolaze na tanjur imaju ovolike zdravstvene prednosti. Toliko da ćete pojesti i ukrasne grančice koje se nađu preko nekog jela, kao i to da vam zapadne u ustima za zube pa da ga što duže zadržite tu.
Peršin čaj je tonik koji je priznat stoljećima kao suzbijač niz bolesti, uključujući tumore, upale, pa čak i oštećenja živaca.
Peršin može neutralizirati neke kancerogene tvari, osobito onih iz duhana dima. Djeluje kao snažan antioksidans, ne samo da sprječava oštećenja stanica, ali povećava antioksidativni kapacitet krvi.
Peršin čaj je pun vitamina C i A koji su i poznati kao uništivači slobodne radikale.
Pijenja čaja peršin može pomoći u liječenju bolesti kao što su reumatoidni artritis i osteoartritis. Simptomi astme, srčanog i moždanog udara može biti znatno smanjen, a pomažu i prije i nakon postavljanja dijagnoze.
Oštećenje živčanog sustava, ili neurotoksičnosti, obično je uzrokovana pesticidima, teških metala i drugih toksičnih tvari. Postoje brojni psihijatrijskih i neuroloških poremećaja koji bi mogli biti uzrokovani neurotoksičnosti. Simptomi mogu uključivati ​​gubitak pamćenja, vrijeme reakcije, poremećaja spavanja, zbunjenost, umor, ukočenost u rukama ili nogama, pa čak i depresije.
Ovaj čaj djeluje kao preventivna mjera neurotoksičnosti i učinkovito liječi ta oštećenja.
Zašto ga ne pojesti sa tanjura?


#266 AMI

AMI

    Advanced Member

  • Moderators
  • 7,117 postova

Postirano 20 April 2016 - 08:12 PM

Jeftina, a dragocjena: Namirnica koja nam je pred nosom moćan je lijek i hrana za srce
 
cvekla.jpg
Za cveklu kažu da je u stanju da popravi većinu toga što je u organizmu pokvareno. Jeste da treba da se stave rukavice dok se priprema, ali to i nije neki napor. Njena divna crvena boja potiče od proantocijanidina, borca protiv malignih bolesti.
 
Odlična za srce
Sadrži i betain, koji je prirodni protivupalni agens. On zajedno sa još nekim pomagačima (npr. vitaminima iz grupe B) podržava dobro stanje našeg kardiovaskularnog sistema. Od vitamina, tu su: B1, B2, B12 (rjetko se sreće u biljnom svijetu), C. Minerali koji su zastupljeni: kalijum, magnezijum, fosfor, bakar, jod. Ima dosta željeza, pa je čest prirodni lijek i u liječenju anemije.
Čisti organizam
Zahvaljujući antioksidansima i betainu ima efekat detoksikacije, jer podstiče izlučivanje štetnih materija iz organizma. Celuloza i pektin su dobri aktivatori crevne peristaltike. Cvekla radi prevenciju oboljenja jetre, naročito masne jetre. Važna je za sportiste, jer poboljšava izdržljivost tokom treninga zbog visokog sadržaja nitrita koji su važni za oksidativne procese tokom napora.
Takođe, ubrzava oporavak nakon treninga.
Još jednom – Odlična je za srce!
Ona podstiče razmjenu materija u organizmu, doprinosi regulaciji krvnog pritiska, snižava holesterol, održava u dobrom stanju krvne sudove, podstiče rad jetre. Usporava procese ateroskleroze i starenja. Dobra je kod demineralizacije kostiju i zuba. Može da se kuha, peče, da se pravi sok, ali nam najviše pruža kada je uzmemo svježu.
I još …
Ako kupujete svježu cveklu i bacate njen zeleni deo, vrijeme je da promjenite naviku. Skuhano lišće zaslužuje mjesto na trpezi zbog nevjerovatnog sadržaja od 644 mg kalijuma na samo pola šolje. Brojne studije pokazale su da povećavanjem unosa hrane bogate kalijumom i smanjena upotreba soli mogu smanjiti rizik od šloga za 21 odsto, kao i šanse od dobijanja srčanih bolesti.


#267 AMI

AMI

    Advanced Member

  • Moderators
  • 7,117 postova

Postirano 20 April 2016 - 08:16 PM

LJEKOVITI NAPITAK: Prirodna zamjena za šečer, regulira krvni tlak i smanjuje rizik od nastanka raka
 
BROJNA DOSADAŠNJA ISTRAŽIVANJA SU POKAZALA DA ŠIPAK, KAO I SOK OD ŠIPKA, IMA ODLIČNO DJELOVANJE NA ZDRAVLJE ORGANIZMA. S OBZIROM DA JE TRENUTNO SEZONA ŠIPKA, PRAVO JE VRIJEME DA U NJEMU UŽIVATE SVAKODNEVNO, A MI VAM DONOSIMO I RAZLOGE ZAŠTO
narsok.jpg?resize=900%2C481
 
Sadrži niz ljekovitih spojeva
Osim visoke koncentracije vlakana, vitamina C, vitamina K i kalija, šipak sadrži i dva spoja koji mogu pomoći u prevenciji niza bolesti, a to su punicinska kiselina i punikalagin. Punicinska kiselina se nalazi u sjemenkama šipka i štiti stanice od oksidacijskog stresa. Punikalagin je spoj kojega pronalazimo u samom soku šipka, kao i u kori. On ima odlična antioksidacijska svojstva, i do 3 puta veća od zelenog čaja i crnog vina.
Regulira razinu krvnog tlaka
Istraživanja su pokazala da sok od šipka može regulirati razinu krvnog tlaka. Naime, dovoljno je svaki dan popiti 150ml soka od šipka da biste primijetili prve rezultate. Na taj način šipak sudjeluje i u prevenciji bolesti kardiovaskularnog sustava, srčanih bolesti i srčanog udara.
Regulira razinu kolesterola u krvi
Uz to što regulira razinu krvnog tlaka, sok od šipka regulira i razinu kolesterola. Redovita konzumacija soka od šipka može smanjiti potrebu za uzimanjem lijekova. No, ističu stručnjaci, svakako se prvo posavjetujte sa stručnjakom.
Smanjuje rizik od nastanka raka
Rak prostate je najčešći tip raka kod muškaraca, a rak dojke je najčešći tip raka kod žena. Istraživanja su pokazala da sok od šipka može smanjiti rizik od nastanka raka prostate i raka dojke, kao i pomoći u prevenciji daljnjeg širenja.
Zdrava zamjena za šećer
Sjemenke šipka su slatke i mogu biti odlična zamjena za šećer i med. Tako, primjerice, kod pripreme napitaka možete umjesto šećera i meda dodati nekoliko žličica sjemenki šipka, piše centarzdravlja.hr.
 

 



#268 AMI

AMI

    Advanced Member

  • Moderators
  • 7,117 postova

Postirano 22 April 2016 - 05:59 AM

Kikiriki jača spolnu moć i pomaže kod umora!

kikiriki.jpg?resize=900%2C599

Kikiriki sadrži vitamine grupe B koji daju sjaj kosi i umirujuće djeluju na nervni sistem, i vitamine grupe E koji stimuliraju funkciju spolnih žlijezda. Kikiriki je koristan kod jake iznemoglosti i teških oboljenja. Mnogi su stanovnici Indonezije uvjereni kako nema boljeg sredstva protiv umora od “tempe” – presovanih kolutića kikirikija preprženih u vrućem ulju…



Iako bi ga mnogi svrstali u orašaste plodove, botanički kikiriki pripada porodici mahunarki, zajedno s graškom, lećom, grahom i drugima. Kod kikirikija je posebno zanimljivo to da se cvjetovi biljke razvijaju iznad zemlje, a zatim se zbog svoje težine savijaju prema zemlji i ulaze unutar nje, gdje se razvijaju i sazrijevaju mahune kikirikija.

Kikiriki se koristi na razne načine. Mi ga najčešće grickamo, ali on se koristi u industriji, i to za spravljanje sapuna, deterdženata, krema, šampona, sjaja za cipele, brašna, ali i lijekova. Njegova ljekovita svojstva su manje poznata širim masama. Uglavnom se zna da jača potenciju, ali kikiriki može i mnogo više.

Historija kikirikija

Smatra se da kikiriki potječe iz Južne Amerike. Među najstarije poznate predmete koji svjedoče o tome da čovjek odavno cijeni kikiriki, ubraja se jedna vaza iz pretkolumbovskog razdoblja koja je pronađena u Peruu. Vaza ima oblik kikirikija i ukrašena je šarama koje podsjećaju na kikiriki.

Španjolski istraživači, koji su prvi naišli na kikiriki u Južnoj Americi, na povratku su ga donijeli u Evropu. Odatle se raširio i na druge kontinente. Do početka 19. stoljeća već se započelo s komercijalnim uzgojem kikirikija u američkoj državi Južna Karolina.

George Washington Carver, jedan od prvih američkih poljoprivrednih hemičara, 1903. godine je počeo proučavati biljku od koje se dobiva kikiriki i istraživati na koje se sve načine ona može upotrijebiti. S vremenom je dobio više od 300 proizvoda, među ostalim i razna pića, kozmetičke preparate, boje, lijekove, sapun, sredstvo za uništavanje insekata i štamparsku boju.

Sirov, pržen, slan, neslan – uvijek ljekovit

Nutricionistički gledano, kikiriki je veoma vrijedan plod, bogat bjelančevinama, biljnim vlaknima, različitim mineralima i vitaminima (niacinom, tiaminom, vitaminom E i vitaminom K). Može se jesti sirov i pržen, slan i neslan, te se od njega mogu proizvesti poznati kikiriki maslac i ulje.



On sadrži vitamine grupe B koji daju sjaj kosi i umirujuće djeluju na nervni sistem, i vitamine grupe E koji stimuliraju funkciju spolnih žlijezda. Ljekovite i hranjive osobine kikirikija blagotvorno, utječu na spolnu potenciju, ali poboljšavaju pamćenje, pažnju i sluh. Koristan je kod jake iznemoglosti i teških oboljenja. Mnogi su stanovnici Indonezije uvjereni kako nema boljeg sredstva protiv umora od “tempe” – presovanih kolutića kikirikija preprženih u vrućem ulju.

Kikiriki i njegovo ulje predstavljaju efikasno sredstvo za izlučivanje žuči. Zahvaljujući tome što sadrži kalija 30 puta više nego natrija, kikiriki ima i dehidrativna svojstva. Tzv. biljno mlijeko od kikirikija dobro je sredstvo u liječenju nekih vrsta čireva i želučanih bolesti, dvanaestopalačnog crijeva i gastritisa.



#269 AMI

AMI

    Advanced Member

  • Moderators
  • 7,117 postova

Postirano 02 May 2016 - 09:30 PM

Pomaže i najtežim slučajevima: 3 kapi ove tinkture spasiće vas od srčanog udara
 
 

Pobrinite se da imate bar jednu kajensku ljutu papričicu u svojoj kuhinji jer nikad ne znate kad bi vam mogla zatrebati.

Američki stručnjak dr Kristofer nije izgubio nijednog pacijenta zbog srčanog napada u svojoj karijeri dugoj 35 godina. To je zato što on daje svim svojim pacijentima šolju čaja od kajenske ljute papričice dok su još pri svesti.

Kajenska ljuta papričica pomaže kod srčanog napada zato što poseduje čak 90.000 Skovila na skali ljutine. Pored ove papričice, dobro rešenje su habanero paprika, tai či, afrička ptica, halapenjo, ali i mnoge druge. Kašičicu papričice treba sipati u čašu vode i dati pacijentima koji su doživeli srčani udar u trenutku dok su još uvek svesni i dišu.

Ukoliko je osoba bez svesti, potrebno je staviti par kapi ekstrakta ljute papričice pod jezik pacijenta. To će povećati puls i rasporediti krv u sve delove tela,balansirajući cirkulaciju i pomažući srcu da se oporavi.

Evo šta vam je potrebno za pravljenje leka za slučaj srčanog napada:

kajenska ljuta papričica u prahu, par svežih kajenskih papričica, 50% alkohol(možete koristiti votku), staklena flaša od litre, rukavice.

Priprema: Obavezno stavite rukavice jer su kajenske ljute papričice veoma ljute.Ispunite četvrtinu flaše kajenskom ljutom papričicom u prahu i sipajte dovoljno alkohola da prekrije prah.

Sameljite par svežih kajenskih papričica i dodajte dovoljno alkohola da smeša poprimi teksturu sosa.

Dodajte ovu smesu u flašu koja bi sada trebalo da je tri četvrtine puna.

Napunite flašu alkoholom do vrha i dobro je zatvorite. Ostavite da stoji oko mesec dana. Protresite flašu nekoliko puta u toku dana. Nakon mesec dana smešu procedite pomoću gaze i čuvajte u tamnoj boci. Ukoliko želite jaču tinkturu, procedite je nakon 3 meseca. Smeša se ne može pokvariti i možete je čuvati koliko god želite.

Primena: 5-10 kapi tinkture dati svesnom pacijentu koji je doživeo srčani ili moždani udar. Nakon 5 minuta mu dajte još 5-10 kapi. Ponavljajte proces dok se stanje pacijenta ne poboljša.

Ako je pacijent van svesti, stavite mu 1-3 kapi tinkture pod jezik i započnite KPR (reanimaciju). Ponavljajte proces svakih 5 minuta dok se stanje pacijenta ne poboljšta.

Zdravstvene pogodnosti kajenske ljute papričice: 

Antifungalna svojstva – Povoljno deluje na digestivni sistem stimulišući proizvodnju želudačnih sokova i oslobađajući gasove;

Antikancerogena svojstva – naročito kod raka pluća i raka jetre

Pomaže pri lečenju stomačnih problema, migrena, simptoma gripe, alergija, gojaznosti, zubobolje i artritisa.

Sadrži brojne različite nutrijente uključujući kalcijum, cink, selen, magnezijum, ali i vitamine A i C.

Pripremite ovaj lek i čuvajte ga pri ruci i nikada nećete morati da strahujete od srčanog udara.

 



#270 Odri

Odri

    Advanced Member

  • Moderators
  • 4,751 postova

Postirano 16 May 2016 - 12:24 PM

LIJEK ZA BOLESTI BUBREGA: Napravite efikasan prirodni napitak za čišćenje bubrega

 

Unošenje nezdrave i nedovoljno hranjive hrane i pića najviše pogađa jedan od najvažnijih organa, a to su bubrezi. Zdravlje bubrega je od vitalne važnosti za cjelokupno stanje organizma, kao i dugovječnost kod ljudi.

Jedna od najboljih metoda za liječenje bubrega i kao dodatno pomagalo u regularnoj terapiji je 100% prirodni recept koji dijelimo sa vama!

Ovaj recept djeluje protiv sledećih bubrežnih tegoba:

  1. Upala mokraćnog mjehura
  2. Upala bubrega
  3. Mokrenje u krevetu
  4. Uremija
  5. Bubrežni katar
  6. Bubrežni kamenac
  7. Pomaže u pročišćavanju bubrega
  8. Pomaže kod svih ostalih bubrežnih oboljenja

Lijek za bubrege recept

Potrebni sastojci:

  • pola oljuštenog limuna
  • 1 oljušten kivi
  • 1 banana
  • šaka svježe sjeckanog peršuna
  • 1 šoljica vode
  • Priprema:

    Pomiješajte sve sastojke, dodajte vodu i miksujte u blenderu dok ne dobijete lijepu i glatku smjesu. Ako želite da obogatite ovaj napitak i uz detoks bubrega dobijete pravu vitaminsku i mineralnu bombu dodajte i pola očišćenog avokada, šaku svježeg špinata ili kelja i 50 grama jezgre oraha.

    Piti jednom dnevno, najbolje na prazan želudac i vaše zdravlje će se popraviti zagarantovano!


"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#271 malena

malena

    Advanced Member

  • Moderators
  • 4,804 postova

Postirano 23 May 2016 - 09:49 AM

DREN I NJEGOVA LEKOVITOST

 

Dren sadrži veliku količinu prirodnog šećera, organske kiseline, pektina, tanina i izuzetno mnogo vitamina C. Plodovi se jedu u svežem stanju, zamrzavaju se, suše ili prerađuju u pekmez, marmeladu, slatko, kompot, voćni sok.

 

719514bd84116c4dd19be8f85d5b453f_w670_h4

Svaki njegov deo je lekovit – plod, list, kora, cvet, sveže i osušene koštice.

 

Uspešno se koristi lečenja:

 

grla

malokrvnosti

boginja

bolesti bubrega

dijareje

hemoroida

dijabetesa

kod bržeg zaceljivanja rana

Mesnati deo ploda i ulje iz semenki može da se koristi za regeneraciju kože i sluzokože. Sok, pekmez, čaj i drugi proizvodi od zrelih drenjina pomažu kod dijareje i drugih obolenja organa za varenje.


Dovoljno sam jaka da drugima ne pokazujem kako mi je.....!!!

#272 Odri

Odri

    Advanced Member

  • Moderators
  • 4,751 postova

Postirano 28 May 2016 - 02:30 PM

SIRUP OD BOROVIH IGLICA PROTIV KAŠLJA, BRONHITISA, UPALE GRLA, ZA JAK IMUNITET I GASTRITIS…

Sirup od borovih iglica je izvanredno prirodno sredstvo za jačanje imuniteta, protiv svih vrsta prehlada, nazeba, kašlja i drugih oboljenja disajnih organa. U našoj tradicionalnoj medicini naročito je cijenjen recept za borove iglice u medu, koji ćemo rado ovom prilikom podijeliti sa vama.
Takođe ovaj izvanredan prirodni lijek ima više varijanti, tako da se on može napraviti i od svijetlo-zelenih iglica smreke i jele.

Ono što još morate znati je da se ne smije koristiti bilo koja vrsta četinara za izradu sirupa, jer su neke i otrovne poput tuje i tise koje treba izbegavati u širokom luku. Ako spadate u osobe koje se razumiju u četinare i lako prepoznajete bijeli bor ili smreku, onda nema problema, ukoliko je situacija obrnuta i nemate puno iskustva, potreban vam je vodič da biste krenuli u berbu mladih izdanaka. Nikada nemojte uzimati previše izdanaka samo sa jednog drveta, jer tamo gde ih otkinete, te godine neće više izrasti. Za sam početak daćemo vam nešto više informacija o bijelom boru, pa da krenemo…

Kako prepoznati mlade borove iglice

Prije nego što podijelimo recept za sirup od borovih iglica, daćemo vam neke najosnovije smjernice o ovoj biljci. Bijeli bor ima latinski naziv Pinus sylvestris, njegovi drugi nazivi su još bor, divlji bor, šumski bor, čam, lučevina. Stablo bora može da naraste više od 10 metara u visinu, a njegov stubasti korijen prostire duboko u tlo. Stablo i grane pokrivene su u mladosti smeđo-crvenkastom, a kasnije sivo-smeđom korom.

Grane se vremenom šire u obliku kišobrana. Sivo-zelene borove iglice duge su 5 do 6 cm, sastavljene su u čupercima po dvije zajedno. Cvjetovi su jednodomni, pa se iz ženskih cvjetova oblikuju male šišarke, u početku crvenkaste, a kasnije smeđe i drvenaste. Miris i ukus mu je smolast, kao terpentin.

Danas je ovo drvo naročito cijenjeno, jer se od njega pravi izvanredni sirup od borovih iglica protiv kašlja, za koji je već dokazno da je odlično prirodno sredstvo za sve tegobe disajnih puteva, naročito za liječenje bronhitisa. Bijeli bor je rasprostranjen po čitavoj Evropi, nalazimo ga od nizinskih i brdskih, do viskokih planinskih područja. Cvjeta u maju mjesecu, a vrijeme sazrevanja sjemena mu je u oktobru druge godine.

U ljekovite svrhe koriste se pored iglica i šišarke, kora i smola. Ukoliko naberete veću količinu mladih borovih iglica, ne morate ih sve odmah iskoristiti kao svježe za pravljenje sirupa, već dio njih slobodno odvojite sa strane, sasušite i sačuvajte. Od njih možete kasnije pripremiti čaj od borovih iglica, čiji ćemo recept takođe podijeliti sa vama u ovom članku..

Kako sve možemo upotrebiti borove iglice kao lijek

Sirup od borovih iglica sa medom je izuzetan napitak bogat karotenima i C vitaminom, djelotvoran je kod nazeba, protiv prehlade i u liječenju skrobuta. Naročito se preporučuje nakon pada imuniteta ili poslije oporavka od dužih bolesti, kada nam vraća snagu i elan. Borove iglice se koriste svježe, po mogućnosti odmah po branju, jer se dužim čuvanjem gubi dio njihovog ljekovitog svojstva.

Pupoljci bora su u stvari njegove šišarke, ali potpuno sazrele i drvenaste nemaju fitoterapeutske vrednosti, pa se stoga koriste samo svježi, mladi i tek iznikli pupoljci. Oni sadrže dragocjene gorke i ljekovite materije. Uspješno se koriste za liječenje upale grla, upornog kašlja, bronhitisa i katara ždrijela. Kupke od mladih borovih pupoljaka preporučuju se osobama koje oboljevaju od reume i artritisa.

Smola od bora koja se nalazi po kori, obiluje gorkim materijama i izuzetnim eteričnim uljem, koje sadrži ljekoviti terpentin. Stoga se uz sirup od borovih iglica u narodnoj medicini često upotrebljavaju preparati od borove smole, koji se koriste najviše za liječenje kožnih bolesti. Ako planirate upotrebiti borovu smolu povedite računa o pravilnom doziranju i budite oprezni.

Takođe kora od bora zbog ljekovitih flavonskih kao i brojnih taninskih materija, veoma uspješno se koristi za saniranje otvorenih rana, jer veoma brzo zaustavlja krvarenje, a ima i vrlo dobro antiseptičko djelovanje. Najbolje je da koristite koru od zrelog bora, i najbolje je da se ona skine sa gornjih dijelova stabla.

Kako napraviti sirup od borovih iglica sa šećerom i medom

Za početak donesite jednu važnu odluku. Uzmite jedan slobodan dan, pobjegnite od gradske vreve, smoga i zagađenog vazduha i to odmah u ranim jutarnjim satima. Najbolje bi bilo da sjednete na bicikl i provozate se do obližnje šume bogate četinarima. Maloprije smo vam dali instrukcije kako da prepoznate mlade iglice od bora, ukoliko i dalje niste sigurni u to, povedite onoga ko zna.

Za sirup protiv kašlja mogu poslužiti i jela i smreka. Kada se vratite kući postupak pripreme je krajnje jednostavan, za početak bilo bi poželjno da borove iglice saperete sa hladnom vodom od prljavštine i malo sačekate da se prosuše. Evo šta dalje sljedi:

U odgovarajuću staklenu teglu stavite najprije red šećera, preko kojeg se stavlja red svježe ubranih borovih iglica, pa ponovo red šećera, pa na njega iglice i tako sve do vrha tegle. Završni sloj obavezno treba da je od šećera. Teglu zatvorite što bolje i odnesite je na sunčano mjesto da se šećer lagano rastapa.

Da bi se on skroz rastopio, te da bi sirup od borovih iglica mogli početi koristiti, biće vam potrebno da odstoji najmanje 40 -tak dana. Ovako dobijen prirodni lijek za imunitet pravi se upravo sada u proljećnom periodu, odmah po branju mladih izdanaka.

U našem narodu se za ovaj prirodni lijek odomaćio naziv med od borovih iglica, kako god da ga nazovete potpuno je svejedno, jer je recept isti i izuzetno je dobar za pomenute tegobe..

Recept za sirup od borovih iglica broj 2

Evo kako se priprema:

Dva kilograma svježih borovih izdanaka prokuva se sa 9 litara vode, pokrije se i pusti da odstoji narednih 48 sati. Poslije toga se sve zajedno procijedi kroz platno i dobro se izgnječi. Dobijena tečnost se zatiim uz dodatak jednog kg šećera i 0,5 kg meda, malo prokuva i dok je još topla sipa se u odgovarajuće staklene posude (ne u flaše), koje treba na kraju dobro zatvoriti sa dvostrukim pergament papirom ili celofanom. Treba paziti da se mladi izdanci beru po sunčanom vremenu.
Za koju god varijantu da se odlučite, vodite računa koliko ga dozirate, bilo bi najbolje da sirup od borovih iglica uzimate po dvije tri kašičice i ne više od toga tokom dana. Najbolje ga je jesti samog, ali možete ga dodavati u rashlađen čaj, u vruć nikako, jer gubi svoja dragocena svojstva.

Ukoliko vam se borove iglice sa šećerom ne sviđaju ovako zajedno u kombinaciji, vi svakako napravite sirup od borovih iglica sa medom, za čiju će vam izradu biti potrebna nešto veća količina domaćeg meda. Ukoliko se odlučite za med – a ne za bijeli šećer (koji je svakako na lošem glasu), znajte da se tada sirup nešto brže kvari, te da ga morate držati u frižideru. Takođe, mnogi ovoj recepturi dodaju i nekoliko kriški od limuna.

Kako se pravi čaj od borovih iglica

Kao što smo na početku obećali, podijelićemo i ovaj recept

Uzeti dvadesetak borovih iglica sa vrhova grančica i dobro ih saprati od nečistoća sa hladnom vodom. Dobro ih usitnite i dodajte u provrelu vodu, te ih kuvajte petnaestak minuta. Kada trećina tečnosti ispari, skinite sa vatre. Poklopite posudu i stavite je na stranu da se ohladi nekih tridesetak minuta. Procijedite dobijeni čaj od borovih iglica, ukoliko nije vreo dodajte mu med i malo soka od limuna. Boja ovog napitka bi trebala biti blago-crvenkasta i možete ga piti nekoliko puta u danu. Dojilje i trudnice ne bi smjele da ga uzimaju.

Ljekoviti oparak od bora

U srazmeri u kojoj 1 dio da čine borove iglice ide 10 dijelova vode za oparak. A upotrebljava se slično kao ljekoviti čaj od borovih iglica, zaslađen domaćim medom – ovaj prirodni lijek je jako dobar kod zastarelih katara disajnih puteva, promuklosti grla, kašlja, lakšeg oblika bronhitisa ili za inhalacije. Mlade izdanke bora treba brati početkom proljeća.

Ljekovita kura od bora

Oboljeli od gihta i reumatizma bi se sa dolaskom proljeća podvrgnuti sljedećoj prirodnoj terapiji:

Ubrati 30 grama svježih borovih izdanaka i njih treba popariti sa litrom vrućeg mlijeka. Poslije sat vremena dobro procijediti i piti napitak tokom cijelog dana.

Kako se koristi smola od bora

Ukoliko imate kamen u žuči i česte grčeve napravite ovaj prirodni lijek

5 grama svježe – tek istekle borove smole, rastvorite u 20 grama etera i tu kuru uzimajte jednanput dnevno. Dozirajte najviše 5-10 kapi na jednoj kocki šećera i pojedite…

Kao što vidite sirup od borovih iglica nije jedini ljekoviti recept koji možete napraviti od ovog četinara, te vam preporučujemo da i ostale recepture isprobate. Nešto starijoj djeci takođe možete davati borove iglice sa medom, ali bi bilo poželjno da se prvo posavjetujete sa pedijatrom, takođe med od borovih iglica u trudnoći nemojte uzimati bez prethodnog dogovora sa ljekarom

sirup-borovih-iglica-slika-43276802.jpg


"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#273 malena

malena

    Advanced Member

  • Moderators
  • 4,804 postova

Postirano 02 June 2016 - 10:22 AM

ČAJ KOJI POMAŽE KOD OTEČENIH NOGU

 

Peršun je biljka koja može da se koristi na razne načine. Peršun može da pomogne između ostalog i kada je u pitanju edem ili otok nogu i zglobova.

 

bfa89e548de48768687f154fa8013bd3_w670_h4

Termin “edem” odnosi se na zadržavanje tečnosti u telu. Ponekad, može biti normalno da ima malo otoka u nogama, na primer, ako na poslu stojite ili sedite ceo dan ili tokom trudnoće.

 

Međutim, oticanje nogu i zglobova, poznato kao periferni edem, može da signalizije na bubrege , srčane insuficijencije, bolest jetre ili određene lekove koji su rezultat zadržavanja tečnosti.

 

Peršun je poznat prirodni diuretik i pomaže telu da se otarasi viška vode i soli.

 

Peršun je takođe snažan antioksidans i bogat je vitaminima A i C i dobar je izvor folne kiseline, koja je jedna od najboljih namirnica i nutrijenata koji štite od raka.

 

Recept

 

 

Predlažemo da dnevno popijete najmanje dva litra jakog čaja od peršuna. Doza se može povećati na šolju čaja svakog sata.

 

Kada pravite čaj, koristite sveže svetlo-zeleno lišće, zajedno sa korenom.

 

Otkinite lišće i korenje. Napunite ¼ šolje peršuna. Prelijte šolju ključalom vodom i neka odstoji 5 do 7 minuta.

 

Procedite čaj.


Dovoljno sam jaka da drugima ne pokazujem kako mi je.....!!!

#274 Odri

Odri

    Advanced Member

  • Moderators
  • 4,751 postova

Postirano 23 June 2016 - 08:10 AM

 

4658173640_fb369d1a53_z-563x353.jpg

  •  
 
 

Dud ili murva je pomalo zaboravljeno, ali ukusno voće, koje raste pojedinačno posađeno ili samoniklo. U našim krajevima nalazimo crnu, crvenu i bijelu sortu, dok ih u svijetu postoji oko sto. Od svih je sorti najaromatičniji crni dud.

 

Ovaj plod raste na istoimenom listopadnom stablu iz porodice Morus, čije je lišće poznato kao hrana dudovog svilca. Vergilije je za dud napisao da je najpametnija biljka, jer zadnja propupa čekajući toplo vrijeme. Nekoć je u dolini Neretve drvo duda bilo jako cijenjeno za izradu bačvi. Dud se uzgaja i radi pribavljanja svile od dudovog svilca.

Sastav i ljekovitost duda

Plodovi duda sadrže slobodne organske kiseline (limunska i jabučna), vitamine C, B, K, A, i E, željezo, kalij, mangan i magnezij, pektine i druge korisne tvari. Posjeduju veliku količinu antioksidansa antocijanina. Stručnjaci tvrde da dud zaslužuje biti uvršten u superhranu, jer sprječava starenje organizma i pomaže kod mnogih bolesti. U liječenju se koriste plodovi, listovi i kora.

Crni dud

Ljekovita svojstva crnog duda zaista su brojna. Crni dud se u narodnoj medicini koristi protiv upale mokraćnih kanala, bolesti usne šupljine i grla, epilepsije, depresije, nesanice, vrtoglavice te kod ugriza buba i zmija. Svježi nedozreli dudovi primjenjuju se protiv proljeva, a zreli kao blag laksativ. Njihov sok dobar je i za lakše iskašljavanje, znojenje i mokrenje te za ispiranje kod upala grla i usta. List crnog duda poznati je pučki lijek za snižavanje i regulaciju šećera u krvi pa se često primjenjuje u čajnim mješavinama za dijabetes.

Bijeli dud

Bijeli dud ima veliku primjenu u kozmetici. Nalazi se u sastavu mnogih kozmetičkih preparata za izbjeljivanje kože, uklanjanje mrlja i pjega, jer sadrži inhibitore koji smanjuju sintezu melanina. Također se upotrebljava u sastavu preparata protiv starenja kože, za tretman kože oko očiju, za toniziranje i čišćenje lica.

U liječenju se koristi slično kao i crni dud.Zabilježeno je i da djeluje kod artritisa, očnih bolesti, slabosti organizma i za opuštanje nervnog sustava. Po Jonathanu Hartwellu, autoru knjige “Biljke protiv raka”, sok bijelog duda može pomoći kod tumora grla. Ako ste u prilici, jedite obje vrste duda, jer ćete od njih izvući brojne blagodati.

Kora duda

Još od vremena Dioskorida gorka kora korijena duda koristi se kao lijek protiv crijevnih parazita, naročito trakavice. Kora liječi bolesti crijeva, želuca, dispepsiju te pomaže kod trovanja hranom, alkoholom i gljivama. Prah dobiven od kore duda upotrebljava se izvana u obliku melema za brže zarastanje rana, a uvarak od kore pije se protiv povišenog krvnog tlaka.

Ljekovita svojstva duda:

– pomlađuje organizam
– tjera parazite
– regulira razinu šećera u krvi
– smanjuje rizik od degenerativnih bolesti
– jača bubrege
– čisti jetru
– pomaže kod zatvora
– poboljšava krvnu sliku
– ublažava simptome gripe i prehlade
– pomaže kod trovanja hranom, alkoholom, gljivama
– sprječava nastanak sijedih vlasi
– ubrzava zarastanje rana
– koristi se protiv visokog tlaka

Pripravci od duda

Plodovi duda i kora skupljaju se od lipnja do kolovoza, a lišće u proljeće. Drvo ne napadaju nikakvi nametnici ni bolesti, tako da je riječ o ekološkim plodovima. Bobice se mogu jesti svježe ili sušiti. U kulinarstvu dud se koristi kao bilo koje drugo voće – od njega možete napraviti sok, džem, sladoled, umak, koristiti ga za pripremu deserta i kolača.

Čaj od lista crnog duda za dijabetes

Prelijte 50 grama lišća duda s pola litre kipuće vode i ostavite na deset sati. Procijedite i pijte tijekom dana.

Sirup protiv vrućice, upale i zatvora

Kilogram bobica crnog duda stavite u pola litre vode i dodajte dvije žlice jabučnog octa. Ostavite da odstoji 24 sata.

Idući dan pomiješajte smjesu s kilogramom smeđeg šećera ili drugim prirodnim sladilom po vašoj želji (stevija, med, javorov sirup) i kuhajte do željene gustoće.

Ulijte u sterilizirane boce i pijte nekoliko puta na dan razrijeđeno s vodom.

Napomena: Nemojte pretjerati s konzumiranjem plodova duda, jer mogu izazvati halucinaciju i probavne tegobe.

 


"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#275 MIMA

MIMA

    Admin

  • Administrators
  • 1,478 postova

Postirano 13 July 2016 - 04:36 PM

Znate li za šta je sve dobar origano?

origano_1416041551_670x0.jpg

Origano je samonikla, mediteranska biljka koja slovi kao jedna od najlekovitijih biljaka sveta.
Naročito je cenjeno njegovo ulje, koje se dobija od divljih vrsta origana, posebnim procesom destilacije, kako bi se sačuvala sva lekovita svojstva.

Postoji preko 40 vrsta origana. U kulinarstvu najčešće koristimo "Origanum Vulgare". Međutim, najlekovitijom vrstom se smatra ulje "Origanum Minutiflorum", koje sadrži i do 90% aktivnog lekovitog sastojka karvakrol - sastojak koji ima snažna antibakterijska svojstva.

Stari Grci primenjivali su ulje origana za lečenje rana, zmijskih ugriza i tegoba disajnih puteva.

Britanski naučnici su u istraživanjima potvrdili da je ulje origana učinkovito protiv 25 različitih bakterija.

Delotvorno je protiv većine bakterija koje uzrokuju infekcije debelog creva i urinarnog trakta, tifusa, kolere, čireva i kožnih infekcija.

Osim što uništava bakterije, ulje origana ima snažno antivirusno delovanje, pa učinkovito štiti od gripa, prehlade, zauški itd.

Agresivna antigljivična svojstva ulja origana sprečavaju tvrdokorne infekcije poput kandidijaze, gljivica na noktima i vlasištu kao i atletsko stopalo.

Ulje origana moglo bi postati deo terapije za lečenje raka. Naučnici su testirali delovanje karvakrola na ćelije raka prostate. Ispostavilo se da karvakrol izaziva stanje zvano "apoptoza" - samouništenje ćelija raka.

Ostale lekovitosti:

• pomaže kod prekomernog znojenja i lošeg zadaha
• tera parazite
• pomaže kod upale mišića, tetive, zglobova
• sprečava infekcije
• koristi se kao prva pomoć kod ugriza zmija i insekata


  • Odri se ovo sviđa.

 Mozes me nocas voleti ili mrzeti!Sve je u moju korist.Ako me volis,zauvek cu ostati u tvom srcu.Ako me mrzis,zauvek

                                                     cu ostati u tvojim mislima........nije fer jel da ???

 

 

                                                                                      


#276 Odri

Odri

    Advanced Member

  • Moderators
  • 4,751 postova

Postirano 15 July 2016 - 01:21 PM

Virak-620x350.jpg

 

aista neverovatna biljka! Mnogi ljudi nisu ni čuli za nju, a tako je zdrava da je to neverovatno

Virak (lat. Alchemilla vulgaris) sadrži flavonoide, organske kiseline, tanine, fitosterine, salicilnu kiselinu, eterično ulje i pravo bogatstvo vitamina C. Sa svim ovim sastojcima, ova biljka je pravo blago za ženske probleme.
Zahvaljujući mnoštvu tanina ima gorak ukus, ali i moćno antiupalno i antibakterijsko dejstvo. Najveću slavu virak je stekao kao sredstvo protiv ženskih bolesti, jer je jedna od najdelotvornijih biljaka za ovu vrstu tegoba, piše BalkansPress.

Čak je i poznati švajcarski travar Johan Kinč tvrdio da se 30 odsto ginekoloških operacija može izbeći upotrebom čaja od virka.

Pomaže kod neplodnosti

Jedan od težih problema koji muče žene je nemogućnost da zatrudne. Virak je najbolji biljni izbor za lečenje neplodnosti. Deluje kao odličan regulator hormona, podstiče rast progesterona i dovodi do urednije menstruacije, što je vrlo bitno kod pokušaja začeća. Takođe, efikasno skida kilograme i pomaže kod policističnih jajnika

Virak može da pomogne i kod slabe materice i da zaštiti trudnicu od spontanog pobačaja jačanjem materice. Svaka žena koja se skoro porodila bi trebalo da pije čaj od virka 8 do 10 dana nakon porođaja.

Preporučuje se i kod povreda nakon porođaja, za oporavak od teškog porođaja i kod opuštenog stomaka.

Pomaže kod PMS-a i menopauze

Pored pomenutih dejstava na žensko zdravlje, virak deluje i protiv mioma, cista i endometrioze, olakšava menstrualne tegobe, reguliše menstrualni ciklus i ublažava simptome menopauze.

Koristi se i kod bolnih i obilnih menstruacija, jer sadrži tanine koji normalizuju krvarenje. Kada se virak kombinuje s biljkom hoću-neću, dobija se lek protiv svih ženskih bolesti.

Kupka, vaginalno ispiranje i tamponi s virkom delotvorni su kod gljivica, bakterijskog vaginitisa i drugih infekcija. Tampone natopite tinkturom virka i koristite poput vaginaleta

Uništava bakterije i viruse

Najnovija naučna istraživanja pokazuju da virak sprečava rast mnogih vrsta bakterija uključujući stafilokoku – bakteriju koja je postala otporna na mnoge antibiotike. Smatra se da virak ima i antivirusna svojstva.

S obzrom na to da snažno obnavlja i tonira matericu, kao i da pomaže kod zarastanja rana, zaključuje se da je izvanredno sredstvo protiv oboljenja kojima je uzrok humani papiloma virus (HPV).

Japanski naučnici su otkrili da sastojak iz virka, agrimonin, sprečava pojavu raka dojke.

Takođe pomaže i kod: krvarenja, uboda insekata, mučnine i povraćanja, ekcema i dermatitisa, upale grla, blagih dijareja, posebno kod male dece, gihta i reume, hemoroida, čira na želucu.

Čaj od virka

Jednu kašičicu virka prelijte šoljicom vrele vode i ostavite da odstoji pet do deset minuta. Pijte uvek u gutljajima po dve šoljice dnevno.

Čaj za ispiranje

U litri vode skuvajte 30 do 50 grama osušene biljke bez korena. Koristite čaj za vaginalno ispiranje ili kao klistir kod crevnih problema.

Kupka

200 grama suvog ili svežeg virka prokuvajte u tri litre vode i sipajte u kadu sa pripremljenom vodom. U vodi se zadržite 10 do 20 minuta pre spavanja.

Napomena: Osobe koje imaju probleme sa stomakom, jetrom ili žuči trebalo bi da uzimaju virak u manjim količinama.

 

 
 

"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#277 Odri

Odri

    Advanced Member

  • Moderators
  • 4,751 postova

Postirano 20 July 2016 - 12:37 PM

LJEKOVITA SVOJSTVA DINJE

Dinja (lat. Cucumis melo) je jedna od onih namirnica koje su zaštitni znak ljeta. Iako se isto kao i lubenica smatra voćem, dinja je zapravo povrće iz porodice tikvovki.

dinja-kako-odabrati-zrelu

Narančasta boja ovog sočnog ploda ukazuje na obilje karotena koji je snažan antioksidans.

Njezin jedinstveni okus nailazi na podvojena mišljenja onih koji u njemu uživaju i onih kojima je previše egzotičan.

Smatra se da potječe iz Azije gdje je bila poznata još 1.000 godina prije nove ere, a na naše prostore donijeli su je moreplovci iz Afrike.

Iako se za konzumaciju preferira sočno meso dinje, u nekim narodima Južne Amerike i Azije najcjenjenije su koštice koje se konzumiraju kao grickalice.

Jedna porcija dinje od 150 grama sadrži:

– 53 kalorije
– 0,3 g masti
– 13 g ugljikohidrata
– 1,4 g vlakana
– 30% dnevne količine vitamina A
– 78% dnevne količine vitamina C

Kod nekih kalifornijskih sorti izmjerene su i 100-postotne dnevne potreba vitamina A i C.

Ova slasna voćka obiluje antioksidansima kolinom, zeaksantinom i beta karotenom, koji pružaju zaštitu od niza bolesti – od obične prehlade pa sve do raka.

S obzirom na to da 90-95% njezinog sastava čini voda, idealno je voće za hidrataciju tijekom vrućih ljetnih dana.


"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#278 malena

malena

    Advanced Member

  • Moderators
  • 4,804 postova

Postirano 18 September 2016 - 09:48 PM

nana.jpg

 

Spas za organizam: Ovaj čaj vas čuva od raznih bolesti i smanjuje struk

 

 

Omiljeni čaj od nane nije samo ukusan, već i veoma zdrav, a može pomoći i pri mršavljenju.

 

Čaj od nane ili mente najbolji je saveznik u borbi protiv letnjih vrućina. Ovaj napitak istovremeno gasi žeđ, osvežava i jača želudac i creva, potvrđuju lekari.

 

Istovremeno, eterično ulje i mentol iz nane rashlađuju i efikasno sprečavaju razvoj štetnih bakterija u crevima.

 

Da bi čaj bio prijatno aromatičan, važno je da se prilikom pripreme ublaži njegov gorak ukus. Zato listove nane prvo treba staviti u odgovarajuću posudu, preliti ključalom vodom (za mentu je važno da se zna da se nikada ne kuva, jer gubi dragocena svojstva) i nakon 20 sekundi tu vodu prosuti.

 

Potom se listovi preliju novom ključalom vodom. Ovako pripremljen čaj neće imati gorak ukus, a može da se zasladi i sa malo meda.

 

Ovaj napitak preporučuje se i onima koji žele da sačuvaju vitku liniju. Miris nane naime suzbija apetit, pa samim tim sprečava gomilanje suvišnih kilograma, pokazala su brojna istraživanja.

 

Ako se udiše miris mente koja ukrašava neki kolač, ili držite bočica ulja od nane na stolu prilikom obroka, želja za hranom će biti smanjena.


Dovoljno sam jaka da drugima ne pokazujem kako mi je.....!!!

#279 MIMA

MIMA

    Admin

  • Administrators
  • 1,478 postova

Postirano 28 September 2016 - 01:15 PM

ČUDESAN NAPITAK! Rešite sve probleme sa bubrezima i bešikom uz pomoć čaja od peršuna!
Pesak i kamen u bubregu znaju da budu vrlo nezgodni. Da ne bi imali neugodan osećaj pri mokrenju ili, još gore, napad bubrega, od izuzetne važnosti je da vodite računa o svojim bubrezima

Ovaj recept je veoma jednostavan, a još korisniji. Za ovaj sjajan delotvorni čaj potrebna vam je šaka peršuna i litar vode.

36602_persun_f.jpg?1458421592

Peršun operite i isecite ga na veće komade. Potom ga spustite u lonac i prelijte vodom. Na srednje jakoj vatri zagrejte vodu do ključanja, potom smanjite vatru na najslabije i kuvajte još pet do deset minuta.Lonče potom sklonite sa šporeta, ostavite da malo odstoji, a potom ga procedite i ostavite u frižideru. Šoljicu ovog napitka popijte svakog jutra.


 Mozes me nocas voleti ili mrzeti!Sve je u moju korist.Ako me volis,zauvek cu ostati u tvom srcu.Ako me mrzis,zauvek

                                                     cu ostati u tvojim mislima........nije fer jel da ???

 

 

                                                                                      


#280 MIMA

MIMA

    Admin

  • Administrators
  • 1,478 postova

Postirano 28 September 2016 - 01:19 PM

NARODNI LEK ZA MNOGE BOLESTI! 15 lekovitih recepata od šipka

U novije doba je upotreba šipka dobila na popularnosti jer je ustanovljeno da mesnati deo sadrži mnogo vitamina C

51008_22-shutterstock-327140276_f.jpg?14

Shutterstock

Šipak je, uz zeleni plod oraha, najbogatiji prirodni izvor ovog važnog vitamina. Ustanovljeno je takođe da se u osušenom šipku, a i u proizvodima dobijenim prerađivanjem ovih plodova, može zadržati znatan deo tog inače nestabilnog vitamina.

 

Najviše vitamina C ima u zrelom šipku koji još nije omekšao i počeo da gubi svetlocrvenu boju. Šipak je pored toga bogat izvor karotina i vitamina P. U šipku ima još i vitamina B1, B2, E i K. U košticama ima dosta vitamina E i vanilina, od čega stučene koštice imaju prijatan miris. Čini se da je šipak iz naših severnijih, hladnijih i vlažnijih područja bogatiji vitaminom C, dok je u plodovima iz toplijih, suvih i sunčanih krajeva nađeno više šećera.

Zbog visokog sadržaja vitamina C preparati od šipka služe kao sredstvo za jačanje imuniteta. Zbog toga se propisuju kao dodatno sredstvo tokom lečenja i oporavka, a jačaju i otpornost na infekcije poput prehlade i gripa. Pektini i organske kiseline iz šipka imaju diuretički efekat, a organske kiseline podstiču izlučivanje probavnih sokova i tako ublažavaju gastritis. Novija istraživanja su pokazala da bi šipak mogao da pomogne kod ublažavanja bolova i povećanja pokretljivosti zglobova zahvaćenih artritisom.

1. Protiv anemije

Pomešajte 2 kašike šipka, 2 kašike bobica crne ribizle i 2,5 dl hladne vode. Usitnjeni suvi šipak i suve bobice ribizle prelijte hladnom vodom, zakuvati i lagano kuvajte 10 minuta. Popijte tri ovako pripremljene šoljice čaja dnevno kod manjka gvožđa u krvi.

2. Grip i prehlada

Priprema: 30 g šipka, 20 g cvetova lipe, 20 g cvetova zove, 10 g pelina, 2,5 dl kipuće vode i 1 kašiku čajne mešavine preliti kipućom vodom. Pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta i procediti. Čaj po želji zasladiti medom. Uzimati 2-3 puta dnevno.

3. Domaći pekmez

Zreli i na suncu omekšani šipak očistiti od semenki i dlačica (nije nužno). Mesnati deo sameljite i pomešajte s jednakom količinom šećera i vode. Kad voda ispari i šipak omekša, propasirajte ga i ponovno zakuvajte dok se ne zgusne. Možete da dodate po želji i malo limunovog soka ili vitamin C.

4. Mešavina za čišćenje krvi

Pomešajte 20 g šipka, 10 g listova breze i 10 g pirevine. Prilikom pripreme čaja kašičicu mešavine prelijte šoljicom kipuće vode, ostavite da pokriveno stoji 15 minuta i procedite. Pijte tri šoljice čaja dnevno.

5. Čaj od ružinih latica

Čajnu kašićicu suvih ružinih latica prelijte s 2 dl kipuće vode. Poklopite, ostavite da odstoji 20 minuta, a zatim procedite. Ovaj čaj je vrlo prijatnog, cvetnog ukusa, a koristi se za čišćenje krvi i kao lagani laksativ. Pije se i kod žutice, prekomerne menstruacije i glavobolje.

6. Kamen u bubregu

Čaj od izdrobljenih semenki kuvamo pola sata, a zatim ostavimo da pokriven odstoji još jedan sat. Prijatnog je ukusa jer semenke sadrže vanilin. U narodnoj medicini koristi se kod kamena, bolesti bubrega i bešike i reume.

7. Diuretički čaj

Priprema: 50 g šipka, 20 g korena zečjeg trna, 10 g listova breze, 10 g rastavića, 2,5 dl kipuće vode i 1 kašiku čajne mešavine preliti kipućom vodom. Pokriveno ostaviti da odstoji 10-15 minuta i procediti. Čaj uzimati 2-3 puta dnevno.

 

8. Protiv reume

Pomešajte po 30 g cveta ruže, lipe i zove i 10 g cveta boražina. Dve velike kašike mešavine prelijte litrom kipuće vode, poklopite i ostavite da tako odstoji 20 minuta. Procedite čaj, popijte ga toplog i po želji zasladite medom. Ovaj čaj takođe pomaže u lečenju prehlade jer podstiče znojenje.

9. Laksativ

Prelijte 1-2 žlice šipka i 1/4 limuna s korom s 2,5 dl hladne vode. Zakuhajte i lagano kuhajte 5 minuta. Pokriveno ostavite da odstoji 5-10 minuta i procijedite. Topli ili hladni čaj pijte 2-3 puta na dan, prije jela.

10. Mirisni čaj

Potrebno vam je 12 g šipka, 12 g meda, 2 g cimeta, 2-3 gorka badema, 5 dl vode i 3 dl mleka. Dobro oprane i osušene izdrobljene plodove i semenke šipka potopite oko 6 sati da se izduže, pa ih u toj vodi kuvajte 45 minuta. Procedite, a kad se ohladi, čaju dodajte med, cimet, gorke bademe i mleko i ostavite da još jedanput provri. Piju se 1-2 šoljice čaja dnevno.

11. Imunitet

Pomešajte 10 g šipka, 20 g kamilice, 20 g zove, 10 g matičnjaka, 10 g lista borovnice, 10 g koprive, 10 g hajdučke trave, 5 g nevena i 5 g hibiskusa. Kašičicu mešavine prelijte šoljicom vruće vode, ostavite da odstoji 10 minuta i procedite.

12. Ružino sirće

Prelijte 125 g svežih latica ruže litrom belog vinskog sirćeta i ostavite da odleži devet dana. Upotrebljavajte za obloge i umivanje kod lošeg tena. Pogotovo je efikasan za ublažavanje svraba, pri ispiranju upaljenih desni i uklanjanju staračkih pega.

13. Vino od šipka

Za pripremu vina od šipka potrebno je 3 kg ploda, 4 l prekuvane vode i 2 kg šećera. Plodovi šipka se operu, očiste od peteljki, po dužini iseku i stave u posudu sa širokim otvorom. Iz vode i šećera pripremi se šećerni rastvor. Čim se izbistri, nalije se na plodove. Posuda se zatvori čepom za vrenje ili lanenom krpom i sadržaj se prepusti vrenju na toplom mestu. Nakon potpunog vrenja tako dobijeno vino se procedi i napuni u boce i čuva dobro začepljeno, najbolje u hladnom podrumu.

14. Liker od šipka

Potrebno vam je 250 g šipka, 250 g šećera i litra lozovače s 45 odsto alkohola. Šipak usitnite i stavite u teglu od 1,5 litara. Prelijte lozovačom, dodajte šećer pa ostavite da odstoji deset dana na toplom mestu. Povremeno promućkajte. Procedite i ulijte u boce. Uzimajte oko 0,4 dl na dan, za jačanje imuniteta.

15. Medeni liker

U 5 dl kipuće vode otopite 300 g meda, dodajte 50 g ružinih latica i poklopite. Nakon deset minuta procedite, dodajte litar rakije i promešajte. Kad se tečnost sasvim ohladi, ulijte u boce i začepite čepom od plute.  Liker se čuva mesec dana na hladnom i suvom mestu, pa tek nakon toga može da se posluži.


 Mozes me nocas voleti ili mrzeti!Sve je u moju korist.Ako me volis,zauvek cu ostati u tvom srcu.Ako me mrzis,zauvek

                                                     cu ostati u tvojim mislima........nije fer jel da ???

 

 

                                                                                      





0 korisnik(a) čita ovu temu

0 članova, 0 gostiju, 0 anonimnih korisnika