Skoči na sadržaj

  • twitter
  • youtube
  • googleplus
  • facebook

Foto
* * * * * 2 glasova

Lek iz Prirode

Tradicionalna Alternativna medecina

  • Please log in to reply
318 odgovora na ovu temu

#281 Odri

Odri

    Advanced Member

  • Moderators
  • 4,751 postova

Postirano 06 October 2016 - 01:42 PM

 

Beli slez (Althea officinalis) pripada porodici slezova -Malvaceae. U narodu je poznat po mnogim nazivima: slez, beli slez, pitomi ili domaći slez, šljiz, šljez, sliz, slizovina, šljezovina, veliki slez, dobri slez. Srećemo ga na livadama i jarkovima, uz obale potoka i reka, plavnim područjima. Vrlo često se gaji u vrtovima, a uzgaja se i plantažno.

To je višegodišnja biljka. Stabljika belog sleza može biti visoka 50 do 100, pa i više centimetara. Cela biljka izgleda kao da je prekrivena belim baršunom. Listovi su jajoliki, velike liske 5 do10 cm, spiralno poređani na stabljici. Iz pazušaca gornjih listova formiraju se ljubičastobeli ili beli cvetovi. Ova lekovita biljka cveta od juna do septembra.

Slez se koristi u lečenju bolesti respiratornog sistema (astme, hroničnog bronhitisa, laringitisa), gastroenterološkog trakta (peptičkog ulkusa, gastritisa, dijareje).

Koriste se i sakupljaju koren, list, cvet i seme. Koren se sakuplja tokom oktobra kada ima najviše sluzi, a lišće i cvet u vreme cvetanja. Od čitave biljke koren je najlekovitiji. Izvađeni koren se dobro opere, oguli mu se spoljašnji sloj i uzdužno preseče. Koren

je potrebno što pre osušiti. Osušen koren treba da bude beo. Za kilogram osušenog potrebno je pripremiti 3-4 kg svežeg korena.

Beli slez je biljka koja se od davnina gaji u vrtovima. Danas postoje čak i plantaže sleza. Na istoj parceli ostaje 2 godine. U trećoj godini dobija na količini, ali opada kvalitet. Osim toga, česta je meta napada mnogih štetočina, pa je zbog toga ekonomski isplativ samo uzgoj tokom 2 godine. Sadnja i setva se mogu se obaviti u jesen i proleće. Može se posejati seme, posaditi rasad ili deljeni koren. Seme niče za mesec dana na otvorenom polju.

Ono se može posejati u zatvorenom prostoru tokom oktobra i novembra. Dubina setve je 0,5 do 1 cm. Seme na toplom, uz redovno zalivanje, niče za 7 do 14 dana. Mlade sadnice mogu da se presade u pojedinačne saksije veličine 10 do 15 cm. Sadnice potom treba izneti na otvoreno i presaditi kada je prošla opasnost od mraza i kada temperature budu više od 10°C. Međuredni razmak prilikom sadnje treba da iznosi 60 do 70 cm. Beli slez voli vlažno zemljište. To je naročito važno tokom vrelih, letnjih dana. Dobro podnosi niske temperature i do -20°C.

Upotreba sleza

Beli slez je izuzetno korisna biljka, sadrži oko 75% ugljenih hidrata, 30-35% sluzi, 10% pektina, tanin, masne materije, saharozu, mineralne materije, a naročito je bogat fosforom. Koristi se u lečenju respiratornog sistema (astme, hroničnog bronhitisa, laringitisa), gastroenterološkog trakta (peptičkog ulkusa, gastritisa, dijareje).

Čaj od belog sleza

Ovaj čaj se priprema tako što se jedna kašika slezovog lišća prelije sa 2 do 3 dl ključale vode, poklopi i ostavi 10 minuta. Čaj se procedi i pije lagano u gutljajima.

Macerat od sleza

Uzeti 1 do 2 kašike korena sleza i potopiti u 2 do 4 dl hladne vode tokom 2 do 3 sata. Nekoliko puta promućkati posudu. Na taj način će se izdvojiti samo sluz. Koren nije poželjno kuvati ni prelivati ključalom vodom jer se tada izdvaja skrob koji će tečnost učiniti gušćom, mutnom i kvarljivom. To bi smanjilo lekovitost. Koristi se kodupala sluznice urinarnih, polnih, respiratornih i probavnih organa.

Sirup od sleza broj 1

Da bismo dobili sirup od sleza treba uzeti 50 g njegovog korena i potopiti u 3dl vode sobne temperature tokom 12 sati. Nakon toga sadržaj je potrebno procediti i dodati 1 kg meda ili voćnog sirupa (višnja, malina). Tako pripremljen sirup se čuva u frižideru jer se brzo kvari. Priprema se uvek svež i u količini koja nam je potrebna u toku dana. Koristi se tako da se svaka 2 sata pije po jedna supena kašika.

Sirup od sleza broj 2

Najpre treba uzeti 2 g izgnječenog korena i staviti u gusto cedilo, preliti sa smesom 1g vinskog sirćeta i 45 g vode. Ispirati koren tom smesom nekoliko puta tokom 1 sata. U 37 g dobijenog rastvora treba dodati 67 g šećera i zagrejati dok se šećer ne rastopi. Ovaj sirup se koristi u lečenju kašlja.

U gastronomiji beli slez se koristi u izradi pudinga i želea.

Ne treba ga koristiti dugotrajno jer može da izazove mučninu, povraćanje i alergijske reakcije i zato ga treba umereno koristiti i pod nadzorom lekara.

Upotreba u poljoprivredi

Zbog visokog sadržaja fosfora beli, kao i crni slez, može da se koristi kao sirovina za pripremu biljnih đubriva. Najčešće se koristi u kombinaciji s koprivom i gavezom. Ovo đubrivo je prirodna zamena za NPK đubrivo.

Đubrivo

Za pripremu đubriva potrebno je: 1,5 kg koprive, 1,5 kg gaveza i 1,5 kg belog sleza. Ove trave treba potopiti u 50 litara vode i ostaviti da fermentiše dve nedelje. Đubrivo je spremno kada prestane da fermentiše. Smesu zatim treba procediti i koristiti odmah ili proceđeno đubrivo čuvati na tamnom i hladnom mestu (podrum) i koristiti ga po potrebi.

Ovo je medonosna biljka i pčele rado posećuju beli slez.

 

 

Ukoliko se koren potopi u vodu i iz njega isplivaju crvići to je znak da je on neupotrebljiv i treba ga baciti. List i cvet se suše u hladovini na vetrovitom mestu. Suši se u tankom sloju. Sušenje se može obaviti u sušarama pri temperaturi koja ne prelazi 40-50°C. Osušen slez se čuva dobro zatvoren. Može se sačuvati do 3 godine. Najbolje ga je upotrebljavati kada je svež, jer tada sadrži najviše sluzi.

Uzgoj sleza

"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#282 malena

malena

    Advanced Member

  • Moderators
  • 4,804 postova

Postirano 23 October 2016 - 11:53 AM

evo_zasto_treba_da_jedete_lesnike_svaki_

 

Evo zašto treba da jedete lešnike svaki dan

 

Ljudi koji redovno koriste lešnike u ishrani znatno su manje izloženi riziku da se razbole.

 

Lešnik je jedan od energetski najvrednijih namirnica. U svom sastavu sadrži 60% ulja i 15 % belančevina ali i potrebne vitamine i minerale. Značajan je izvor vitamina B (posebno vitamina B5 i B6), vitamina E, gvožđa, kalijuma, kalcijuma, selena, te mangana i cinka.

 

 

Lešnik se koristi i kao pomoćno sredstvo u lečenju žutice, proširenih vena, hemoroida, za izbacivanje toksina iz organizma, snižavanje holesterola u krvi...

 

Lešnici obiluju omega-3-masnim kiselinama koje doprinose zdravlju srca i normalnom rastu i razvoju mozga. Ako se kupuju s ljuskama mogu brže da užegnu, ali, ako su vakuumirani i čuvani na suvom i tamnom mestu, njihov originalni ukus ostaće sačuvan tokom dužeg vremena.

 

 

 

Snažan antioksidans

 

Lešnik je bogat izvor vitamina E, folata, kalijuma, magnezijuma, mangana, fosfora i gvožđa. Vitamin E je snažan antioksidans koji doprinosi obrani organizma od prekomerne proizvodnje slobodnih radikala. Naime, slobodni radikali uzrokuju oštećenje tkiva izazivajući upalu koja dugoročno može dovesti do razvoja hroničnih bolesti.

 

Lešnici se takođe ističu sadržajem prehrambenih vlakna i na 100 grama osiguravaju čak 9.7 grama za probavni sistem važnih materija. Svoju primenu nalaze u kolačima, čokoladama, keksovima pa se takođe koriste za proizvodnju maslaca od lešnika.


Dovoljno sam jaka da drugima ne pokazujem kako mi je.....!!!

#283 malena

malena

    Advanced Member

  • Moderators
  • 4,804 postova

Postirano 24 November 2016 - 02:25 PM

beli-luk-ruzmarin-zacin-foto-profimedia-

 

 

SUPER HRANA ZA SVAKI DEO TELA: Beli luk za srce, smokva za kosti, kupina za krvotok...

 

Kad čovek ogladni nezdrava hrana izgleda kao lako rešenje, a svo voće i povrće deluju isto. Pogrešno je razmišljati tako iz jednog prostog razloga – različito voće i povrće hrane različite delove našeg tela i svako je hranljivo na svoj način!

 

Srce

 

Beli luk je odličan za snižavanje krvnog pritiska. Jabuka, to jest kora jabuke, sadrži rastvorljiva vlakna koja čiste zidove arterija. Kupine su takođe odlični borci protiv anemije. Istina je da njihova sezona ne traje dugo ali se uvek mogu pronaći u vidu soka.

 

beli-luk-foto-profimedia-1479750620-1040

 

Pluća

 

Kupus, brokoli i kelj su namirnice koje hrane vaša pluća jer daju jaku zaštitu od antioksidanata koji štiti naša pluća od raznih bolesti.

 

kupus-brokoli-povrce-foto-profimedia-147

 

Kosti

 

Smokva je puna vitamina D u svim oblicima. Ali pored kostiju, odlična je i u održavanju nervnog sistema.

 

smokva-foto-profimedia-1479994883-104256

 

Jajnici

 

Za jajnike je još dobro konzumirati brazilske oraščiće zbog selena, mišići se najviše hrane jajima zbog unosa čistog proteina, a za mozak je riba odličan izbor, zbog omega-3 masnih kiselina koje su neophodne za razvoj mozga i očiju.

 

brazilski-orah-foto-profimedia-147999502

 

Očigledno je da nam nezdrava brza hrana nudi samo kratkoročno zadovoljenje potreba, a odabir zdravih namirnica zdravlje na duže staze.


Dovoljno sam jaka da drugima ne pokazujem kako mi je.....!!!

#284 malena

malena

    Advanced Member

  • Moderators
  • 4,804 postova

Postirano 12 January 2017 - 01:56 PM

Cvet nežne lepote i lekovitih moći: Kraljica jakog imuniteta, ubica bolova i virusa!

 

Ona je najpoznatija biljka antibiotskog i antivirusnog delovanja, a upotrebljava se za jačanje imunog sistema kao jedan od najdelotvornijih imunostimulansa

 

cvece-profimedia-1461153848-85954.jpg

Crvena rudbekija i pupavica druga su imena biljke ehinacee, koju su severnoamerički Indijanci tradicionalno koristili, zajedno s korenom, za lečenje raznih bolesti, naročito rana, povreda, infekcija i upalnih stanja organizma.

 

Ova biljka sadrži eterična ulja, cinarin, alkilamid, fenoli, betain, apigenin, ehinokozid, polisaharidi, borneol, ehinacin, resin, luteolin, poliacetilen, kvercetin, kiseline palmatnska, cikorijska, kaven, hlorogenska, inulin, vitamin C, bakar, gvožđe, jod, sumpor, kalijum...

 

Ehinacea je danas najpoznatija biljka antibiotskog i antivirusnog delovanja, pa se upotrebljava za jačanje imunog sistema kao jedan od jačih i delotvornijih imunostimulansa kojim pojačava, to jest podstiče, umnožavanje limfocita i makrofaga (ćelija koje nastaju od monocita a imaju citotoksičnu ili fagocitnu sposobnost).

 

 

ehinacea-1461425244-86154.jpg

 

To direktno dovodi do jačanja imunog sistema (povećava aktivnost i sposobnost odbrambenih ćelija) te je koristimo za lečenje slabog imuniteta.

 

Laboratorijska istraživanja na miševima potvrđuju veliku lekovitost ehinacee u lečenju abnormalnog rasta ćelija, novotvorina - tumura, leukemije (inhibira karcinomne ćelije) i tako dalje, ehinacea se ne preporučuje kod autoimunih bolesti, multiple skleroze ili AIDS-a.

 

Upotrebljava se i za lečenje disajnih organa i puteva, bolesti urinarnog sistema, bolesti kože, uha, imunog sistema, gripe, infekcije, karcinoma, prehlade, raznih upala, rana, slabog imuniteta, tumora, uboda insekta, ugriza pauka, umora, zubobolje, kao i za regeneraciju ćelija odnosno čišćenja krvi i organizma.

 

 cvece-foto-thinkstock-1460555415-85460.j


Dovoljno sam jaka da drugima ne pokazujem kako mi je.....!!!

#285 malena

malena

    Advanced Member

  • Moderators
  • 4,804 postova

Postirano 25 January 2017 - 01:38 PM

IMA JE U SVAKOM VRTU, A JEDAN LIST MOŽE SPASITI VAŠ ŽIVOT ZA MINUT, ALI SAMO NEKI ZNAJU KAKO GA KORISTITI!

 

Prirodno liječenje se pokazalo mnogo efikasnijim od liječenja hemoterapijama i drugim lijekovima. Trebali biste znati da hemoterapija osim što ubija kancerogene ćelije, ubija i one dobre.

 

e1899da93e252ee15513ae77ac0770d3_w670_h4

Mnoge osobe koje su doktori već otpisali, izliječili su se prirodnim lijekovima. Koristili su određene biljke, namirnice kao što su cimet, med, kokosovo ulje itd.

 

Biljka koja je takođe veoma zdrava jeste maslačak, a nažalost mnogi ne znaju njegova ljekovita svojstva. Da je dobar za želudac, žuč, a efikasan je i u liječenju leukemije.

 

Čaj od korijena maslačka se preporučuje osobama koje pate od leukemije, a mnogi pacijenti potvrđuju pozitivne rezultate.

 

Maslačak ubija kancerogene ćelije i oporavlja organizam. Za razliku od hemoterapije, prirodni lijekovi kao što je ovaj, ubijaju samo loše ćelije, ne one zdrave


Dovoljno sam jaka da drugima ne pokazujem kako mi je.....!!!

#286 AMI

AMI

    Advanced Member

  • Moderators
  • 7,117 postova

Postirano 25 January 2017 - 04:36 PM

 Evo koje sve bolesti leče pečeni i kuvani crni luk

16295488_1819640248324539_726799089_n.jp

 

Zа lеčеnjе јаke glаvоbоlјe, kašlja, skidanje temperature … luk vam mоžе pоmоći dа izlеčite mnоgе bоlеsti.

Luk je uvеk bio dео nаšeg оbrоkа, bеz оbzirа dа li se konzumira kao sirоv ili u sаlаti. Оvi narodni lеkоvi sа lukоm ćе pоmоći u tretiranju rаznim zdrаvstvеnih stanja.

Obloge od luka

  • U slučајеvimа glаvоbоlје, оticаnja, bоla u ušimа i prеhlаdе, na upalna mеstа stavite obloge sa seckanim crnim lukom. 
  • Zа visоkе tеmpеrаturе, stаvitе oboge sa sеckаnim crnim lukom nа nоgаmа.
  • U slučајu krvаrеnjа nоsа, stаvitе oboge sa sеckаnim crnim lukom nа vrаt.
  • Аkо imate ujed divlje životinje, stаvitе oboge sa sеckаnim crnim lukom nа rаnе.
  • Zа čir kоžе ili pоtkоžni čir, nаrеndајtе јеdаn luk i pоmеšајtе gа sа mаlо mаslinоvоg ulја, а zаtim gа stаvitе nа bоlnо mеstо i držitе gа 1 ili 2 sаtа.

 

Sоk оd crnоg lukа

  • Iseckajte sitno crni luk luk i istisnite sоk iz priprеmlјеnog luka. Аkо imаtе upаlu plućа ili nеku drugu bоlеst, pоmеšајtе sоk sа 1 kаšikom mеdа i uzimajte 2 ili 3 putа dnеvnо.
  • Dа bistе sprеčili gubitаk kоsе i podstakli rаst, mаsirајtе glavu koristeći sоk od luka, nеkоlikо putа dnеvnо.
  • Izlečite јаk i upоrаn kаšаlј sоkom od luka rаzblаžеnim sа vоdоm. Isti rеcеpt vаži u slučајеvimа čišćenja od pаrаzitа u crеvimа.
  • Zа kоžna оbоlјеnjа, utrljavati sоk od luka u kožu nеkоlikо putа dnеvnо.
  • Prоtiv nаdimаnjа žеlucа, piјtе sоk od luka pоmеšаn sа rаkiјоm u јеdnаkim prоpоrciјаmа.

 

Kuvаni luk

Zа učеstаlо mоkrеnjе i čir, iseckajte 1 glаvicu crnоg lukа, pomešajte luk u 2dl vоdе sа 1 kаšikom mеdа. Zаtim, kuvajte luk sа mаlо ruzmаrina, 2dl vinа i 2dl vоdе i pijte 1 kаšiku nа svаkih sаt vrеmеnа.

Pеčеni luk

Ako imate rаne i čirеve, prvо operite bоlnе tаčkе, а оndа stаvite luk prеthоdnо pеčеn na mаsti.

Аkо imаtе prоblеmа sа zgrušаvаnjem krvi, svаki dаn trеbа dа јеdеtе jednu glavicu lukа pržеnu u mаslinоvоm ulјu, i to u pоpоdnеvnim sаtimа i uvеčе.

Kod upаlе ušiјu, stavite na uvo oblogu sa vrućim pеčеnim lukom i držitе je tako neko vreme.

Kod rаzličitih vrstа tumora, listove pečenog lukа stavite nа pоvršinu kоžе.



#287 Odri

Odri

    Advanced Member

  • Moderators
  • 4,751 postova

Postirano 04 February 2017 - 01:13 PM

Timijan jača desni i osvežava dah

 

Lekovita priroda- Moćni antiseptik je ukusan začin. Koristi se kao lek kod bolesti respiratornih organa, efikasno smiruje kašalj. * Jelima daje pikantan ukus i neutrališe masnoću, osušen ne gubi svojstva

I drevni narodi su poznavali lekovitu moć biljke timijan (Thymus vulgaris). Grčki lekar i filozof Galen smatrao ga je najmoćnijim antiseptikom, jer uspešno eliminiše i najotpornije bakterije. Mirisom podseća na tamjan, a izgledom na majčinu dušicu. Najlekovitiji deo je list jer ima najviše etarskog ulja i tanina, kao i gornja polovina biljke dok je u cvetu. Timijan je ukrasna i medonosna biljka, a cveta od juna do oktobra. Samoniklo raste u Sredozemlju, dok se u Srednjoj Evropi uzgaja kao kultura.

Sastojak timol je među važnijima, dokazano je da u poređenju sa drugim biljkama slične moći, višestruko jače deluje na mikroorganizme. Zato se timijan i danas koristi kao prirodni antiseptik jer etarsko ulje sadrži velike količine timola i karvakrola, kao i lek protiv kašlja, a stavlja se i u kupke za opuštanje. Često se primenjuje kod bolesti respiratornih organa, jer se pokazalo da efikasno smiruje veliki kašalj kod dece i odraslih. Zanimljivo je da eteričnog ulja timijan ima najviše oko 14 časova.

Istraživanja su pokazala da biljka sadrži i veće količine gvožđa, kalcijuma, smole, a od vitamina posebno najviše A. Zbog prijatne arome i antibakterijskog svojstva, čest je sastojak pasti za zube. Osim što ih čisti, jača i desni i osvežava dah.

Kao začin je izvrstan za ribu i meso. Zbog prijatne arome koristi se i kao dodatak jelima od paradajza i čorbama. Aromatična supstance iz esencijalnog ulja timijana uspešno stimulišu želudačne sokove i pomažu u varenju hrane. Pa, ako preterate sa jelom, umesto uobičajene kafe, bolje popijte čaj od timijana, jer će vam odmah biti lakše. Ovaj napitak poboljšava i apetit, ublažava anemiju, umor, nazeb.

 

U kulinarstvu se idealno kombinuje sa belim lukom, paradajzom, maslinama i vinom, zbog čega je neophodan u mediteranskoj kuhinji. Jelu daje pikantan ukus, a istovremeno neutrališe masnoću. Ne gubi aromu prilikom sušenja, zbog čega je veoma efikasan i u zimskom periodu o obavezan je sastojak suhomesnatih proizvoda.Ulje i vinsko sirće imaju bolji ukus kada se u njih doda timijan.

ČAJ NA DVA NAČINA

Od timijana se čaj može pripremiti na dva načina. U prvom se biljka potapa u ključalu vodu, a drugom u hladnu.

* U ključaloj vodi se priprema tako što se supena kašika pomešanih listova, cvetova i nadzemnih delova timijana prelije sa 2 dl vode i ostavi 30 minuta. Nakon toga se čaj procedi i pije nezaslađen tri puta dnevno (po 2 dl).

* Drugi način je da supenu kašiku iste mešavine timijana prelijete sa 2 dl hladne vode i polako zagrevate do ključanja, a zatim ostavite da odstoji 30 minuta. Procedite i pijte nezaslađen tri puta dnevno po 2 dl. Ukoliko baš morate da zasladite čaj, stavite kašičicu meda.

 

14%20timijan%20shutters%20%20%20%20(2)_6


"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#288 AMI

AMI

    Advanced Member

  • Moderators
  • 7,117 postova

Postirano 10 February 2017 - 12:58 PM

BAKTERIJE U ŽELUCU: Evo kako ih liječiti

smokve-1.jpg

 


Bakterije u želucu su veoma česta bolest i u današnje vrijeme liječe se jako dugo i teško. Preporučjemo vam siguran lijek protiv bakterija u želucu na prirodan način.
smokve

Smokve u maslinovom ulju su najbolji lijek za bakterije u želucu.

U teglu stavite suhe smokve zatim ih prelijete domaćim ne prerađenim maslinovim uljem. Smokve možete izrezati na 4 dijela.

Trebalo bi da stoje bar 4o dana pa onda svako jutro uzimajte na prazan želudac po jednu smokvu.

Poželjno bi bilo i po malu kašičicu maslinovog ulja u kom stoje smokve.

Ako ne možete čekat onda napravite dvije tegle, pa jednu počnite uzimati nakon sedam dana stajanja.

Da bi izlječenje bilo bolje i efikasnije svoju ishranu treba da uskladite sa liječenjem. Jedite isključivo kuhanu blagu hranu bez previše začina naročito ljutih. Nemojte jesti kiselo. Izbjegavajte masno meso, a naročito suhomesnate proizvode.

Hranu pripremajte na maslinovom ulju koje je prirodno ne prerađeno.

Maslinovo ulje i smokve su kao suho zlato vrijedni prirodni lijekovi, zato čuvajte svoje zdravlje i nagradite se ovim prirodnim zlatom, jer zdravlje je najveće bogastvo.

Iskustva govore da kombinacija smokava i maslinovog ulja liječi puno toga na primer neplodnost, hemoroide, sva crijevna obolenja, zatvor, bronhitis, astmu itd.



#289 AMI

AMI

    Advanced Member

  • Moderators
  • 7,117 postova

Postirano 12 February 2017 - 08:21 PM

Dovoljna je jedna namirnica za lečenje hemoroida

jabukovo_sirce.jpg

Rešite se neprijatnih simptoma za samo 24 sata.

Jabukovo sirće je osnovni sastojak mnogih domaćih lekova. Ova  lekovita namirnica vam može pomoći i kod hemoroida, i spoljašnjih i unutrašnjih.

Za ublažavanje hemoroida, jednostavno natopite komadić vate u jabukovo sirće, stavite naspoljašnje hemoroide i držite oko pola sata. Ponavaljjte tretman dok ne osetite poboljšanje.

 

Pored ovog način a tretiranja hemoroida, trebalo bi da jedete tečniju hranu, a da izbegavate masnu, preslanu i preslatku hranu.

Pre upotrebe prirodnih lekova obavezno konsultujte svog lekara.

 



#290 AMI

AMI

    Advanced Member

  • Moderators
  • 7,117 postova

Postirano 09 March 2017 - 10:47 AM

Ovaj recept narodnog lijeka sebi dobro zapišite: Liječi skoro svaku bolest!

borovnice-620x431.jpg?resize=620%2C431

Ovaj prirodni lijek se od davnina koristi kako u našim krajevima, tako i širom Evrope, za koji mnogi kažu da liječi skoro sve bolesti. Zašto je on baš tako dobar i kako se koristi pročitajte u ostatku teksta.

Recept se uglavnom bazira na borovnicama i bobicama smreke, koje se kasnije miješaju sa vinom ili rakijom, tako da tu novu smjesu možemo smatrati nekom vrstom vina.

Primjenjuje se kod svih kardiovaskularnih problema, bilo da je to slaba cirkulacija, loša krvna slika, glavobolja a čak neki kažu da pomaže i kod lošeg pamćenja.

 

Dobro je poznato da je dobra cirkulacija i probava svakako jedan od preduslova zdravlja čovjeka, a ovo vino će nam to i donijeti.

Recept:

  • 0.5 kg borovnica
  • 0.5 kg bobica smreke (mogući nazivi za smreku su: borovac, brin, brina, crna smreka, crna smrekinja, kleka, klekinja, smrčika, smrča, venja)
  • 1 l dobrog crnog vina
  • 0.5l jake domaće rakije
  • 3 kašike meda
  • 3 kašike šećera

Priprema:

Boobice smreke i borovnica je potrebno oprati. Zatim to stavite u zdjelu i prelijte sa vinom, te ostavite da stoji 48 sati u frižideru. Nakon toga ćete dodati rakiju, med i šećer te ostaviti 7 dana. Naravno, sve dobro promiješati.

Primjena:

Koristiti 4 supene kašike ujutro i naveče. Pije se 3 dana pa nakon toga 2 dana odmara. Ako prva doza ne pomogne, napraviti novu i koristiti sve dok se stanje organizma ne popravi.

 



#291 AMI

AMI

    Advanced Member

  • Moderators
  • 7,117 postova

Postirano 20 March 2017 - 07:53 AM

Domaći sirup od maslačka

 

sirup-med-od-masla%C4%8Dka-690x440.jpg

 

Maslačci su “u sezoni”. Pronađite livadu udaljenu od prometnog kaosa i zagađenja, naberite njihove cvjetove i stabljike pa pripremite domaći pripravak protiv kašlja i brojnih drugih bolesti.

Maslačak je iznimno zdrava samonikla biljka iz porodice glavočike (asteraceae) koja je bogata vitaminom A i C, te kalcijem, kalijem i natrijem. Riječ je o vrlo ljekovitoj biljci koja potiče rad bubrega, jetre i probavnog sustava, smanjuje kolesterol, jača krv, a pomaže i kod alergija.

“Maslačak je ljekovita samonikla biljka koja koja potiče rad bubrega, jetre i probavnog sustava, smanjuje kolesterol, jača krv, a pomaže i kod alergija”

Raste na livadama s umjerenom i hladnom klimom, a može se iskoristiti od korijena do cvjetova. Od njenog korijena najčešće se priprema čaj koji pomaže kod probavnih tegoba, a njegovo se ispijanje preporučuje i osobama koje pate od dijabetesa.

Stabljike maslačka se smatraju čistačem organizma koje reguliraju rad metabolizma, pročišćuju krv i želudac. Najpoznatije su jer pomažu u rješavanju problema virusnih bradavica. ‘Mlijeko’ iz sredine stabljike potrebno je mazati na bradavicu sve dok se ista ne osuši i otpadne.

Rani proljetni listovi maslačka (divlji radič) koriste za pripremu salata i variva, a preporučuju se u prehranu trudnica, dojilja i žena i menopauzi. Jestivi su i cvjetovi maslačka, koje je najbolje nabrati u podne kada su najotvoreniji.

Od cvjetova maslačka najčešće se priprema sirup ili ‘med’ koji se može dodati različitim slasticama, ili samostalno piti kao lijek, odnosno prvenstveno kao sirup protiv kašlja djece.

Sastojci za sirup od maslačka:

– 200 grama cvjetova maslačka zajedno sa stabljikom
– 2 limuna
– 1,5 litara vruće vode
– 1 kg šećera




Priprema:

1. Usitnite stabljike i cvjetove maslačka, pa ih prelijte vrućom vodom.

2. Dodajte limun narezan na kriške ili iscijeđen sok limuna, pa sve zajedno kuhajte na laganoj vatri oko pola sata.

3. Procijedite tekućinu, dodajte još šećer, pa kuhajte još 15 minuta.

4. Vrući sirup prelijte u prethodno sterilizirane staklene boce ili tegle i pažljivo zaklopite. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu taman do sljedeće sezone maslačaka.



#292 malena

malena

    Advanced Member

  • Moderators
  • 4,804 postova

Postirano 02 April 2017 - 01:05 PM

Jedna biljka plus rakija, i sve bolesti su izlečene: Najlekovitija tinktura na svetu!

 

(RECEPT)

Pomoći će vam kod svakog problema, od naborane i ostarele kože do preloma kostiju

 

nasmejana-devojka-foto-thinkstock-148862

 

Od davnina pa do danas, mnogi ljudi su posvedočili o lekovitoj moći biljke gavez.

 

"Dva zdrava prsta bi srasla, ako bi bila vezana žilama gavezovog korena", kaže stara izreka, koja aludira na to da je lekovita moć gaveza neograničena i da pomaže kod svake boljke, čak i one najteže, prenosi Mis-elixir.blogspot.com.

 

Latinsko ime gaveza je Symphytum officinale, a u narodu je poznat i kao crni gavez, kilnjak, konjski rep, veliki gavez, koren za slomljenu nogu, gabež, opašica, svatovci, vela konsolida, volov jezik. Ova biljka ima vrlo dugačku i šaroliku istoriju upotrebe. Zbog njegove lekovitosti, u narodu se verovalo da potiče iz rajskog vrta.

 

Slavni lekar Paracelzus rekao je:

 

"Zbog čega dodajete sirće korenu gaveza ili kojekakve druge kobne dodatke, kada ga je Bog stvorio da samostalno leči čak i lomove kostiju?"

 

Stručnjaci u oblasti alternativne medicine kažu da ovaj koren pomaže baš kod svega.

 

gavez-1438165850-64354.jpg

 

 

Kod preloma (pa i zagnojenih) kosti, kod izraslina na kostima, rukama i nogama, kod proširenih vena, vena koje su otvorene, bolova u vratu, bolova usled amputacije udova, pa čak i kod proređenog koštanog tkiva, bolova u rukama i nogama nakon lomova i skidanja gipsa, bolova u donjem delu kičme i oštećenja pršljenova, bolova u ramenima, laktu i kolenima, problema zbog osteoporoze, raznih bradavičastih i ostalih izraslina, trnjenja nogu od tabana do kuka, hemoroida, reumatskog zadebljanja mišića, otvrdllina od gihta, kostobolje i poremećaja cirkulacije.

 

Sve vrste povreda, uboda, modrica, rana, kao i zgrušavanje krvi, leči tinktura napravljena od korena gaveza.

 

Gavez sadrži hormon auksin, koji sa lakoćom stvara novo tkivo, pa stoga rana brzo zaraste, a alantoin kao glavni aktivni sastojak korena, pospešuje granulaciju i regeneraciju tkiva. Gavez je nezamenjiv kod upale tetiva, artritisa (upala zglobova), distorzije (iščašenje, uganuće), kontuzija (naboj, nagnječenje), hematoma (krvni podlivi), tromboflebitisa (upale vena) i drugog.

 

Tinktura od gaveza zauzima počasno mesto i u kozmetici lica i ruku. Odlika ove tinkture je da obnavlja i preporađa opuštenu i naboranu kožu, naročito bore oko očiju. Nakon duže upotrebe tinkture koža lica i ruku se sasvim regeneriše.

 

Za spoljašnju upotrebu protiv gihta nema boljeg leka od tinkture gaveza, koja se kod teškog gihta lagano utrljava.

Izvrsno se pokazala i u lečenju upale nerava - gde god su na telu bolna mesta osetljiva na pritisak, to se odražava na periferne nerve.

 

zena-thinkstock-1488118413-110139.jpg

 

"Tinktura od gaveza krije u sebi čudesnu snagu. Bolesnicima koje su bezuspešno godinama lečili svim mogućim sredstvima bolesne zglobove i reumu, tinktura od gaveza brzo će pomoći", tvrdi Maria Treben u knjizi Biljke iz Božje apoteke.

 

Recept za tinkturu od gaveza

 

Staviti 100 g korena gaveza u 700 ml jake rakije ili alkohola u plastičnu flašu i položiti vodoravno da "odleži" na tamnom mestu 14 dana. Promućkati svaki treći dan. Nakon 14 dana procediti i čuvati u tamnoj staklenoj flaši na hladnom mestu.

 

Ovom tinkturom mazati obolelo mesto 3 puta dnevno. Homeopate tvrde da ne postoji osoba kojoj nije ova tinktura pomogla!

 

Napomena: Čisti alkohol umesto rakije daje tinkturu bez mirisa, dok gavez sa rakijom vrlo neprijatno miriše. Imajte u vidu i da je ova tinktura veoma lepljiva.

 

Tinktura je isključivo za spoljašnju upotrebu!


Dovoljno sam jaka da drugima ne pokazujem kako mi je.....!!!

#293 Odri

Odri

    Advanced Member

  • Moderators
  • 4,751 postova

Postirano 03 April 2017 - 06:12 PM

Najbolji prirodni lek protiv bolova raste svuda oko nas

 

Milenijumima su ljudi koristili divlju salatu, kao sedativ i analgetik. Ova biljka je slična maslačku i čičku i ima jaka svojstva koja mogu da zamene upotrebu sintetičkih lekova protiv bolova. Od 19.-og veka, ovaj prirodni lek se koristi kao zamena za opijum, kada je bio poznat pod nazivom “opijum siromašnog čoveka”. Čak i danas destilovana voda iz divlje salate se koristi kao blagi sedativ u Francuskoj. Takođe, Hopi indijanci su pušili sušenu biljku da bi lakše zaspali.

Mleečnim sokom, laktucarijumom, koji ima moć da umanji bolove. Testovi rađeni u laboratoriji su potvrdili da mlečni sok iz divlje salate brže i efektnije smanjuje bol od ibuprofena. Takođe je dokazano da deluje i kao blag anestetik, te se istražuje njegova upotreba kod površinskih hiruških zahvata.

prickly-lettuce-sap-e1490795298840.jpg

Iranski naučnici su, u saradnji sa kolegama arheolozima, otkrili da se u Viktorijanskom periodu ovaj prirodni lek protiv bolova koristio prilikom porođaja kao i kod operativnih zahvata. U radu Instituta za istoriju nauke iz 19.-og veka, pored opisa divlje salate stoji zapisano: ” Akcija supstance je slabija nego kod opijuma, ali bez sporednih efekata. Medicinska praksa je pokazala da u nekim slučajevima laktucarijum proizvodi bolja lekovita svojstva od opijuma.”

Ovaj prirodni lek je takođe koristan u slučaju respiratornih infekcija, a pokazao se izuzetno lekovitim kod simptoma velikog kašlja.

Divlja salata ima još zdravstvenih prednosti.

divlja-salata-0001-e1490795388374.jpg

Astma– primarna funkcija ovog prirodnog leka jer efikasno ublažava simptome astme.

Anksioznost– zbog sedativnih i umirujućih efekata se preporučuje kao alternativa sintetičkim sredstvima.

Migrena/Glavobolja– smanjuje učestalost migrenoznih napada i intenzitet bola.

Bol i napetost– obzirom da opušta mišiće, smanjuje napetost čitavog tela.

Nesanica– može da pomogne prilikom opuštanja i lakšeg zaspivanja. Takođe se koristi kod osoba koje imaju prekide u snu.

U istoriji, ljudi divlju salatu nisu koristili samo kao lek već i kao opijat za postizanje euforije. Ipak, zbog svojih prirodnih sastojaka, ne postoje nus efekti, kao kod sintetičkih opijata. Ukoliko se pretera sa upotrebom, može da dovede do vrtoglavice, mučnine i povraćanja.

A kako se koristi?

Vrlo jednostavno. Ubranu biljku je potrebno dobro oprati od prašine i eventualnog blata. Iscediti gusti mlečni sok iz stabljike. Tinkturu možete spremiti dodavanjem mlečnog soka medicinskom alkoholu (1ml mlečnog soka se rastvara u 10ml alkohola). Ovaj prirodni lek možete naneti na bolna mesta na telu (ali je važno da ne nanosite na otvorene rane). Od sušenih listova možete spremati čaj i piti ga uveče, pre spavanja. U prodavnicama zdrave hrane i apotekama možete pronaći već spremljenu tinkturu, kao i sušene listove divlje salate.


"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#294 Odri

Odri

    Advanced Member

  • Moderators
  • 4,751 postova

Postirano 15 June 2017 - 04:11 PM

Petrovac zaceljuje rane

Blagotvorna zeljasta biljka se bere oko 12. jula. Efikasna je za ozlede koje teže zarastaju i kod ginekoloških ranica, mioma, polipa

Višegodišnja zeljasta biljka petrovac (Agrimonia eupatoria) ima široku lepezu delovanja i veoma je zastupljena u narodnoj medicini. Zbog efekasnosti kod određenih bolesti zovu je i ranjenik, kostolom, sitni i ovčiji čičak, trava celog sveta... Naročito se koristi za rane koje teško zarastaju, posebno kod ginekoloških ranica i mioma, polipa i unutrašnjih krvarenja. U čajnim mešavinama sa hajdučkom travom i virkom smanjuje obilne menstruacije i zaustavlja krvarenje hemoroida. Ime kostolom je u narodu dobila jer leči čoveka koji je tako bolan da oseća da mu se "kosti lome".
Zbog izuzetne delotvornosti, petrovac je privukao pažnju akademiku Jovanu Tucakovu. Ovaj vrstan poznavalac lekovitog bilja je godine proveo na terenu otkrivajući i potvrđujući sve mogućnosti ove biljke. Na našem podneblju je najviše rasprostranjen na Fruškoj gori, Titelskom bregu, Vršačkim planinama, severoistočnoj Bačkoj i jednom delu Srema. Latinski naziv pokazuje da je bio poznat i u prvom veku pre nove ere. Naime, eupatoria je u latinski uneta u čast Mitridata Eupatora, grčkog vladara koji se u to doba bavio proučavanjem bilja.

Uspeva na slabije hranljivim zemljištima, ali i ekstremno sušnim. Najviše raste na obroncima livada i u šumi, mada je rasprostranjena i na sušnim livadama, kamenjarima i pored puteva. Žutim cvetovima poput klasja, na stabljikama visine do metar, prekriva polja od juna do avgusta.

ČAJ ZA SVE
Univerzalni čaj od petrovca se sprema tako što se supena kašika prelije sa 2 dl ključale vode, poklopi i ostavi da odstoji 30 minuta. Potom se čaj procedi i pije nezaslađen, tri puta dnevno pre jela, uvek sveže spravljen. Posebno se preporučuje pevačima, predavačima i osobama koje mnogo naprežu glasne žice. Za ispiranje grla je najefikasniji čaj od po jedne supene kašike petrovca, žalfije i crnog sleza.
Od nje se pravi čaj od nadzemnog dela biljke koji se sakuplja u cvetu. Dobri poznavaoci tvrde da je u lekovite svrhe najbolje brati oko 12. jula, kada se slavi praznik apostola Petra po kojem je i dobila ime. Naš narod veruje da je svaka biljka koja nosi ime sveca ili Bogorodice posebno lekovita, a u slučaju petrovca je to i zvanično potvrđeno.

Od blagotvornih sastojaka, najviše sadrži tanine, nikotinsku, palmitinsku, stearinsku i kremenu kiselinu, kao i flavonoide, triterpene, gorke materije, etarsko ulje, vitamine C, B1 i K.

Osim što efikasno deluje na različite rane, uspešna je kod upale creva i dijareje. Pomaže kod upala mokraćnih puteva, sprečava noćno mokrenje, reguliše nivo bilirubina kod žutice, snižava temperaturu. Kod kašlja podstiče sekreciju i smiruje upalu grla. Čaj se koristi i za vaginalno ispiranje. Leči i kožne promene izazvane alergijskim reakcijama i dermatitis.

Čajna terapija se preporučuje i osobama koje pate od hroničnog umora, bezvoljnosti i malaksalosti ili su pod stresom tokom dužeg perioda. Ove osobe često imaju i poremećaj u varenju, nadimanje i neformirane stolice, nesanicu i pospanost u kasnim jutarnjim i popodnevnim satima.

 

shutterstock_449850841_620x0-100x65.jpg


"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#295 Odri

Odri

    Advanced Member

  • Moderators
  • 4,751 postova

Postirano 28 June 2017 - 03:20 PM

Konjska trava jača srce

Biljka potiče iz Meksika, a raste pored Timoka. Delotvorna je protiv zapaljenja trbušne maramice i kardiovaskularnih tegoba
BILjKA koju krase nežni beličasti cvetovi u nizu na uspravnoj stabljici, ima ne baš prijatno ime proljevak (Gratiola officinalis), ali je u narodu poznatija kao konjska trava, vodeni troskot, gorki dubačac. Iako deluje da su u pitanju različite biljke, nazivi zapravo odslikavaju mesta gde uspeva. Ima i jedan od najlepših "nadimaka", Milica, koji pokazuje koliko je lepa, omiljena i cenjena zbog lekotivosti.

Ova višegodišnja biljka raste na livadama u dolinama pored reka i jezera i u močvarama. Osim po cvetovima, prepoznaje se i po kopljastim listovima pri vrhu krupno nazubljenim. Pradomovina joj je Meksiko, a gaji se u Indiji. Kod nas se najčešće može videti pored Timoka gde ulepšava krajolik od juna do avgusta. Za lekovite potrebe se bere nadzemni deo dok je u cvatu, a suši u tankom sloju na promaji u hladu.

Od korisnih sastojaka najviše sadrži glikozide graciolin i graciozid, gorke materije, saponine, flavonoide, kao i smolu koja je snažno sredstvo za pročišćavanje. U narodnoj medicini se u vidu čaja i ekstrakta najviše koristi za čišćenje stomaka, kod reumatskih, kožnih i polno prenosivih bolesti, katara mokraćnih puteva. Izuzetno je delotvorna za srce, srčane mane i druge kardiovaskularne tegobe. Pomaže i kod bolesti pluća, zapalenja trbušne maramice, otklanja otoke nastale usled slabosti bubrega, kod uvećane jetre, edeme trbuha, nogu i ruku.

Preparate konjske trave ne bi smele da piju osobe koje imaju problema sa sluzokožom stomaka i creva, kao i one koje osećaju bolove i teškoće dok jedu. S obzirom na to da nije do kraja u potpunosti ispitana, neophodno je strogo pridržavanje uputstva i poštovanje saveta narodnih lekara i travara.

 

14-konjska-trava-(2).jpg

RECEPTI

Čaj - Za srčane i druge tegobe čaj se spravlja tako što se 1 do 3 gr osušene konjske trave prelije sa 2,5 dl ključale vode i ostavi da odstoji 15-20 minuta. Nakon toga se procedi i čaj pije jednom do dva puta dnevno. Prva šolja se preporučuje ujutru na prazan stomak, a druga tokom dana. Posle trodnevne terapije pravi se pauza od tri dana i još jednom ponavlja postupak.

Ekstrakt - Tečni ekstrakt se kupuje u biljnoj apoteci, a terapija započinje manjim dozama. U početku se uzima po 20 kapi ujutru tokom tri dana. Potom se pravi trodnevna pauza, pa terapija nastavlja po istom principu, ali se podiže doza na 25 kapi. Tri dana se uzima terapija, a tri dana ne i tako naizmenično 40 dana ili dok simptomi bolesti ne iščeznu. U svakoj novoj terapiji se doza malo poveća, sve dok broj kapi ne dostigne 50. Sa tom dozom se terapija i završava.

Prašak - Prašak od lišća takođe može da se nabavi u apoteci i efikasan je kao čaj ili ekstrakt. Jedno pakovanje praška, identične doze, uzima se tri puta dnevno nedelju dana. Iskustva pacijenata pokazuju da rešava problem zatvora, jača mokrenje, odstranjuje bolove i pomaže da se lakše utone u san. Mana mu je što je gorak.


"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#296 AMI

AMI

    Advanced Member

  • Moderators
  • 7,117 postova

Postirano 10 August 2017 - 06:06 PM

Med od bundeve – pravi melem za vašu jetru: kako ga napraviti

medada-616x300.jpg

Kao i mnoge vrste meda, med od bundeve, takođe se koristi u medicinske svrhe.

Oblasti primene ovog meda su veoma raznovrsne. Najdelotvorniji je kod lečenja bolesti jetre i bubrega. Za mnoge je ovaj med dragocen, jer efikasno pomaže izbacivanju žuči, i lečenju oboljenja mokraćnih kanala.

Zahvaljujući svom blago laksativnom i diuretskom dejstvu, med od bundeve odlično pomaže kod zatvora i različitih oboljenja debelog creva.

Istovremeno, zbog velikog sadržaja vitamina i karotena, ovaj med je izvrstan pojačivač imuniteta i opšteg životnog tonusa.

Pomaže u borbi sa povećanim holesterolom, aterosklerozom, smanjuje otoke srčane insuficijencije. Korišćenje meda od bundeve preporučuje se i kod gojaznosti.

Kako pripremiti med od bundeve:

Za pripremu meda biće vam potrebna jedna zrela žuta bundeva.

Sve što je potrebno jeste da odsečete vrh i izvadite unutrašnjost (semenke i vlakna).

U dobijeni veliki otvor treba nasuti šećer, bilo koji, po vašoj želji.

Gornji dio poklapamo odsečenim vrhom i ostavljamo na desetak dana na prohladno mesto.

Najbolje je bundevu staviti u neku veću činiju, jer vremenom će omekšati i biće je teško premeštati.

Za to vreme, šećer će se otopiti u bundevinom soku. Čim se šećer otopi, skidamo poklopac i sipamo dobijenu tečnost u staklenu posudu.

Ako se, slučajno, na poklopcu bundeve uhvatila plesan, to nije ništa strašno. U tom slučaju napravite rupu na dnu bundeve, i kroz nju sipajte med u posudu.

Čuvanje bundevinog meda.

Najbolje je med čuvati u frižideru u čistoj staklenoj tegli sa poklopcem. Rok trajanja je oko mesec dana.

Da bi ga sačuvali duže, možete ga prokuvati do zagušćivanja, ali u tom slučaju se izgubi deo korisnih sastojaka.

A kako ćete koristiti ovaj med – to je vaš izbor. Možete sa njim zaslađivati čaj, možete ga konzumirati samostalno 2-3 puta dnevno, po 2-3 supene kašike, možete ga koristiti kao preliv za palačinke, ili izmislite svoju varijantu, sve zavisi od vaše fantazije. Konzumirajte ga koliko god dugo želite. Ako vam je nedovoljno, možete odmah pripremiti veću količinu od 2-3 bundeve.



#297 AMI

AMI

    Advanced Member

  • Moderators
  • 7,117 postova

Postirano 24 August 2017 - 06:38 PM

Kukuruzi mogu da izliječe cijelo tijelo: SEDAM RAZLOGA ZAŠTO GA NAŠE TIJELO VOLI!!!

 

kukuruz-640x300.jpg

Kukuruz je namirnica koja se može pripremati na veliki broj načina. Osim brašna kao sastavnog djela raznih vrsta tijesta ovaj žuti plod neizostavan je dio variva, salata i umaka.

Ali osim ugodnog i blagog okusa kukuruz ima vrlo bogata hranjiva svojstva.

Nutritivna svojstva

Šoljica kuhanog kukuruza sadrži svega 124 kalorije što znači da ova namirnica može biti odličan saveznik u borbi protiv neželjenih kilograma.

Kukuruz ne sadrži holesterol te ima vrlo malu količinu zasićenih masnoća.

Sadrži velike količine željeza i vlakana, folne kiseline te vitamina C, B6 i B9. Kuhani kukuruz sadrži vrlo malu količinu soli.

Benefiti za zdravlje

Smanjuje rizik od kardio vaskualrnih bolesti
Smanjuje apsorpciju holesterola u tijelu
Kontrolira dijabetes i hipertenziju
Smanjuje mogućnost vraćanja hemoroida
Regulira probavu
Jača kosti
Djeluje pozitivno na kožu i vid

Kukuruz je savršen dodatak jelima i salatama, a želite li maksimalno uživati u njegovom okusu donosimo najbolji recept za kuhani kukuruz.

 



#298 AMI

AMI

    Advanced Member

  • Moderators
  • 7,117 postova

Postirano 30 August 2017 - 03:33 PM

AKO IMATE OVAJ KOROV U BAŠTI NI SLUČAJNO GA NE ČUPAJTE: EVO I ZAŠTO

korov-basta-profimedia.jpg

 

Svako ko ima baštu zna kakva je gnjavaža čistiti korov iz nje. Ali rijetko ko zna da ovo uopšte nije korov, pa ga bacaju iako to nikako ne bi trebalo da rade.

U pitanju je skromna biljka po imenu tušt ili portulak, i zapravo je pun materija korisnih za organizam. Sadrži omega 3 masne kiseline, vitamine C, A, B i E, kalcijum, gvožđe i antioksidanse.

Voljeli su ovaj korov i u Starom Egiptu, a u Kini i Indiji ga i danas uveliko koriste. I u Francuskoj i Engleskoj ga redovno konzumiraju, najčešće u salati ili supi. Na Bliskom istoku se tušt prodaje u snopovima i nezaobilazan je sastojak mnogih jela u tropskim krajevima.

Kod nas ga ima na svakom koraku, a možete da ga gajite i u kući. Ima blago slan ukus i savršen je u salatama, ali možete ga dodati i mnogim drugim jelima, na vama je da ga isprobate. Za jelo može da se koristi cijeli sočni nadzemni dio, sirov ili kuhan. Mladi listovi su slankasti i aromatični, a stariji listovi se prije upotrebe kuhaju i spremaju kao varivo ili supa i čorba. Pored toga, cijela biljka može da se stavi i u turšiju, a sjeme može da se samelje u hranljivo brašno. Bitno je samo da znate da njegova blagotvorna zdravstvena dejstva nestaju brzo nakon što ga uberete.



#299 AMI

AMI

    Advanced Member

  • Moderators
  • 7,117 postova

Postirano 13 September 2017 - 05:30 PM

ZABORAVITE NA PEPERMINT BOMBONE! OVO JE INSTANT ELIMINATOR LOŠEG ZADAHA

zada-usta-ilustracija-pixabay.jpg

Svi smo se barem jednom našli u situaciji da, koliko god četkali zube ili cuclale pepermint bombončiće, nikako se ne možemo riješiti zadaha uzrokovanog ukusnim grickalicama ili jelima s lukom i češnjakom. No ne brinite, postoji recept koji djeluje trenutačn, prenosi Zadovoljna.

Potrebno vam je:

 

  • 1/2 žličice cimeta u prahu
  • 1/2 žličice meda
  • 2 limuna


Postupak:
 

  1. U posudu stavite cimet i med te prelijte sa šalicom tople vode.
  2. Miješajte dok se med ne otopi te dodajte sok od limuna.
  3. Sve zajedno još jednom dobro izmiješajte, prelijte u staklenku s poklopcem i spremite u hladnjak.
  4. Tekućinom temeljito izgrgljajte usnu šupljinu te progutajte.
  5. Postupak ponovite kad god mislite da je potrebno.


Djelovanje:
 

  • Cimet i limun će dezinficirati usnu šupljinu i 'poubijati' bakterije koje uzrokuju neugodan miris, a med će tekućini dati ugodniji okus.
  • Osim što će riješiti problem lošeg zadaha, ova mješavina je izvrstan borac protiv viroza i prehlada jer jača imunitet i djeluje kao antioksidans.

 



#300 AMI

AMI

    Advanced Member

  • Moderators
  • 7,117 postova

Postirano 19 September 2017 - 07:01 PM

PET KUĆNIH BILJAKA KOJE ODLIČNO UTIČU NA ZDRAVLJE

bosiljak-u-kuci-donosi-srecu.jpg

Stiže nam jesen i tmurno, hladno, kišno vrijeme koje nerijetko utiče na naše raspoloženje.

Kako bi se što bolje nosili s neraspoloženjem ili depresijom, okrenite se ovim biljkama.

Aloe vera

Poznata kao “biljka besmrtnosti” među Egipćanima, ova biljka se tradicionalno držala pored vrata kako bi čuvala dom od zlih duhova i unijela pozitivnu energiju. Sa naučnog gledišta pročišćava vazduh od uobičajenih karcinogenih materija i emituje kiseonik noću, pomažući nam da bolje spavamo i budemo manje uznemireni ujutro. Takođe je otkriveno da poboljšava pamćenje i smanjuje depresiju kod miševa.

Spatifilum ili mirni ljiljan

Sa svojim upečatljivim, skulpturalnim bijelim cvjetovima, ova biljka, osim toga što je predivan ukras, ima umirujuće dejstvo. Poznata je po efikasnom uklanjanju spora pljesni u vazduhu i neutralisanju otrovnih gasova poput ugljen monoksida i formaldehida. U suštini, spatifilumi su organski pročišćivači vazduha koji vaš dom mogu da učine još prijatnijim mjestom za boravak, prenosi Atv.

Lavanda

Ova biljka je hiljadama godina medicinski korištena za smirivanje živaca, ublažavanje glavobolja, sprečavanje nesanice i kao pomoć u depresiji. Njen miris još ima glavnu ulogu u aromaterapijskim tretmanima, a istraživanje iz 2009. godine otkrilo je da miris lavande ima opipljivo dejstvo na snižavanje pulsa u stresnim situacijama.

Bosiljak

Osim lijepih svilenih listova i primamljivog mirisa, omiljena svježa biljka takođe sadrži velike količine organske materije zvane linalool koji se obično koristi u aromaterapiji. Tim japanskih naučnika sproveo je laboratorijsko istraživanje na pacovima i otkrio da izloženost linaloolu smanjuje pojačani stres i uznemirenost.

Bršljan

Ova romantična lozica je izuzetno efikasan pročišćivač vazduha. Nasini naučnici nazvali su bršljan jednom od najboljih biljaka na svijetu za filtriranje vazduha. Izuzetno je efikasan u uklanjanju smoga ili sekundarnog dima u zatvorenom prostoru. Dodatni plus je činjenica da se ova biljka izuzetno lako održava jer ne zahtjeva mnogo vode ni svjetla za rast.

 






0 korisnik(a) čita ovu temu

0 članova, 0 gostiju, 0 anonimnih korisnika