Skoči na sadržaj

 • twitter
 • youtube
 • googleplus
 • facebook

Foto
* * * * * 2 glasova

Deca su ukras sveta


 • Please log in to reply
627 odgovora na ovu temu

#1 MIMA

MIMA

  Admin

 • Administrators
 • 1,440 postova

Postirano 26 April 2014 - 10:54 PM

Deca su nase najvece bogatstvo!!!

 

 

Nema sveta ni planete

Nema sveta ni planete
Gde ne može stići dete
Jer sve dečje staze vode
Od igre do slobode

Cveće je ukras bašte
Leptir je ukras cveta
A deca puna mašte
Deca su
Ukras sveta

Lepe pesme tihe tajne
Sve ljubavi važne sjajne
Neka planu nek’ se rode
Od igre do slobode

Cveće je ukras bašte
Leptir je ukras cveta
A deca puna mašte
Deca su
Ukras sveta

 

Ljubivoje Ršumović

 

bebe-u-kupusu1.jpg

Autor Teme Lejla


 Mozes me nocas voleti ili mrzeti!Sve je u moju korist.Ako me volis,zauvek cu ostati u tvom srcu.Ako me mrzis,zauvek

                                                     cu ostati u tvojim mislima........nije fer jel da ???

 

 

                                                                                      


#2 lejla

lejla

  Advanced Member

 • Members
 • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
 • 255 postova

Postirano 27 April 2014 - 11:27 AM

Pozdrav, 

otvorila sam ovu temu za sve sadašnje i buduće mame. Nadam se da će te ovdje naći odgovore za sva pitanja koja imate o odgoju dijece.#3 lejla

lejla

  Advanced Member

 • Members
 • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
 • 255 postova

Postirano 27 April 2014 - 11:30 AM

10253978_702222159824106_807516833365907


 • AMI, MIMA i malena se ovo sviđa

#4 lejla

lejla

  Advanced Member

 • Members
 • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
 • 255 postova

Postirano 27 April 2014 - 12:19 PM

Kada vam neko kaže „beba“ vi odmah pomislite na preslatko bucmasto bebče svilene kose i rumenih obraza sa reklame za jednokratne pelene. A onaj zamotiljak koji su vam predali u porodilištu nimalo ne liči na tu sliku.

Naprotiv, vaše novorođenče sa tako velikom glavom nabijenom u vrat, zgužvanim licem i ogromnim okama, sa kratkim nogama i širokim torzom neodoljivo podseća na E.T-a, Spilbergovog simpatičnog vanzemaljca. Sve je to normalno, ne brinite, već za par nedelja, vaša beba izgledaće kao da je sa ove planete.

Jeste. Glava tipičnog novorođenčeta čini jednu četvrtinu ukupne dužine tela. Neke se bebe rode sa izduženom glavom jer im je glavica dugo bila u porođajnom kanalu. Ako je prolaz bio tesan glava može da bude donekle izobličena pa da izgleda kao da beba nosi ušiljenu kapu (porođajni naduv). Beba može na glavi da ima i modrice ili kefalhematome koji su posledica teškog porođaja. Sve ove promene nestaju nakon par dana i ne ostavljaju posledice.

Koža novorođenčeta je tanka i ima beloružičasti ton zbog krvnih sudova koji su odmah ispod nje. Kad je bebi toplo, krvni sudovi se šire, i lako ih je uočiti (kao crvene fleke) jer je koža tanka.

To je sirasti maz (vernix caseosa) koji bebinu kožu štiti dok je u materici, dok pliva u amnionskoj tečnosti. Pošto je vaša beba imala po telu taj maz, znači da je na ovaj svet stigla na vreme. Kad se beba rodi posle roka na telu gotovo da i nema ove prevlake, a koža joj bude smežurana.

To su lanugo dlake koje su vidljive kod beba koje su rođene pre vremena. Ove prenatalne paperjaste dlačice mogu da se nalaze po ramenima bebe, po čitavim leđima, čelu, obrazima pa čak i na genitalijama. Ne sekirajte se jer će otpasti u prvih par nedelja bebinog života.

Zbog priliva ženskih hormona iz posteljice neposredno pre rođenja mnoge bebe, i devojčice i dečaci mogu da imaju natečene grudi ili genitalije. Iz istog razloga nekim se devojčicama, kao i vašoj bebi, pojavi mlečni sekret koji čak može da bude krvav. Takav iscedak može da se pojavi i iz nabreklih bebinih grudi bez obzira na pol.

Otečene oke delimično su posledica prilično neprijatnog puta prilikom dolaska na svet. Drugi razlog, koji zastupaju neki naučnici, jeste da se otoci stvaraju kao neka vrsta štita očima koje su baš pristigle iz mraka materice i prvi put su izlažu svetlosti (obično onoj jakoj bolničkoj). Ako se plašite da vas beba neće videti zbog tih otoka – ne briniti jer njene oči svakako nisu spremne na gledanje.


 • AMI, MIMA i malena se ovo sviđa

#5 lejla

lejla

  Advanced Member

 • Members
 • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
 • 255 postova

Postirano 27 April 2014 - 12:20 PM

Majčino mleko sadrži sve što bebi treba u prvih šest meseci života - hranljive materije, minerale, vitamine, vodu, antitela - bukvalno sve! Majčino mleko poboljšava imunitet deteta, smanjuje šansu za nastajanje kasnijih bolesti u životu - alergije, astme, raznih vrsta infekcija, dijabetesa... Deca koja su sisala imaju manji rizik od razvijanja gojaznosti, ali i manju potrebu za protezama jer im se vilica bolje razvija, pa zubi kasnije bolje rastu. 

Ima nekih studija koje pokazuju da čak postoji i značajna razlika između koeficijenta inteligencije one dece koja su sisala i one koja nisu.Što se duže doji, veće su šanse da će beba imati više koristi od majčinog mleka. Ako dojite duže od četiri meseca smanjujete bebi šansu da od infekcije uha. Bebe koje su dojene duže od šest meseci imaju smanjeni rizik od razvitka alergija.

Da, u majčinom mleku se nalazi sve što treba za razvitak deteta do šest meseci - u njemu se nalazi idealan odnos belančevina, ugljenih hidrata, masti, vitamina i minerala i nema potrebe za dodavanjem bilo kakvih drugih sastojaka, pa ni vode, jer i nje ima dovoljno u majčinom mleku.

Dojenje nije blagotovorno samo bebi. Neposredno posle porođaja dojenje pomaže vraćanju materice na prvobitnu veličinu, a i postpartalno krvarenje je manje. Žene koje doje brzo se vraćaju na svoju težinu, a neki rezultati pokazuju i da imaju manji rizik od kasnijeg razvijanja karcinoma dojki i jajnika. 

Sem toga, dojenje je mnogo jednostavnije hranjenje bebe – nema flašica, sterilizatora, četkica za pranje flašica i kadica za podgrevanje mleka. Noću je mnogo jednostavnije podojiti bebu, nego spremati, mućkati, grejati pa hladiti hranu. Dojenje je besplatno, a fabričke dohrane za bebu su dosta skupe.

Ako se pravilno doji, ne bi smelo da boli. Moguće je da su grudi osetljivije tokom prvih nekoliko dana kad mleko još nadolazi a beba nema dovoljnojakcug. Ako se bol nastavlja, najverovatnije je da beba ne prihvata bradavicu kako treba i potrebno je da ponovo probate da je naučite pravilnom sisanju. 

Može vas boleti ako su vam se stvorile ragade na bradavicama. Ako ste primetili ranice koje krvare na bradavicama, obavezno se javite svom lekaru ili patronažnoj sestri.


 • AMI, MIMA i malena se ovo sviđa

#6 lejla

lejla

  Advanced Member

 • Members
 • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
 • 255 postova

Postirano 27 April 2014 - 12:21 PM

Da bi okupali novorođenče pored plastične kadice i tople vode potrebno vam je: 

- blaga bebi kupka
- bokal sa mlakom vodom za polivanje
- pelena za kadu
- vata, sunđerić, peškirić ili pamučna krpa za kupanje bebe
- peškir za brisanje bebe

Odmah nakon kupanja bebu ćete obući i spremiti za spavanje pa vam je potrebno:

- krema za mazanje guze
- čista pelena, benkica i vreća za spavanje ili pamučno odelce
- četka
- D vitaminski rastvor (najbolje vezati za kupanje da se ne zaboravi)

Dok ne otpadne pupčani patrljak beba se kupa preko ruke pod mlazom vode. Držite bebu preko podlaktice sa pelenom preko pupka. Dok se pupčani patrljak ne sasuši i ne otpadne novorođenče bi trebalo da kupa patronažna sestra. Kasnije se beba kupa ležeći na leđima sa glavicom podignutom i oslonjenom na majčinu podlakticu.

Beba bi trebalo da se kupa preko ruke, pod mlazom vode. Na podlaktici nalazi se bebin stomak. Pupak je najbolje ostaviti zamotan, pa kada se kupanje završi odmotati ga, prebrisati ga sa čistom sterilnom gazom i povidon jodom dva do tri puta. Uvek uzimati novi sterilni tupfer za prebrisavanje pupka i opet ga sterilnom gazom umotati.

Genitalije se kod bebe devojčice peru od napred prema nazad, prema guzi. Unutra se nikad ne razmiču male i velike usne radi pranja. Beličaste naslage koje se vide u prvih mesec dana su sirasti maz koji štiti bebinu kožu, nikad ne treba brisati niti odstraniti.

Dobra higijena genitalija važna je od samog rođenja. Penis se pere prilikom svakog kupanja sa spoljne strane i to će biti dovoljno da se odstrane nakupine smegme. Glavić je muškom detetu prirodno zaštićen kožicom koja ga potpuno pokriva. 

Kod kupanja dečaka potrebno je kožicu lagano povući na dole sve dok ne osetite otpor, tada operite smegmu i dobro isperite. Nikada se kožica na silu ne prevlači preko glavića! Slepljena kožica je u uzrastu do dve godine normalna pojava i spontano će se odvojiti.

Preispitajte se da li ste odabrali pravo vreme, možda je previše umorna i pospana ili je jako gladna. Pokušajte sa nekim od ovih predloga:

1. Pomerite vreme kupanja za pola sata unapred i malo je nahranite.

2. Pričajte i smešite joj se dok je kupate.

3. Možda ste nervozni u grču ili ste suviše grubi i pravite nagle pokrete. Zato probajte da budete nežniji, opušteniji, pevajte dok kupate bebu ili uključite neku muziku.

4. Pokušajte da se kupate zajedno, blizina i toplina vašeg tela opustiće bebu.

5. Ako i dalje jako plače dok se kupa preskočite kupanje nekoliko dana i perite je samo nasapunjanim sunđerom na prostirci za presvlačenje. Posle dva tri dana pokušajte ponovo. Sad neka je tata kupa a vi budite asistent.


 • AMI, MIMA i malena se ovo sviđa

#7 lejla

lejla

  Advanced Member

 • Members
 • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
 • 255 postova

Postirano 27 April 2014 - 12:22 PM

Osnovne stvari koje su vam potrebne za prepovijanje bebe:

- mušema za prepovijanje (ili deblji peškir, pelena, deka ili nešto slično)

- vata, mlaka voda ili vlažan, meki peškirić za bebu mlađu od 6 nedelja 

- vlažne maramice za starije bebe od 6 nedelja

- jednokratna pelena, švedske gaće i jedna tetra platnena pelena (za široko povijate bebu)

- krema protiv osipa i crvenila

- jedna preobuka u slučaju da je beba umokrila i odeću

- nešto za odlaganje prljavih pelena
 

Neka vam sve bude na dohvat ruke kad počnete da prepovijate bebca. Bebu nikada ni u kom slučaju ne ostavljajte samu prilikom prepovijanja.

Najbolje je da bebu povijate na tvrdoj podlozi u visini vašeg struka kako ne bi morali da se saginjete. Postoje posebne komode za povijanje čija je visina daske u nivou struka, ali i posebno dizajnirane daske za presvlačenje beba koje mogu da se stave na krevetac. 

Bebu možete povijati i na veš mašini u kupatilu, na ormariću odgovarajuće visine ali i na krevetu ukoliko vam nije teško da sedite dok prepovijate bebu. Kasnije ćete bebca spretno povijati u kolima, kolicima, ili na specijalnim podlogama u toaletima restorana, supermarketa. Najvažnije je da uvek stavite prvo specijalnu prostirku za tu namenu ili nepromočivu mušemu.

Postoji nekoliko vrsta pelena.   

Najviše su u upotrebi jednokratne pelene. One su jednostavne za upotrebu, imaju i želatin koji upija vlagu pa koža ostaje suva, lepljivom trakom se dobro fiksiraju.

Prednosti: jednostavno se stavljaju, pogodne su i lake za korišćenje, bacaju se posle upotrebe pa sa njima nema nikakvog posla.

Mane: nisu ekološke (silikon koji sadrže se ne raspada), neke bebe mogu da budu alergične na materijal od kojeg se proizvode, skuplje su, bebe nemaju osećaj da su „mokre“ pa im je kasnije teže da se nauče na nošu.

Klasične pamučne tetra pelene se koriste same ili sa papirnim ulošcima, fiksiraju se obično plastičnim gaćicama ili švedskim povezom. Ove pelene su komplikovanije za korišćenje zbog pranja i peglanja. Pamučne pelene se iskuvavaju (peru se na visokim temperaturama) posle svake upotrebe a peglaju se zbog dezinfekcije obavezno u prvih 6 nedelja starosti bebe. 

Prednosti: ekološki su ispravne, jeftinije su, imaju samo jednu veličinu, a beba se lakše i ranije navikava na nošu.

Mane: zahtevaju pranje, sušenje i stalnu dezinfekciju peglanjem. Slabije upijaju od jednokratnih, bebina guza je uvek vlažna, treba više vremena za prepovijanje.

Po pravilu bebu treba presvući pre svakog hranjenja. U bebinih prvih mesec dana to je 8 do 10 puta dnevno. Kasnije je to 6 do 7 puta dnevno, noću se bebe ne prepovijaju (od ponoći do 5 ujutro), jedino ako se baš jako ukakila ili upiškila. 

Vaša beba je spavalica? Ako se novorođenče uspava na dojci, zgodno ga je presvući u podoju između dve dojke jer će se razbuditi. Tada ga možete na miru presvući, a pošto se beba nije najela do kraja neće povraćati i što je najvažnije nastaviće dalje vredno da sisa.

Ako ste primetili da vaša beba kaki tokom podoja, sačekajte da se dobro nasisa pa je onda prepovijte. Ovakvu bebu nije potrebno presvlačiti pre podoja, a uštedećete i vreme i pelene ako je presvlačite na kraju podoja.

Uskoro ćete već i sami znati kada je najbolje da prepovijati vašu bebu: pre podoja (po propisu), u toku podoja (spavalicu) ili nakon podoja (energičnu i nervoznu bebu, koja kaki dok sisa).

Beba se prepovija za svaki podoj, pa će vam u prvih 6 nedelja trebati oko 70 pelena nedeljno (8 do 10 dnevo). Za svih 6 nedelja trebaće vam oko 400 pelena za jednokratnu upotrebu. Ako koristite pamučne pelene onda vam je ukupno za sve vreme negovanja bebe potrebno 60 do 70 pelena koje perete i iskuvavate u mašini za pranje veša.

Uskoro ćete biti pravi ekspert za akcijske rasprodaje pelena. Platnene pelene se kupuju u specijalizovanim prodavnicama za bebi opremu, a  jednokratne možete pronaći u gotovo svim apotekama, prodavnicama, drogerijama i u supermarketima sa diskontnom prodajom.

Kupite najveće pakovanje jednokratnih pelena jer su one najisplativije. Važno je da ne dozvolite da ostanete noću ili praznikom i vikendom bez pelena. Prilikom kupovine pogledajte da paket nije oštećen. Dobro pogledaje da na pakovanju nema nikakvih razderotina ili rupica kroz koje bi mogla da uđe prašina ili neka nečistoća. 

Švedski povez se koristi za široko povijanje da bi se platnene pelene fiksirale. Na rođenju kukovi bebe nisu potpuno sazreli. Njihovo sazrevanje i formiranje traje prvih šest meseci života. Sve dok traje sazrevanje kukova dobro je bebu široko povijati.

Neki pedijatri smatraju da papirne pelene za jednokratnu upotrebu sasvim zadovoljavaju potrebu za širokim povijanjem i da nije potrebno stavljati švedski povoj preko pelena za jednokratnu upotrebu. 

Kod većine beba je urađen ultrazvuk kukova na rođenju ili u prvih mesec dana života, tako da se bebe sa ocenom Ia ili Ib kukovima povijaju sa papirnim pelenama za jednokratnu upotrebu bez švedskog poveza. Ako majka beba sa ovom dijagnozom koriste platnene pelene, tada je potrebno staviti i švedski povez da bi se platnene pelene lakše fiksirale. Kada ortoped usled nerazvijenih kukova odredi neki drugi način povijanja to se uvek posebno naglasi i objasni roditeljima.

Pamučne pelene se nakon upotrebe stavljaju u posebnu kofu sa vodom, praškom za veš i belilom za fleke. Ako su uprljane izmetom, potrebno je da izmet sastružete tupim nožem (koji samo služi za skidanje izmeta sa pelena), bacite izmet u WC šolju a pelenu isperete pod mlazom. Takvu pelenu možete staviti u kofu sa drugim pelenama koje su samo upiškene. 

Kada skupite dovoljan broj pelena a to je obično do večeri (8 do 10 presvlačenja po dve pelene i po koja pelena za brisanje) oko 25  pelena, peškir od kupanja, benkice i eto puna mašina veša. Prašak za veš uzmite neki standardni koji smatrate najboljim. 

Uvek birajte program za pranje belog veša na visokim temperaturama sa predpranjem i iskuvavanjem. Kada je mašina završila obično se savetuje da još jednom okrenete program za ispiranje i čist veš još jednom isprati. Bolje je koristiti omekšivač za vodu nego omekšvač za rublje. Bebin veš se obavezno zbog dezinfekcije pegla u prvih 6 nedelja.

Nemojte prati svoj veš zajedno sa bebinim.


 • AMI, MIMA i malena se ovo sviđa

#8 lejla

lejla

  Advanced Member

 • Members
 • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
 • 255 postova

Postirano 27 April 2014 - 12:22 PM

Pupčana vrpca se na rođenju preseca i vezuje. Nakon izlaska iz porodilišta vidi se pupčani patrljak koji se obično sasuši i otpadne do 10. dana života. U prvih par dana, po povratku kući, o bebinom pupku bi trebalo da se brine patronažna sestra i da vam pokaže kako to vi da radite. Ona će vas upoznati sa osnovnim merama koje treba da znate kako nebi došlo do infekcije pupčane ranice.

POSTUPAK:

1. Odmotati zavoj sa pupka i baciti.

2. Uzeti sterilnu gazu i natopiti je povidon jodom.

3. Očistiti pupčani patrljak-ranu sa povidon jodom.

4. Baciti upotrebljenu gazu i uzeti drugu, natopljenu povidonom.

5. Očistiti okolinu sa povidonom.

6. Ponoviti sve još jednom.

7. Staviti suvu gazu na pupak i zavoj preko toga zaviti ili uviti sa većom suvom gazom u «bebu» (tražiti da vam to pokaže patronažna sestra).

Ako pupak vlaži ili ima okolno crvenilo ili granulom, beličastu tvorevinu (kao mali beli karfiol) treba se javiti pedijatru u dom zdravlja.

Za negu pupka dovoljan je povidon jod. Antiseptički (žuti) prašak se više ne koristi a 3% hidrogen koriste pedijatri i patronažne sestre u slučaju infekcije ili pojave granuloma.

To je relativno: kod nekih beba pupak odpadne za 3 dana a kod nekih za dve nedelje. Sve one pupčane patrljke koji nisu otpali za dve nedelje treba da pregleda pedijatar. Nipošto nemojte patrljak vući ili na bilo koji način pokušavati da ga uklonite. Kada se patrljak osuši on će otpasti. Kada se to dogodi ostaće upčana ranica koju je potrebno tretirati još par dana.

Postoji mogućnost da beba ima fistule (mali kanalići koji povezuju bešiku), ili da ima infekciju koju će pedijatar prepoznati i pravilno lečiti.

Da, može doći do komplikacija. Najčešća je pojava crvenila oko pupka, zatim neprijatan miris i pojava sekrecije - kad pupak vlaži. Treba se odmah javiti lekaru koji će pored lokalne nege odrediti i antibiotsku terapiju za vašu bebu. Čim primetite crvenilo ili da pupak vlaži, odmah se obratite lekaru jer su to sigurni znaci infekcije i treba ih na vreme sanirati.

Nakon otpadanja pupčanog patrljka dešava se da ostane deo upaljenog tkiva koji flisuje. Lekari tvrde da to nije razlog za brigu i ova pojava je veoma česta i potpuno bezopasna. Odnesite bebu kod lekara, a on će očistiti upaljeni deo pupčića štapićem natopljenim srebro-nitratom. Postupak je efikasan i bezbolan za bebu.

Pupčana kila je bezbolna izraslina oko pupka. U velikom broju slučajeva nije potrebna ni terapija ni hirurški zahvat jer nestaje do druge godine bebinog života. Ako se kila ne povuče do bebine treće godine, lekari će je, najverovatnije, hirurški odstraniti.


 • AMI, MIMA i malena se ovo sviđa

#9 lejla

lejla

  Advanced Member

 • Members
 • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
 • 255 postova

Postirano 27 April 2014 - 12:23 PM

Veoma je važno da pre kupovine pogledate da li je kolekcija koju želite da kupite namenjena osetljivoj koži bebe. Potreban vam je sapun za kupanje, veoma blag šampon, masna bebi krema za predeo pelena i eventualno puder.

Ne, ali može da je isušuje. Ako primetite isušivanje, namažite bebca posle kupanja od glave do pete nekim bebi losionom ili kremom koju koristite za predeo pelena.
 

Ako ste primetili da vlažne maramice iritiraju kožu vaše bebe svedite njihovu upotrebu na minimum. Koriste ih samo kad niste u prilici da operete bebinu guzu sapunom i vodom: kad ste na putu ili van kuće. Možete da pokušate sa maramicama koje nisu vlažne već imaju bebi ulja na sebi pomoću kog se odlično briše i neguje bebina koža.

Trudite se da bebino lice mažete što manjim količinama kreme. Namažite joj lice posle kupanja, a pre spavanja. Bebino lice treba kremom zaštiti od hladnog i suvog vazduha i od jakog sunca.

Bebin veš se pere odvojeno od garderobe ostalih članova porodice, regularnim praškom za veš. Odeću, platnene pelene, posteljinu i sve ono sa čim dolazi u kontakt novorođenče treba prati na visokim temperaturama i dva puta isprati. Ovako treba prati veš posebno ako primetite neku alergiju na bebinoj koži. 

Oplemenjivač rublja može da se dodaje, na tržištu čak postoje posebno namenjeni bebama. Sve bebine stvari treba peglati radi dezinfekcije. Kad beba malo poraste neće biti potrebe za dodatnim ispiranjem i kompletnim peglanjem.


 • AMI, MIMA i malena se ovo sviđa

#10 lejla

lejla

  Advanced Member

 • Members
 • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
 • 255 postova

Postirano 27 April 2014 - 12:24 PM

Bebama je san neophodan da se odmore i rekapituliraju prethodni dan – otprilike kao i odraslima s tim što bebe rastu i uče intezivnije što dodatno iscrpljuje mali organizam. San je, dakle, bebama neophodan kao i hrana, ljubav i nega. A i roditeljima dobro dođe malo odmora dok njihovi anđeli spavaju.

Kao i odraslom i beba voli da ima svoje udobno, čisto i toplo mesto za spavanje. Mada će vam se u početku činiti da bebac može da spava gde god ga ostavite, vrlo brzo će pokazati šta mu se dopada a šta ne. U početku će, možda, vaše novorođenče pokazivati strah od prostora u krevecu koji te mu namenili. Neka vas to ne čudi – pa novorođenče je malo a krevetac za njega ogroman. Nađite mu neko manje mesto: staru kolevku, korpu, kolica, nosiljku...

Dok je bebac bio u stomaku mogli ste da primetite kako je mirniji bio onda kada se vi krećete a da je počinjao sa mrdanjem i pomeranjem taman kada vi malo „danete dušom“. Zato kada želite bebca da smirite uzmite ga i lagano njišite ili ljuljkajte, ti pokreti su savršeni za spavanjac.

Dok je bila u vašem stomaku bebu su zabavljali ali i uspavljivali otkuaciji srca, mrmorenje stomaka, vaš glas. Istina sada joj ne možete obezbediti sve te zvukove ali nemojte je ostavljati u potpunoj tišini. Beba je navikla na zvukove „u pozadini“ i to joj obezbedite. Najbolje su igračke koje, poput vergla, ponavljaju stalno istu, smirujuću muziku. Neka se u drugoj sobi čuje TV, muzika ili neki od kućnih aparata koji ne prave buku već na neki način zuje (ventilator, računar, klima...)

Ako beba već nema svoju zasebnu sobu, spavaća soba je sasvim u redu za noćno spavanje. Tišina i mir potrebni su za zdrav bebin san. Ipak, nemojte se jako udaljiti od bebe kako biste mogli da čujete njen plač. I baby interfon može odlično da posluži svrsi – važno je da na vreme odreagujete kada beba počne da plače kako ne bi došla do onog strašnog histeričnog vrištanja.

Ako se beba nije dovoljno naspavala tokom dana, kada dođe vreme za spavanje može da bude nervozna i da se opire snu. Pogrešno je što neke majke, čije bebe ne spavaju noću pokušavaju preko dana da održe bebe budnima. U takvom slučaju spavanje treba samo ograničiti. 

Dovoljno  tokom dana takođe doprinose dobrom noćnom snu.


 • AMI, MIMA i malena se ovo sviđa

#11 lejla

lejla

  Advanced Member

 • Members
 • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
 • 255 postova

Postirano 27 April 2014 - 12:24 PM

Novorođenče nije baš tolika neznalica kao što vam se možda čini. Vaš tek rođeni bebac svestan je mnogo čega. Da li ste znali da se beba rađa sa više od 70 instiktivnih refleksa? Neki od njih su vitalni sa preživljavanje – kao što su disanje i sisanje. Neki od refleksa su izuzetno jaki prvih par sati nakon porođaja a iščezavaju u narednim danima i mesecima. 

Zamolite pedijatra na pregledu da vam pokaže par pokretnih primitivnih refleksa. Primitivni refleksi uglavnom vremenom nestaju jer dete ne može da razvija svesnu kontrolu pokreta pre nego što oni iščeznu. Evo osnovnih refleksa, proučite kako se oni manifestuju i koliko traju:

Kada se taban nežno pomazi od pete ka prstima, prstići na nogama rašire i podignu a stopalo savije ka unutra. Kod odraslih se zapaža suprotan proces, na ovakvu draž odrasli reaguju skupljanjem prstiju.

Trajanje: Od šest meseci do dve godine, nakon toga posle se prstići savijaju ka unutra. Ukoliko ga dete manifestuje i kasnije, onda je to znak nekih neuroloških poremećaja.

Ako bebi koja gleda napred, ruku savijenih u laktu, stavite kažiprst u šakicu ona će refleksno saviti prstiće oko vašeg prsta. Stisak novorođenčeta može da bude toliko jak da izdrži težinu celog bebinog tela. To isto će uraditi i sa prstima na stopalu.

Trajanje: Tri ili četiri mesca. 

Na duvanje u lice ili na bljesak svetla beba će reagovati treptanjem.

Ako bebi nežno pomazite obraz ona će se okrenuti u pravcu stimulansa, otvorenih usta spremna da sisa. 

Trajanje: Tri do četiri meseca, u snu i duže.

Ako bebi stavite nešto u usta, ona odmah aktivira jezik, stvara vakum i počinje da sisa.

Ako joj stavite vodu ili mleko u usta beba će to progutati. Beba tokom sisanja mora da uskladi refleks sisanja, gutanja i disanje. To nije uvek lako, tako da se desi da se beba ponekad zagrcne iako ima dobre reflekse.

Kada novorođenče držite uspravno  na stolu ili na nekoj tvrdoj i ravnoj podlozi , pridržavajući ga pod pazuhom, ono će podići jednu nogu a zatim drugu i praviće pokrete kao da korača. Izgledaće vam kao maršira visokim koracima. Ovaj refleks najizraženiji je posle bebinog četvrtog dana života. 

Trajanje: Najčešće do dva meseca.

Beba pruža noge i ruke, širi prste, izvija leđa i zabacuje glavu unazad a potom skupi pesnice na grudi. To je reakcija na nagli pokret podloge na kojoj beba leži, pri iznenadnom ili glasnom zvuku, i kad dobije osećaj padanja. 

Trajanje: četiri do šest meseci. 

Beba stavljenja da leži na stomak, praviće pokrete puzanja tako što će podvlačiti noge pod stomak.

Povlačenjem bebe za rukice iz ležećeg u sedeći položaj glava će pratiti osovinu leđa do određene granice a onda će pasti na grudi bebe.

Kada leži na leđima, beba će zauzeti položaj „mačevaoca“, sa glavom okrenutom na stranu i sa opruženim rukama i nogama na toj strani, dok su joj udovi na savijeni na drugoj strani. 

Trajanje: Pojavljuje se na rođenju ili tek oko drugog meseca, a nestaće u šestom mesecu. 


 • AMI, MIMA i malena se ovo sviđa

#12 lejla

lejla

  Advanced Member

 • Members
 • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
 • 255 postova

Postirano 27 April 2014 - 12:27 PM

Simptomi prehlade kod beba i kako im pomoći
 
 
 
 
Sjećate se kako ste se loše osjećali kada ste posljednji puta bili prehlađeni? Probajte si sada zamisliti kako se vaša beba osjeća kad po prvi puta iskusi prehladu? Za pojavu prehlade su odgovorni virusi. Zaraženi ljudi šire viruse dok kišu ili kašlju u blizini zdravih ljudi. Virusi se uvlače u nos i grlo i tamo se razmnožavaju. Bebe su osobito osjetljive jer im imunološki sustav još nije dovoljno razvijen. Jesenski i zimski mjeseci su osobito kritični jer hladan vanjski zrak i centralno grijanje isušuju nazalne membrane, zbog čega se virusima prehlade lakše zadržati tamo. Osim toga više vremena provode unutra, gdje se virusi lakše šire sa osobe na osobu. Većina djece oboli od prehlade 6 do 10 puta godišnje. Ovaj je broj veći kod djece koja su u jaslicama ili u vrtiću.
 
Koji su simptomi? Kad vam je beba prehlađena, imat će brojne simptome. Kihat će i curit će joj iz nosa. Možda će imati i upaljeno grlo, pa će otežano gutati. Mogu joj nateći žlijezde. Beba vam neće imati apetita i bit će razdražljiva. Pojavit će joj se kašalj. Može imati povišenu temperaturu (do 38,5°C). Kada zatražiti liječničku pomoć Ako vam je beba stara 3 mjeseca ili manje i ima simptome prehlade, trebali bi odmah kontaktirati pedijatra. Simptomi slični prehladi kod bebe od 3 mjeseca ili manje vas mogu zavarati i potencijalno se može raditi o ozbiljnijoj bolesti. S druge strane, ako vam je beba starija od 3 mjeseca, trebali bi kontaktirati liječnika primjetite li:
 
• da otežano diše i nosnice joj se šire sa svakim udisajem,
 
• ako joj nokti ili usne poplave,
 
• sluz je gusta, tekuća i zelena,
 
• ako kašlje duže od sedam dana,
 
• bole je uši,
 
• ima temperaturu preko 38,5°C,
 
• pospanija je ili mrzovoljnija nego obično.
 
Kako brinuti za bebu Medicinski stručnjaci nam govore da nema lijeka za prehladu. Ipak, postoje načini kojim možete ublažiti simptome koje vaša beba osjeća. Pobrinite se da se dovoljno odmara i da pije mnogo tekućine. Ako ima povišenu temperaturu, dajte djetetu acetaminofen ili ako je starije od 6 mjeseci, možete mu dati ibuprofen (ali nemojte ga davati djetetu koje je dehidriralo ili povraća). Ako dijete kašlje i mlađe je od 3 godine, nemojte mu davati lijekove protiv kašlja, osim ako vam je tako rekao pedijatar. Kašljem se donji respiratorni trakt rješava sluzi. Ako vam beba ima zaštopan nos, možete uz pomoć gumene sisaljke izvući sluz iz nosnica. Ako je sluz pregusta, možete upotrijebiti kapljice ili sprej za nos sa slanom vodom da razrijedite sluz prije izvlačenja sa sisaljkom. Možete staviti ovlaživač zraka u bebinu sobu, kako bi pomogli razvodniti nazalnu sekreciju. Najbolji način da vaša beba izbjegne prehladu je da se ne nalazi u blizini zaraženih ljudi. Ali ako se ipak prehladi, najbolje što možete učiniti je čim više ublažiti simptome. Uskoro će nestati simptomi prehlade i ponovno će biti zdrava, naravno do slijedeće prehlade. Ali do tada ćete već biti spremniji.

 • AMI, MIMA i malena se ovo sviđa

#13 lejla

lejla

  Advanced Member

 • Members
 • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
 • 255 postova

Postirano 27 April 2014 - 12:29 PM

10173637_699952970051025_200616365242805


 • AMI, MIMA i malena se ovo sviđa

#14 lejla

lejla

  Advanced Member

 • Members
 • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
 • 255 postova

Postirano 27 April 2014 - 12:30 PM

10300882_700862419960080_158985427089598


 • AMI, MIMA i malena se ovo sviđa

#15 lejla

lejla

  Advanced Member

 • Members
 • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
 • 255 postova

Postirano 27 April 2014 - 12:31 PM

10155879_699018550144467_159078352813118


 • AMI, MIMA i malena se ovo sviđa

#16 lejla

lejla

  Advanced Member

 • Members
 • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
 • 255 postova

Postirano 27 April 2014 - 12:32 PM

10259805_697944806918508_597519201951263


 • AMI, MIMA i malena se ovo sviđa

#17 lejla

lejla

  Advanced Member

 • Members
 • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
 • 255 postova

Postirano 27 April 2014 - 12:32 PM

10169185_696283177084671_605401688145743


 • AMI, MIMA i malena se ovo sviđa

#18 lejla

lejla

  Advanced Member

 • Members
 • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
 • 255 postova

Postirano 27 April 2014 - 12:33 PM

1505540_694047067308282_5320930840536016


 • AMI, MIMA i malena se ovo sviđa

#19 lejla

lejla

  Advanced Member

 • Members
 • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
 • 255 postova

Postirano 27 April 2014 - 12:34 PM

Prvi bebin osmeh izmamiće veliki osmeh i na vašem licu!

 

Spremite se, ovih dana ćete dobiti predivnu nagradu: vaša beba će vam pokloniti svoj prvi osmeh! Taj osmeh će vam istopiti srce, čak i ako je prethodna noć bila najgora do sada. 

Bebini vratni mišići do sada bi trebalo da su očvrsnuli, ona sada može sama da digne glavu i tako je kratko vreme zadrži, kada leži na leđima. Takođe, ona može da okrene glavu s jedne na drugu stranu. 

Lekari uglavnom savetuju da se sa seksom sačeka da prođe šest nedelja od porođaja. Seks nakon porođaja može da bude bolan i neophodna je potpuna opuštenost, uspavana beba i još gomila drugih uslova. Zato predlažemo da sa predigrom počenete sada – imate nedelju dana da se, kad uspavate bebu, posvetite jedno drugom. Ne budite nestrpljivi, brzo će proći i ovih nekoliko dana...

Beba je do sada verovatno navikla na redovne obroke

 

Beba bi do sada trebalo da je ustalila obroke. To znači da sisa na svakih tri do četiri sata i ako je tako, možete i sat naviti po njenom apetitu. Ako nije, pokušajte sami da napravite raspored dojenja – ukucajte u mobilni da vas zvonom podseća da je vreme za podoj. Kada znate kada je sledeći obrok, lakše će vam biti da organizujete odlazak do parka, prodavnice ili nekom u posetu.


 • AMI, MIMA i malena se ovo sviđa

#20 lejla

lejla

  Advanced Member

 • Members
 • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
 • 255 postova

Postirano 27 April 2014 - 12:34 PM

Vaša beba ciči, plače i guguče. Jednostavno, želi da bude u centru Vaše pažnje.

 

Bebac kao da se probudio iz podužeg spavajućeg perioda. Sad se sa njim može komunicirati i zabavljati. Bebac više nije onakva spavalica kakav je bio u prvih nekoliko nedelja, dve do tri malo duže dremke tokom dana postale su rutina. Vaša beba sada sve češće pokazuje emocije: ciči od sreće, plače kad joj se nešto ne dopada ili kada negoduje, guguče kada je zadovoljna. Želi da je u centru vaše pažnje, da upoznaje okolinu, ispituje stvari oko sebe i da se igra.

Niste ni primetili kada ste stekli ovu rutinu. Verovatno se budite svaki dan u slično vreme, zatim ide dojenje, pa presvlačenje, pa igranje, opet dojenje, pa spavanje, šetnja, onda opet dojenje... Da vam je neko pre godinu dana rekao da će vam život biti takav i da ćete njime biti sasvim zadovoljni sve dok beba sisa i dok je sadržaj pelene zlatnožut, ne biste mu verovali!

Kada beba uveče zaspi, jedva da stignete da pogledate film, verovatno imate koncentraciju za svega nekoliko redova ultrauzbudljive knjige... To vam sada ne smeta, ali onog trenutka kada se budete zaželeli odlaska u bioskop, pozorišta, šopinga ili posete prijateljima - bilo gde bez bebe - ona će biti dovoljno velika da se o njoj na kratko vreme pobrine i neko drugi, a ne vi lično.

Iako još uvek nije stručnjak za muziku, beba će uživati da je sluša sa Vama! Zato, zaplešite zajedno!

 

Slušajte muziku zajedno sa bebom. Vaša beba nije neki muzički stručnjak istančanog sluha, ali sigurno obožava da sluša muziku i uživa u njoj. Muzika je odlična za interakciju sa bebom: pevajte joj, igrajte, njišite je, blago pomerajte ručice i nožice u ritmu muzike... Ako nemate sluha, beba vam sigurno neće zameriti, čak će obožavati da vas netremice sluša.


 • AMI, MIMA i malena se ovo sviđa
0 korisnik(a) čita ovu temu

0 članova, 0 gostiju, 0 anonimnih korisnika