Skoči na sadržaj

 • twitter
 • youtube
 • googleplus
 • facebook

Foto
* * * * * 2 glasova

Deca su ukras sveta


 • Please log in to reply
626 odgovora na ovu temu

#621 AMI

AMI

  Advanced Member

 • Moderators
 • 6,965 postova

Postirano 12 March 2018 - 05:48 PM

ZAŠTO NE SMIJETE TUĆI DJECU

 

djecak-skolarac-pixabay_01.jpg

 

Najmoćniji i najuspješniji način da djecu vaspitavamo da se ponašaju primjerno su nagrade, a ne batine. Najveća nagrada je pohvala, mada malene treba stimulrati novim igračkama, zajedničkim izletima ili ispunjenjem njihovih želja.

Nagrade poput pohvala, nježnih dodira, poklona pokazuju djeci da se uvažavaju njihovi napori i pokušaji, što automatski razvija njihovo samopouzdanje. Nagrada je jači stimulans nego strah od kazne.

Ipak, često se dešava da roditelji vjeruju da je izazivanje straha kod djece jači stimulans od nagrade, pa zbog toga (i često odsustva strpljenja) pribjegavaju batinama.

A šta umjesto batina? Kazna može biti dobra disciplinska mjera, ali to nikako ne znači fizičko kažnjavanje koje podstiče djecu da misle loše o sebi i drugima.

djevojcica-tinejdzerica-ljutnja-freepik-

Gubitak privilegija ima mnogo bolji efekt. Ipak, djeca mlađa od tri godine ne smiju se kažnjavati zato što mala djeca na razlikuju uzrok i posljedicu, ne prave štetu namjerno, već samo istražuju okolinu i još nemaju kognitivne sposobnosti da razlikuju dobro od lošeg.

Djeca starija od tri godine mogu biti kažnjena. Naprimjer, zabranit ćete im gledanje omiljene serije ili crtića, igranje određenom lutkom u kući, igrice na kompjuteru. Važno je da objasnite djetetu zašto ste ljuti, piše Avaz.

Ako ne razumije da njegovo ponašanje nije ispravno, ne treba koristiti ograničavanje kao način kažnjavanja.

U komunikaciji je dobro koristiti takozvane "ja" rečenice, umjesto "ti" rečenice. Rečenice koje počinju s "ja" uključuju poruke: "želim", "mislim", "osjećam", "hoću". S druge strane, "ti" poruke su najčešće procjenjujuće, kritične, daju djeci nejasne informacije na osnovu kojih ne znaju šta roditelji misle.

Izazivaju otpor, ljutnju i potrebu za odbranom. Ovo posebno važi za poruke tipa "ti uvijek...", "ti nikad...".

Kako ih nagraditi

Nagrade mogu biti dodatno vrijeme za gledanje TV-a, kasnije odlaženje u krevet, dobijanje još jedne priče za laku noć ili nešto drugo u čemu djeca uživaju.

Nagrade nikada ne smiju uključivati bazične djetetove potrebe, kao što su hrana, vrijeme provedeno s roditeljima, sigurnost, ljubav ili povjerenje.#622 AMI

AMI

  Advanced Member

 • Moderators
 • 6,965 postova

Postirano 23 March 2018 - 08:23 PM

SEDAM 'BAPSKIH PRIČA' KOJE NIKADA NE BISTE TREBALI PRIMJENJIVATI NA BOLESNOM DJETETU

beba-boja-ociju-freepik_02.jpg

 

Bapske priče o dječjem zdravlju mogu ga ozbiljno narušiti

Savjeti o brizi za bolesno dijete dijele se kroz generacije. No, neki od njih su uistinu zastarjeli i čak mogu ugrožavati djetetovo zdravlje, prenosi portal Dječija posla.

Dijete koje ima groznicu uronite u hladnu vodu

Starije generacije i dalje vjeruju kako je umakanje djeteta u finu rashlađenu kupku dok ima visoku temperaturu spas. I svoje “znanje” pokušavaju prenijeti i na nove generacije.

Liječnici poručuju kako to nikako nije dobra ideja. Naime,  staviti već bolesno dijete u hladniju kupku može uzrokovati preveliko padanje temperature i drhtavicu.

Pravo rješenje je djetetu s visokom temperaturom prvo dati nešto za njezino snižavanje, tek kada ona padne, okupati dijete u toploj, nipošto hladnoj kupki. Treba imati na umu da se temperatura ispod 38.5 stupnjeva ne smatra visokom i samo predstavlja borbu djetetova tijela protiv infekcije. Jako visokom temperaturom smatra se ona iznad 41 stupnja.

toplomjer-temperatura-pixa.jpg

Nahranite prehladu, izgladnite groznicu

Jedna stara “bapska priča” kaže da kada je dijete prehlađeno, treba jesti puno hranjivih stvari kako bi mu se “bildao imunitet”. Nastavak te priče kaže da dijete koje ima groznicu treba u sebe unositi manje kalorija kako bi ju “izgladnio”.

Što onda u stvari raditi? U oba slučaja najbitnije je poticati dijete da pije što više tekućine i jede raznovrsno i zdravo.

Ostavite rane otvorene na zraku

Mnogi roditelji vjeruju kako je rani na zraku najbolje, no nije baš tako. Iako to u teoriji znači da će se rana “fino prozračiti”, istraživanja su pokazala da se otvorena rana isušuje i stvara krastu koja u stvari sprječava i usporava proces zacjeljivanja. To povećava šansu za nastanak ožiljaka i novu ozljedu.

Stoga je uvijek pametnije odabrati, ako ne sterilnu kompresu i zavoj, onda flaster te spriječiti da razna prljavština i klice ulaze u djetetovu otvorenu ranu koja se tako može i inficirati.

dijete-bolnica-pexels.jpg

Stavite maslac ili led na opeklinu

Iako ovo zaslužuje jedno veliko ne, navodno 13 posto djedova i baka i dalje najradije koriste maslac i led za opekline.

Liječnici upozoravaju da stavljanje masnih stvari na opeklinu može usporiti otpuštanje topline iz rane te time pogoršati ozljedu na koži. Jednako tako, i led može oštetiti kožu.

Umjesto toga djetetovu opeklinu radije stavite pod hladnu vodu najmanje 20 minuta. Hladna voda će umiriti opečeno područje te spriječiti nastavak osjećaja žarenja.

Zabacite djetetu  glavu unazad da zaustavite krvarenje

Ako ste ikada iskušali ovaj savjet, mogli ste primijetiti da zabacivanjem glave krv naglo oteče u stražnji dio grla, a krvarenje se nikako ne usporava. Sve to može biti vrlo neugodno za dijete koje se i tako uspaniči zbog krvarenja u nosu.

Umjesto toga, pokušajte uštipnuti mekani dio na nosu vašeg djeteta, odmah ispod hrskavične kosti. Neka se dijete nagne naprijed i diše kroz usta. To će pomoći da krv oteče iz nosa (bolje i to nego u grlo), a pritisak na nosu koji radite prstima učinit će da krv postepeno prestane curiti.

beba-pexels.jpg

Stavite malo brendija na djetetove natečene desni

Iako su starije generacije posezala za brendijem, whiskyjem i rumom kako bi bebama natrljale desni i umirile bolove uzrokovane rastom zuba, danas ipak imamo po kojeg zdravijeg “asa u rukavu”. Zato, izbjegnite ove upitne metode jer čak i vrlo mala količina alkohola može biti opasna za dijete.

Izaberite radije razne gelove za zube, igračke za žvakanje i slično.

Izdahnite dim cigarete u djetetovo uho kako biste izliječili ušnu infekciju

Vjerovali li ne, ljudi su ovo stvarno radili. Mislili su kako će dim zagrijati ušni kanal i tako na neki neobjašnjiv način izliječiti infekciju. Liječnici poručuju kako je to loša ideja koja samo može dovesti do toga da se upala još brže proširi.

Upale srednje uha uzrokovane su infekcijama iza bubnjića koji te se nalazi iza srednjeg uha. Vrlo su česte kod djece  i često prođu same od sebe ili uz dozu antibiotika.#623 AMI

AMI

  Advanced Member

 • Moderators
 • 6,965 postova

Postirano 17 April 2018 - 04:14 PM

8 REČENICA KOJE MORATE GOVORITI DJETETU SVAKI DAN

majka-prica-sa-djetetom-freepik.jpg

Jedno je sigurno: odgajanje i vaspitanje dece nikad nije lako. Međutim, ako se pridržavamo nekih smernica, možemo značajno da olakšamo ovaj proces i sebi i djeci.

Postoje određene stvari koje bi trebalo da govorite deci što češće. Osim što ćete uvezati vezu sa djetetom, ove riječi su vrlo važne i za samopouzdanje vaših mališana.

Pogledajte o kojim riječima radi ...

pricanje-djetetu-freepik.jpg1. Istrajnost

Ovo je prvo važno pitanje koje bi trebalo pričati djeci:  "U redu je, pokušajte ponovo" . Ovo pomaže deci da razumiju da su prepreke važan dio procesa učenja.

2. Zahvalnost

Važno je naučiti dijete da kaže hvala u ranom dobu, jer će to imati dugoročan uticaj na način na koji komunicira. Zato treba reći  "Hvala ti što ..." što češće, kako biste i vaši učeni naučili to da govore. Oni takođe brzo uče da poštuju druge.

3. Ponos

"Ponosan sam na tebe" . Ovo su i riječi koje bi vaš otac često trebao da čuje. Kada govorite ovom svom mališanu, stvarate kod njega lijep osećaj i pomaže mu da izgradi samopouzdanje.

4. Nešto posebno

"Ti si nešto posebno" . Kada govorite ovom detetu, dajte mu znanje koliko vam znači.

5. Povjerenje

Kada vaš dijete prihvati novi izazov, trebalo bi da kažete nešto poput:  "Znam da to možete" . Ako pokazujete da imate povjerenje u svoje dijete, i ono će imati povjerenje u sebe, prenosi Fokuzz.

6. Bliskost

"Tako sam sretan što te imam". Srce vašeg djeteta će pokkočiti kada čuje ove riječi. Jedna pokazuju da vam je centar životnog života.

7. Volim što te vidim

Ako ste bili razdvojeni neko vrijeme, recite detetu da vam je mnogo nedostajalo. Da će mu pokazati da mnogo mislite na njega kad ste razdvojeni.

8. Ljubav

Zvuči stara, ali dete je dovoljno reći  "Volim te" . Ove riječi funkcionišu u svim životnim situacijama.

Pokušajte i sami. Nema ničeg negativnog u ovim riječima, a imaće pozitivan, dugoročni uticaj na vašeg djeteta.#624 Belay_Danci

Belay_Danci

  Advanced Member

 • Moderators
 • 7,004 postova

Postirano 30 April 2018 - 03:25 AM

31318193_1663417250438686_70372898491436

 

Najjasniji i najcistiji pogled na svet, 
pogled deteta 2764.png


Postirana slika


Preleti beskonačnost i pobedi vreme i maštu, ali nikad ne zaboravi kako se korača po zemlji ♥ Mika Antić ♥
Postirana slika Postirana slika


Postirana slika

#625 Belay_Danci

Belay_Danci

  Advanced Member

 • Moderators
 • 7,004 postova

Postirano 30 April 2018 - 03:26 AM

31369436_1662177187229359_31196804344598


Postirana slika


Preleti beskonačnost i pobedi vreme i maštu, ali nikad ne zaboravi kako se korača po zemlji ♥ Mika Antić ♥
Postirana slika Postirana slika


Postirana slika

#626 Odri

Odri

  Advanced Member

 • Moderators
 • 4,563 postova

Postirano 05 June 2018 - 09:19 AM

18-mleko_620x0.jpg

 

Mleko je važno za razvoj

Stručnjaci su napravili računicu da je deci do osme godine potrebno 1.000 miligrama kalcijuma dnevno, a posle toga 1.300

Trendovi se menjaju, pa tako i mleko u jednom trenutku prestaje da bude važno koliko je nekad bilo, što, smatra većina stručnjaka, nije dobra priča. Ono je i te kako važno za rast i razvoj, a kako se 90 odsto koštane mase izgradi do 17. godine, unos kalcijuma kod dece je od vitalnog značaja. Ukoliko se ono isključi, šanse za nastanak slabih i krhkih kostiju, preloma i osteoporoze su mnogo veće.

Stručnjaci su napravili računicu da je deci do osme godine potrebno 1.000 miligrama kalcijuma dnevno, a posle toga 1.300. Loša vest je što studije pokazuju da tek jedna od deset devojčica i jedan od četiri dečaka unesu dovoljno kalcijuma kroz ishranu. Devojčice sve ranije vode računa o liniji, pa prvo izbacuju mleko, misleći da se zbog njega goje.

 

Stručnjaci upozoravaju da roditelji moraju da ih privole da piju mleko, pogotovo do osme godine, ali i u kasnijem uzrastu, jer je ono važno za zdrave kosti.


"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 


#627 Odri

Odri

  Advanced Member

 • Moderators
 • 4,563 postova

Postirano 05 June 2018 - 09:20 AM

Brže prohodaju kada puze

Lekari kažu da je puzanje dobro, jer deca tako lakše i brže prohodaju, stabilnija su, sigurnija i ređe padaju

U osmom mesecu bebe već mogu samostalno da sede i menjaju položaj tako što se dočekuju na ispruženu ruku, a zatim počinju da puze potrbuške. Tada su već dovoljno velike i željne da se upoznaju sa okolinom. Mnogim roditeljima je simpatično kada vide kako njihove bebe puze, ali neki se i brinu da će tako odložiti trenutak kada će prohodati. Međutim, lekari kažu da je baš naprotiv puzanje dobro, jer deca tako lakše i brže prohodaju, stabilnija su, sigurnija i ređe padaju.

Nemojte da im uskraćujete ovo zadovoljstvo, nego ih pustite da puze. Već oko sedmog meseca ih sami motivišite da brže propužu. Ispred njih stavite nešto što će ih motivisati da se pokrenu - savetuje dr Majkl Korf.

U početku će bebe puzati potrbuške, zatim četvoronožno sa osloncem na ispružene ruke i kolena. Doduše, neke bebe imaju svoju ličnu tehniku, pa ih pustite da je sami izgrade.


"Misliš ne može se preboljeti, ali nauči čovjek.A kad se srce smrzne, lijepo se živi i bez srca.A kad se duša uguši, lijepo se živi i bez duše.Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti,a možda su baš takvi i najsretniji."
Rumi 


 

 

 

0 korisnik(a) čita ovu temu

0 članova, 0 gostiju, 0 anonimnih korisnika