Skoči na sadržaj

  • twitter
  • youtube
  • googleplus
  • facebook

Odgovaranje na Razglednica


Opcije posta

  ili Obustavi


Sažetak teme

malena

Postirano 12 September 2019 - 05:28 PM

68913314_2405682829546697_35103293027657

 

Hotel restoran iznad drveta na Tajlandu


Odri

Postirano 17 February 2018 - 02:34 PM

Čudesni jug Italije - raj za gurmane

Pica sa paradajzom, mocarelom i bosiljkom napravljena je u čast kraljice Margarite, a i danas je popularna. Poslastice od badema i meda karakteristične su za oblast Abruco, dok se na Sardiniji uživa u tuni

18-napulj-kampanija_620x0.jpg

 

 

TAJANSTVEN, živopisan, multikulturalan, magičan - neki su od epiteta kojima se može opisati jug Italije. Nestvarne plaže, impresivne planine, bogata istorija i kultura razlozi su zbog kojih turisti obožavaju ovu destinaciju. Ali, tu je još jedan, ne manje važan - hrana, fenomenalna gde god da odete. Paradajz u Napulju, vrući biber u Kalabriji, hleb iz Altamure koji se pravi po receptu iz Srednjeg veka, kuglice od prženog testa u Abrucu, kukuruzne kruške na Siciliji raj su za nepca i izazov za prave gurmane.

 

BAZILIKATA

Glavni grad Potenca

 

Ime Bazilikata potiče od grčke reči "basilikos" koja se odnosi na jednog od bivših vladara Vizantije. Na ukuse regionalne kuhinje uticala je bogata istorija i kulturni koreni Bazilikate, sa sastojcima koji potiču iz severnoevropskih, španskih, francuskih i arapskih tradicija. Region je bio istorijski siromašan i izolovan, a to se ogleda u ukusnim, rustikalnim sastojcima koji se koriste u kuvanju.

Među specijalitetima izdvajaju se senizne paprike koje su gajene u brojnim selima u pokrajinama Matera i Potenza, uključujući selo Senis. Slatke i hrskave, imaju neznatno izduženi oblik, tanko meso i sadrže vrlo malo vode, što ih čini posebno pogodnim za sušenje i pretvaranje u prah. U praškastoj formi paprika Senise se često koristi u lokalnim sirevima i za ukusne supe. Lucanica kobasice napravljene su upotrebom samo vrhunskog mesa, začinjenog sojom, paprikom ili sa svinjskom mašću, biberom i soli. Matera hleb je najpoznati hleb u regionu. Jedno je od najpoznatijih vina južne Italije je Aglianico del Vulture.

 

18-matera-bazilikata.jpg

KALABRIJA

Glavni grad Katancaro

 

 

Kalabrija je zemlja jakih i intenzivnih emocija. Tome svedoči poznati kalabrijski vrući biber, koji se nalazi u većini tipičnih jela ove regije. Između ostalog u specijalitete spada i tost hleb sa n'duja kobasicom ili sardinama, nazvan "kavijar siromašnih", zatim svinjska kobasica i riblji specijaliteti. Snažan ukus vrućeg bibera suprotstavljen je slatkom ukusu crvenog luka Tropea. Luk se koristi za jela kao i za medicinske svrhe. 

18-shuttersto.jpg

 

KAMPANIJA

Glavni grad Napulj

Zahvaljujući suncu, ovaj region može se pohvaliti najlepšim i najčistijim paradajzima u svetu koji obogaćuju mnoga lokalna jela. Ova regija poznata je po picama i kalconama. Proizvođač pica koji je izumeo tri boje pice sa paradajzom, mocarelarom i bosiljkom u čast kraljice Margarite Savojske, postao je legenda, a ova pica i dalje nosi tradicionalno ime pica Margarita.

Napulj je i domovina italijanskih špageta. Sosovi su mnogobrojni i vrlo ukusni. Poznata vina su Taurasi, Aglianico, Grecodi Tufo, Asprino d Aversa, Lacrima Christi, Fiano i Solopaca.

 

PULjA

Glavni grad Bari

 

Preovlađuju jela sa morskim plodovima, lignjama kao omiljenim sastojkom, ali tu su i brojni domaći specijaliteti. Altamura, drugi grad po važnosti u ovoj regiji proizvodi hleb poznat u celoj Italiji. Pečen je u drvenim pećnicama po receptu koji nije menjan od Srednjeg veka. Gradić Đoja del Kole u kom živi tek 25.000 stanovnika poznat je po izvrsnoj mocareli i siru burata, dok su u Murgiji, kraljevska bukovača i divlji luk dominantni u jelima. 

 

18-bari.jpg

SICILIJA

Glavni grad Palermo

Ekstra devičansko maslinovo ulje, sočne crvene pomorandže i slatko grožđe kanikati, pačino paradajz, kukuruzne kruške i specijalna vrsta belih maslina neki su od izvrsnih proizvoda koji izdvajaju sicilijansku hranu. Najpoznatiji sirevi sukoja se nalazi raguzano i pekorino. Popularne su kobasice, kao i različite vrste hrskavog hleba.

 

ABRUCO

Glavni grad L'akvila

 

Abruco ima bogatu kulinarsku istoriju, sa različitim tradicijama vezanim za svaku pokrajinu. Poznata je ručno pravljena pasta rezana na mašini sa tankim čeličnim noževima, dok su za grad Teramo tipične tanke testenine za supu. Na obali, većina jela bazira se na ribi, često napravljenoj sa paradajzom da bi se poboljšao ukus "ribe siromašnih".

Tipičan obrok je praćen izborom najboljih vina regiona: Montepulciano d'Abruzzo, Sangiovese i Trebbiano d'Abruzzo. Reč je o nacionalnim i međunarodnim favoritima, cenjenim zbog odličnog proizvodnog procesa, kvaliteta i cene. U oblastima Kjeti i Teramo smeštene su mnogobrojne organske vinarije.

Među desertima, često napravljenim od badema i meda, ističu se nugat, konfeti (tipični slani bademi slični Jordanskim bademima), kuglice od prženog testa pokrivene medom.

 

18-glavna.jpg

 

 

MOLIZE

Glavni grad Kampobaso

 

Među najboljim proizvodima ističu se ekstra devičansko maslinovo ulje, tartuf Izernija i pasta od trske. Postoji nekoliko vrsta salama, uključujući kobasice u jetri, a specijalitet je i sušena slanina sa čili papričicama.

Lokalna vina, posebno Biferno i Pentro, su odlična. Među tipičnim dezertima su džem napravljen od grožđa, kolači punjeni orasima i bademima, pecivo punjeno sirupom ili džemovima i pečeni ravioli punjeni kiselim crnim višnjama.

 

SARDINIJA

Glavni grad Kaljari

Kobasice i sirevi su neki od najkvalitetnijih lokalnih proizvoda, a sardinijski pekorino je svakako najpoznatiji. Tuna i ostali morski plodovi obeležje su sardinijske trpeze, a najpoznatija vina su Vermentino diGallura i Cannonau.

18-%20shutterst1.jpg


malena

Postirano 07 December 2017 - 07:54 PM

21077816_1992070297697239_53663560022042


malena

Postirano 21 September 2017 - 07:13 PM

Svet je najlepši u jesen: Magični prizori prirode zaustavljaju dah!

 

Spremite se za rapsodiju boja, šuštanje lišća, dobovanje kapljica kiše o prozor, noći kada će vam ponovo trebati topli prekrivač... Stigla nam je jesen!

 

127443_shutterstock-304227332_ff.jpg

 

127441_shutterstock-97696616_ff.jpg

 

127439_shutterstock-95271874_ff.jpg

 

127437_shutterstock-13358479_ff.jpg

 

127457_shutterstock-330307460_ff.jpg


malena

Postirano 21 September 2017 - 07:10 PM

Svet je najlepši u jesen: Magični prizori prirode zaustavljaju dah!

 

Spremite se za rapsodiju boja, šuštanje lišća, dobovanje kapljica kiše o prozor, noći kada će vam ponovo trebati topli prekrivač... Stigla nam je jesen!

 

127455_shutterstock-604039928_ff.jpg

 

127453_shutterstock-151660637_ff.jpg

 

127451_shutterstock-165872750_ff.jpg

 

127449_shutterstock-320167706_ff.jpg

 

127447_shutterstock-312186866_ff.jpg

 

127445_shutterstock-312067430_ff.jpg


malena

Postirano 14 September 2017 - 11:55 AM

21557487_1933373950269051_64757397744774


Odri

Postirano 02 September 2017 - 06:57 PM

Šta se to krije u dubinama Ohridskog jezera?

Tajna stara četiri miliona godina...

Ohridsko jezero pravo je čudo prirode. U njemu se skriva više od 200 endemskih vrsti biljaka i životinja poput algi, zooplanktona, riba, puževa i crva zbog čega ga neki nazivaju i evropskim Galapagosom.

Stručnjaci pretpostavljaju da je jezero nastalo pre četiri miliona godina i da u svojim dubinama skriva vrste koje su odavno izumrle u drugim delovima sveta. 

Ne čudi što se smatra jednim od najvećih bioloških rezervata u Evropi niti što ga je UNESCO još 1980. godine zaštitio i stavio na svoj popis Svetske baštine. 

Ohridsko jezero smešteno je u dubokoj kotlini između Makedonije i Albanije na nadmorskoj visini od 693 metara. Dugo je 30,8 kilometara, a najveća dubina iznosi 289 metara. 

S istoka je zatvoreno planinom Galičicom, a sa zapada Jablanicom. Na njegovim obalama nalaze se makedonski gradovi Ohrid i Struga, kao i Pogradec u Albaniji. 

Zbog izrazito plave boje, tople vode i površine od čak 358 kvadratnih kilometara nazivaju ga i makedonskim slatkovodnim morem. Popularno je odredište za kupanje i ribarenja, a zaronite li na određenom delu, mogli biste da pronađete i arheološke ostatke stare oko 3.000 godina. 

Ovo područje bilo je naseljeno još 1.200 godina pre nove ere, čemu svedoči i muzej na vodi Uvala kostiju. Ime je dobio po brojnim životinjskim fosilima koji se nalazi na dnu rekonstruiranog praistorijskog naselja na vodi gde su izloženi artefakti nekadašnjih stanovnika ovoga prostora.

ohridsko.jpg


AMI

Postirano 11 July 2017 - 03:51 PM

FENOMEN: Rijeka Tonle Sap pola godine teče u jednom, a onda u drugom smjeru!

rijekas-tone.jpg

Tonle Sap sigurno je najneobičnija rijeka na svijetu. Ona pola godine teće u jednom, a pola u drugom pravcu. Nalazi se u Kambodži, duga je 100 km i spaja veliko jezero sa rijekom Mekong.

Do ovog fenomena dolazi usljed jakih kiša. Od juna do novembra, za vrijeme velikog kišnog perioda, nivo rijeke Mekong je viši od Velikog  jezera usljed čega izvjestan dio njene vode otiče preko rijeke Tonle Sap u Veliko jezero i na taj način voda teče u jednom smijeru.

Kada prestane kišna sezona nivo rijeke Mekong je niži od nivoa jezera i tada rijeke Tonle Sap u periodu od novembra do juna teće u suprotnom pravcu, odnosno preko nje voda prelazi iz jezera u rijeku Mekong. (aura/I. H.)rijeka-tone-1.jpeg


Odri

Postirano 02 June 2017 - 05:28 PM

24 SATA U LJUBLJANI -Zelena prestonica Evrope

Pitomi grad koji je posebno lepo obići leti. Ispijanje kafe pored reke Ljubljanice, šetnja u parku Tivoli...
LjUBLjANA je prošle godine proglašena za zelenu evropsku prestonicu, a veliki broj parkova i prijatna klima preporučuju ovaj grad za posetu tokom letnjih vrućina.

Takođe, mogu se obići i mnogi zanimljivi muzeji, poput Nacionalnog muzeja, i upoznati istorija ćilibarskog puta. Titovi automobili izloženi su u Tehnološkom muzeju u Bistri kod Vrhnike, nedaleko od Ljubljane.

10.00

Centralna pijaca je veoma zanimljivo mesto koje treba posetiti rano ujutro, jer se mogu kupiti lokalni proizvodi i sveža, organska hrana. Ne radi nedeljom.

11.00

Zmajski most je izgrađen 1901. godine, povodom jubileja - 40 godina vladavine Franca Jozefa. Most je lep, a simboliše istoriju i vezu ovog grada sa putem zmajeva (srednjovekovni viteški red) koji nastavlja ka Postojnskoj jami.

11.00

Ljubljanica protiče kroz Ljubljanu i deli srednjovekovni deo grada od modernog, koji ima lepe trgove. Pored reke se nižu kafići koji ožive u popodnevnim satima. Niz kafića počinje od Tromostovlja, najpoznatijeg mosta, koji je srce grada.

 

T-zalena-prestonica-(2).jpg

12.00

Prešernov trg je centralni u gradu i okružen je lepom arhitekturom, kao što su ružičasta Franciskanska crkva i popločana ulica u kojoj se održavaju festivali i vašari.

13.00

Katedrala Svetog Nikole je lepa barokna građevina sa dve kule i zelenom kupolom. Crkva potiče iz 18. veka, a dobila je lepa bronzana vrata koja je otvorio papa Jovan Pavle Drugi, kada je posetio Ljubljanu 1996. godine.

Oko katedrale se nalaze mnoge radnje, ali pravi šoping je u BTC-u - ogromnom šoping-centru na obodu grada koji je nekada bio bescarinska zona. Iz centra se do njega brzo stiže gradskim autobusom, a BTC nedeljom radi do 15 časova.

T-zalena-prestonica-(3).jpg

 

14.00

Tivoli park je zeleno srce grada i nalazi se severno od centra, a nudi odličan predah za porodice. Ovde ima dosta igrališta, sportskih terena, a lepo je i za šetnju kraj jezerca.

15.00

Ko voli istoriju, uživaće u Ljubljanskom zamku, koji je simbol grada. Nalazi se na vrhu brda iznad grada do kojeg se može pešačiti, ali i stići uspinjačom. Nekada su predsednici tu primali zvaničnike, ali zbog gužvi u saobraćaju više to ne rade. U zamku se nalaze muzej, barokna kapela iz 15. veka i kafić. Jednom mesečno organizuju se besplatne radionice za decu na temu vitezova

T-zalena-prestonica-(4).jpg

17.00

Metelkova je alternativni prostor u gradu. To su stare vojne barake koje su postale središte kulturnog, alternativnog i urbanog života. Okruženi grafitima, ovde se nalaze i kafići i barovi, a održavaju se i izložbe.

19.00

Najbolji restorani nalaze se oko reke Ljubljanice, ali i u ulici Stari trg, koja je paralelna s rekom, a nalazi se ispod zamka.


malena

Postirano 31 May 2017 - 03:23 PM

most_u_kini_901352826.jpg

 

Pogled na 505.5 metara dugačak stakleni viseći most u planinama Himeng u istočnoj kineskoj provinciji Šandung.


Pregledaj cijelu temu (otvara novi prozor)